İşsizlik maaşı hesaplama aracımızı kullanarak işsizlik maaşı hesaplama işlemini pratik, kolay ve kısa sürede güncel olarak yapabilirsiniz. Uygulamada bilinen adı ile işsizlik maaşı, yasada işsizlik ödeneği olarak isimlendirilir. İşsizlik ödeneği, işsiz durumdaki işçilerin yaşamını idame ettirebilmeleri adına destek niteliği taşıyan oldukça önemli bir ödenektir. İşsiz kalan işçilerin bu ödeneği hangi şartları taşıyarak ne şekilde alabileceğinin izah edildiği makalenin dikkatle okunması tavsiye olunur.
Makale İçeriği
Toggleİşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik maaşı sigortalı işçilerin işsiz kalmaları sonucunda ekonomik açıdan desteklenmeleri için verilen ödenektir. İşsizlik ödeneği almak isteyen kişilerin kanunen ifade edilen bazı şartları karşılıyor olması gerekir. İşsizlik maaşı belirli bir süre ödenir. Dolayısıyla kişinin yaşam boyu işsiz kalması halinde sürekli alabileceği bir ödenek değildir.
Ödeneğin amacı; işçinin işsiz kaldığı dönemde iş bulma amacıyla işsiz geçirdiği zamanlar için ekonomik destek sağlamaktır. Söz konusu ödenek, işsizlik sigortası kapsamında alınır bu anlamıyla işçiler için mali bir sigorta niteliği taşır.
İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik ödeneğine dair bilinmesi gereken ve önem taşıyan hususlar 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve kanun temelli çıkarılan yönetmelikler ile ifade edilmiştir. İlave olarak 4857 sayılı İş Kanunu da bir dizi düzenlemeler ile işsizlik ödeneği hususunda yasal kaynaklar arasında yer alır. İşsizlik maaşına dair, ödenekten yararlanmak isteyen kişilerce merak edilen hususların başında söz konusu ödeneğin ne kadar olacağı yer alır. Bu kapsamda “İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vermek isabetli olacaktır.
İşsizlik maaşı almak isteyen kişinin alacağı maaşın günlük miktarı; sigortalı kişinin son 4 aylık primine esas teşkil eden günlük ortalama brüt ücretinin %40’ı bulunarak hesaplanır. İşçilerin prime esas tutulan ücretinin oldukça yüksek miktarlarda olabileceği durumlara karşın, işsizlik ödeneği miktarına bir üst sınır uygulanmaktadır. Üst sınır, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50. Maddesi ile düzenlenmiş olup hükme göre işçiye ödenecek işsizlik maaşının üst sınırı, brüt asgari ücret miktarının %80’idir.
İşsizlik Maaşı Miktarı
İşsizlik maaşı miktarı her yıl güncellenmektedir. Bu nedenle ödenekten yararlanmak isteyen kişilerin yapılan değişiklikleri takip etmesi tavsiye olunur. Ancak güncel miktar ifade edilirse; 2021 yılının nisan ayı ve sonrasında işinden ayrılan bir işçiye ödenecek işsizlik ödeneği;
- Son 4 aylık prime esas kazançların aylık ortalaması 3557,50 TL olması halinde ödenecek işsizlik maaşı miktarı 1431 TL’dir. Bu maaş üzerinden kesilecek damga vergisi tutarı ise 10,87 TL’dir. Dolayısıyla kişinin alacağı net miktarı 1420,14 TL’dir.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
İşsizlik ödeneğine ilişkin hususlar, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlenen hükümler içinde işsizlik maaşının ne kadar süre ile alınabileceği de izah edilmiş olup buna göre; işsizlik maaşı süresi, kişisin son 3 sene içinde kaç gün sigorta kapsamında çalıştığına göre tespit edilir. Buna göre:
- Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır.
- Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır.
- Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınır.
