Nafaka ne kadar sorusunu; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri ve aile hukuku düzenlemeleri çerçevesinde kaleme almış ve nafaka ne kadar sorusuna yanıt arayan ziyaretçilerimizin incelemesine sunmuş durumdayız. İçeriğimizde, nafaka ne kadar sorusu başta olmak üzere, nafaka kurumuna ilişkin merak konusu hususlara değinilmiştir.
Nafaka Nedir, Hukuken Ne Anlama Gelir?
Mahkeme kararı uyarınca belirlenebilen nafaka miktarı bir kimsenin geçindirmekle yükümlü olduğu kişiler için geçerlidir. Bir kimse yoksulluğa düşen eşe, çocuğa ya da yakın akrabasına nafaka ödemekle yükümlü tutulabilir. Ödemekle yükümlü olunan bu maddi ödenek özellikle boşanma davaları sonucunda tarafları ilgilendiren önemli bir konudur.
Boşanma davalarından ayrı olarak yoksulluğa düşen alt ve üst soya ya da kardeşe ödenen geçimlik türüne yardım nafakası denir. Bu ödeneğin evlilikle ya da boşanma davaları ile bir ilgisi bulunmaz. Nafaka kurumuna ilişkin merak konusu hususlara mercek tutulan içeriğimizin ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz. Şimdi, öncelikle bu kavramın Türk Dil Kurumu Sözlüklerinde nasıl tanımlandığına göz atalım:
TDK TANIMI: “Birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık.”
4721 Sayılı TMK Çerçevesinde Nafaka Kurumu
Nafaka, 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanunu’nda dört başlıkta düzenleme altına alınmıştır. Nafaka kişiye geçinmesi için bağlanan bir ödemedir. Çeşitli şekillerde bağlanabilen bu ödenek için mahkeme kararına ihtiyaç duyulur. “Geçimlik” ya da “geçinmek için gerekli olan iaşe” anlamlarını ihtiva eden nafaka; tedbir, iştirak, yoksulluk, yardım nafakası biçiminde düzenlenmektedir.
Kanunda yer alan düzenlemeler kapsamında, nafaka alacak olan kişinin gerekli koşulları sağlaması gerekmektedir. Tedbir nafakası; boşanma davası sırasında ya da dava açılmadan önce hükmedilebilen bir geçimlik türüdür. Bu ödenek kapsamında eşin ya da ergin olmayan çocukların geçinmesi için belli bir miktar belirlenir. Yoksulluk nafakası ile evliliğin sonlandığı durumlarda yoksulluğa düşen eşe nafaka bağlanabilir.
Yardım nafakası ise boşanma davası ile ilgili bir ödenek türü değildir. Bu geçimlik türünde yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşme ihtimali olan altsoy ve üstsoyun yanı sıra kardeşlere ödeme yapılır. İştirak nafakası ile de boşanma davasına bağlı olarak çocuğun velayetini alan eşe velayete sahip olmayan eş tarafından ödenen ve çocuğun giderlerini karşılama amacı ile hükmedilen ödenektir
Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?
2024 Yılında Nafaka Miktarı Ne Kadar?
Nafaka ne kadar? araştırıldığında farklı yanıtlarla karşılaşılmasının nedeni; miktarın, somut olayın koşullarına göre farklılık göstermesidir. Kanuna göre tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası boşanma davaları sırasında ortaya çıkan durum neticesinde bağlanabilmektedir. Bu ödeneğe ilişkin davalara Aile Mahkemesi bakar. Nafaka türleri ise şunlardır:
- Tedbir,
- İştirak,
- Yoksullu,
- Yardım.
Nafaka ne kadar? sorusu merak edilenler arasında yer alırken bağlanacak olan nafaka türüne göre hesaplama yapılması uygun olur. Bunun yanı sıra ödenek miktarı belirlenirken pek çok kriter bir arada değerlendirilmektedir. Kişilerin ekonomik ve sosyal koşulları, gelir düzeyleri, yaşam masrafları, ödenek miktarı belirlenirken dikkate alınır. Bu miktar üzerinde nafakanın türü de etkili olmaktadır.
