Kira Sözleşmesi, kira sözleşmesi nedir, kira sözleşmesi nasıl yapılır ve kira sözleşmesi nasıl doldurulur konularında detaylı bilgiler paylaşmadan önce kira sözleşmelerinin hukuki niteliği mahiyeti hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Genel olarak kira sözleşmelerinin tanımı Türk Borçlar Kanunun 299. Maddesinde yapılmıştır. Tanıma göre kira sözleşmeleri özetle;
“Kiraya verenin herhangi bir şeyin; kullanılması ve kullanılmasına bağlı olarak kiralanandan yararlanmasının; Kiracıya devretmesi buna istinaden kiracının da kararlaştırmış oldukları kira bedelini ödemeyi kabul ettiği sözleşme türleridir.”
Yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere; kira sözleşmesi kiraya veren ve kiracıya bir takım hak ve yükümlülükler getirmektedir. Bu nedenle kira sözleşmeleri için “ivazlı sözleşme” niteliğinde olduğunu söylemek mümkündür. Kira sözleşmeleri hakkında aşağıda verilen bilgiler detaylı olarak incelenmesinde fayda vardır. Kira sözleşmeleri hakkında aşağıda verilen bilgiler doğrultusunda kira sözleşmesi word belge ve kira sözleşmesi pdf formatında indirilerek kira sözleşmesi düzenlenmesi mümkündür.
Kira Sözleşmesinin Unsurları
Yukarıda da belirtildiği üzere kira sözleşmeleri hukuki belge niteliğindedir. Bu nedenle kira sözleşmesinin bir takım unsurları barındırması gerekmektedir. Diğer sözleşme türlerinde de olduğu gibi kira sözleşmelerinin temel unsuru; kiraya veren ve kiralayan tarafların özgür iradeleri ile anlaşmalarıdır. Tarafların anlaşmaya varmalarının temel koşulu ise kira bedeli hakkında anlaşmalarıdır. Kira bedeli ve ödeme periyotları kira sözleşmelerinde detaylı bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Kiraya veren ve kiralayan arasında ileride kira bedeli konusunda meydana gelebilecek herhangi bir uyuşmazlıkta; sözleşmede belirtilen kira bedeli oldukça önem arz etmektedir. Kira sözleşmesinin unsurları arasında yer alan tarafların anlaşmaya varmış olması ve dolayısıyla kira bedeli konusunda da anlaşmaları sonrası kiraya verenin kiraya verilen taşınır veya taşınmazı kira sözleşmesinde belirtilen süre ile kiralayana teslim etmesi ile kira sözleşmesinin unsurlarının tamamlanmış olduğu kabul edilmektedir.
Kira Sözleşmelerinde Kiraya Verenin Yükümlülükleri
Kira sözleşmelerinde kiraya verenin yükümlülükleri genel olarak Türk Borçlar Kanunun 301 – 312. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bunlar Özetle;
- Teslim Borcu; Türk Borçlar Kanunun 301. Maddesine göre; Kiraya veren kira sözleşmesinde belirtilen tarihte kiralananı, kiralayana teslim etmekle yükümlüdür.
- Vergi ve benzeri yükümlülüklere katılma borcu; Kira sözleşmelerinde aksi belirtilmemiş ise kiraya veren kiralanan ile ilgili zorunlu sigorta veya benzeri yükümlülüklere katılmakla borçludur.
- Yan Giderlere Katılma Borcu; Kiralananın kullanımına bağlı olmak üzere kiraya veren kendisinin ya da üçüncü bir başka kişinin yapmış olduğu yan giderlere katılmak yükümlülüğü altındadır.
- Kiralanın ayıpla hale gelmesi; Kiralanın ayıplı bir şekilde teslim edilmesi veya sonradan ayıplı hale gelmesi halinde; Kiralayanın ayıp oranında indirim talep etme hakkı bulunduğu gibi, zararın ödenmesi veya sözleşmesinin feshedilmesi hakları mevcuttur.
Kira Sözleşmelerinde Kiracının Yükümlülükleri
Kira sözleşmelerinde kiracının yükümlülükleri ve borçları Türk Borçlar Kanunun 313- 319. Maddelerinde düzenlenmiştir. Buna öre Kira sözleşmelerinde kiracının borçları;
- Kira bedelini Ödeme Borcu; Kiracı kira sözleşmesinde belirtilen kiralanana ait kira bedelini ödemekle yükümlüdür.
