Tek celsede boşanma, açılan boşanma davasının tek duruşmada karara bağlanmasıdır. Boşanma kararı almış pek çok çift, psikolojik açıdan oldukça yıpratıcı etkiler içeren bu sürecin tek celsede bitmesini arzu eder. Bu nedenle, en hızlı ve kolay şekilde boşanabilmek için tek celsede boşanma konusunu merak eder. Tek celsede boşanma hususunda kaleme alınan içeriğimizin ilgili ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.
Tek Celsede Boşanma Nedir?
Tek celsede boşanma; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki farklı şekilde görülen boşanma davalarından anlaşmalı boşanmayı ifade eder. Anlaşmalı boşanma, yani tek celsede boşanma; boşanma davasının ilk duruşmasının boşanma kararıyla sonuçlanmasıdır. Tek celsede boşanmak için eşler, anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce dava neticesinde meydana gelecek hukuki sonuçlar üzerinde anlaşır ve bu anlaşmalarını, anlaşmalı boşanma protokolüyle imza altına alırlar.
Boşanma iradesinde, boşanmanın mali sonuçlarında ve ortak çocuklara ilişkin hususlarda uzlaşamayan eşler, anlaşmalı boşanma davasına kıyasla çok daha uzun bir süreci ihtiva eden ve tek celsede boşanmanın mümkün olmadığı çekişmeli boşanma davası yoluna gider. Çekişmeli boşanma davasında eşlerin tek duruşmada boşanabilmeleri mümkün değildir. Zira, işbu davada eşler arasında çekişmeye konu hususlar nedeniyle, boşanma kararı verilebilmesi için en az birkaç duruşma yapılır.
Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapmalı?
Tek celsede boşanmak için anlaşmalı boşanma davası açmak gerekir. Anlaşmalı boşanmada eşlerin dosyanın görüleceği ilk duruşmada boşanmalarını sağlamak amacıyla, evleviyetle eşler arasında boşanma davası açılmadan önce davanın neticesiyle meydana gelebilecek hukuki hususlarla alakalı olarak anlaşmalı boşanma protokolünün imzalanması ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3’te hüküm altına alınan koşullar sağlanmalıdır. TMK m.166/3:
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
TMK m.166/3’te hüküm altına alınan şartların sağlanmasıyla birlikte, anlaşmalı boşanma davası açılarak tek celsede boşanmak – yüksek ihtimalle – mümkündür.
Tek Celsede Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Tek celsede boşanabilmek, yani anlaşmalı boşanma davasının ilk duruşmada verilen boşanma kararıyla tamamlanabilmesi için, anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki açıdan muntazam bir biçimde düzenlenmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki açıdan muntazam bir şekilde hazırlanabilmesi içinse, aile hukuku üzerinde uzmanlık sahibi bir boşanma avukatından yardım almak, sürecin müspet seyri açısından en doğru yaklaşım olacaktır.
Anlaşmalı boşanma protokolünün varlığıyla beraber boşanma dava dilekçesinin görev – yetki sahibi mahkemeye sunulmasıyla birlikte, boşanma davası açılır. Aile mahkemesi, aile mahkemesinin kurulmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi, mevcut iş yükü ve yoğunluğuna göre duruşma, yani celse günü tayin eder. Kimi hallerde hakim tarafından tanık da talep edilebilir. Bu süreç, kesin olmamakla birlikte, genellikle üç ila altı ay arası bir zaman alır.
Anlaşmalı boşanma süresini belirleyen en temel faktör, hukuki sürecin doğru yürütülüp yürütülmemesidir. Anlaşmalı boşanma davası açmak ve hukuki prosedürü eksiksiz yürütmek suretiyle tek celsede boşanmak mümkündür. İzah edilen gerekçeler nedeniyle, tek celsede boşanmak isteyen eşlerin mutabık olması ve bu süreçte hatalı veya ihmali işlemler nedeniyle hukuki yönden ve zaman açısından kayıp yaşamamaları adına boşanma avukatından yardım almaları en isabetli davranış olacaktır.
Anlaşmalı boşanabilmek için kanun koyucu tarafından düzenlenen “evlilik birliğinin en az 1 yıldır sürüyor olması” şartını taşımayan eşler tarafından açılacak boşanma davası; anlaşmalı boşanma şartlarındaki yoksunluk nedeniyle çekişmeli boşanma davası olacaktır. Çekişmeli boşanma davasında da – anlaşmalı boşanma davasına kıyasla oldukça zor olsa da – tek celsede boşanmak mümkündür. Çekişmeli boşanmada tek duruşmada boşanabilmek için; boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumu hakkında mutabakat sağlanmış olmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Tek Celsede Biter mi?
Eşlerin dava açmazdan evvel uzlaşı sağlayamamalı durumunda çekişmeli boşanma davası yoluna gidilecektir. Çekişmeli boşanma davalarının tek duruşmada boşanma kararıyla bitmesi oldukça güç olmakla birlikte, hukuken olanaksız değildir. Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında eşler hakkında boşanma kararı verilebilmesi ve davanın tek celsede sona ermesi için uzman yardımına başvurulmalı, deneyimli bir boşanma avukatı nezaretinde ilerlenmelidir.
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?
En hızlı boşanma sebepleri arasında yer alan tek celsede boşanma anlaşmalı boşanma davası aracılığı ile sağlanabilir. Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilen dava türleri arasında yer alır.
Aile birliği kurulacağı zaman taraflar hür iradeleri ile karar alır. Aile toplumun en temel yapı birimidir. Aile bütün toplumlar için önemli bir kurumdur. Türk toplumu açısından da ailenin önemi oldukça fazladır.
Bu sebeplerle aile hem hukuk kuralları ile hem de yazılı olmayan kurallar vasıtası ile korunur. Ailenin zarar görmesi toplumu doğrudan etkileyeceğinden ailenin korunması her toplum için esas teşkil eder.
Tek celsede boşanma sebepleri taraflar arasında ihtilaf olmadığı hallerde anlaşmalı boşanma davası dışında özel boşanma iddialarına yönelik kanıtların güçlü olması halinde de mümkündür.
Özel boşanma nedenleri arasında yer alan hayata kast, taraflardan birinin onursuz bir hayat sürmesi, kötü muameleye maruz kalmak, eşlerden birinin diğer tarafı terk etmesi gibi durumlarda somut deliller güçlü ise tek celsede boşanma mümkün olabilir. Mahkeme bu tür somut deliller karşısında incelemeye gerek görmediği takdirde tek celsede boşanmak mümkündür.
Anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda yargılama prosedürlerinde de değişiklik olur. Çekişmeli boşanma davalarını süreci anlaşmalı boşanma davalarına kıyasla daha uzundur.
Bunda etkili olan unsurlar arasında taraflar arasında ortaya çıkan ihtilafın kapsamı önemli bir yer tutar. İhtilaf sebebi ile tarafların mahkemeye sunacağı deliller, tanıkların dinlenmesi gibi etkenler mahkeme sürecini uzatır.
Çekişmeli boşanma davasının tek celsede sonuçlanması zor olmakla beraber bazı hallerde bu gerçekleşebilir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasındaki ihtilafın tek celsede ispatlanabilir olması ve mahkeme tarafından araştırılacak başka hususların kalmaması durumunda tek celsede sonuç alınabilmesi mümkün olur.
Çekişmeli boşanma davalarında süreci uzatan çok sayıda etken olur. Mal rejimi, çocukların velayeti, ortak konutun durumu, nafaka talepleri ve benzeri sebepler çekişmeli boşanma davalarını uzatan nedenlerdir.
Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede en kolay boşanmanın gerçekleşebileceği dava türleridir. Resmi nikah kıyıldıktan sonra 1 yıl geçmekle anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar dava öncesi ortak konularda birlikte karar alır.
Bu kararlarını da anlaşmalı boşanma protokolüne kaydeder. Sürecin bir avukatla takip edilmesi ise işleri kolaylaştıracağı gibi zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolünün de mahkemeye sunulması gerekir. Buna ilaveten taraflar duruşma gününde mahkemeye katılmalıdır.
Duruşma görülürken tarafların irade beyanında bulunması, iradelerinin anlaşmalı boşanma protokolü ile örtüşmesi gerekir. Bu koşullar sağlandığı takdirde tek celsede anlaşmalı boşanma davası yolu ile kolayca boşanılabilir.
En kolay boşanma sebepleri sayesinde tek celsede boşanmak mümkün hale gelir. Uygulamada anlaşmalı boşanma davalarının süresi ortalama olarak 1 aydır. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davalarında sürenin 1,5 yıl veya daha uzun olması söz konusudur.
Boşanma davalarında hukuki destek alınmasının da yararı oldukça fazladır. Bu minvalde boşanma avukatı sayesinde dava dosyasının erken sonuçlanması mümkün olur.
Mahkemeye sunulacak delillerin hukuka uygun olarak temin edilmesi, kanıtların elde edilmesi aşamasında hızlı olunması, taleplerin usulüne uygun olarak yapılması gibi birçok etken dava süreci üzerinde doğrudan etkilidir. Boşanma avukatı ile takip edilen boşanma davalarında bu merhaleler kolaylıkla aşılabilir.
Boşanma davalarında tanık beyanları oldukça önemlidir. Tanıklar mahkeme açısından kanıt olarak kabul edilir. Tanıkların mahkemeye davet edilmesi ve dinlenmesi için süresi içinde yapılan tebligatlara iştirak edilmesi önemli bir husustur.
Mahkeme tarafından duruşmaya davet edilen tanıkların bu görevi zamanında yerine getirmemesi durumunda süreçte uzama olacağından bu hususa ayrı bir önem verilmesi gerekir. Boşanma avukatı tarafından sürecin takip edilmesi tanıkların mahkemeye iştirakleri konusunda da aksama yaşanmasını engelleyebilecek bir husustur.
İlgili kişilere yapılacak tebligatların zamanında ulaşması dava sürecinin kısa sürede neticelenebilmesi için gereklidir. Bu sebeplerle boşanma davalarının uzun sürmesinde etkili olan bu ayrıntıların takip edilmesi gerekir.
Tek Celsede Nasıl Boşanılır?
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede boşanmanın en kısa yoludur. Evlilik birliği sonlandırılacağı zaman anlaşmalı boşanma davası açılması süreci kısaltacağından tarafların bu hususları bilmesinde fayda vardır.
HMK 114 uyarınca dava koşullarını yerine getiren bir dava dilekçesi ile mahkemeye başvurulması önem arz eder. Dava dilekçesine ek olarak sunulacak anlaşma protokolü de oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanmalıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alacak olan ayrıntılar arasında tarafların irade beyanı oldukça önemlidir. Taraflar velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konuları aralarında anlaşarak protokolde hukuka uygun şekilde dile getirmelidir.
Tarafların irade beyanı hakim tarafından dinlenir. Bu süreçte hakimin eşlerin baskı altında olmadan anlaşmalı boşanma kararı aldığına ikna olması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmalı, ileride karşılaşılabilecek sorunlar öngörülebilmelidir. Bu açıdan hukuki destek alınması yarar sağlar.
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi eşlerden biri tarafından mahkemeye sunulduğunda diğer eşin bu dilekçeyi kabul etmesi veya eşlerin birlikte mahkemeye dilekçe sunması gerekir.
En Hızlı Boşanma (Anlaşmalı Boşanma Davası)
Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak açılır. Anlaşmalı boşanma davaları boşanmanın en kısa yolu olurken çekişmeli boşanma davalarında sürecin uzun olması kaçınılmazdır. İstisnai durumlarda çekişmeli boşanma davaları da tek celsede bitebilmektedir.
