Ehliyetsiz araç kullanma cezası başlıklı içeriğimizde ehliyetsiz araç kullanma cezası başta olmak üzere merak konusu hususlar incelenmiş olup ilgili ziyaretçilerimizin istifadesine sunulmuştur.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Ehliyetsiz araç kullanma kişinin kendi yaşamını riske atmasına yol açabileceği gibi diğer kişilerin can ve mal güvenliği açısından da risk teşkil eder. Kişi ehliyetsiz olarak araç kullandığında kendisine ceza kesilir. Bunun yanı sıra kullandığı aracın başkasına ait olması halinde bu defa araç sahibine de ayrıca ceza kesilecektir
Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla defa alındığında para cezasının katlanarak artması söz konusu olur. Ayrıca kişiye hapis cezası gibi yaptırımlar da uygulanabilmektedir. Sürücü belgesi olmayanların trafiğe çıkmaması gerekirken kanun gereği de bu durum yasaktır.
2024 Yılında Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Ehliyetsiz araç kullanma cezası çeşitli nedenlerle uygulanabilmektedir. Kişinin sürücü belgesinin olmaması cezaya sebep olan unsurlardan biridir. Bunun yanı sıra sürücü belgesine geçici olarak el konulduğunda veya belge iptali söz konusu olduğunda kişi ehliyetsiz araç kullanma cezasına maruz kalabilir.
Kişinin 18 yaşın altında olduğu durumlarda da aracı ehliyeti olmadan kullanması yaptırım uygulanmasına yol açar. Kişi araç kullanmak için ehliyete sahip olmak zorundadır. Bir kimsenin herhangi bir konudaki yeterliliği ifade edilirken o işte ehil olup olmadığına bakılır. Kişinin araç kullanırken ehil olarak kabul edilebilmesi için sürücü belgesi alması zorunludur.
Sürücü trafikte araç kullanırken ehliyetini yanında bulundurmak zorundadır. 2024 yılında ehliyetsiz araç kullandığı tespit edilen kişiye 12.978 TL ceza kesilmektedir. Ehliyet sınıfı ile uyumlu araç sürmeyen kişiye 4.060 TL ceza kesilmektedir. Kişi araç kullandığı sırada ehliyeti üzerinde yoksa bu defa ödemesi gereken ceza miktarı 951 TL olur.
Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası Ne Kadar?
Ehliyetsiz araç kullanma cezası kişiye çeşitli nedenlerle verilebilir. Ehliyetin sürücünün yanında olmaması, sürücünün ehliyetinin olmaması ya da sürücü sınıfı ile uyumlu araç kullanılmaması durumunda sürücüye kanunda belirlenen miktarlarda ceza kesilir. Ehliyetsiz motor kullananlara 8.190 TL ceza kesilmektedir.
Ehliyet sayesinde sürücünün ne tür bir araç kullanmaya yetkin olduğu anlaşılır. Motorlu taşıtlar kullanılırken gerek duyulan sürücü belgesinin olmaması ceza uygulanma sebebidir. Ehliyetsiz motor kullanan sürücüler de cezaya tabidir. Aracını ehliyetsiz kullanan bir sürücü hem para cezası ödemek zorundadır hem de ceza puanı uygulaması sebebi ile puanı düşer.
Karayolları Trafik Kanunu madde 36 uyarınca motorlu araçlar sürücü belgesi olmayan kişilerce kullanıldığında yaptırım uygulanır. Kanunun 37. Maddesi sürücü belgesi almaya gerek olmayanları ilgilendirmektedir. Bu kanuna göre;
- Bisiklet kullanmak için 11 yaş,
- Elektrikli bisiklet kullanmak için 15 yaş,
- Motorsuz taşıt kullanmak için 13 yaş sınırına uyulması zorunludur.
1 Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Sürücü belgesi sürücünün yaşına ve kullandığı aracın türüne göre düzenlenir. Karayolları Trafik Yönetmeliği, sürücü belgelerinin sınıflarını belirleme konusunda gerekli açıklamaları yapmaktadır. Belli bir sınıf sürücü belgesi sahipleri kural gereği başka sınıflara ait araçları kullanamamaktadır. Bu durumda tespit edilen bir sürücü idari para cezasına çarptırılır.
1 kez ehliyetsiz araç kullanma cezası 8190 TL olarak tespit edilmiştir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içinde ödeme yapıldığında %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Sürücünün aracı alıkonur ve trafiğe çıkması engellenir.
2. Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Sürücü ehliyeti olmadan 2. Kez araç kullanırken tespit edilirse verilen para cezasına ek olarak hapsi cezası da uygulanır. Hapis cezası 2 veya 3 ay olarak düzenlenebilir. Araç kullanan kişiye ceza kesilebileceği gibi aracın sahibine de ceza uygulanır. Ayrıca sürücüden ceza puanı düşülür. Yıl içinde belirli bir ceza puanı alan sürücü belirlenen sınırı aştığında ehliyetine el konur.
3. Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Kabahatler Kanunu 5326 sayı ile yürürlüktedir. Aynı kabahat birden fazla kez işlendiğinde her bir kabahate ayrı ayrı idari para cezası uygulanmaktadır. Sürücü ehliyeti olmadan araç kullandığında bunu birkaç kez tekrar ederse idari para cezası ve ceza puanı uygulaması söz konusu olur.
18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Kişi 18 yaşın altında ise sürücü belgesi verilmez. Bu durumda araç kullanırken tespit edilen kişiye 1.228 TL ceza uygulanır. Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca 76. Madde kapsamında M, A1 ve B1 sürücü belgeleri 18 yaşını bitirenlere verilmektedir.
Kabahatler Kanunu 5326 sayı ile yürürlüktedir. Bu kanunun 11. Maddesi kapsamında 15 yaşını doldurmadığı halde ehliyetsiz araç kullanan çocuk için idari para cezası uygulanamamaktadır. Para cezası aracı kullandıran araç sahibine kesilir. 16 yaşını bitirenler M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alabilir.
Alkollü ve Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Alkollü olarak araç kullanan ve ehliyeti olmayan kişi için ceza uygulanır. Alkollü araç kullanıldığında sürücünün kaç promil alkollü olduğu önemlidir. Bunun yanında sürücünün kaçıncı kez yakalandığı da önemlidir.
1823 TL alkollü araç kullanan sürücüye kesilen ceza miktarı olurken 5497 TL ehliyetsiz araç kullanmak ve alkollü araç kullanma cezası olarak uygulanır. Ehliyetsiz araç kullanmak kabahattir. Alkollü araç kullanmak da kabahat olarak kabul edilir. Bu sebeple her iki kabahat için ayrı ayrı para cezası uygulanmaktadır.
Karayolları Trafik Kanunu kapsamında sürücünün kanında 50 promil ve üzeri alkol tespit edilirse ceza kesilir. Ticari araç kullanımında promil sınırı 20’dir. Kişi alkollü olarak araç kullanırsa ve yakalanırsa hem idari para cezası hem de ehliyetine el koyma yaptırımı uygulanır.
Kişi ikinci defa promil sınırını aştığında 2286 TL para cezası öder. Ehliyetine de 2 yıl el konur. Sürücü için de sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi uygulanır. Üç ve daha fazla sefer alkollü tespit edilen sürücü 3674 TL para cezası öder. Ehliyetine de 5 yıl el konur. Psikolojik test de zorunlu tutulur.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasını Taksitlendirmek Mümkün mü?
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye kesilen para cezası kişinin ekonomik durumu müsait değilse taksitlendirilebilmektedir. Bu durumda cezanın ilk taksiti peşin ödenir. Kalan taksitler ise bir yıl içinde 4 eşit paya bölünebilmektedir. Kişi bu taksitleri zamanında ödemediği takdirde idari para cezasının kalan miktarının tamamı tahsil edilmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz
Sürücü ehliyetsiz olarak araç kullandığında para cezası uygulanır. Bu cezaya itiraz edebilme hakkı sürücüye tanınan haklardan biridir. Karar tebliğ ve tefhim edildiğinde en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz başvurusu yapılabilmektedir.
İtiraz başvurusunun yapılmaması kararın kesinleşmesine sebep olmaktadır. Başvuru sırasında dilekçe verilmesi gerekir. Mahkemeye hitaben hazırlanacak dilekçe iki nüsha hazırlanır. Dilekçede yer alan bilgiler ise şunlardır:
- Trafik cezasına ilişkin bilgiler,
- Karara karşı ileri sürülecek deliller,
- İtiraz nedenleri.
Trafik cezaları Kabahatler Kanunu kapsamında kabul edilir. Trafik cezası uygulanan kişi 15 gün içinde bu cezaya itiraz edebilir. Trafik cezaları için Trafik Mahkemelerine başvurulmaktadır. Bunun yanı sıra Trafik Mahkemeleri her yerde bulunmadığından Sulh Ceza Hakimliği de bu davalara bakabilmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtiraz Dilekçesi
Ehliyetsiz araç kullandığı için ceza alan sürücünün bizzat kendisi ya da kanuni temsilcisi Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz başvurusu yapacaksa dilekçe verir. Bu dilekçe iki nüshadan oluşur. İtiraz sırasında dilekçeye ek olarak sunulacak belgeler şunlardır:
- Trafik cezasının yazılı olduğu karar tutanağı,
- Ruhsat fotokopisi,
- Ehliyet fotokopisi,
- Kimlik fotokopisi,
- Cezanın ödenmiş olduğu hallerde ödeme dekontu.
Sürücü belgesinin altı ay süreyle geri alınması ve para cezası kesilmesi halinde itiraz dilekçesi örneğinin açık hali aşağıda yer almaktadır. Dilekçe örneğini .doc formatında indirmek için hemen altta yer alan bağlantıya tıklayınız.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği WORD İndir.
…… HAKİMLİĞİ’NE,
İTİRAZ EDEN :
TC KİMLİK NO :
ADRES :
VEKİLİ :
DAVALI :
İTİRAZ KONUSU :
İŞLEM TARİHİ : …/…/…
KONU : Sürücü belgesinin altı ay süreyle geri alınması ve … TL para cezası kesilmesine ilişkin işlemine itiraz talebidir.
AÇIKLAMALAR :
1-)
2-)
3-)
4-)
5-)
HUKUKİ NEDENLER : 2918 S. K. m. 48, Karayolları Trafik Yönetmeliği m. 97
NETİCE – İ TALEP : Yukarıda arz ve izah olunan gerekçelerle, davalı idarece …/…/… tarihinde tesis edilen sürücü belgesinin altı ay süreyle geri alınması ve … TL para cezası kesilmesine dair işlemin iptal edilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini saygıyla talep ederiz. …/…/…
İtirazda Bulunan Vekili
Av.
EKLER :
1-) Trafik denetleme şube müdürlüğü, … Trafik Amirliği`nin …/…/… tarih EM seri, … sıra no.lu trafik ceza tutanağı fotokopisi.
2-) Adli Tıp Kurumu raporu
3-) Bir adet onaylı vekaletname örneği
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Kime Kesilir?
Ehliyetsiz araç kullanan sürücüye ceza kesilir. Bunun yanı sıra sürücü aracın sahibi değilse araç sahibine de ceza kesilmektedir. Ehliyetsiz araç kullanmak ceza uygulamasına konu olmaktadır. Kişinin ehliyetsiz olarak araç kullanması hem kendi can güvenliğini hem de diğer kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atar.
Ehliyetsiz araç kullanma birden fazla kez tekrar ettiğinde sürücüye kesilen ceza katlanarak artar. Bunun yanı sıra birden fazla tekrar eden ehliyetsiz araç kullanma halinde sürücü hapis cezası da alabilir. Sürücüye ceza puanı da uygulanır.
Ehliyetsiz Araç Kullanarak Kazaya Karışmak
Türk Ceza Kanunu uyarınca ehliyetsiz olarak trafik kazasına karışmak suç olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra Trafik Kanunu uyarınca da bu davranış suç teşkil eder. Ehliyetsiz sürücünün aracına el konmaktadır. Bunun yanı sıra ehliyetsiz olarak kazaya karışan bir sürücü ile trafik kaza raporu tutulmaz.
Sürücü ehliyetsiz olarak kaza yaparsa ekstra bir yaptırıma maruz kalmamakla birlikte kaza ölümlü veya yaralanmalı ise yargılama buna göre devam eder. Kamu malına zarar veren sürücü bu zararı karşılamak zorunda kalır.
Bu tür kazalarda kaza kusur oranı, karşı tarafın sigortasının olup olmadığı, karşı tarafın alkol raporu önemlidir. Trafik kazası yapıldığında kusurlu olan sürücü cezanın yanı sıra zararların karşılanmasından da mesul olur. Sürücünün kaza sırasında ehliyeti yoksa zararları karşılamak zorundadır. Ehliyetsiz trafik kazasında sürücüye verilen ceza ehliyeti olan sürücüye verilen cezadan farklıdır.
Ehliyetsiz sürücünün yaptığı kaza ağır kusurlu suçlar kapsamında kabul edilir. Normal trafik kazalarında suç taksirli olarak değerlendirilmektedir. Ağır kusurlu suçlarda üst sınırdan ceza hesaplaması yapılır.
Ehliyetsiz Araç Kullanarak Yapılan Kaza Masrafını Kasko Karşılar mı?
Ehliyetsiz araç kullanma cezası verilirken somut olaya göre hareket edilir. Hasar tazminatı ödeneceği zaman aracı kullanan kişinin ehliyetinin olması gerekir. Sürücünün ehliyetinin olmaması halinde sigorta şirketinin kasko tazminatı ödemesi mümkün değildir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nasıl Sorgulanır?
Ehliyetsiz araç kullanan sürücüler için ceza sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinden yapılacak sorgulamada plakaya göre tutar ve sebep öğrenilebilmektedir.
Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulamasından da sonuç öğrenilebilir. Plaka numarası, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Vergi Numarası bilgileri ile de trafik ceza tutarı öğrenilebilir. Trafik cezası verildikten sonra 7 gün içinde e-devlet sisteminde görülebilmektedir.
Bağlanan Araç Nasıl Geri Alınır?
Ehliyetsiz araç kullanma cezası kesilen kişilerin bu cezayı ödemek istemediği durumlarda itiraz etme hakları bulunur. İtiraz işlemleri gerekli mercilere yapılırken de bir itiraz dilekçesi hazırlanır. Trafik cezasının yanı sıra sürücülerin araçları bazı hallerde bağlanabilir.
Bağlanan bir araç için öncelikle kullanıcının Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekir. Ceza İşlemleri Büro Amirliği’nden alınacak çıkış belgesi aracılığı ile de araç teslim alınabilmektedir.
Araç bağlanmış ise yediemin otoparkına çekilir. Araca kesilen trafik cezası ödendikten sonra yediemin otopark ücreti de ödenmelidir.