Nafaka ne kadar? araştırıldığında hangi tür nafakaya hükmedildiğinin bilinmesi gerekir. Boşanma davaları sırasında dava açılmadan ya da açıldıktan sonra tedbir nafakasına hükmedilebilmektedir. Bu nafakaya, dava sürecinde eş ve çocukların mağduriyet yaşamaması adına hâkim kendiliğinden hükmedebilir.
Tedbir nafakası boşanma davası açılmadan da talep edilebilen bir nafakadır. Eşlerin ayrı yaşamaları durumunda eşlerden biri ayrı yaşama konusunda haklılığını ispat ettiği takdirde bu ödeneği talep edebilir.
Türk Medeni Kanunu 197/2 uyarınca eşlerin birlikte yaşamaya ara verdikleri durumlarda haklı bir gerekçenin varlığı söz konusu ise hâkim tedbir nafakasına hükmedebilmektedir. TMK 200. Madde uyarınca da hâkim, koşullar değiştiğinde söz konusu ödeneği kaldırılabileceği gibi üzerinde değişiklik de yapılabilir.
Boşanmada Nafaka Ne Kadar?
Nafaka ne kadar? eşlerin ayrılık kararı alması durumunda merak edilebilecekler arasında yer alırken tedbir nafakasına boşanma davası sırasında da hükmedilebilmektedir. Bu durumda dava sebebi ile zora düşecek olan eş ve çocuklar korunmak istenir.
Ergin olmayan çocukların ve eşin geçiminin sağlanabilmesi için bu ödeneğe karar verilebilmektedir. Bu ödenek geçici bir tedbir olarak uygulanır. Bu sebeple de tarafların kusurlarına bakılmamaktadır. Dava sürecinde koşullar değiştiği takdirde hâkimin resen ya da talebe bağlı olarak ödenek miktarını değiştirme yetkisi bulunur.
Talep sebebinin ortadan kalkması ile de tedbir nafakası ortadan kaldırılabilir. Boşanma davası sürerken hükmedilen tedbir ödeneğinin, dava sonucunun kesinleşmesi ile iştirak ya da yoksulluk ödeneğine dönüşmesi söz konusu olur.
Nafaka ne kadar? merak edildiğinde ne tür bir nafakaya hükmedildiğinin bilinmesi gerekir. Ayrıca tarafların ekonomik koşulları, gelir düzeyleri, yaşam standartları ve benzer konular da bu süreçte dikkate alınır. Tedbir nafakası hesaplanırken hâkimin takdir yetkisi devreye girer. Medeni Kanun’da yer verilen kriterler doğrultusunda bu hesaplama yapılmaktadır.
Kadına Verilen Nafaka Nedir?
Boşanma davası ile ilgili olarak ortaya çıkan sonuçlardan biri de nafakadır. Boşanma sebebi ile yoksulluğa düşen eşe yoksulluk nafakası bağlanabilir. Bu ödenek türü talep edileceği zaman koşullara bakılır. Söz konusu ödeneğe ilişkin bilinmesi gereken önemli hususlarsa şunlardır:
- Öncelikle boşanmanın sonuçlarından biri yoksulluk olmalıdır.
- Somut olayın özellikleri ve koşullarına göre miktar belirlenir.
- Alacaklının talebi ile bu ödeneğe hükmedilebilir.
- Yoksulluk nafakasına hâkim resen karar veremez.
- Taraflar eşit kusurlu olsa da yoksulluk geçimliği bağlanabilir.
- Borçlu eş hiç kusurlu olmasa bile yoksulluğa düşen eş için nafaka bağlanabilmektedir.
- Miktar belirlenirken tarafların sosyal ve mali durumlarına bakılır.
- Yoksulluk geçimliği süresizdir.
- Nafaka alacaklısı evlendiğinde ya da borçlu öldüğünde bu nafaka sonlanır.
- Alacaklı haysiyetsiz bir yaşam sürer veya nikahsız bir birliktelik yaşarsa mahkeme kararı ile nafakanın kaldırılması mümkündür.
- Boşanma davası sırasında bu nafaka talep edilebilir.
- Boşanma davası sonuçlandıktan sonraki 1 yıl içinde de dava açılarak bu ödenek talep edilebilmektedir.
Çocuğa Verilen Nafaka Nedir?