Bunun için somut delillerin çok güçlü olması icap ederken mahkemece incelenebilecek başka bir hususun kalmaması önem arz eder. Boşanma davalarında haklı bir gerekçeye dayanılmaması davanın baştan reddine yol açabilir.
Bu hususların dikkate alınması gerekir. Boşanma davaları genel ve özel sebeplere dayanılarak açılabilir. Türk Medeni Kanunu uyarınca özel boşanma sebepleri akıl hastalığı, hayata kast, onur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz yaşam sürmek, terk, aldatmadır.
Boşanma davası kanunda öngörülen sebeplere dayanılarak açılır ve hakim kararı ile neticelenebilir. Aile birliği kurulurken hür iradesi ile karar verebilen taraflar boşanmak istedikleri takdirde bunun için yetkili makamlara başvurmak zorundadır.
Bunun en önemli sebebi ailenin toplum için taşıdığı değerdir. Bu sebeple aile hukuk kuralları ile korunur. Taraflar ayrılma kararı aldıklarında bunu resmi kanallardan sonuçlandırmak zorundadır.
Boşanma davaları genel boşanma sebepleri çerçevesinde ele alınacağı zaman aile birliğinin temelden sarsılması hususu dikkate alınır. Türk Medeni Kanunu 166. madde kapsamında eşlerin ortak yaşam sürdürmesi kendilerinden beklenmeyecek nispette temelinden sarsıldığı takdirde eşlerden her birinin boşanma davası açma hakkı bulunur.
Anlaşmalı boşanma davaları söz konusu olduğunda eşlerin boşanmanın tüm mali ve hukuki sonuçları üzerinde ortak bir karar alabildiği görülür. Bu tür bir yaklaşımın olması anlaşmalı boşanma davasının tek celsede sonuçlanmasına olanak tanımaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası görülmeden önce eşler boşanmanın tüm hukuki ve mali sonuçlarına yönelik bir anlaşma protokolü hazırlar. Bu protokolde tarafların irade beyanları yer alır.
Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü tarafların mutabık kaldığı hususları kapsar. Yazılı veya sözlü olarak verilebilen bu protokol yazılı olduğu takdirde ıslak imza ile sunulur. Tarafların protokol üzerinde imzasının olması ve hakim huzurunda da protokolde yazan hususların beyan edilmesi gerekir.
Sözlü anlaşmalı boşanma protokolü mahkeme huzurunda beyan edilerek kayda geçirilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken konular arasında aşağıdaki hususlar yer alır:
- Maddi ve manevi tazminat taleplerinin olup olmadığı,
- Çocukların velayeti,
- Nafaka,
- Velayeti almayan eşin çocuklarla olan ilişkisi,
- Mal paylaşımı.
Anlaşmalı boşanma protokolü açık ve net bilgiler içermelidir. Eksiksiz ve tam olarak hazırlanması önem arz eder. Protokol hakim tarafından uygun bulunduğu takdirde kabul edileceğinden bu hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanıp mahkemeye sunulduktan sonra dava sonuçlanıncaya kadar iptal edilebilmesi söz konusudur. Mahkeme kararı kesinleştikten sonra anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan kararlar da mahkeme kararı niteliğine haiz olacağından bağlayıcı niteliktedir.
Tek Celsede (Anlaşmalı) Boşanma Davası Şartları
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşler Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açmak zorundadır. Evlilik, tarafların ortak kararı ile kurulur. Bunun için kişi iradesine müdahale edilmez.
Boşanma davası söz konusu olduğunda tarafların iradesinin mahkeme kararı ile onaylanması gerekir. Bu kapsamda da boşanma davası açılmak zorundadır. Boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olarak açılır.
Anlaşmalı boşanma davasında dava dilekçesi ile anlaşmalı boşanma protokolü birlikte mahkemeye sunulur. Aile mahkemesine sunulan dava dilekçesi, ve anlaşmalı boşanma protokolü eksiksiz ve hatasız olarak hazırlanmalıdır. Aksi durumda davanın reddi söz konusu olabilir.
Dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hakim tarafından incelendikten sonra ve tarafların dinlenmesinin ardından dava kısa sürede sonuçlanabilir. Anlaşmalı boşanma davası koşulların sağlanması durumunda açılır. Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Evlilik birliği en az 1 yıldır sürüyor olmalıdır,
- Eşler birlikte başvurmalıdır veya bir tarafın verdiği dilekçeyi diğer taraf kabul etmelidir,
- Hakim tarafların iradesini bizzat dinlemelidir,
- Tarafların irade beyanı baskı altında kalmadan yapılmış olmalıdır.
- Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların iradesi esas alınır. Bu tür bir davayı eşler açabileceği gibi hukuki temsilci aracılığı ile de dava süreci takip edilebilir. Boşanma davası avukatı ile hareket edilmesi sürecin kısalmasına yol açabileceği gibi hukuki açıdan da eksiklerin oluşmasını engeller.
Dava açılacağı zaman eşler birlikte dilekçe vermeli ya da birinin vereceği dava dilekçesini diğer eş kabul etmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolü bu sürecin en önemli ayağı olurken bu protokolün eksiksiz ve tam olarak hazırlanması gerekir.
Hukuka uygun hazırlanmayan bir boşanma protokolü sürecin uzamasına, davanın reddine neden olabilir. Duruşma sırasında hakim tarafların irade beyanını duymak ister. Bu sebeple de eşler boşanma yönündeki beyanlarını da hakim huzurunda tekrar edecekleri zaman protokolde yer alan hususlarla beyanların uyuşması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Anlaşmalı boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye açılmalıdır. Aile Mahkemesi görevli mahkeme olurken yetkili mahkeme içinse genel yetki kurallarına göre hareket edilir.
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin dayanak olarak sunabileceği sebepler arasında anlaşmalı boşanma da yer almaktadır. Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarına yönelik ortak karar almış olması zorunludur. Bu kararın hakim onayına sunulması ve hakimin de kararları onaylaması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası sayesinde eşler kısa yoldan basit ve önceden belirlenmiş koşullarda boşanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası için ön koşul evlilik birliğinin en az 1 yıldır sürüyor olmasıdır. Bir yıldan az süren evlilik söz konusu ise hakimin davayı reddetmesi gündeme gelir.
Eşler mahkemeye birlikte başvurmalı ya da birinin verdiği dilekçeyi diğer eş kabul etmelidir. Hakimin eşleri dinleyerek tarafların boşanma hususunda hazır olup olmadığını anlaması gerekir.
Hakim tarafları dinlediğinde taraflardan birinin baskı altında olup olmadığını inceler. Bu tür bir davada hakim evlilik birliğini çekilmez kılan nedenlere yönelik inceleme yapmaz.
Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur?
Tek celsede boşanmanın en kolay yolu anlaşmalı boşanma davası açılmasıdır. Bu sebeple eşler boşanma davası açmadan önce asgari müştereklerde ortak karar almalıdır. Bu kararların anlaşmalı boşanma protokolüne konması ve tarafların ıslak imza ile bu protokolü onaylaması da gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası açılacaksa eşlerin boşanmanın hukuki ve mali neticeleri hakkında ortak karar almaları zorunludur. Bu durumda velayet, nafaka, tazminat talepleri, ortak konutun durumu gibi çok sayıda husus bir karara bağlanır.
Kanun koyucunun anlaşmalı boşanma davaları için anlaşma protokolünü talep etmesi boşanma davası sırasında hakimin işini kolaylaştırma amacı güderken eşler arasındaki gereksiz çatışmaların da önüne geçmektir.