- Özenle Kullanma ve Komşulara Saygı Yükümlülüğü; Kiracı kiralananı özenle kullanma yükümlülüğü altındadır. Ayrıca kiralanın bulunduğu taşınmaza komşu olan diğer kişilere karşı saygı yükümlülüğü altındadır.
- Temizlik ve Bakım Giderlerini Ödeme Borcu; Kiracı olağan kullanımdan kaynaklanan bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi hakkında yukarıda verilen bilgiler ışığında kira sözleşmesi; Belirli şartlar dâhilinde ve kurallar çerçevesinde kiralanın; kiracının kullanımına teslim edilmesi yönünde karşılıklı olarak yapılan sözlü veya yazılı sözleşmelerdir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmeleri için tam olarak bir şekil şartı aranmamaktadır. Ancak kiraya veren ve kiracı arasında vukuu bulabilecek uyuşmazlıkların ispatı açısından kira sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmesinde fayda vardır.
Kira Sözleşmesi Türleri
Türk Borçlar Kanununda yapılan kira sözleşmesinin tanımından da anlaşılacağı üzere; kira sözleşmeleri ev, iş yeri, arsa gibi taşınmazlar için düzenlenebileceği gibi otomobil veya herhangi bir hizmetin kiralanması şeklinde de düzenlenmesi mümkündür. Bu durumda kira sözleşmesi türleri ortaya çıkmaktadır. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan kira sözleşmesi türleri; Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmesi, adi kira sözleşmesi ve ürün kira sözleşmeleridir.
Konut ve Çatılı İş Yeri Kira Sözleşmesi
En sık karşılaşılan kira sözleşmesi türlerinden birisi de konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmesidir. Konut kira sözleşmeleri daha çok ikamet amacı ile kullanılan ev ve daire gibi taşınmazlar için düzenlenmektedir. Çatılı iş yeri kira sözleşmeleri ise herhangi bir ticari faaliyetin yürütülmesi amacı ile karalanan iş yerler için düzenlenen sözleşmelerdir. Kiracı ve kiraya veren arasında düzenlenen kira sözleşmesinin konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmesi mahiyetinde kabul edilebilmesinin ön koşulu kiralananın en az altı ay süre ile kiralanmış olmasıdır.
Adi Kira Sözleşmesi
Adi Kira sözleşmesi kiralanması nedeniyle herhangi bir gelir elde edilmesine olanak sağlamayan taşınmazın kiralanması durumunda söz konusu olmaktadır. Adi kira sözleşmesi tanımından da anlaşılacağı üzere ürün kira sözleşmeleri haricinde düzenlenen bir çok kira sözleşmesi bir çeşit adi kira sözleşmesi niteliğinde olabilmektedir.
Ürün Kira Sözleşmesi
Ürün kira sözleşmeleri Türk Borçlar Kanununda ayrı bir başlık altında düzenlenmiştir. Ürün kira sözleşmesinin düzenlendiği Türk Borçlar Kanunun 357 ve devamı maddelerinde yapılan tanıma göre;
Ürün kira sözleşmesi; kiraya verenin, kiracıya ürün veren herhangi bir şeyin ya da hakkın kullandırılması veya bu ürünlerin devşirilmesinin bir bedeli karşılığı bırakılmasına yönelik düzenlenen sözleşmelerdir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
İnsanlar gerek barınma amacı ile gerekse herhangi bir ticari faaliyetin sürdürülmesi amacı ile büyük ölçüde herhangi bir taşınmaza ihtiyaç duymaktadır. Özellikle taşınmazların kiralanmasında kira sözleşmeleri oldukça önemli bir sahiptir bu nedenle kira sözleşmesi nasıl yapılır ya da kira sözleşmesi nasıl doldurulur gibi sorular bir çok kişinin araştırma konusu yaptığı durumlardandır.
Kira sözleşmesi nedir ve kira sözleşmesi türleri hakkında yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere kiraya veren ve kiracıya bir takım hak ve yükümlülükler getiren belgelerdir. Bu durum adi kira sözleşmeleri, konut veya çatılı iş yeri kira sözleşmeleri ve ürün kira sözleşmelerinde de geçerlidir. Bu nedenle kira sözleşmelerinin düzenlenmesi ileride vukuu bulacak herhangi bir uyuşmazlığın yargı mercilerince çözümünde oldukça önemlidir. Her ne kadar basit bir sözleşme olarak görünse de içerisinde bir çok önemli bilgi içeren belgelerdir. Yapılan açıklamalar doğrultusunda kira sözleşmeleri nasıl yapılır veya kira sözleşmelerinde bulunması gereken hususların dikkate alınarak kira sözleşmelerinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Kira Sözleşmesinde Bulunması Gereken Hususlar
Kira sözleşmelerinin içeriği kiralanan şeyin mahiyetine göre kısmen de olsa değişiklik gösterebilmektedir. Ancak adi kira sözleşmeleri, konut veya çatılı iş yeri kira sözleşmeleri ve ürün kira sözleşmelinde bulunması gereken başlıca hususlar genel olarak aşağıdaki gibidir.