Çocuğa verilen nafaka iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası ile çocuğun eğitim, sağlık ve yaşam masrafları karşılanır. Bu ödeneği, çocuğun velayetini almayan eş, velayeti alan eşe, çocuk adına öder. Çocuk 18 yaşına geldiğinde ve eğitim hayatı sona ermişse yükümlülük de son bulur.
İştirak nafakası, velayeti almayan eş aleyhine hükmedilen bir nafaka türüdür. Velayeti alan eş çocukların ihtiyaçlarını karşılama konusunda velayet kendisinde olmayan eşten maddi destek alacağı zaman bu ödeneğe hükmedilir.
İştirak nafakasında eşlerin kusur oranlarına bakılmadığı görülmektedir. Zira bu ödenek, ergin olmayan çocuğun yaşam masraflarının karşılanması, ihtiyaçlarının giderilmesi için verilir. Söz konusu geçimlik şu kişilerce talep edilebilir:
- Çocuğa bakan eş,
- Çocuğa atanmış olan kayyım,
- Çocuğa atanan vasi,
- Ayırt etme gücüne sahip olan çocuk.
Nafaka ne kadar? sorusuna ek olarak bilinmesi gerekenler arasında iştirak nafakasının sonlanmasına yol açan durumlar da vardır. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
- Kural olarak çocuk 18 yaşını doldurduğunda (eğitim hayatı süren çocuk bu süre sonuna kadar bu ödeneği alır),
- Çocuk evlendiğinde,
- TMK 12. madde uyarınca çocuk ergin kılındığında,
- Nafaka borçlusu öldüğünde.
Yükümlünün ölmesi, çocuğun evlenmesi, ya da mahkeme kararı ile çocuğun ergin kılınması hallerinde iştirak ödeneği sonlanır.
Nafaka ne kadar? çoğu kişi için boşanma davası sırasında ortaya çıkabilecek sorulardan biridir. İştirak nafakası hesaplaması yapılacağı zaman çocuğun yaşı ve eğitim durumu önemli olur. Bunun yanı sıra çocuğun yaşam masrafları, sağlığı, sosyal yaşamı da dikkate alınır.
İştirak nafakasına hükmedileceği zaman çocuğun varsa gelirlerinin de dikkate alındığı görülmektedir. Çocuk hangi eşin yanında kalıyorsa o eşin maddi olanakları da miktarın tespiti sırasında önemli olur.
Nafaka ne kadar? Birçok kişi açısından merak edilebilecekler arasında yer alırken iştirak nafakası boşanma davalarının ardından çocuğa verilen geçimlik ödeneğini ifade eder. Bu geçimlik ödenmediğinde icra yolu ile tahsilat yapılabilir. Geçimliği ödemekle yükümlü olan taraf borcunu ifa etmezse alacaklı şikâyet gerçekleştirdiğinde diğer koşullar da oluşmuş ise tazyik hapsine çarptırılabilir.
Bunun yanı sıra her bireyin ihtiyaçları, yaşam standartları, ekonomik koşulları farklı olacağından ödenek miktarı belirlenirken koşulların incelenmesi zorunludur. Miktar belirlenirken kanunda ön görülen haller kapsamında birçok kriter dikkate alınır. Bu sebeple her bireyin koşullarında değişiklik olabileceğinden net bir tutar telaffuz etmek zordur.
Nafaka ne kadar? şeklinde bir soruya verilebilecek yanıtlardan biri de yardım nafakası ile ilgilidir. Yardım nafakası boşanma davalarıyla ilgili bir ödenek türü değildir. Bu ödenek, alt soy, üst soy ya da kardeşin yoksulluğa düşmesi durumunda bağlanır. Söz konusu ödenek, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi kararı ile bağlanabilir.
Nafaka Türleri ve Miktarları Nelerdir?
Nafaka ne kadar? Sorusu yanıtlanmadan önce nafakanın ne olduğunun bilinmesi gerekir. Nafaka, kişinin geçinebilmesi için gerekli olan iaşe şeklinde tanımlanabilir. Medeni Kanun uyarınca nafaka türleri dört çeşittir. Bunların üçü boşanma davalarını ilgilendirir. Bir nafaka türü ise boşanma davalarından ayrı olarak yoksulluğa düşecek olan altsoy, üstsoy ya da kardeşlere ödenen nafakadır.
1. İştirak Nafakası
İştirak nafakası aracılığı ile velayet kendisinde olmayan eşe ödeme yapılır. Bu ödeneğe, ergin olmayan çocuklar için herhangi bir talebe gerek duyulmaksızın hâkim tarafından re ’sen karar verilir. Eşlerin kusur oranlarının önemsiz olduğu bu geçimlik ödeneği, ergin olmayan çocukların ihtiyaçlarını karşılama amacı ile düzenlenir. Düzenlemenin esas gayesi ise çocuğun hak ve menfaatinin korunmasıdır.
Ergin olmayan çocukların sağlık, eğitim, barınma ve diğer ihtiyaçları karşılanacağı zaman hükmedilen iştirak nafakası boşanma sebebi ile çocuğun ihtiyaçlarının aksatılmamasını amaç edinir. Çocuk 18 yaşını doldurduğunda, evlendiğinde ya da mahkeme kararı ile ergin kılındığında ödenek sonlanır. Eğitim hayatı devam eden çocuk içinse eğitim süresi boyunca iştirak nafakası ödenir.
Nasıl Hesaplanır?
İştirak nafakası boşanma sebebi ile ergin olmayan çocukların temel ihtiyaçlarında aksama olmaması için düzenlenir. Bu ödeneğe dava sırasında hâkim kendiliğinden karar verir. Herhangi bir talep oluşmasına gerek yoktur. Velayet kendisinde olmayan eş velayeti alan eşe çocukların giderleri için bu geçimlik iaşesini öder. Miktar hesaplanırkense çocuğun yaşına, eğitim durumuna vs. kriterlere bakılır.
Ana babanın mali durumu da burada önemli bir kriterdir. Ayrıca paranın o günkü alım gücü, günün ekonomik koşulları da dikkate alınır. Çocuğun bir geliri varsa, miktar tespit edileceği zaman bu husus da değerlendirilmektedir. Tarafların istemesi durumunda hâkim, nafakanın irat şeklinde ödenmesine hükmedebilir. Öte yandan, ödenek miktarında yıllık artış yapılacağı zaman, neye göre bu artışın yapılacağı konusunda da karara ilave yapılabilir.
Ne Kadar?
İştirak nafakası ergin olmayan çocuklar için düzenlenen ve boşanma davaları ile ilgili olan bir ödenek türüdür. Bu ödenek hesaplanırken ana-babanın mali durumu, çocukların ihtiyaçları, günün ekonomik şartları, paranın alım gücü, çocuğun eğitim hayatı gibi çeşitli kriterler birlikte değerlendirilir. Bu sebeple hükmedilecek ödenek miktarında farklılıklar olabilir.
İştirak nafakası ödenmediğinde icra yoluna başvurulabilir. Ödenmeyen iştirak nafakası sebebiyle başvurulacak icra yolunun efektif bir çerçevede yürütülmesi için avukat yardımına başvurmanın önemli olduğunu belirtmek gerek. Bu nafakanın sona ermesine sebep olan hallerse şunlardır:
- Nafaka borçlusunun vefatı,
- Çocuğun ergin olması ve tahsilinin sonlanması,
- Çocuğun evlenmesi.
İştirak Nafakası Nedir, Nasıl Alınır?
2. Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası iki şekilde talep edilebilir: boşanma davası açıldıktan sonra ya da açılmadan önce bu ödenek istenebilir. Eşler arasında anlaşmazlık oluşması durumunda ve ayrı yaşama kararı alındığında, bu durum ispatlanırsa tedbir nafakası talep edilebilir. Boşanma davası açıldıktan sonra da hâkimin ergin olmayan çocuklar ve eş için tedbir ödeneğine hükmetmesi mümkündür.
Boşanma davası sürerken hâkim ergin olmayan çocukların ve eşin sıkıntıya düşmemesi için tedbir ödeneğine re ’sen hükmedebilir. Bu ödenek türü geçici tedbir kapsamında uygulanır. Tedbir ödeneğinde eşlerin kusur oranları dikkate alınmamaktadır.
Nasıl Hesaplanır?
Boşanma davası sürerken eşin ve ergin olmayan çocukların geçiminin devam edebilmesi için hâkimin takdir yetkisini kullanarak hükmettiği nafaka tedbir nafakasıdır. Bu nafaka yani geçimlik ödeneği, geçici bir tedbir olarak uygulanır. Boşanma sonuçlanana kadar süren bu ödenek, boşanmanın kesinleşmesinin ardından tamamen ortadan kalkabileceği gibi iştirak ya da yoksulluk ödeneği olarak da sürebilir.
