Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunun 86. Maddesinde düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar ise “ kişilerin vücut dokunulmazlığı ve beden bütünlüğü”dür. Başkasının vücuduna acı vermek veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak, kasten yaralama suçunu oluşturur. Adı üstünde bu suç kasten işlenmelidir. Yani kişi yaptığı eylemin suç olduğunu bilmeli ve yaralama sonucunu istemelidir.
Kasten yaralama suçu, icrai davranışla yani bir şeyi yapma, bir harekette bulunma şeklinde işlenebileceği gibi; ihmali yani bir şeyi yapmama, hareketsiz kalarak da bir kimsenin yaralanmasını sağlayacak şekilde de işlenebilir.
Kasten yaralama suçunda fail, yaralama eylemini bir defada gerçekleştirebileceği gibi birden fazla hareketle de gerçekleştirebilir. Araya belli bir süre girmediği sürece tek suç oluşacaktır. Örneğin mağdura tek bir yumruk atılırsa da bu suç oluşacaktır birden fazla yumruk üst üste atılırsa da oluşacaktır. Suçun niteliğinde bunun bir önemi yoktur ama ceza miktarı belirlenirken bu husus göz önünde tutulacaktır.
Kasten yaralama suçunda fail,eylemi bizzat kendisi gerçekleştirebileceği gibi vasıta yoluyla da bunu gerçekleştirebilir. Örneğin failin, köpeğini mağdurun üzerine salarak mağdurun ısırılarak yaralanmasına neden olmasındaki vasıta failin köpeğidir.
Kasten yaralama suçu, sadece kişinin bedenine zarar vermek suretiyle değil ruh sağlığına zarar vermek suretiyle de olur. Örneğin bir kimseyi korkutarak akli dengesinin bozulmasına neden olmak da kasten yaralama suçunu oluşturur.
Çoğu zaman halk arasında kasten yaralama suçunun sadece fiziki şiddet vasıtasıyla oluştuğu yönünde yanılgılar mevcuttur. Bir kimseye cinsel yolla kasten virüs bulaştırarak kişinin hastalanmasına neden olmak dahi kasten yaralama suçunu oluşturur.
Kasten Yaralamanın Kişi Üzerindeki Etkisi Basit Tıbbi Müdahale İle Giderilebiliyorsa Ne Olur? (Tck M.86/2)
Türk Ceza Kanunun 86. Maddesinin ikinci fıkrasında kasten yaralama fiilinin , kişi üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda faile daha az ceza verileceği düzenlenmiştir. Yani yaralamanın basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilir olması cezada hafifletici nedendir. Kasten yaralama suçu kural olarak resen soruşturma ve kovuşturmaya tabidir ancak yaralama BTM ile giderilebilecek ölçüde ise bu suç şikayete tabi olur. Mağdur şikayette bulunmadığı sürece soruşturma ve kovuşturma yapılmaz.
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralara örnek verecek olursak, örneğin mağdura tokat atarak tırnakla yüzünün çizilmesine neden olmak, küçük kanamalara neden olmak , hafif morarma ve şişliklere neden olmak basit yaralanmalardır.
Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri Nelerdir?(Tck M.86/3)
Kasten yaralama suçu, kanunda sayılı nitelikli haller kapsamında işlenirse bu suçun ağırlaştırıcı nedenidir. Verilecek cezada artırıma gidilir. Kanunda sayılı nitelikli haller şunlardır:
Suçun Üstsoya, Altsoya, Eşe Veya Kardeşe Karşı İşlenmesi
Üvey, üvey baba, evlatlık, ana-baba her ikisi farklı olan üvey kardeşler bu kapsama girmez. Bu kişileri yaralamak basit yaralamaya girecektir. Aynı şekilde yasadaki eşten kasıt resmi nikahlı eştir. Kasten yaralama suçunun dini nikahlı eşe veya aynı evde yaşayan nikahsız kişiler arasında işlenmesi suçu nitelikli hale getirmez. Nitelikli halin uygulanabilmesi için kişinin bu akrabalığı biliyor olması gerekir.
Suçun Beden Ve Ruh Bakımından Kendini Koruyamayacak Kişiye Karşı İşlenmesi
Mağdurun çocuk olması, yaşlılığı, hastalığı, sakatlığı, engelliliği ve benzeri nedenlerle kendini koruyamayacak ve savunamayacak vaziyette olmasına rağmen bu kişileri kasten yaralamak, eylemin ahlaki açıdan kötülüğünün çokluğu nedeniyle ağırlaştırıcı neden olarak öngörülmüştür.
Failin erkek mağdurun kadın olması tek başına kadının kendini koruyacak yeterliliği olmadığı gerekçesiyle nitelikli hal kapsamına girmez. Somut olayın şartları değerlendirilerek bir sonuca varılmalıdır.
Suçun Kişinin Yerine Getirdiği Kamu Görevi Nedeniyle İşlenmesi
Burada dikkat edilmesi gereken husus kamu görevi nedeniyle suçun işlenmesidir. Mağdurun kamu görevlisi olması yeterli değildir. Veya suçun görev anında mı yoksa görev mesaisi dışında mı işlendiği de önemli değildir. Önemli olan bu işlenen suçun kişinin kamu görevi nedeniyle kasten yaralanmasıdır. Örneğin emri uygulayarak faili tutuklamaya çalışan polisi kasten yaralamak görevi nedeniyle yaralamadır. Örneğin failin, polis olan erkek arkadaşının onu aldatması nedeniyle kasten yaralaması görev nedeniyle değildir. Bu nedenle nitelikle halle cezalandırılamaz.
Suçun Kamu Görevlisinin Sahip Olduğu Nüfuzu Kötüye Kullanarak İşlenmesi
Suçun nitelikli hal olarak kabul edilmesi için kamu görevlisinin kamusal gücünü kötüye kullanarak mağduru kasten yaralaması gerekir. Örneğin bir hakimin, hakimlik makamını kullanarak kendisine ileri geri konuşan sanığı kamu görevinin verdiği otoriteden faydalanarak tartaklaması nitelikli hal kapsamındadır. Bu maddenin amacı kamu görevlilerinin gücünü kendi yararına değil toplum yararına kullanması gerektiğindendir.
Suçun Silah Kullanmak Suretiyle İşlenmesi
Silah deyiminden ne anlaşılması gerektiği yine aynı kanunun 6.maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre;
- Ateşli silahlar,
- Patlayıcı maddeler,
- Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü delici kesici veya bereleyici alet,
- Saldırı ve savunma amacıyla yapılmamış olsa dahi fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
- Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler.
- Tüm bu sayılanlar silahtır. Ve kasten yaralama eyleminin bu silahlar ile gerçekleştirilmesi suçun ağırlaştırıcı nedenidir.
Kasten Yaralama Suçunun Cezası Ne Kadardır?
Kasten yaralama suçunun cezası, suçun niteliğine göre değişecektir. Şöyle ki;
Suçun temel hali olan TCK m.86/1 kasten yaralama suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kasten yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hafiflikte ise mağdurun şikayeti üzerine dört aydan bir yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasına hükmolunur.(TCK M.86/2)
Suç yukarıda sayılan nitelikli hallerin kapsamına giriyor ise şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kovuşturma Usulü, Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Kasten yaralama suçlarından basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralamalar (TCK m.86/2) hariç diğer kasten yaralama suçlarının (TCK 86/1, 86/3, 87. Maddeler) takibi şikayete tabi değildir. Re’sen takipleri gerekir. Madde 86/1 ve 86/2’deki suçlar uzlaşmaya tabidir. Özellikle BTM ile giderilebilecek yaralanmalarda mahkeme öncelikle mağdurun şikayeti olup olmadığını inceleyecek, şikayeti yoksa düşme kararı verecektir. Şikayet varsa veya mağdur şikayetten vazgeçse bile fail vazgeçmeyi kabul etmiyorsa CMK hükümlerince uzlaşmaya gidilecektir. Madde 86/1 ve 86/2 deki haller madde 86/3 veya madde 87’deki haller ile birleşirse uzlaşma hükümleri uygulanamaz.
Kasten yaralama suçunda görevli mahkeme genel olarak asliye ceza mahkemesidir.
Kasten yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden olan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olacaktır.
Kasten yaralama suçunda yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer asliye ceza veya ağır ceza mahkemesidir.