Babalık izni süresi işçiler için 5 gün; memurlar içinse 10 gündür. İşçilere tanınan babalık izni süresi İş Kanunu Ek Madde 2’de düzenlenirken memurlara tanınan babalık izni süresi Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Babalık izni kaç gün sorusu özellikle yeni baba olmuş memurlar ve özel sektör çalışanları için merak konusudur. Babalık izni kaç gün? Başlığı altında kaleme alınan içeriğimizde babalık iznine ilişkin önemli hususlar mercek altına alınmış olup ilgili ziyaretçilerimizin incelemesine ve istifadesine sunulmuştur.
Babalık İzni Kaç Gün?
Babalık izni kaç gün? sorusunun yanıtı için öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 düzenlemesine bakmak gerekir. Zira babalık izni özel sektör çalışanları için 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek Madde 2 kısmında düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeye göre mazeret izni verilmesi gereken haller şöyle düzenlenmiştir. Buna göre;
- İşçinin evlenmesi,
- İşçinin evlat edinmesi,
- İşçinin ana ya da babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü,
- İşçinin eşinin doğum yapması halinde mazeret izni verileceği düzenlenmiştir.
Memurlar için babalık izni kaç gün sorusu hakkında Devlet Memurları Kanununda ayrıca düzenleme yapılmıştır. Buna göre;
Babalık izni işçiler için doğumdan itibaren 5 gün, memurlar için ise 10 gün olarak düzenlenmiştir.
Babalık İzni
Babalık izni memur veya işçilerin eşinin doğum yapması halinde, babanın çocukla ve anneyle yeterince ilgilenebilmesi için kanunen verilmesi gereken ücretli izindir.
Babalık izni 4857 Sayılı İş Kanununda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda, Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliğinde, Sözleşmeli Personel Yönetmeliğinde düzenlenmiş olup; memur veya özel sektöre göre babalık izni kaç gün olacağı farklılık göstermektedir.
Memur İçin Babalık İzni Kaç Gün?
Memurlar için babalık izni kaç gün olacağı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 104/B de düzenlenmiş olup; babalık izni 10 gün olarak belirlenmiştir. Memurun talep etmesi halinde babalık iznini kullanabilir. Memurun kullanmadığı yıllık izinleri olsa dahi babalık izni süresi, yıllık izinden düşülerek kullandırılmaz, maaşından herhangi bir şekilde kesinti yapılamaz.
Özel Sektör İçin Babalık İzni Kaç Gündür?
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
Özel sektör çalışanları için de yıllık izin süresi olsa dahi, babalık izni süresi yıllık izinden düşülmesi söz konusu değildir. İşçinin ücretinden, babalık izni süresinin kesilmesi de mümkün olmayacaktır.
Babalık İzni Nasıl Alınır?
Babalık izni, memurların veya özel sektörde çalışanların talep etmesi halinde verilmesi gereken ücretli bir izindir. İşçi veya memur babalık izni talebini belirten bir dilekçeyle işverene veya idareye bu durumu bildirir. İşverenin bu konuda takdir hakkı olmamakla birlikte, işveren işçiye babalık izni vermediği takdirde işçi açısından haklı fesih nedeni olabilecektir.
Babalık İzni Ne Zaman Alınır?
Memurun veya işçinin eşinin doğum yapması halinde babalık izni alınır. Babalık izni, mazeret izni olarak düzenlenmiştir. İşçinin veya memurun babalık iznini, eşinin doğum yapmadan önce kullanması mümkün olmadığı gibi doğumun üzerinden uzunca bir süre geçtikten sonra da babalık iznini kullanması mümkün değildir.
Babalık İzni Ne Zaman Başlar?
Babalık izni memurlar için 657 sayılı kanunda ne zamandan itibaren kullanılacağı doğrudan yer almamaktadır. Bu konuya ilişkin Personel Başkanlığı görüşüne göre : Babalık izni ile ölüm üzerine verilen mazeret izninin, söz konusu mazeretlerin vuku bulduğu tarihten, diğer bir deyişle doğumun veya ölüm olayının meydana geldiği tarihten, itibaren başlamak suretiyle kullandırılması gerekmektedir.
Babalık izni süresi doğumun gerçekleştiği günden itibaren başlar. İşçiler için de babalık izni doğumun gerçekleşmesiyle birlikte kullanılmaya başlanır. Diğer bir deyişle babalık izni doğumun gerçekleştiği tarihten başlamak üzere 5 gün olarak kullanılır.
Babalık İzni Ne kadar?
Babalık izni kaç gün olacağı, çalışan kişinin tabi olduğu kanuna göre farklılık gösterir. Buna göre, ilgili kişi;
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi ise babalık izni 10 gün,
- 4857 Sayılı İş Kanununa tabi ise babalık izni 5 gün,
- Türk silahlı Kuvvetleri mensubu ise babalık izni 10 gün,
- Sözleşmeli memur olması halinde 10 gün babalık izni mevcuttur.
Kanunlarda belirlenen bu sürelerin parça parça kullandırılması mümkün değildir; işçiye veya memura belirlenen babalık izni tek seferde kullandırılması gerekmektedir.
Babalık İzni Resmî Tatile Denk Gelirse Ne olur?
İşçi veya memurların babalık izni doğum ile başlayacağı için belirtilen sürelerin resmi tatile denk gelmesi halinde uzaması veya sarkması söz konusu değildir. Babalık izni İŞ GÜNÜ olarak değil, GÜN olarak belirlendiği için resmi tatile denk gelmesi halinde uzama durumu yoktur.
Babalık İzni Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?
Babalık izni hafta sonuna denk gelmesi halinde babalık izni kaç gün olacak? Bu süre uzayacak mı ? İznime ekleme yapılacak mı şeklinde sorular çalışanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Babalık izni, çalışan tarafından talep edildikten sonra süre işlemeye başlar. Bu sürenin aynı resmi tatile denk gelmesinde olduğu gibi hafta sonuna denk gelmesi halinde de uzaması veya ertesi güne sarkması mümkün değildir.
İkiz bebeklerde Babalık İzni Kaç Gün ?
Genellikle ikiz bebek olması halinde babalık izni kaç gün olacak? şeklinde sorular tarafımıza yöneltilmektedir. Çoğul gebeliklerde analık izni, doğum izni farklılık gösterebilse de babalık izni süresinde değişiklik göstermektedir. Yine baba memur olması halinde 10 gün, işçi olması halinde ise 5 gün olarak babalık izni kullanacaktır.
Babalık İzni Dilekçesi Örneği
Babalık izni istemiyle düzenlenmiş dilekçe örneğinin açık hali aşağıda mevcuttur. Dilekçenin .doc uzantılı (WORD) formatına ise hemen altta bulunan indirme butonu yardımıyla ulaşabilirsiniz. Fakat özellikle belirtmekte fayda var ki gerek dilekçenin düzenlenmesi gerek izne dair iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde yetkin ve deneyimli bir iş hukuku avukatından yardım almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Babalık İzni Dilekçe Örneği (Özel Sektör)
(BAŞVURULACAK İŞ YERİ – KURUM ADI)
İş yerinizde ……………………….…. olarak görev yapmaktayım. …/…/20… tarihinde eşimin doğum yapması dolayısıyla, 4857 Sayılı Yürürlükteki İş Kanununun “Mazeret İzni” Başlıklı Ek 2. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca 5 (beş) gün ücretli olarak düzenlenmiş babalık izin hakkımı kullanmayı talep etmekteyim.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
İmza
Adı Soyadı
Ek :
1 – ) Doğum raporu
2 – ) Adres :
3 – ) Telefon Numarası :
Babalık İzni Talepli Dilekçe Örneği (Kamu)
(BAŞVURULACAK KURUM ADI)
Kurumunuzda ……………………….…. olarak görev yapmaktayım. …/…/20… tarihinde eşimin doğum yapması dolayısıyla, 657 Sayılı Yürürlükteki Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (B) fıkrası uyarınca 10 (on) gün babalık izin hakkımı kullanmayı talep etmekteyim.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
İmza
Adı Soyadı
Ek :
1 – ) Doğum raporu
2 – ) Adres :
3 – ) Telefon Numarası :