Şikayet dilekçesi; işlenen bir suçu ve suçluyu Cumhuriyet Savcılığına şikayet veya ihbar etmek amacıyla düzenlenen dilekçedir. İşbu dilekçe, suç nerede işlenmişse oradaki savcılığa sunulur. Fakat bir suçu savcılığa bildirmek için mutlaka yazılı bir dilekçe ile başvurmak gerekmez; zira kanun, suç hakkında sözlü ihbar yapılabileceğini de düzenlemektedir. Ne var ki, uygulamada genellikle yazılı dilekçe kullanıldığını belirtmemiz gerekir.
Şikayet dilekçesinde belirli unsurlara ve doğru bilgilere yer verilmelidir. Şikayetçinin ve şüphelinin kimlik bilgileri, şikayet konusu, şikayetin nedenleri, deliller, vaka tarihi ve yeri gibi unsurlara şikayet dilekçesinde yer verilmelidir. Ayrıca, söz konusu bilgilerin doğru aktarılması da son derece önemlidir. Zira gerçeğe aykırı bilgiler hazırlayarak şikayet dilekçesi düzenleyen kişi hakkında yasal işlem başlatılabilir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nedir?
Savcılığa şikayet dilekçesi; hukuk kurallarına aykırı bir fiil gerçekleştirildiğini düşünen kişilerin, bu aykırılığı yetkili mercie şikayet ve/veya ihbar etmek için kullandığı yazılı belgedir. Burada sözü geçen yetkili merci ise Cumhuriyet Savcılığıdır. Suçun, savcılık makamına bildirilmesi için mutlaka yazılı belgeye gerek olmayıp sözlü bildirimde bulunmak da mümkündür; fakat uygulamada genellikle yazılı dilekçe kullanıldığını ifade etmek gerekir.
Kişi davranışları hukuk kuralları ile düzen altına alınmıştır. Bu kuralların ihlal edilmesi halinde “suç” kavramı ortaya çıkar. Suçu işleyen kişiye fail, suçtan zarar görene ise mağdur denir. Şikayet dilekçesi genellikle suç mağduru tarafından hazırlanır. Mağdur, aleyhinde işlenen suç sebebiyle zarara uğradığını, suç ve fail hakkında soruşturma başlatılması talebini ise şikayet dilekçesiyle ileri sürer.
Cumhuriyet Savcılığına Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Haksız fiil veya hukuka aykırı bir durumlar karşılaşan kişiler, adli makamlara sunmak üzere şikayet dilekçesi yazarak mevzu hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Şikayet dilekçesi, aşağıda da değindiğimiz üzere belirli unsurlara ve hususlara dikkat edilerek yazılmalıdır. Aksi halde, başta soruşturma veya kovuşturmanın uzaması ve KYOK verilmesi gibi sonuçlar yaşanabilir. Şikayet dilekçesi yazılırken şunlara dikkat edilmelidir:
- Şikayet dilekçesi, ilgilinin başvuracağı kuruma hitaben yazılmalıdır. Örneğin; (…) Cumhuriyet Başsavcılığına.
- Şikayete konu edilen somut olay, bilinen tüm unsurlarıyla açık ve ayrıntılı bir şekilde ifade edilmelidir.
- Şikayetçi; adını, soyadını, T.C. Kimlik Numarasını, adres ve telefon bilgilerini, şikayet edeceği kişiye ilişkin biliyorsa ad, soyadı ve adres bilgilerini belirtmelidir.
- Suç konusu olayla alakalı olarak hangi suçun işlendiği belirtilmeli ve mümkünse hukuk kurallarıyla ilişki kurularak ifade edilmelidir. Yalnızca somut olayın kabaca anlatılması da şikayet başvurusu için yeterlidir. Fakat belirttiğimiz çerçevede hazırlanması çok daha yararlı olacaktır.
- Şikayet dilekçesi içeriğinde veya ekinde, maddi gerçeğin açıklığa kavuşturulmasına fayda sağlayacak deliller eklenmelidir. Fakat elde delil mevcut değilse iddiaların net, ayrıntılı ve açıkça anlatılması yeterlidir.
