İstimlak Davası Nedir?
Kamu yararı gerekli olduğunda devletin idare vasıtası ile özel mülkiyetteki malların tamamı ya da bir kısmı için malikinin rızası dışında satın alma işlemi uygulaması istimlak olarak adlandırılmaktadır. Kamulaştırma işlemi olarak da anlaşılan istimlak idare tarafından gerçekleştirilir.
İdarenin kamulaştırma işlemi için taşınmaza ait tapu siciline şerh konması gerekir. İdari işlem niteliğine haiz olan kamulaştırma işlemi yapıldığında taşınmazın sahibi yargı yoluna başvuru hakkını kullanabilir. Kamulaştırma işleminin iptali istendiğinde dava açılabilir.
İdare istimlak bedelinin tespiti ve tescili davası açacağı zaman Asliye hukuk mahkemesi kanalı ile hareket eder. Bu davayı idare açar ve dava basit yargılama usulü ile görülür. Mahkemenin taşınmazı idare adına tecil etmesi durumunda verilen karar kesindir. Bu karara itiraz edilememektedir. Kamulaştırma bedeli için itiraz işlemi yapılabilir. Bu durumda ise istinaf ve temyiz yoluna başvurulur.
Özel mülkiyete ait her tür taşınmazın tapuda kayıtlı olup olmaması kamulaştırmaya engel değildir. Taşınır mallarda kamulaştırma söz konusu olmaz. Bununla birlikte bazı olağanüstü haller söz konusu ise taşınır mallara da el konulabilir. Bu durum kamulaştırmadan farklıdır.