- Belirli süreli olarak düzenlenen kira sözleşmelerinde kira başlangıç tarihi ve kiranın sona ereceği tarih tam olarak anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir.
- Kiralanacak taşınmazın adresi ve cinsi kira sözleşmelerinde belirtilmesi gerekmektedir.
- Kiralananın ne şekilde teslim edildiği ve kiralanan taşınmaz ile birlikte eklentilerinin nelerden ibaret olduğunun kira sözleşmelerinde
- Kira sözleşmelerinde bulunması gereken en önemli husus; kira bedeli ve kiranın hangi tarihlerde ödeneceğinin belirtilmesidir.
- Kiralanan taşınmazda herhangi bir tadilat yapılması kararlaştırılmış ise tadilatın kapsamı kira sözleşmesinde
- Depozito bilgileri net ve anlaşılır bir şekilde kira sözleşmesine işlenmesi gerekmektedir.
- Kiraya veren kira sözleşmesini vekalet aracı ile düzenleyecek ise; bu hususta noterler tarafından düzenlenmiş vekaletin incelenmesi gerekmektedir.
- Kira sözleşmesinin doldurulması sırasında sözleşme formatında belirtilen kiraya veren ve kiracının açık kimlik bilgileri ile TC kimlik numaralarının sözleşmede okunaklı bir şekilde belirtilmesinde fayda vardır.
- Taşınmazın eşyalı olarak kiralanması halinde kira sözleşmesinde demirbaşların eksiksiz ve tam olarak belirtilmesi gerekmektedir.
- Kiralanan şeyin tadilat gerektirsin veya gerektirmesin herhangi bir hasarlı bölümü var ise bu durum kira sözleşmesinde mutlaka belirtilmelidir.
- Yukarıda belirtilen kira sözleşmesinde bulunması gereken hususlar ve özel bilgiler eksiksiz bir şekilde belirtilmesi sonrası sözleşmenin tüm sayfaları kiraya veren ve kiracı tarafından imzalanmalıdır. Ayrıca herhangi bir kefil bulunması halinde bu durumun da belirtilerek sözleşmenin kefil tarafından da eksiksiz bir şekilde imzalanması gerekmektedir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Kira sözleşmeleri kiraya veren ve kiracıya bir takım hak ve yükümlülükler getiren belgeler olması nedeniyle bir tanesi kiraya veren diğeri kiracıda bulunmak üzere iki nüsha olarak hazırlanması gerekmektedir. Ancak kira sözleşmesinin iki nüsha olarak el ile doldurulması halinde her iki sözleşmede belirtilen hususların birbiri ile aynı olmasına dikkat edilmelidir. Gerek kiracıda kalan nüsha gerekse kiraya verende kalan nüsha arasında herhangi bir çelişkiye yer verilmemesi oldukça önemlidir. Kira sözleşmesi nasıl yapılır ve kira sözleşmesinde bulunması gereken hususlar eksiksiz bir şekilde sözleşmeye işlenmelidir. Ayrıca kiraya verenin kiralanan şey üzerinde hak sahibi olup olmadığı konusunda gerekli belgelerin incelenmesinde fayda vardır. Kiralanan için herhangi bir depozito verilmesi gerektiği hallerde depozitonun hangi durumlarda kiracıya iade edileceği mutlaka sözleşmede belirtilmelidir.
Kira Sözleşmesi Örneği
Barınma veya ticari faaliyetlerin yürütülmesi için bir çok kişi zaman zaman kira sözleşmesi örneğine ihtiyaç duymuştur. Kira sözleşmesi örneğine bir çok web sitesinde rastlamak mümkündür. Ayrıca kira sözleşmesi örneği boş bir şekilde hemen hemen her kırtasiyede bulunmaktadır. Kira sözleşmesi hakkında yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda hazırlanmış kira sözleşmesi örneğine sitemizdeki linklerden ulaşmanız mümkündür. Kira sözleşmesi word belge formatı, kira sözleşmesi pdf formatı şeklinde kira sözleşmelerini indirmek için aşağıda belirtilen linkleri kullanmanız mümkündür.