Boşanma hukukunda aksine bir hüküm olmadığı takdirde sözleşmelerin kurulması ve geçerliliği Türk Borçlar Kanununda olduğu gibi boşanmaya ilişkin anlaşmalar için de geçerlidir. Bu kapsamda sözleşmeler meydana getirilirken tarafların iradeleri sözleşmelerin esası ile örtüşmelidir.
Boşanma anlaşması örtülü irade beyanı ile yapılamayacağından mahkemeye sunulacak dilekçede ve anlaşma protokolünde tarafların boşanmak istediğine dair açık bir irade aranır.
Tek Celsede Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek celsede boşanma davası açılacaksa en kolay anlaşmalı boşanma davası yolu ile olur. Bunun için tarafların Aile Mahkemesi’ne boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü sunması gerekir.
En az 1 yıldır evlilik birliğinin sürmesi durumunda taraflar boşanma davası açmak sureti ile tek celsede boşanabilir. Eşlerin ortak mutabakat yolu ile mahkemeye başvurması durumunda protokolde usul ve esasa aykırılık bulunmaması halinde boşanma davası tek celsede sonuçlanabilir.
Anlaşmalı boşanma davası açacak olan tarafların hür iradeleri ile hareket etmesi gerekir. Eşlerden biri bu anlaşmadan vaz geçerse dava açılabilmesi için gerekli olan unsurlardan biri ortadan kalkacağından dava sonuçlanmaz.
Dava için hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü yazılı veya sözlü olabilir. Sözlü olarak beyan edilecek anlaşma protokolünün zapta geçirilmesi söz konusudur.
Kanun koyucu eşlere yönelik boşanma iradesinin serbestçe açıklanarak yapılması konusunda hakimi inceleme yapmakla yetkilendirmiştir. Bu inceleme tarafların dinlenmesi ile yapılabilir. Eşlerden birinin iradesini tehdit ve benzeri unsurların etkisi altında açıklaması durumunda boşanma kararı verilemez.
Tek Celsede Boşanma Kararı Ne Kadar Sürer?
En hızlı boşanma ne kadar sürer? Sorusuna istinaden verilebilecek yanıtlar arasında 1-3 ay aralığında sürenin değişebileceği de yer alır. En kolay boşanma yolları arasında yer alan anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanabilmesi bakımından önemlidir.
Tek celsede boşanma kararı ortalama olarak 1-3 ay aralığında alınabilir. Bu tür davalarda anlaşmalı boşanma davası yoluna gidilmesi süreci kısaltır. Mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak davaların sonuçlanma sürelerinde değişiklik olabilir. Bununla birlikte anlaşmalı boşanma davaları en kısa sürede sonuçlanan davalar arasındadır.
Tek celsede boşanma için avukat tutmak zorunlu olmamakla beraber süreci kısaltması, hukuka uygunluğun sağlanması gibi sebeplerle önemlidir. Alanında uzmanlık sahibi bir boşanma avukatı aracılığı ile davanın takip edilmesi usul ve esaslara uyulması açısından da kolaylık yaratır.
Bu sayede davanın istenilen biçimde sonuçlanması kolaylaşır. Ayrıca ileride karşılaşılabilecek problemlerin de önüne geçilebilmesi açısından hukuki destek alınmasının ayrı bir önemi bulunur. Tek celsede boşanma davası uyuşmazlıkların çok az olduğu ya da anlaşmanın kolaylıkla sağlanabildiği durumlarda kısa sürede sonuç alınmasını sağlar.
Tek Celsede Boşanma Dilekçesi
Tek celsede boşanmak için anlaşmalı boşanma davası açılması icap eder. Bu davanın açılabilmesi içinse öncelikle anlaşmalı boşanma şartlarının karşılanması ve bu şekilde boşanılmak istendiğini ifade eden dava dilekçesinin hazırlanması gerekir. Bu dilekçenin örneğine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Anlaşmalı (Tek Celsede) Boşanma Dilekçesi Örneği ve Anlaşmalı Boşanma Protokolü