İşsizlik Maaşı Şartları
İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin belirli şartları karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilebilir:
- İşçiye ait primler, iş akdinin sona erdiği günden itibaren geçmişe doğru 120 gün süre için ödenmiş olmalıdır,
- İş akdinin sonlanması ile birlikte geçmişe doğru son 3 senelik sürede en az 600 prim günü çalışılmış olmalıdır.
İfade edilen her iki şartın bir arada sağlanıyor olması gerekir. Bunun yanı sıra unutulmaması gereken bir diğer önemli husus şu ki; iş akdi, işçinin kusuru veya isteği nedeniyle feshedilmiş olmamalıdır.
İşsizlik ödeneği almak için gereken şartlar içinde 120 gün prim ödeme şartı ifade edildi. Fakat kimi hallerde primlerin eksik bildirildiği görülmektedir. Aşağıda ifade edilen hallerde, işsizlik ödeneği almak için gereken prim ödeme şartının karşılandığı kabul edilir. Bu haller:
- Hastalık,
- Doğal afet,
- Ücretsiz izin kullanımı,
- Ekonomik kriz,
- Disiplin cezası,
- Genel hayatı etkileyen ciddi olaylar,
- Gözaltı ve tutukluluk hali,
- Grev ve lokavt,
Şeklinde ifade edilebilir. Ancak ifade edilen haller içinde gözaltı ve tutukluluk halinde tutukluluğun, hükümlülükler neticelenmemesi gerekir.
İşsizlik ödeneği şartları kapsamında ifade edilmesi gereken bir önemli değişiklik bulunur. Bu değişiklik 18.1.2019 tarihi ve sonrası için, hizmet sözleşmesi sonlanan kişilerin aynı işverene olup olmaması önemli olmaksızın ve eksik gün sebepleri dikkate alınmaksızın, iş sözleşmesinin feshinden önce 120 günlük sürede hizmet sözleşmesinin mevcut olması durumunda, 120 gün koşulu karşılanmış kabul edilir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı ve maaşı almanın şartları üst paragraflarda izah edildi. Bu itibarla söz konusu ödeneği almak için nasıl başvuru yapılması gerektiği açıklanmalıdır. Ödeneği almaya hak kazanılan hallerde işverenlerin 3 nüsha işten ayrılma bildirgesi niteliğinde belge hazırlaması gerekir. Hazırlanan belgelerden biri işçiye, diğeri İŞKUR’a verilir. Son belge ise işverende kalır. Ancak işveren SGK’a işçinin işinden ayrıldığına ilişkin bildirim yaptıysa bu durumda İŞKUR’a belge ibraz etmesine lüzum yoktur.
Uygulamada işverenin işten ayrılma bildirgesi düzenlemediği durumlarla sıkça karşılaşılır. Şayet işveren, işten ayrılma bildirgesini düzenlemezse işverenin her bir eylemi için işçinin aylık brüt asgari ücret miktarının 2 katı kadar idari para cezasına hükmolunur.
İşverenin her bir eyleminden kasıt; işverenin söz konusu belgeyi düzenlememesi, işçiye vermemesi, İŞKUR’a iletmemesi gibi eylemleridir. Yapması gereken fiilleri yapmayan işverenler için oldukça ciddi idari para cezası yaptırımı düzenlenmiştir. İşverenin bu nedenden dolayı işten ayrılma bildirgesini alamayan işçi bu nedenle hak kaybına yaşamaz.
İş akdinin sonlanması ile beraber 30 gün süre ile en yakın İŞKUR birimine müracaat edilir. Müracaat esnasında, işten ayrılma bildirgesi ibraz edilerek işsizlik maaşı süreci başlatılır. Söz konusu süre aşıldığı takdirde alınacak işsizlik ödeneği süresinden eksiltilir. Ancak gecikme bir mücbir neden varlığında cereyan etmişse eksiltme yapılmaz.
İşsizlik maaşı başvurusu ile beraber söz konusu işçi, İŞKUR tarafından iş arayan kişi olarak kayıt edilir. Bir yeni iş için hazır görünen işçiye iş bulma sürecinde bir dizi kolaylık sağlanır. Makale genelinde ifade edilen işsizlik ödeneğinden yararlanılabilmesi adına tüm hukuki prosedürün eksiksiz işletilmesi gerekir.