Eşlerin sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınarak hükmedilen bu ödenek ile eş ve ergin olmayan çocuklar düşünülür. Ödeneğin miktarı ise hâkimin takdir yetkisindedir. Bunun yanı sıra Medeni Kanun’da yer verilen kriterlerin dışında da bir miktara hükmedilemez. Eşin barınma, geçim, çocukların da bakım ve korunması için gerekli olan miktar hâkim tarafından belirlenir.
Ne Kadar?
Tedbir nafakası hesaplanırken eşlerin sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınır. Bunun yanı sıra çocukların ihtiyaçları, okul durumları, yaşı dikkate alınarak hesaplama yapılır. Ortak konutun kullanım durumu, tarafların iş yaşamı, sahip oldukları malvarlığı değerleri de bu ödeneğin miktarı belirlenirken önemli olur. Tüm bu faktörler değerlendirildikten sonra net miktarı belirlenir.
Nafaka alacaklısının ve çocukların en temel yaşam masrafları ve ihtiyaçları dikkate alınırken tarafların ekonomik ve sosyal koşulları göz ardı edilmeden hâkim tarafından tedbir nafakasının miktarına hükmedilmektedir. Hakim, tarafların sosyal ve ekonomik durumunu ve özellikçe çocukların üstün yararını gözetmek suretiyle miktarı tayin eder.
3. Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası da boşanma davalarını ilgilendiren bir geçimlik ödeneğidir. Bu nafaka bağlandığında boşanma sebebi ile yoksulluğa düşen eş diğer eşten maddi yardım alır. Ödeneğin bağlanabilmesi nafaka alacaklısı eşin kusur oranının, borçlunun kusur oranından olmasına bağlıdır. Öte yandan, yoksulluk ödeneğinin bağlanabilmesi için karşılanması gereken koşullar vardır.
Boşanma sebebi ile yoksulluğa düşmek, bu ödeneğin bağlanabilmesinde ilk koşuldur. Yargıtay kararları uyarınca bir kimse en temel ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda ise yoksul kabul edilir. Yeme, içme, barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, kültür harcamaları en temel yaşam gereksinimleri arasında yer alır.
Nasıl Hesaplanır?
Yoksulluk nafakası boşanmaya bağlı olarak yoksulluğa düşen eşe bağlanır. Taraflarda kusur oranı eşitse ve eşlerden biri yoksulluğa düşerse bu ödenek bağlanabilir. Nafaka borçlusu eşin kusur oranının nafaka alacaklısı eşten fazla olduğu durumlarda hâkim yoksulluk nafakasına hükmeder. Yoksulluk ödeneği süresiz bağlanır ve ancak belirli şartlar dahilinde sona erer.
Alacaklı evlendiğinde, haysiyetsiz bir yaşam sürdüğünde, yoksulluğun ortadan kalkması durumunda ya da evlilik bağı olmadan biri ile yaşadığında sona erer. Yoksulluk nafakasına re ’sen karar verilmez. Bu sebeple taraflardan yoksulluğa düşmüş olanın talep oluşturması gerekir. Tarafların sosyal ve mali durumlarına bakılarak yoksulluk ödeneğinin miktarına karar verilir.
Ne Kadar?
Yoksulluk nafakası talebi boşanma davası sürerken ya da dava sonuçlandıktan sonraki bir yıl içinde oluşturulabilir. Boşanma davası sebebi ile yoksulluğa düşecek olan eş diğer eşe karşı yoksulluk ödeneği talebinde bulunabilir. Bu ödeneğin miktarı değişkenlik gösterebilmektedir. Son olarak, eşlerin mali koşulları da dikkate alınarak hesaplama yapılır.
