Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilen dava türleri arasında yer alır. Bu tür davalarla eşlerin aile birliğini sonlandırma taleplerine yanıt verilmektedir. Devlet mahkemeler aracılığı ile aile birliğinin sonlandırılmasını uygun bulmaktadır. Bundaki temel amaç ise birliğin korunma gayretidir.
Aile birliği toplum açısından önem taşır. Bu müessesede oluşacak bozulmaların toplumu direkt olarak etkileme gücü bulunacağından aile müessesesi korunmak istenir. Boşanma davası açılacağı zaman bu yüzden Aile Mahkemesi’ne müracaat etmek gerekmektedir. Eşler boşanma davası açarken birlikte ya da ayrı ayrı da hareket edebilir.
Anlaşmalı davalar söz konusu ise tarafların Aile Mahkemesi’ne dilekçe vermesi gerekmektedir. Birlikte dilekçe hazırladıklarında bir tarafın diğerinin talebini kabul etmesi dava açılabilmesi için yeterlidir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler aralarında çeşitli konulara karar vererek hareket eder. Bu kararlarını da anlaşma protokolü imzalayarak mahkemeye beyan ederler.
Boşanma Davası Türleri
Boşanma davası türleri söz konusu ise anlaşmalı ve çekişmeli boşanmadan söz etmek doğru olur. Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli davalara nispetle kısa sürmesi ve dava öncesi anlaşma sağlanması ile dikkat çeker.
Eşler anlaşmalı boşanma davası açarken birlikte dilekçe verebileceği gibi birinin verdiği dilekçeyi diğerinin kabul etmesi de davanın açılabilmesi için yeterlidir. Bu sayede dava süreci başlar. Anlaşmalı dava da olsa boşanma davası için hukuki destek alınması oldukça önemlidir.
Hak kayıplarının engellenebilmesi avukatlar sayesinde mümkün olur. Ayrıca hukuken karşılaşılabilecek her türlü yanlışın önüne geçilebilmesi için de avukatlara gereksinim duyulmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler dava öncesinde bir araya gelerek mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi sorun olabilecek konuları aralarında açıklığa kavuştururlar.
Bu tür davalar açılacağı zaman bir anlaşma protokolü hazırlanır. Protokolde yer alacak taahhütler belirlenirken ileriyi düşünerek hareket edilmesi gerekir. Boşanmanın sonuçlanmasının ardından ortaya çıkabilecek durumların öngörülmesi bu tür protokoller hazırlanırken dikkate alınması gereken ayrıntılardır. Bu nedenle de hukuki destek almak profesyonel bir bakış açısı ile olaylara bakılmasını kolaylaştırmaktadır.
Boşanma davası türlerinden biri de çekişmeli boşanma davalarıdır. Çekişmeli davalarda eşler asgari müşterekler konusunda ortak bir karar alamazlar. Bu sebeple de çeşitli konularda fikir ayrılığına düşerek çekişme yaşarlar. Bu durumda da Aile Mahkemesi’ne dilekçe vererek boşanma davası açabilmektedirler.
Çekişmeli davalar anlaşmalı davalara kıyasla daha uzun sürer. Bu davalarda tanık beyanları, delil sunumu gibi çeşitli süreçler yaşanabilir. Çekişmeli davalar sırasında maddi ve manevi tazminat davaları da gündeme gelebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Koşulları
Anlaşmalı boşanma davası evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin açabileceği bir dava türüdür. Bu dava açılacaksa bazı koşulların sağlanması gerekir. Öncelikle eşler arasındaki evlilik birliğinin bir yıldır sürüyor olması gerekmektedir.
Eşler en az bir yıldır evli ise ve eşlerden birinin dava dilekçesini diğerinin kabul etmesi durumunda dava açılabilir. Eşler mahkemeye birlikte başvurmak sureti ile de dava açabilmektedirler. Boşanma kararını verecek olan hâkim tarafları bizzat dinlemek ister.
Eşler ayrı ayrı ya da birlikte hâkim huzurunda boşanma protokolünde yer alan iradelerini sözlü olarak beyan ettiklerinde ve hâkim de buna kanaat getirdiğinde boşanma kararı verilebilir. Hâkimin eşlerin baskı altında kalmadan bu kararı verdikleri konusunda kanaat oluşturması için tarafları dinlemesi hukuki açıdan gereklidir.
Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar mali konularda ortak kararlar alır. Buna göre de mal paylaşımı, nafaka gibi pek çok problem eşler arasında dava öncesinde çözümlenir. Anlaşmalı boşanma davası açılırken dilekçeye ek olarak anlaşma protokolünün hazırlanıp mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Hal Alması
Eşler boşanma davası açarken anlaşma yoluna girmeye karar verdiklerinde dava öncesinde aralarında asgari müştereklerde anlaşır. Buna bağlı olarak da bir protokol hazırlanır. Bazı durumlarda tarafların anlaşma sağlamış olması davanın çekişmeli hal almasına engel olamamaktadır.
Anlaşma şartlarına tarafların uymaması veya birçok nedene bağlı olarak protokolden cayması durumunda anlaşmalı boşanma davası çekişmeli davaya dönüşür. Anlaşmalı boşanma davasından tarafların vaz geçmesi davayı çekişmeli hale getirecektir.
Anlaşmalı boşanma davasından vaz geçen eşler için yeni dava süreci çekişme esaslarına uygun olarak şekillenecektir. Bu durumda mahkemenin izleyeceği yol taraflara süre vermek olur. Bu süre içerisinde taraflara çekişmeli dava için gerekli olacak dava dilekçesi, iddia ve delillerin hazırlanması ve sunulması için yeterli bir hazırlık şansı yaratılır.
Anlaşmalı boşanma davalarının kural olarak sonuçlanma süresi çekişmeli davalara kıyasla daha kısadır. Bu nedenle de anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davası arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Çekişmeli bir hal alan anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili olarak tarafların cevap dilekçelerini sunması, nafaka, velayet ve tazminat talepleri varsa bunlara yönelik olarak da mahkemeye belgelerin hazırlanarak iletilmesi gerekir. Bu süreçte de taraflara mahkemece hazırlanmak için zaman verilir.
Boşanma davaları ile ilgili olarak oluşabilecek maddi ve manevi tazminat talepleri, nafaka belirlenmesi, velayet ya da mal paylaşımı gibi birçok konu bulunmaktadır. Çekişmeli bir boşanma davası sürerken eşler maddi ve manevi tazminat davası da açabilmektedirler. Tazminat davası açılacağı zaman ise davacı eşin kusursuz ve az kusurlu olmasına bakılacaktır.
Bunun dışında velayet davaları da çocukları ilgilendirmesi açısından önemli konular arasında yer almaktadır. Eşler arasında ortaya çıkabilecek sorunlardan biri de mal paylaşımı konusudur. Nafaka talepleri gibi istekler karşısında da mahkemenin karar alması gerekli olur.
Boşanma davaları ile aile birliği mahkeme kararı ile sonlandırılır. Eşler bu tür bir dava açarken anlaşma ya da çekişme yoluna gidebilmektedir. Anlaşmalı davalar daha kısa sürede sonuçlanmasına rağmen çekişmeli boşanmalar için bu durum geçerli değildir. Çekişmeli davalar süreç açısından daha zorlu dava türleridir.