Hatalı veya ihmali bir işlem nedeniyle yaşanacak gecikme ve buna bağlı hak kayıpları, telafisi mümkün olmayan zararları da beraberinde getirebilir. Dolayısıyla sürecin yürütülmesinde deneyim sahibi bir avukat ile iletişim sağlanmasında ve hukuki danışmanlık alınmasında yarar vardır.
İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?
İşsizlik ödeneği almak için gereken koşulların sağlanması ve usulüne uygun başvuru yapılması halinde ödenek başvurusu kısa sürede neticelenir. Yapılan başvuru, genellikle bir ay içinde sonuçlanır. Müspet sonuçlanan işsizlik ödeneği, ödeneğe hak kazanan kişiye her ayın 5’inde ödenir.
Kişi, işsizlik ödeneğini kimliği ile beraber PTT Bank şubelerinden alabilir. Ancak bu ödenek yalnızca belirli nitelikleri taşıyan işçilere ve iş akdini belirli biçimde fesheden işçilere verilir. Dolayısıyla kimlerin işsizlik ödeneğinden yararlanabileceğini ifade etmek gerekir. Aşağıda ifade edilen işçiler işsizlik maaşı alabilir:
- Bir hizmet sözleşmesine tabi olarak çalışan sigortalı işçiler,
- Banka sandıklarına tabi olan sigortalılar,
- Kısmi süreli sözleşmeye tabi olarak çalışan işçiler,
- Ticari taksi, dolmuş ve sair şehir içi toplu taşım araçları iş yerleri ile birlikte Kültü ve Turizm Bakanlığı tarafından tespit edilen bölgelerde yarı zamanlı iş akdiyle bir ya da birden çok kişi tarafından çalıştırılan ve bir ay içinde çalışma gün sayısı 10’dan daha az olan kişiler.
İfade edilen kişiler haricindekilerin işsizlik maaşı alması mümkün değildir. Fakat bazı kişilerin özel olarak ifade edilmesinde yarar vardır. Çünkü bu kişi ve kişi grupları uygulamada sıkça merak edilir. Aşağıda ifade edilen kişi ve kişi gruplarının işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi söz konusu değildir:
- Bir iş yerine sahip olan ve işçi çalıştıran BAĞKUR’lu işçiler,
- Kamu personeli memurlar,
- TSK personelleri,
- Hakim ve savcıları
- Yükseköğretim personelleri,
- Sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar.
İşsizlik Maaşı İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar
TSK personellerinin yararlanamadığı işsizlik maaşından muvazzaf askerlik görevi üzerine iş akdini feshederek işinden ayrılan kişinin gerekli diğer şartları da karşılaması halinde işsizlik maaşı almak hakkı mevcuttur. Bu durumda, askerde geçirilen süre yokmuş gibi hesap yapılır.
Part time çalışan işçiler de işsizlik maaşı alabilir. Fakat makale girişinde ifade edilen işsizlik ödeneği şartlarının karşılanıyor olması gerekir. Şartların karşılanması halinde işçinin yarı zamanlı çalışıyor olması, ödenekten yararlanmasına engel teşkil etmez. Fakat uygulamada kısmi zamanlı çalışan işçilerin primleri, prim koşulunu karşılamada yetersiz kalmaktadır.
Bu nedenle hak kaybı yaşanmaması adına 2011 yılında bir düzenleme getirilmiştir. Getirilen düzenleme ile birlikte kısmi zamanlı çalışan işçilerin eksik kalan prim borçlarını ödemeleri halinde işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi mümkündür.
İkale sözleşmesi ile işinden ayrılan işçilerin söz konusu ödenekten yararlanıp yararlanamayacağı da uygulamada merak edilen konular arasındadır. İşçi ile işverenin karşılıklı mutabık kalarak iş akdini feshetmesini ifade eden ika sözleşmesi halinde işçinin işsizlik ödeneği alabilmesi için işten çıkış sebebi olarak bildirilen kod mühimdir.
Bir diğer ifadeyle işçinin işten çıkma sebebi olarak işveren diğer sebepler ya da işsizlik ödeneğine hak kazanılmasını engelleyen durumlardan birini bildirirse bu durumda ödenekten istifade edilmesi mümkün değildir. Fakat işverenden kaynaklanan fesih şeklinde bildirim yapıldıysa işsizlik maaşı alınabilir. Bu durumda ikale sözleşmesi mevcut olduğu için işverenin ifade edildiği gibi bildirimde bulunması herhangi bir hak veya menfaat kaybına uğramasına neden olmaz.
İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?
İşsizlik maaşına hak kazanan işçi, aşağıda ifade edilen durumlarda bu ödeneğinin kesileceğini bilmelidir. Bu durumla şu şekilde sıralanabilir:
- İşsizlik maaşı başvurusu ile birlikte işçinin yeni bir iş aramaya hazır bulunduğu yukarıdaki paragraflarda izah edildi. Bu doğrultuda İŞKUR, söz konusu işçi adına iş arar. İŞKUR tarafından bulunan ve kişiye teklif edilen uygun bir iş, işçi tarafından reddedilirse alınan ödenek kesilecektir. Fakat teklif edilen iş, işçinin mesleği ile bağdaşmayan bir iş ise, en son çalışılan işyerinden alınan ücrete uzak bir ücret söz konusuysa veya işçinin ikamet ettiği belediye sınırları içinde bir iş değilse bu durumda ödenek kesilmeyecektir.
- Denetlemeler neticesinde kişinin işsizlik ödeneği alırken bir yandan da bir başka işte kayıt dışı surette çalıştığı tespit edilirse işsizlik maaşı tekrar başlatılmamak üzere kesilecektir.
- İşsizlik ödeneği alan işçi bu ödeneği aldığı esnada bir başka sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık ödeneği alırsa yine işsizlik ödeneği kesilecektir. Bu durumda emeklilik sebebiyle yaşlılık maaşı alındığı tarih, işsizlik ödeneğinin kesileceği tarihtir.
- İŞKUR, işçiyi bazı mesleki eğitim programlarına dahil edebilir. İşçi, İŞKUR tarafından tabi tutulan mesleki eğitim programlarına herhangi bir haklı gerekçe sunmaksızın katılım sağlamazsa işsizlik ödeneği
- Kurum tarafından işçiye yapılan çağrılar zamanında yanıtlanmazsa, talep edilen bilgi, belge ve evraklar zamanında ibraz edilmezde de işsizlik ödeneğine kesilecektir. Fakat ifade edilen bu hallerin telafi edilmesi mümkündür. Yani eğitim programlarına katılım sağlandığında, talep edilen bilgi ve belgeler ibraz edildiği takdirde alınan işsizlik ödeneğine kalınan yerden devam edilir. Fakat ödenmemiş zamanlar için telafi yapılmaz.
İşsizlik Ödeneği Hacze Konu Edilebilir Mi?
Borcunu ödemeyen kişinin icra kanalı ile maaşına haciz konulması mümkündür. Fakat alınan işsizlik ödeneğine haciz konulması mümkün değildir. Fakat bu noktada kişinin nafaka borcu bulunuyorsa bu durumda nafaka alacaklısı tarafından başlatılacak takiple işçinin aldığı işsizlik ödeneğinde kesinti yapılması mümkündür.
İşsizlik Maaşı Alırken Başka İşte Çalışılabilir Mi?
İşsizlik maaşı alan kişi şayet kayıt dışı şekilde bir işte çalışırsa ve bu durum tespit edilirse alınan ödenek kesilir. Ancak kişi, işsizlik ödeneği aldığı sırada bir iş bulursa bu durumda işe giriş yaptığı tarihten başlayarak 15 gün süre ile bu durumu kendisine en yakın İŞKUR birimine müracaat ederek bildirmelidir.
İşsizlik Ödeneğinin Yeniden Başlaması
İşsizlik ödeneği alındığı esnada ödenek süresi tamamlanmadan yeni bir işe başlanırsa ve işsizlik maaşı alma koşulları karşılanmadan başlanan işten çıkılırsa bu durumda öncesinde alınan ve yarım kalan işsizlik maaşının süresi tamamlanıncaya kadar bu maaşı alabilmek için tekrar başvuru yapabilir. Bir diğer ifade ile işçi, henüz işsizlik ödeneği almak için yeterli şartları karşılamadan önce aldığı işsizlik maaşının yarım kalması nedeniyle kalan hakkını bu surette almış olur.
İşsizlik Maaşı ve İşe İade Davası
İşinden çıkarılan işçinin gerekli şartların mevcut olması halinde işe iade davası açması mümkündür. Açılan işe iade davası devam ederken işsizlik maaşı alınabilir. Dolayısıyla işe iade davası açmanın işsizlik maaşına olumsuz bir etkisi yoktur. Uygulamada merak edilen husus ise; işe iade davası eğer işçi lehine neticelenirse alınan işsizlik ödeneğinin iade edilip edilmeyeceğidir.
İşe iade davası kural gereği 4 ay süre ile neticelendirilmelidir. Fakat uygulamada bu süre genellikle aşılır. Buna karşın işe iade davası işçinin lehine neticelendiği takdirde işçiye, çalıştırılamayan 4 ay nedeniyle işveren ücret ödemelidir. Böyle bir durumda işçinin söz konusu 4 ay için çift ödeme aldığı görülür. Ödemelerden birisi işsizlik maaşı olup diğeri ise dava neticesinde işverenden alınacak 4 aylık çalışılamayan süreye ilişkin ücrettir.
Söz konusu örnekteki gibi fazla alınan ödeneğin iade olunup olunmayacağına dair yasada bir düzenleme bulunmamaktadır. Fakat Yargıtay’ın bu noktada kararları bulunur. Yargıtay tarafından verilen kararda; işçi işe iade davasını kazanırsa ve işvereninden 4 aylık süreye ilişkin ücret alırsa bu süreçte aldığı işsizlik ödeneğini iade etmelidir ifadesi yer alır. Fakat iade edilecek işsizlik maaşı yalnızca 4 ayla sınırlıdır. Diğer aylara dair alınan işsizlik ödeneği işçide kalır.
Fakat altını çizmek gerekir ki bu örnek yalnızca Yargıtay tarafından bir somut olaya ilişkin verilen karardır. Bu hususta kanuni bir düzenleme bulunmadığı için somut olayın dinamiklerine göre işçinin lehine bir müdafaa yapılabilir. Dolayısıyla yetkin bir avukattan hukuki destek alarak hak arama süreci etkin bir şekilde sürdürülebilir.
Yabancılar İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
İşsizlik maaşı almak için gereken şartlar içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle gereken şartları karşılaşan kişi yabancı bir ülkenin vatandaşı olsa dahi işsizlik maaşı alabilir.
2023 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Yukarıda işsizlik maaşı nasıl hesaplanır? Başlığında da belirttiğimiz gibi işsizlik maaşı miktarına etki eden en önemli unsur brüt ücret miktarıdır. Ancak buna rağmen her durumda işsizlik maaşı asgari ücretin %80’ini geçememektedir. Bu nedenle 2023 işsizlik maaşı en fazla; 13.400 TL asgari ücretin %80’i olan 10.720 TL olarak hesaplanmaktadır. Asgari ücret baz alınarak 2023 işsizlik maaşı ne kadar sorusuna bir cevap vermek gerekirse; Bu tutar 5.300 TL ile 10.720 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
İşsizlik Maaşı Şartları
Uygulamada işsizlik maaşı şartları arasında en sık karşılaşılan uyuşmazlık çalışanın kendi kusuru ile veya kendi isteği ile işten ayrılmış olmasıdır. Bu durumda işsizlik maaşı alınması mümkün değildir. Bunun yanında çalışanın işten ayrılmış olduğu tarihten geriye dönük olmak üzere en az 120 gün sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Son olarak çalışanın işten çıkışının yapıldığı tarih itibariyle son 3 yılda en az 600 prim günü çalışmış olma şartı bulunmaktadır.
İşsizlik Maaşı Hesaplama
Çalışanın son dört aylık prime esas ortalama ücretinin %40’nın bulunarak işsizlik maaşı hesaplama işlemi yapılmaktadır. Ancak işsizlik maaşı hesaplama işleminde asgari ücretin %80 geçilememektedir. Bu nedenle 2023 yılı için işsizlik maaşı en fazla 10.720 TL olabilmektedir. Bu tutarın üzerinde bir işsizlik maaşı hesaplanması mümkün değildir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı şartlarının eksiksiz bir şekilde sağlanması halinde e-devlet aracılığı ile işkur’a işsizlik maaşı başvurusu yapılması mümkündür. Öncelikle Tc kimlik numaramız ve e-devlet şifremiz ile sisteme girerek “İşsizlik Ödeneği / İş kaybı başvurusu” bölümünden gerekli bilgilendirmeleri dikkatlice okuyunuz.
Banka hesap bilgilerini de girdikten sonra diğer yönlendirmeleri eksiksiz bir şekilde yaparak işsizlik maaşı başvurusu yapılması mümkündür. Ancak işten çıkış bildirgesinin ilgiliye tebliğini izleyen 30 günlük süre içerisinde çalışanın işsizlik maaşı başvurusu yapması gerekmektedir.
E – Devlet İşsizlik Maaşı
Bu gün bir çok resmi işlemlerimizi online olarak yapabilmekteyiz. Bunlardan birisi de e-devlet işsizlik maaşı uygulamasıdır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? Başlığında belirtildiği şekilde gerekli işlemleri eksiksiz yapılması gerekmektedir.
Akabinde e-devlet üzerinde bulunan “İşsizlik ödeneğin/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama” kısmından başvurunuzun akıbetini kontrol etmeniz mümkündür. İşsizlik maaşı ödeneğinizin onaylanması halinde başvuru sırasında belirtmiş olduğunuz banka hesap numarasına işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.
İŞKUR İşsizlik Maaşı
E-Devlet işsizlik maaşı veya İŞKUR işsizlik maaşı olarak iki farklı şekilde işsizlik maaşı başvurusu yapılması mümkündür. Her iki durumda da işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? Başlığında belirtmiş olduğumuz bilgilerin sisteme girilmesi ile İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu yapılabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır?
Yasalarımızda işsizlik maaşının kaç kez alınabileceği konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak sıklıkla işsizlik maaşı kaç kere alınır? Soruları ile karşılaşmaktayız. İlk defa işsiz kalan bir çalışan yukarıda belirtmiş olduğumuz işsizlik maaşı şartlarını karşılaması halinde işsizlik maaşı alabilmektedir.
Çalışanın tekrar işe başlamış olması halinde ve belirtilen sürelerin dolması durumunda işsizlik maaşı kesilmektedir. Çalışanın tekrar işsiz kalması ve işsizlik maaşı şartlarını taşıması halinde 2. Veya 3. Yada daha fazla işsizlik maaşını alabilmesi mümkündür.
İşsizlik Maaşı Alırken Zam Gelir mi?
İşsizlik maaşı hesaplaması çalışanın son dört aylık brüt ücreti üzerinden yapılmaktadır. Günümüzde asgari ücret belirli aralıklarla güncellenmektedir. Bu doğrultuda işsizlik maaşı alırken zam gelir mi sorusu da gündeme gelmektedir. Çalışanın son dört aylık brüt maaşı üzerinden hesaplanmış olduğundan işsizlik maaşı alırken zam gelmesi söz konusu değildir.
Ancak işsizlik maaşı konusunda asgari ücretin en fazla %80 alınması kuralı bulunduğundan asgari ücretin artması ile tavan işsizlik maaşı uygulamasına takılan kişilerin işsizlik maaşı alırken bu zamdan yararlanması mümkündür.
İşten Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
İşsizlik maaşı şartlarından en önemlisi çalışanın kendi kusuru veya kendi isteği ile işten ayrılmış olmamasıdır. Bu durumda işten kendi isteğiyle ayrılan işçi işsizlik maaşı alamamaktadır. E-devlet işsizlik maaşı veya İŞKUR işsizlik maaşı başvurusunda bulunsa dahi ilgili kurum tarafından talebin reddine şeklinde bir karar verilmektedir.
İşsizlik Maaşı Hafta Sonuna Denk Gelirse?
İşsizlik maaşı şartları sağlanarak usulünce yapılmış bir işsizlik maaşı başvurusu sonrasında başvurunun kabul edilmesi ile ödemenin hafta sonuna denk gelmesi maaşın ödenmesine engel değildir. Ancak ilgili kişiler işsizlik maaşı başvurusunda herhangi bir iban numarası bildirmemiş ise bu maaşlar PTT aracılığı ile ödenmektedir. Bu durumda hafta sonu işsizlik maaşı alınamamaktadır. Ancak çalışanın hesabına yatırılan işsizlik maaşının banka kartı ile hafta sonu olsa dahi çekilmesi mümkündür.
İşsizlik Ödeneği Hesaplama
İşsizlik maaşı zaman zaman işsizlik ödeneği olarak da tabir edilmektedir. Bu nedenle işsizlik maaşı hesaplama işleminde geçerli tüm uygulamalar işsizlik ödeneği hesaplama işleminde de geçerlidir. Genel olarak çalışanın son dört aylık prime esas kazancının hesaplanması ile işsizlik ödeneği de hesaplanmaktadır.
İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz işsizlik maaşı şartlarını taşıyan herkese işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır. Ancak en önemli işsizlik maaşı şartı olan çalışanın kendi kusurları veya ihmalleri nedeniyle işine son verilmiş olmaması gerekmektedir. Ayrıca çalışan kendi isteği ile işten ayrıldığı takdirde de işsizlik maaşı alamamaktadır.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Halinde İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?
Çalışanın evlilik nedeniyle işten ayrılması kendi isteği ile işten ayrılma olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde işsizlik maaşı alınamamaktadır. Ancak diğer şartların gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanabileceği bir durumdur.
son 3 sene derken 36 ay olarakmi yoksa yil olarakmi hesaplaniyor . mesela ben 28.10.2022 de ciktim isten 3 sene geri gelince 28.10.2019 dan cikis gunune kadar mi hesapliycam tam 36 ay olarak.
Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Kanunda yıllar yıl aylar ay olarak hesap edilir hesaplamanızı buna göre yapabilirsiniz.
Anlamadım ben nasıl yani 01/07/2023 de işten çıkartılıyorum 01/07/2020 den itibaren mi bakıcaz gün sayısına? Yoksa 01/01/2021 den mi? Yıl olaraksa çok saçma çünkü. Daha sonraki aylar çalışma imkanımız olmadan çıkartılıyoruz. Daha açık ifade edebilirseniz sevinirim.Tşkler
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Hocam bana kesin net bilgi verin lütfen 2021, 2023 e kadar 560 gün oluyor diğeri 2024 ten iki ay içerisinde doldurduğumda yani şubat ayında işsizlik maaşı hakediyor muyum
Merhaba, işsizlik maaşına yönelik getirilen düzenlemeler çerçevesinde durumunuzun değerlendirilmesiyle birlikte net bir yanıt verilebilir. Tıpkı makalelerimizde olduğu gibi soru-cevap bölümü üzerinden hukuki danışmanlık vermemiz mümkün değildir. Öte yandan, durumunuz hakkında etraflıca bilgi sahibi olmadan yanıt vermemiz yanıltıcı olabilir. Neticede, telafisi güç kayıplar yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla konu hakkında bilgi almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden irtibat kurabilir, randevu talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.