- Hazırlanan dilekçe, ilgili müracaat savcılığına sunulmalıdır. Müracaat savcılıkları ise adliye binaları içerisinde yer alır. Ancak, örneğin polis karakoluna hitaben şikayet dilekçesi düzenlenmişse savcılık merciine değil, hitaben yazılan mercie yani söz konusu polis karakoluna sunulmalıdır.
- Şikayet dilekçesi sonrasında hızlı, etkin ve pratik bir sonuç alınabilmesi için dilekçenin Cumhuriyet Başsavcılığına sunulması daha isabetlidir. Fakat belirttiğimiz üzere, emniyet veya jandarma karakoluna ya da herhangi bir devlet kurumuna da başvurulabilir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Örneği
Yaşamın olağan seyri içinde herhangi bir suçun mağduru, zarar göreni olabiliriz. Bu tür bir durum karşısında yapmamız gereken, yetkili mercilere başvurmak ve suç hakkında şikayetçi olmaktır. Şikayetçi olunabilmesi içinse yazılı bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekir. Bu nedenle, suç duyurusunda bulunmak isteyen kişilerin yararlanması adına içeriğimizde Savcılığa Şikayet Dilekçesi Örneği paylaşmış bulunuyoruz.
ANTALYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA Şikayet Eden : Adı Soyadı – T.C. Kimlik numarası – Adres ve telefon bilgileri Şikayet Edilen : Adı Soyadı – T.C. Kimlik numarası – Adres ve telefon bilgileri (Şüpheli belli değil ise bu bölüme faili meçhul yazılmalıdır) Suç : Kasten yaralama, hakaret, tehdit, iş yeri dokunulmazlığının ihlali Suç Tarihi : 15/01/2021 Açıklamalar : 15/01/2021 tarihinde şikayet edilen şüpheli ….. isimli kişi sahibi bulunduğum iş yerime gelerek bir anda küfürler ve tehditler yağdırarak üzerime saldırmış ve beni dövmeye başlamıştır. Hiç anlamadığım bir şekilde dükkanımı basan şüpheli hem beni dövmüş, hem de tarafıma hitaben “gerizekalı, aptal, seni öldüreceğim, seni bu şehirde yaşatmayacağım” şeklinde cümleler sarf ederek tehdit ve hakaret etmiştir. Kendisine defalarca dükkanımı terk etmesini söylememe rağmen gitmemiş ve suç oluşturan bu eylemlerine devam etmiştir. Çevredeki esnafların araya girmesi ile şüpheli dükkanımdan uzaklaştırılmıştır. Bu hususta dükkanımın bulunduğu sokaktaki diğer esnafların tanık olarak dinlenmesini ve kamera kaydı araştırılması yapılmasını talep ediyorum. Şüphelinin tarafıma saldırmasının ardından Antalya Devlet Hastanesinden aldığım darp raporunu dosyaya sunuyorum. Tüm bu açıklamalar ışığında dükkanıma gelerek tarafıma saldıran, tehdit ve hakaret eden şüpheli ….. isimli kişi hakkında kasten yaralama, hakaret, tehdit, iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarından soruşturma yürütülmesini ve kamu dava davası açılmasını isteme gereğim hasıl olmuştur. Deliller : Kamera kaydı, darp raporu, tanık beyanları vs her türlü delil İstem ve Sonuç: Yukarıda ayrıntılı izah ettiğim üzere dükkanıma gelerek tarafıma saldıran, tehdit ve hakaret eden şüpheli ….. isimli kişi hakkında kasten yaralama, hakaret, tehdit, iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarından soruşturma yürütülmesini ve kamu dava davası açılmasını sayın savcılığınızdan saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/… Şikayet Eden – Adı Soyadı – İmza
Suç Duyurusu Dilekçesi Nereye Verilir?
Suç duyurusu dilekçesi ile savcılığa şikayet dilekçesi arasında fark yoktur. Öncelikle, bu iki dilekçenin aynı dilekçeyi ifade ettiğini belirtelim. Suç duyurusu dilekçesi, vukua gelen bir suçtan dolayı zarar gören, mağdur olan kişinin bu suçu ilgili mercilere ihbar edebilmesi için hazırlayıp savcılığa sunduğu yazılı belgedir. Bu belge, suçun işlendiği yerdeki adliyede yer alan müracaat savcılığına verilmelidir.
Suç duyurusu yapılmasını takiben Cumhuriyet Savcılığı, şikayet konusu hakkında soruşturma başlatır. Bu çerçevede deliller toplanır ve suç işlendiği yönünde kuvvetli şüphe elde edilmesi halinde, şikayet edilen hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılır. Bu davanın mahkemece kabul edilmesiyle birlikte artık kovuşturma sürecine geçilmiş olur.
Suç duyurusu veya şikayet dilekçesi, suçun işlendiği yerdeki adliyede bulunan müracaat savcılığına sunulur. Bununla birlikte, bir suçun işlendiğine ilişkin şikayet için başvurulabilecek başka merciler de vardır. Bunlar: kolluk görevlileri, valilik ve kaymakamlıklardır. Şayet şikayet eden ülke dışındaysa bulunduğu ülkedeki konsolosluğa başvurarak suç duyurusunda bulunabilir.
Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli mi?
Suç duyurusunda bulunmak için herhangi bir ücret ödenmez. Kişi, Cumhuriyet Savcılığına giderek herhangi bir ücret ödemeden şikayet başvurusunda bulunabilir. Bu süreçte şikayetçi adına herhangi bir masraf doğması söz konusu değildir. Fakat etkili ve güçlü bir suç duyurusu dilekçesi düzenlenmesi için avukat yardımı alınması gerekiyorsa bunun için ücret ödenmek durumundadır.
İnternetten Suç Duyurusu Yapılır mı?
Suç duyurusunda bulunmak için Cumhuriyet Savcılığına mutlaka fiziki olarak müracaat etmek gerekmez. İnternet üzerinden de suç duyurusunda bulunmak mümkündür. Fakat gerek soruşturma sürecinin uzaması gerekse kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi gibi sonuçlarla karşılaşılmaması adına ceza hukukunda uzman bir avukat yardımına başvurulması en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
xŞikayet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Şikayet dilekçesi; şikayet sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri, şikayet edilene ait (biliniyorsa) kimlik ve iletişim bilgileri belirtilerek suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben yazılır ve teslim edilir. Suçun kim tarafından işlendiği bilinmiyor ya da belli değilse fail için “meçhul” ibaresi düşülür. Ayrıca, belirliyse suç tarihi de yazılmalıdır. Ardından, somut olay detaylandırılmalı ve varsa deliller belirtilmelidir.
Suç Duyurusu Dilekçesi Kaç Gün İçinde Verilmelidir?
Suçlar; takibi şikayete bağlı olanlar ve re ’sen soruşturulanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer suç duyurusuna konu edilen suçun takibi şikayete bağlı ise altı aylık süre zarfında şikayette bulunulması gerekir. Altı aylık şikayet süresinin başlangıcı ise mağdur veya suçtan zarar görenin, suç fiili ile faili öğrendiği andır. Sürenin sona erdiği tarih ise herhalde dava zamanaşımı süresinin geçmesidir.
Şikayet Dilekçesi Ne Kadar?
Savcılığa şikayet dilekçesi verilirken herhangi bir ücret ödenmez. Suçun mağduru ya da zarar göreni tarafından yapılacak şikayet başvurusu için ödenmesi gereken bir masraf yoktur.
Şikayet Etmek İstiyorum Ne Yapmam Gerekir?
İşlenen bir suç sebebiyle mağdur olan ya da bu suçtan zarar gören kişi, içeriğimizde de detaylıca belirttiğimiz üzere suç duyurusu dilekçesi hazırlayarak Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etmelidir. Suç duyurusu dilekçesinin etkili ve güçlü bir biçimde hazırlanması içinse bir ceza hukuku avukatından yardım talep edilebilir.
Şikayet Süresi Kaç Gündür?
Şikayet süresi, takibi şikayete tabi olan suçlar için altı aydır. Yani soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan bir suç hakkında altı alık şikayet süresi bulunur. Bu süre içinde şikayet hakkını kullanılmazsa ilgili suç hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılamaz.