İdari Yargıda Dava Açma Süreleri
2577 Sayılı Kanun’un 7.maddesi uyarınca, dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış, vergi mahkemelerinde ise otuz gündür. Bu süreler yazılı bildirimin (tebliğ) ya da ilanın yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren başlar. Yönetmelik gibi düzenleyici işlemlerde de dava açma süresi ilanı takip eden günden itibaren başlar. Ancak düzenleyici işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler.
Buna göre İmar Hukuku’nda düzenleyici işlem özelliği taşıyan imar planına karşın dava açma süresini kaçıran ilgilinin imar planının uygulaması niteliğinde olan parselasyon işlemi ya da yapı ruhsatı ve imar çapı belgeleriyle imar planını dava konusu etmesinde hukuken engel bulunmamaktadır. Genel olarak öğretide ve Danıştay içtihatlarında dava açma süresi, hak düşürücü süre olarak kabul edilmektedir. Hukuk yargılama yöntemlerinde davalar, genel olarak dava konusu olan hakka uygulanan zamanaşımı süresi içinde açılabilir.
Hukuk mahkemeleri zamanaşımına uğramış bir hak konusunda, açılan davayı kendiliğinden davanın esasına girmeden reddedemezler mutlaka taraflar tarafından ileri sürülmesi gerekir. Buna karşılık, idari davalarda dava açma süresi, davanın ön koşullarındandır. Bu koşul yerine getirilmediği zaman, idari mahkeme davanın esasını incelemeden önkoşullar yönünden davayı reddeder. Dava açma süresi, maddi hukuku değil, usul hukukunu ilgilendirir; kamu düzeni ile ilgili olup taraflarca uzlaşma yoluyla değiştirilemez. Mücbir sebep de dava açma süresini etkilemez.
Adli Yargı Yerinin Görev Ret Kararı Üzerine Dosya İdare Mahkemesine Gönderilir Mi?
2577 sayılı Kanun’un 9.maddesi uyarınca adli yargı yerleri tarafından verilen görev ret kararının kesinleşmesinden sonra kesinleşmeyi izleyen günden itibaren 30 gün içinde görevli idare mahkemesine dava açılması gerekmekte olup dosya kendiliğinden idari yargı yerine gelmemektedir.