10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi sebep gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu nitelikte olmaktadır. Bunun yanı sıra kiralayan açısından da hukuki uygulamalardan yararlanmak mümkün olurken kanunların genellikle kiracıdan yana olduğu görülür.
Kiralayan ve kiracı sözlü ya da yazılı bir kontrat yapmak sureti ile kiralananın kullanımına ilişkin bir anlaşma sağlarlar. Kiralayanın kiracısını çıkarmak istediği durumlarda ise hukuki açıdan bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Kiralayanın mağduriyetini önlemek açısından ise 10 yıllık uzama süresi kiracının tahliye edilebilmesine yardımcı olan bir uygulamadır.
10 Yıllık Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
10 yıllık kiracının tahliyesi söz konusu olduğunda kanun koyucu kiralayan açısından bazı kolaylıkları uygulamaya koyar. Kiracı ve kiralayan arasında imzalanan sözleşmeler belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli olarak da hazırlanabilmektedir.
Sözleşmenin belirli süreli yapılması durumunda kiracı bu sürenin sonunda dilerse sözleşmeyi sonlandırabilir. Bunun yanı sıra kiralayan açısından aynı durum geçerli değildir. Konut ya da çatılı iş yerleri için yapılan sözleşmelerde bu kural geçerli olur.
Kiracı kiraladığı ev ya da iş yerini sözleşmenin sonlanması ile tahliye edebilir. Bu durumda da kiralayana sözleşmenin bitimine 15 gün kala kiralananı boşaltacağını tebliğ etmek zorundadır. Kiracı kiralayana herhangi bir bildirim yapmadığı takdirde ise sözleşme otomatik olarak yenilenir. Uygulama tek tarafın iradesine bağlı olarak yapılacağından bu durumdan kiralayanın mağduriyet yaşaması söz konusu olabilmektedir.
10 Yıllık Kiracı Tahliye Koşulları
10 yıllık kiracının tahliyesi için şartların sağlanması gerekir. Bu durumda da kira sözleşmesinin yapıldığı günden bu yana 10 yıllık sürenin geçmesi koşulu aranacaktır. Kiraya verenin yapması gereken yasal işlemlerden biri de sözleşme bitimine 3 ay kala kiracısını bilgilendirmektir. Bunun için de fesih bildirimi yapılır. Kiracı ve kiralayan arasında yeni bir sözleşme yapılmamış olması gerekir.
10 yıllık kiracının tahliyesi işlemi için kiraya verenin fesih bildirimini yazılı olarak yapması gerekir. Yazılı biçimde yapılmayan fesih bildirimlerinin hukuki bir değere sahip olmaması nedeni ile geçerliliği de söz konusu olmayacaktır.
Fesih bildirimi hazırlanırken kanunda belirlenen şekle uygunluğu önem taşır. İhtarnamenin içerik açısından amacına uygun olarak hazırlanması gerekirken kiracının kiralanandan çıkması için gönderildiği açık ve anlaşılır biçimde ifade edilmelidir.
10 yıllık kiracının tahliyesi için gönderilecek ihtarnamede yer alması gerekenler arasında kiracının kiralananı tahliye etmemesi durumunda hukuk yoluna başvurulacağı da bulunur. Bu durumda tahliye davası açılmak sureti ile kiralayanın yasal haklarını kullanabileceği açık bir şekilde ifade edilmelidir.
Kiralayan kiracısına 10 yıllık uzama süresinin dolması ile ilgili olarak tahliye işlemi yapmak istediğinde resmi bir ihtarname göndermelidir. Noter kanalı ile gönderilmiş bir belgenin hukuki değere haiz olması nedeni ile bu yolla bildirim yapılması önerilir. Noter kanalı ile gönderilen ihtarnameler hukuki açıdan ispat özelliği taşımaları sebebi ile kabul görürler.
10 yıllık kiracının tahliyesi işlemi yapılmak isteniyorsa kiraya veren yazılı bir tebligat yapmalıdır. Sözleşmenin bitmesine 3 ay kala yapılması gereken bu tebligat sözlü olarak beyan edildiğinde hukuki değer taşımaz. Bu sebeple şekil şartına uygunluğun yanı sıra doğru zamanda yapılması da fesih bildiriminin geçerliliğini destekleyici bir unsurdur.
10 Yıllık Kiracıya Fesih Bildirimi Ne Zaman Gönderilir?
10 yıllık kiracının tahliyesi söz konusu olduğunda kiraya verenin süresi geldiğinde fesih bildirimi yapmak sureti ile kiracısını haberdar etmesi zorunludur. Bu bilgilendirme sözlü usulde yapıldığında hukuki değer taşımaz. Bu sebeple de noter kanalı ile çekilmiş olan fesih bildirimine gerek duyulmaktadır.
Kiracı ile kiraya veren arasında imzalanan sözleşmeler uyarınca karşılıklı olarak çeşitli hakların doğması kaçınılmaz olur. Hukuk kuralları aracılığı ile tarafların menfaatleri korunmaya çalışılırken kiralayanın mağduriyetini engelleyecek uygulamalardan biri de 10 yılını dolduran kiracıların tahliye edilebilmesidir.
10 yıllık kiracının tahliyesi gündeme geldiğinde sözleşme süresinin başlamasının ardından 10 yıllık uzama süresinin geçmesi kiralananın tahliye edilebilmesine imkân yaratmaktadır. 10 yıllık uzama süresinin bitimine 3 ay kala yazılı bildirim yapılmak sureti ile kiralayan kiracısına fesih bildirimi yaptığında sözleşme bitiminde kiracının tahliyesi mümkün olur.
Ayrıca kiraya veren 10 yıllık uzama süresini takip eden her uzama yılının sonunda ve bu süre dolmadan 3 ay önce kiracısına yazılı fesih bildirimi yapmak sureti ile tahliye işlemini gerçekleştirebilmektedir.
10 Yıllık Kiracının Tahliyesi Görevli ve Yetkili Mahkeme
10 yıllık kiracının tahliyesi gerçekleştirileceği zaman kendisine hukuka uygun olarak fesih bildirimi yazılı olarak gönderilir. Kiracının kiralananı tahliye etmemesi durumunda dava açılması gerekli olabilmektedir.
Kiraya verenin kiracısını çıkarmak istediğinde açılacak tahliye davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Bu tür tahliye davaları için yetkili mahkeme ise kiralanan taşınmazın olduğu yer mahkemeleridir.
Tahliye davası söz konusu olduğunda kiraya verenin hukuki açıdan istenilen sonuca kısa sürede ulaşabilmesi için işlemlerinin yasal yollarla yapılmış olması önem taşır. Bu durumda da kiracıya yapılacak fesih bildirimlerinde şekil şartına uygunluğun yanı sıra yazılı gönderim de gereklidir. Fesih bildirimi sözlü olarak yapılmamalı ve noter kanalı ile bu belge kiracıya iletilmelidir.
10 yıllık kiracının tahliyesi işlemleri için dava açılması gerektiğinde fesih bildirimi gönderilirken sözleşme sürelerinin doğru hesaplanması da ayrı bir önem taşıyacaktır. Bu tür davalarda hukuki destek alınması tarafların haklarının korunabilmesi açısından önem taşır. Avukatlar vasıtası ile hukuki yanlışlıkların önüne geçilirken kişi haklarının korunabilmesi için de onlara ihtiyaç duyulur.
Merhaba
Kiracıma 10 yıllık sözleşme sonunda noterden ihbarname gönderdim kiracım çıkmıyacağını belirtti. Sulh mahkemesinde ne zaman tahliye davası açabilirim? Her hangi bir bekleme süresi varmı?
Teşekkürler
Kira sözleşmesi başlangıç tarihi 25.Temmuz.2011 ; kiracımı 10 yılını doldurmuş olması nedeniyle tahliye ettirmek istiyorum, sözleşme bitim tarihinden üç ay önce bildirim gönderme süresi bu gün itibariyle geçmiş durumda, ne yapmalıyım.
Merhaba 9.12 2012 de kiracının 10 yılı doluyor tahliye etmek istiyorum bir yıllık kontrat yapmıştık yenilemedik nasıl bir yol izlemeliyim şimdi bildirmelimiyim
Merhaba, On yıllık uzama süresi sonrası her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak kaydıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Ben 10 yılık kiracıyım evsahibi beni avukata verir evimden çıkın ben çıkmak istemiyorum ne yapmalıyım
Merhaba, öncelikle bildirimde bulunmalıdır. Dava açılacak olursa bir avukata giderek davada temsilinizi istemeniz faydanıza olacaktır.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba, kira toplam yılı değil uzama yılı 10 yılı bulmalıdır. Sözleşmeyi tekrar kontrol edebilirsiniz. On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak kaydıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
10 yıllık kiracının kirama %100 zam yapıldı bu mümkün mü? Ev sahibim beni tahliye edebilirmi
Merhaba, kira artış oranınız sözleşme ve kanunlarla belirlenir. Tahliye sebepleri varsa tahliye davası açabilir ev sahibiniz tabiki.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar,
15.07.2012 tarihinde evimi belirsiz süreli sözleşme ile kiraya verdim, 10 yıllık oturma süresi doldu ve yeni sözleşme için anlaşmadık. 15 gün önceden ihtarname (fesih bildirimi) yaparak 3 ay süre içerisinde tahliye edilmesini istiyorum. Böyle yaparak kiracımı evden tahliye edebilir miyim?
Saygılarımla.
Merhaba, kira toplam yılı değil uzama yılı 10 yılı bulmalıdır. Sözleşmeyi tekrar kontrol edebilirsiniz. On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak kaydıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Şartları sağlıyorsanız bu şekilde dava açabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Bulunduğum ikametgah ta 10 yıldır oturmaktayım.Bu yıl A kadar kira konusunda hiçbir sorun yaşamadık.Bu sene ev sahibim kiraya %100 zam yapmak istedi.Ben %50 teklif ettim.Kabul etmedi.Kontrat bitimine 40 gün var.Herhangibirşey söylemedi.Ne yapmayı düşünüyor olabilir.Bu gün e kadar kirayı hep elden ödedim.Sadece iki sene banka dekontu var.O da eşinin adına.Hiçbirsene emlak vergisi ödemedi.Ayrıca dask ı da yok.
Neden elden verdiniz? Onun vergi kaçırmasına sizde aracı olmuşsunuz. Dask onu ilgilendirir.
Alo 189 u arayıp ihbar edin.Devlete vergisini ödesin…
Merhaba, elden ödenen kiralarla ilgili sizi örnek 13 konulu bir icra takibi ile zor durumda bırakabilir. Kiraları ödediğinizi ispat edemezseniz de tahliye ve haciz talepli dava açabilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba 7 yıldır aynı evde oturuyorum ev sahibi evi tadilat yaptıracağım bahanesiyle evden çıkmamızı istiyor sözleşme yok 10 yıl dolmadan bizi cikarabilirmi
Merhaba, 10 yıllık kiracının tahliyesi konulu dava açamayacağını düşünüyorum. Fakat diğer nedenlerle tahliye davası açılır mı durumu detaylı analiz etmek lazım.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
1 Mayıs 2023 TE 10 yıllık kontratım doluyor.
3 ay önce bana teblikat yapıldığını var sayarsak, gereken artışı da yaptığım halde mahkemelik durumunda mahkeme ne kadar sürer.
Merhaba, 10 yıllık kiracının tahliyesi konulu davalar mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişir. Antalyada ortalama 1 yıl sürer bu tip davalar.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba,
15.12.2011 yılından bu yana evimde kiracı bulunmaktadır.Rayiç bedele göre zam vs yapmadım. Eve kızım geçeceği için kiracıya ne zaman ihtarname göndermem uygun olur? Kiracıma ,evime kızımın geçeceğini sözlü olarak bildirdim fakat kendisi evimden çıkmamak için diretiyor. Ki,10 yıl doldu diye avukat zoruyla bana kira sözleşmesi de imzalatmaya kalktı. Sizce nasıl bir yol izleyebilirim?
Bu süreçte hukuki yollara başvurabilirsiniz bir avukat tutmanız hukuki haklarınızın korunması için lehinize olacaktır. Daha detaylı bilgi için danışmanlık vermekteyiz 0(242) 242 1 242 numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.
Evsahibinin 15 adet evi var şu anda 6 daireli evinde 3 kiracısını çıkarıp apart olarak veriyor ben yüzde yüz artış yaptım 7 yılık kiracıyim 10 yılı doldurduğunda beni cikartırmi
Merhaba, 10 yıllık kiracının tahliyesi konulu davalar sözleşmenin uzama tarihinden itibaren hesaplanır. Dolayısıyla yeni bir sözleşme yapmadıysanız dava açabilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar 12 yıllık kiracıma 5 ay öncesinden ihtarı çektik ay sonunda boşaltması gerekiyordu ama şuanda boşaltamayacagını iletti istanbulda olan dükkanım için. Dükkanımda kendim bir iş kuracağım bunu da belirttim. İcraya mı vermeliyim yoksa tahliye davası mı açmalıyım ve ortalama en yakın ne kadar sürede çıkartabilirim.
Merhaba Burak Bey. Tahliye taleplerinde kısa sürede müspet sonuç alınabilmesi için öncelikle somut durum değerlendirildikten sonra en doğru hukuki yol haritası belirlenmelidir. Bu bakımdan, sorunuza net yanıt verebilmemiz için ilk olarak somut durumu etraflıca incelememiz ve eldeki verileri değerlendirmemiz icap eder. Arzu ederseniz ofisimizle irtibat kurabilir hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Mart 2013 Tarihinden beri aynı evde kiracı olarak ve zam zamanlarında da son 4 seneye kadar artışları Tefe-Tüfe hesaplamalarına göre yapmış olan kiracıyım. Son 4 sene içerisinde 1 sene zam yapamadım , 2 senede Tefe Tüfe altında zam yapabildim.
Bu sene 11.senedeyiz ve ev sahibim ödediğim en son kira bedeli üzerinden % 100 üzeri zam talep etmektedir. Yani mevcut kira bedeli 2 katından % 10 fazlası gibi.
İnternet üzerinde araştırdığımda çok fazla sitede aynı bilgi olan ev sahibi % 25 ten fazla kira artışı yapamaz, bilgisini görüyorum. (01.07.2024 tarihine kadar)
Ev sahibimin araması neticesinde yapmış olduğumuz telefon konuşmasında ise 10 yılı tamamladığımız için % 25 artışın benim durumumu kapsamadığı ve etraftaki kira rayiçlerine bakılması gerektiğini belirtiyor.
Bu konu hakkında hem kendi hem de ev sahibinin haklarını bilmek adına desteğinizi rica ederim.
Yazılarınızda okuduğum ; kira toplam yılı değil uzama yılı 10 yılı bulmalıdır. uzama yılı nedir ? rica ederim
Merhaba Gökhan Bey. Dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir; kira kontratınız çerçevesinde değerlendirme yapılarak sizlere danışmanlık verilmesini talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.