Parselasyon Nedir, İdare Tarafından Parselasyon Yapılan Haller Nelerdir?
Parselasyon işlemi idarelerce re’sen yapılan bir plan uygulaması yöntemi olup, imar planı sınırları içindeki binalı ya da binasız arazi ve arsalara imar planına göre yapılaşma imkânı sağlamak, düzenli ve sağlıklı kentleşmeyi gerçekleştirmek için yapılır. Uygulamada parselasyon planı, imar uygulaması, imar düzenlemesi, arazi ve arsa düzenlemesi gibi isimlerle de anılmakta olup hukuki alt yapısını 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesinden aldığından 18. madde uygulaması olarak da ifade edilmektedir.
Parselasyon planları belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında valilikler tarafından yapılır. Mücavir Alan; belediye mülki sınırları dışında olmakla birlikte imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır.
Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Nedir, Niçin ve Hangi Oranda Alınır?
Düzenleme ortaklık payı (DOP) düzenleme alanındaki ve bölgedeki yaşayanların kentsel faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan umumi hizmet ve kamu hizmet alanlarını elde etmek ve/veya düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında; düzenlemeye tâbi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden, imar planındaki kullanım kararlarına göre yüzde kırk beşe (%45) kadar düşülebilen miktardır.
Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile bölgede yaşayanların ihtiyacı olan ve herkesin ortak kullanabileceği, kamusal alanı ifade eder ve bölgede yaşayan insanların ortak kullanımı dışında hiçbir fonksiyon için kullanılamaz.
İfraz ve Tevhit İşlemleri Ne Demektir, Nerede ve Nasıl Yapılır?
İfraz, bir parselin imar mevzuatına uygun olarak bölünerek, birden fazla parsel oluşturulmasıdır. Tevhit ise birden fazla birbirine bitişik parselin imar mevzuatına uygun olarak birleştirilmesidir. İfraz ve tevhit işlemleri, birtakım istisnalar dışında ancak parselasyon planı tescil edilmiş alanlarda parsel maliklerinin tümünün muvafakati ile uygulama imar planlarına uygun olarak yapılabilir.
Merhaba İyi Akşamlar bir ev alma niyetindeyim yalnız evin 12 metrekare dop hissesi varmış bu olaya çok vakıf değilim evi alsam beni yasal olarak ne gibi süreç bekliyor yada bu dop hisse olayını nasıl çözüme ulaştırabilirim
Merhaba, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP), teknik bilgi gerektiren hukuki bir kurumdur. Bu hususta hatalı veya ihmali bir davranışta bulunmak, gelecekte telafisi mümkün olmayan kayıpların yaşanmasına da neden olabilir. Bu nedenle ücretli hukuki danışmanlık almanız faydalı olacaktır. 0(242) 242 1 242 üzerinden ofisimizle irtibat kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.