Alacaklının dul, yetim ya da yaşlılık maaşı almasına bakılmaz. Asgari ücretle çalışma durumu dada yoksulluk ödeneği almaya engel teşkil etmemektedir. Şimdi, uygulamada merak edilen ve tarafımıza yöneltilen başlıca sorulara ve yanıtlarına değineceğiz. Nafaka kurumuna dair sıkça sorulan sorulara göz atabilir, merak edilen hususlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Nafaka Kurumu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular |
|
Ne Demek? |
Nafaka, yoksulluğa düşen, en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan kişilere bağlanabilen bir yardım türüdür. Boşanma davasına bağlı olarak yoksulluğa düşen eşe, ergin olmayan çocuklara bağlanabilir. |
Neye Göre Belirlenir? |
Nafaka; eşlerin barınma ihtiyacı, en temel yaşam masrafları, eğitim, kültür ve sosyal yaşamın gereksinimleri, çocukların bakım ve korunmalarına yönelik masrafları dikkate alınarak hesaplanır. Nafaka miktarının tespitinde gözetilen faktörler her bir nafaka türüne göre değişmekle birlikte, temelde tarafların sosyo – ekonomik durumu ve çocukların üstün yararı esas alınır. |
1 Çocuk Olması Halinde Ne Kadar? |
Nafaka belirlenirken çocukların temel ihtiyaçları dikkate alınır. Bunun yanı sıra eğitim masrafları, sağlık ve barınma ihtiyaçları, sosyal ve kültürel yaşamları da önemsenir. Eşlerin mali koşulları dikkate alınarak hesaplanan nafaka miktarında bir çocuk için belirlenecek tutar ile birkaç çocuk için belirlenecek tutar arasında fark olması doğaldır. Tarafların sosyal yaşamı ve ekonomik koşulları da miktarın belirlenmesinde etkilidir. |
Çekişmeli Boşanmadaki Durumu Nedir? |
Çekişmeli boşanma davaları eşlerin asgari müştereklerde buluşamadığı durumlarda tercih edilen bir yoldur. Bu dava türünde nafaka ve tazminata ilişkin talepler de eşler arasında hukuki açıdan sorunlara yol açabilmektedir. Maddi ve manevi tazminata hükmedilirken hukuken aranan koşulların sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Bunun yanı sıra nafaka miktarı için de somut olayın durumuna göre belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirme yapılmaktadır. Özellikle belirtmekte fayda var ki nafakaya ve tazminata ilişkin taleplerin etkili bir şekilde ileri sürülmesi, bu alacakların eksiksiz tahsiline yardımcı olur. |
Kaç Yıl Ödenir? |
Tedbir nafakası hâkimin re ’sen karar verdiği ve boşanma davası sürerken yürürlükte olan bir nafaka türüdür. Boşanma davası sürecinde eş ve çocukların korunması bu nafaka aracılığı ile sağlanmak istenir. Tedbir nafakasının boşanma davası sonuçlandıktan sonra iştirak nafakasına dönüşebilmesi için eşlerden biri tarafından dava açılması gerekir. Yoksulluk nafakası süresizdir. Yoksulluk nafakasını sonlandıran haller eşin evlenmesi, nafaka borçlusunun vefatı, eşin evlilik dışı birlikteliğidir.
|
Erkek Evlenirse Düşer mi? |
Erkeğin evlenmesi nafakanın sonlanmasına yol açmaz. Evlenmiş olan erkeğin eski eşine ve ergin olmayan çocuklarına nafaka aracılığı ile bakma yükümlülüğü sürer. Erkeğin vefatı durumunda ise nafaka borcu sonlanır. |
Kız Çocuğuna Kaç Yaşına Kadar Verilir? |
Kız çocuğu için bağlanan nafaka çocuk 18 yaşına gelene kadar devam eder. Çocuğun eğitim yaşamının sürmesi durumunda da bu süre eğitim yaşamı tamamlanana kadar devam eder. Nafakanın sonlanması çocuğun evlenmesi ile de mümkün olur. Çocuk 18 yaşından sonra nafaka almaya devam etmek isterse bu durumda nafaka borçlusuna dava açmalıdır. Açılacak dava yardım nafakası kapsamında olur ve bu nafaka türünün boşanma davasında bağlanan nafaka ile bir ilgisi mevcut değildir. Özetle, hakkında nafaka ödenmesine karar verilen kız çocuğu 18 yaşına gelinceye değin nafaka hakkını haizdir. Nafaka ödemekle yükümlü kişinin, kız çocuğunun evlenmesiyle birlikte bahse konu yükümlülüğü son bulur. |
Kaynak: 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu