Darp Raporu Nasıl Alınır? Tüm Aşamalarıyla Rapor Örneği
Darp raporu nasıl alınır? darp mağduru kişilerce merak konusudur. Kasten yaralamaya yönelik fiillerden biri darptır. Darp edilen kişiler fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmış olmanın verdiği çöküntü sebebi ile çoğu zaman ne yapmaları gerektiği hakkında fikir sahibi olmazlar. Darp edilen kişinin öncelikli olarak yapması gereken fiziksel şiddete uğradığını ispat edebilmek için darp raporu almasıdır.
Kasten yaralama fiilini de içeren olan darp, kişi üzerinde fiziksel ve psikolojik travmaların oluşmasına yol açabilir. Darp raporu fiziksel şiddete maruz kalan kişide oluşan darp izlerinin tespiti için gerekir. Darp raporu adli rapor olarak düzenlenir. Bir yaralama fiili söz konusu ise yargı yoluna başvurulacağı zaman delile gereksinim duyulur.
Dava sürecinde görev – yetki sahibi mahkemeye sunulacak deliller bilimsel verilere dayanmalı ve gerçeği yansıtmalıdır. Dolayısıyla, kasti bir yaralama fiili olan darp karşısında darp raporu alınması yargı süreci bakımından öneme haizdir. Darp raporunun bilimsel bir veri olması onun ispat gücü yüksek bir belge olarak değerlendirilmesine yol açar.
Darp raporu ile fiilin sebep olduğu yaralanma, fiilin oluş biçimi net bir şekilde anlaşılabilir. Yaşamın olağan akışı içerisinde insan ilişkileri sırasında birçok sebeple çatışmalar sözlü ya da fiziksel olarak yaşanabilir. Fiziksel şiddetin ortaya çıktığı durumlarda darp edilmek sureti ile kişinin zarar görmesi durumunda darp raporu alması olayın kanıtlanabilmesi için önem arz eder.
Sağlık kuruluşlarından alınması gereken darp raporu Sağlık Bakanlığı’nca çıkarılan 2005/143 sayılı Genelge kapsamında uyulması gereken esaslara uygun olarak hazırlanmak zorundadır. Kişi vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesine yönelik darp edildiğinde ve şikayetçi olması durumunda ilgili birime başvurabilir. Şimdi, darp raporu alma sürecini adım adım inceleyeceğiz.
Darp Raporu Alma Süreci * Adım Adım
Darp raporu kişinin uğradığı fiziksel şiddetin kanıtlanabilmesi için sağlık kuruluşlarından alınır. Darp edilen kişinin darp edildiği yönündeki bilgilendirmesi ve şikâyeti ilgili birimlere yapılır. Darp raporu almak isteyen kişilerin dikkate alması gereken bazı ayrıntılar vardır. Bu hususlar göz ardı edildiğinde hak kaybı yaşanması söz konusu olabilir.
- Şiddete uğrayan kişi somut olayın durumuna göre ve sağlık koşulları elveriyorsa en yakın karakola, jandarma komutanlığına gitmelidir.
- Kişinin önce sağlık kuruluşuna gitmesi gerekiyorsa burada yapılan muayene sırasında durumu belirtmeli ve kolluk birimlerine haber verilmesini talep etmelidir.
- Kolluk kuvvetlerine yapılacak başvuru sırasında tutanak tutulması öneme haizdir. Tutanak tutulduktan sonra okunarak imzalanması gerekir. Tutanakta yer alan bilgilerin ayrıntılı olması, tam ve eksiksiz olarak yazdırılması gerekir. Hazırlandıktan sonra imzalanan tutanağın bir nüshasının mağdurda bulunması önemlidir.
- Darp raporu maddi delil niteliği taşıdığından şikayetçi olma durumu söz konusu ise dava sürecinde gerekli olacak bir belgedir.
- Darp edilen kişiler önce kolluk kuvvetine başvurmuşsa darp raporu hazırlanabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmeyi görevli kişiler ihmal etse dahi talep etmelidir.
- Kişi evden çıkamıyorsa Alo 183, 155 Polis imdat numaralarını aramak sureti ile de yardım talep edebilir.
Mağdurların genellikle kendisini darp eden kişiden şikayetçi olmak istediği görülmektedir. Şikâyet hakkını kullanacak olan ve darp nedeni ile mağdur edilen kişi öncelikle bir sağlık kuruluşundan darp edildiğine dair rapor almalıdır. Mağdurun darp olayının gerçekleştiği gün darp raporu alması delilin ispat gücü açısından önemlidir.
Mağdurun darp izleri ile ilgili olarak raporu verecek olan hekimi ayrıntılı olarak bilgilendirmesi de alınacak raporun ayrıntısı açısından gereklidir. Raporda darp izleri tam ve eksiksiz olarak yer almalıdır. Mağdurun darp sebebi ile şikâyet gerçekleştireceği durumlarda adli muayene sonucunda darp raporu aldıktan sonra şikâyet beyanı ve elindeki deliller aracılığı ile dosyayı ilgili birime teslim etmesi gerekir.
Şikâyete bağlı suçlar söz konusu olduğunda mağdur fiil ve faili öğrendikten sonra 6 aylık süresi içerisinde şikâyet hakkını kullanmış olmalıdır. Şikâyet hakkının yasal süresi içinde kullanılmaması hak kaybı yaşanmasını kaçınılmaz kılar. Yaralamaya bağlı suçlarda basit tıbbi müdahale ile giderilebilen yaralanmalar için suç şikâyete tabidir.
Bunun dışında gerçekleşecek yaralanmalarda şikâyet unsuruna bakılmaksızın savcılık re ’sen soruşturma başlatır. Savcılık makamı kendiliğinden harekete geçtiğinde soruşturma başlatarak bir iddianame hazırlar. Bu iddianame doğrultusunda da kamu davası açılması gerçekleşir. Bu hususun ardından, darp raporunun ne işe yaradığına mercek tutacağız.
Darp Raporu Nedir, Ne İşe Yarar?
Darp raporu delil niteliği taşıyan ve sağlık kuruluşlarından alınabilen bir belgedir. Kişinin darp edilmesi durumunda vakit kaybedilmeksizin darp raporu alınması yargı süreci açısından büyük bir önem taşır. Yasal prosedüre uygun alınmış bir darp raporu kişinin darp edildiğini ispatlama gücü yüksek bir belge olur.
Darp edilen kişinin ne şekilde darp edildiğinin anlaşılabilmesi için darp raporu gereklidir. Darp raporu kişinin darp edildiğini gösteren bunun yanı sıra kimin tarafından bu eylemin gerçekleştiğini göstermeyen bir belgedir. Failin cezalandırılması istendiğinde darp raporu tek başına yeterli olmaz. Bu rapor aracılığı ile kişinin ne şekilde darp edildiği ispatlanmış olur.
Kişinin darp raporu almaması durumunda darp edildiğini beyan etse dahi bunu ispat etmesi güçleşir. İspat imkanını zorlaştıran bu durum şikâyet hakkını kullanacak olan mağdur açısından dikkate alınması gereken hususlar arasındadır. Mağdur kendisini darp eden kişiyi şikâyet ettiğinde faille ilgili olarak soruşturma ve kovuşturma yapılabilir.
Mağdurun faile yönelik talepleri arasında cezalandırılmasını isteme hakkı bulunur. Mağdurun talep etmesi durumunda mahkeme failin mağdura yaklaşmasını yasaklayabilir. Bu sebeple mahkemeden tedbir kararı alması talep edilebilir. Ayrıca mağdur olan kişi mağduriyete yol açan kişiye karşı maddi ve manevi tazminat davası açmak sureti ile yargı yoluna başvurabilir.
Darp Raporu Nereden Alınır?
Darp raporu alınacağı zaman sağlık kuruluşlarına başvurulur. Tüm sağlık kurum ve kuruluşları bu tür bir raporu düzenleyebilmektedir. Kişi darp edildiğinde en yakın karakola başvurması ve sağlık durumuna bağlı olarak da özel ya da devlet kurumu olan bir sağlık kuruluşuna giderek darp raporu alması en uygun olan yöntemdir.
Hastanelerin acil servisleri de bu tür raporların alınabileceği ve kesintisiz hizmet veren kuruluşlardır. Bunun yanında kişi darp raporu almak istediğinde somut olayın durumuna bağlı olarak kolluk kuvvetlerine haber vererek hareket edebilir. Bu süreçte sağlık görevlilerini 112’yi aramak sureti ile çağırabilir.
Darp raporunu sağlık ocağı veya aile hekimliği vermez. Bu sebeple de sağlık kuruluşlarına başvurulurken sağlık ocağı ya da aile hekimliğine gidilmemelidir. Kamu hastaneleri, sağlık muayenesi yapabilen ve rapor düzenleyebilen yetkili adli tıp birimleri, özel sağlık kuruluşları adli rapor olarak kabul edilen darp raporunu hazırlayabilir.
Darp Raporu Kaç Gün İçinde Alınmalıdır?
Darp raporu alınması için bir kısıtlama bulunmaz. Bunun yanı sıra olayın vuku bulduğu andan hemen sonra alınması daha iyi sonuç vermesi bakımından önemlidir. Somut olayın durumu dikkate alınarak ve kişinin sağlık durumu elverdiği ölçüde hemen bir hastanenin acil servisine başvurulması uygun olur. Özel ya da devlete bağlı sağlık kuruluşlarından da bu rapor temin edilebilir.
Zaman geçirilmesi darp fiilinin gerçekleştiğinin ispatı noktasında zorluk yaşanmasına yol açacağından mümkün olan en kısa süre içerisinde darp raporunun alınması uygun olur. Rapor temin edildikten sonra hukuki bakımdan nasıl bir yol izlenmesi, hak kaybı yaşanmaması için ne tür adımlar atılması gerektiğine ilişkinse yetkin, deneyimli ve uzman bir ceza avukatı yardımı almak son derece sağlıklı olacaktır.
Darp Raporu Alındığında Ne Olur?
Darp raporu almak isteyen kişi herhangi bir sebeple fiziksel şiddete maruz kaldığında polis, jandarma veya savcılığa başvurduktan sonra sağlık kuruluşuna gitmelidir. Mağdurun bu başvurunun ardından hastaneye sevk edilmesi söz konusu olur. Hastaneye giden mağdur gerekli muayeneler ve tetkikler yapıldıktan sonra darp raporu alabilir.
Mağdurun sahip olacağı darp raporu kendisini darp eden kişiyi şikâyet etmek istediği takdirde delil niteliği taşır. Darp raporu alındıktan sonra ya da öncesinde olayın kolluğa intikal etmesi söz konusu olacağından kolluk birimleri vasıtası ile savcılığa olay intikal ettirilir. Savcılık makamı suçun soruşturulması yönünde harekete geçeceğinden darp raporu alınmışsa maddi delil olarak kullanılabilecektir.
Darp Raporu Cezası
Darp raporu alındığında mağdurun ifadesine başvurulur. Polis, savcılık ya da jandarma bu süreçte mağdurun ifadesini kayıt altına alacak olan ilgili birimdir. Darptan şikayetçi olma zorunluluğu yoktur. Mağdur dilerse darp sebebi ile şikâyet oluşturabilir. Basit tıbbi müdahale yapılabilecek durumlarda şikâyete tabi olmayan darp fiili ağır yaralanma gibi durumlar söz konusu ise şikâyet olup olmadığına bakılmaksızın re ‘sen soruşturulur.
Darba sebep olan fiiller nedeni ile farklı suçların ortaya çıkması mümkündür. Ortaya çıkan suça bağlı olarak da verilen cezalarda değişiklik olur. Genellikle kasten yaralama suçu sebebi ile cezaya hükmedileceğinden kasten yaralamanın basit hali için uygulanan cezalar darp nedeni ile verilebilmektedir. Kasten yaralamadan ceza davası açılacaksa darp raporu alındıktan sonra 6 aylık zamanaşımı süresine uyulması gerekir.
Aksi durumda hak kaybı yaşanması kaçınılmaz olur. Darba sebep olan fiile bağlı olarak çeşitli suçlar oluşabilir. Darp sebebi ile oluşan suçlar arasında genellikle kasten yaralama daha sık karşılaşılan bir durumdur. Kasten yaralama basit hali ile işlendiğinde kişiye acı vereceği gibi sağlığının bozulmasına da neden olabilir. Kasten yaralama suçu ile korunacak olan hukuki yarar kişinin vücut dokunulmazlığı ve beden bütünlüğü olur.
Kasten yaralama suçu bir kimseye tokat atmak sureti ile işlenebileceği gibi bıçaklamak veya silahla vurmak da bu suçun ortaya çıkmasına neden olabilir. Mağdurla fiziksel temasın olmadığı bazı eylemler kasten yaralamaya teşebbüs olarak değerlendirilir. Basit ve nitelikli hali ile işlenebilen bir suç türü olan kasten yaralama suçu basit hali ile işlendiğinde şikâyete tabidir.
Basit tıbbi müdahale ile iyileşme söz konusu olan yaralama suçları şikâyete bağlı suçlardır. Mağdurun 6 ay içerisinde şikayetçi olmadığı durumlarda şikâyet hakkı kaybedilir. Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek basit yaralanmalarda şikâyetten vaz geçildiğinde süreç soruşturma aşamasında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.
Kovuşturma aşamasına geçilmiş olması durumunda ise şikâyetten vaz geçilmesi ceza davasının düşmesine sebebiyet vermektedir. Darp nedeni ile dava açılacağı zaman hukuki danışmanlık alınması kişi menfaatinin korunması bakımından oldukça önemlidir. Hak kaybı yaşanmasının engellenmesi hukuki destekle mümkün olur. Bu sebeple bir avukat desteğine başvurulması doğru bir yaklaşımdır.
Kasten yaralama
Madde 86- (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
f) Canavarca hisle, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.
Darptan Şikayetçi Olmak İçin Nasıl ve Nereye Başvurmam Gerekli?
Şiddete uğrayan bireyler darp edildiğinde öncelikle karakola/jandarma komutanlıklarına, savcılık makamına ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurmalıdır. Darptan şikayetçi olunacağı zaman darp raporu alınması şikâyet sürecinde delil teşkil edeceğinden önemsenmesi gerekenlerden biridir. Jandarma ya da polis karakoluna başvuru yapan mağdurun öncelikle anlattıklarını ayrıntılı bir biçimde ifade etmesi gerekir.
Anlatılanların olduğu gibi tutanakta yer alması oldukça önemlidir. Tutanak hazırlandıktan sonra okunup imzalanması icap eder. Bu sürecin de dikkatlice takip edilmesi gerekir. Polise ya da jandarmaya başvurulduğunda tutanak tutulmasının ardından hastaneye sevk işlemlerinin yapılarak darp raporu alınması gerekir.
Şiddete Uğrayan Kadın Ne Yapmalı, Nereye Başvurmalı?
Şiddete maruz kalan bireylerin jandarma ya da polis karakoluna başvurması mümkündür. Bunun yanı sıra savcılık makamı da başvurulabilecek merciler arasında yer alır. Jandarma, polis karakoluna başvuru yapılmadığında savcılığa dilekçe vermek sureti ile başvuru gerçekleştirilebilir. İlgili birimlere başvuru yapıldıktan sonra darpla ilgili rapor almak için en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmek önemlidir.
Jandarma ya da polis karakolunda ifade verilirken darp raporu almak için sevk istenmesi ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Ayrıca, bu süreçte mesleki yeterliliği haiz bir ceza hukuku avukatından yardım almak, telafisi güç hak kayıplarının önüne geçilebilmesi bakımından son derece faydalı olacaktır.
Şiddete uğrayan kadınların başvuru yapabileceği merciler arasında; en yakın karakol birimi, jandarma komutanlıkları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Cumhuriyet Başsavcılığı yer alır. Bunun yanı sıra valilik, kaymakamlık, Aile Mahkemesi, belediyeler ve kadın örgütleri de şiddete uğrayan kadınların yardım alabileceği yerlerdir.
Alo 183 Sosyal Destek Hattı, 155 Polis İmdat yardım alınabilecek irtibat numaralarıdır. Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddet uygulayan kişiler için çeşitli tedbirler aldırılabilir. Evden uzaklaştırma, iş yeri ya da farklı adreslere erişimi engelleme, kişisel bilgileri gizleme, kişiden korunma maksadı ile koruma talep etme gibi birçok işlem kanun kapsamında yapılabilir.
Darp Raporu Örneği
Yaralama olarak adlandırılan olayların yaşanmasının ardından mağdurun ya da adli olaya bağlı olarak sanık veya şüphelinin hastaneden aldığı adli muayene raporu darp raporudur. Şiddete maruz kalan bireylerin hastanelerin acil servislerinden alabileceği darp raporu delil niteliği taşır. Darp raporu örneğinde iç/dış beden muayenesi söz konusu olur.
Vücuttan kan ve benzeri örnekler alınarak rapora bunun tahlil sonuçları işlenir. Vücutta bulunan morluk, kızarıklık, kesik gibi izler de raporda yer verilen hasarlar arasındadır. Rapor hazırlandığında kesin rapor ya da geçici rapor olup olmadığı bu belgede belirtilir. Geçici rapor hazırlandığında bir dava açılacaksa kesin rapora ihtiyaç duyulacağından bu husus da göz ardı edilmemelidir.
Darp Raporu Nasıl Alınır? sorusu üzerine temellendirilen ve bu çerçevede merak konusu hususlara yönelik kaleme alınan içeriğimizde, darp raporu örneğini merak eden ve araştıran ziyaretçilerimiz için örnek bir darp raporuna yer verilmiştir. Aşağıda paylaşılan darp raporunun “örnek” olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır.
Darptan Ceza Alanlar *Güncel Yargıtay Kararları
Darptan ceza alanlar ve bu hususta verilen güncel Yargıtay kararları merak konusudur. Aşağıda bu hususta verilmiş bir Yargıtay kararı mevcut olup daha fazla Yargıtay kararını incelemek isteyen ziyaretçilerimizin Yargıtay Karar Arama ekranına erişim sağlamasını tavsiye etmekteyiz.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunarak; Gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanığın silahtan sayılan çekiç ile mağduru darp ettiği olayda, mağdurun soruşturma aşamasında sanığın kendisini sürekli darp ettiğini ve sanık hakkında kendisine yaklaşmaması için koruma kararı bulunduğunu, korktuğu için sanığın eve gelip gitmesine izin verdiğini, olay günü sanığın kendisini dışarıda dövmeye başladığını ve eve gittiklerinde kendini darp etmeye devam ettiğini, kendisini korumak için eline aldığı çekici sanığın alarak mağdurun koluna ve ayağına vurduğunu beyan ettiği, mağdur hakkında alınan adli muayene raporunda mağdurun künt travmaya bağlı kollarında ve ayağında yaralanmanın mevcut olduğunun belirtiği ve mağdurun beyanı ile raporun uyumlu olduğu, ancak sanığın aşamalarda mağdura sadece eliyle vurduğunu beyan ettiği, çekiçle vurduğunu kabul etmediği ve olaya ilişkin pişman olduğuna dair beyanda bulunmadığı, zararın da karşılanmadığı anlaşılmakla, sanık hakkında 5271 sayılı CMK’nin 231. maddesi gereğince, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemesinde bir isabetsizlik görülmediğinden, tebliğnamedeki bozma görüşüne iştirak edilmemiştir.
Anayasa Mahkemesinin 24.11.2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.10.2015 tarih ve 2014/140 Esas – 2015/85 Karar sayılı kararı ile 5237 sayılı TCK’nin 53. maddesindeki bazı ibareler iptal edilmiş ise de; bu husus infaz aşamasında dikkate alınabileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye göre sanığın temyiz itirazlarının reddiyle hükmün isteme aykırı olarak ONANMASINA, 15.05.2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.