Kira Sözleşmesi Word
Kira sözleşmesini word formatında indirerek boş halde yazıcıdan alınması veya gerekli bilgiler bilgisayar ortamında doldurulması sonrasında çıktı alınması ile kira sözleşmesinin word belge olarak düzenlenmesi mümkündür. Kira sözleşmesi word belge formatında indirmek için tıklayınız.
Kira Sözleşmesi Pdf
Bir başka kira sözleşmesi formatı ise kira sözleşmesi pdf’dir. Kira sözleşmesi pdf formatı boş bir şekilde indirilerek yukarıda belirtilen hususların sözleşmeye işlenerek taraflarca imzalanması gerekmektedir. Kira sözleşmesi pdf formatında indirmek için tıklayınız.
Kira Sözleşmesi İndir
Kira sözleşmesi word ve kira sözleşmesi pdf formatında indirmek için aşağıda belirtilen linkleri kullanmanız mümkündür.
1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ne Olur?
Kira sözleşmelerinde bu konuda ayrıca bir husus taraflarca belirtilmemiş olması durumunda diğer bir ifade ile belirsiz süreli kira sözleşmelerinde; bir yıl dolması ile kira sözleşmesi yenilenmiş olarak kabul edilmektedir.
Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?
Yukarıda da belirtildiği üzere kira sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmesinde herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kiraya veren ve kiracı arasında; kira sözleşmesinde belirtilen hükümler nedeniyle herhangi bir uyuşmazlığın baş göstermesi halinde kira sözleşmesi oldukça önemli bir delil niteliğindedir. Bu nedenle gerek kiracının gerekse kiraya verenin haklarının korunmasında kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasında fayda vardır.
Kira Sözleşmesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Türk Borçlar Kanunun 300. Maddesinde de belirtildiği üzere kira sözleşmesi belirli süreli veya belirsiz süreli olarak düzenlenmesi mümkündür. Kira sözleşmesinin düzenlenmesi sırasında tarafların kira süresi konusunda herhangi bir zaman dilimi belirtmiş olması süreli kira sözleşmesi olarak kabul edilmektedir.
Kira Sözleşmesinin Noterde Düzenlenmesi Şart Mıdır?
Kira sözleşmesi nasıl doldurulur? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? Ve kira sözleşmesinde bulunması gereken hususlarda belirtilen durumlar eksiksiz bir şekilde sözleşmeye işlenmesi ve tarafların sözleşmeyi imzalaması halinde kira sözleşmeleri geçerli hale gelmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda kira sözleşmesinin noterle düzenlenmesinin şart olmadığı anlaşılmaktadır.
SONUÇ
Kira sözleşmesi, kira sözleşmesi nedir? Kira sözleşmesi nasıl doldurulur? Ve kira sözleşmesi nasıl yapılır konusunda yukarıda vermiş olduğumuz bilgilere ek olarak daha önce de belirtildiği üzere kira sözleşmeleri her iki tarafa bir çok hak ve yükümlülükler getirmektedir. Bu nedenle gerek kiraya veren gerekse kiracı taraf için önemli bir belge durumundadır. Kira sözleşmelerinin düzenlenmesinde herhangi bir tereddüde düşülmesi halinde konusunda uzman bir kişiden destek alınması her iki taraf için de faydalı olacaktır.
Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201031.pdf
Depozito iadesi güncel kira üzerinden mi alınir ya da ilk ödeme fiyat üzerinden mi alınır bu konuda ev sahibinden alabilmem için kesin bir madde var mı?
Merhaba, kira sözleşmesinin son bulması üzerine tahliye sürecinizin değerlendirilmesi ve depozitoya ilişkin sorunuza bu çerçevede yanıt verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilir; bu hususta bilgi talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba aile içi bedelsiz kira sözleşmesi doldurmak istiyorum kontrat belgesi farklı mı yoksa normal kontrat belgesi yeterli mi ? Belgede aile içi bedelsiz olduğunu nasıl belirteceğim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Nur Hanım. Malumumunuz kira sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar yargıda yoğun bir dosya yükü teşkil ediyor. Bunun pek çok sebebi bulunmakla birlikte başlıca sebebi, kira sözleşmesi düzenlenirken uyuşmazlık ihtimaline sebebiyet verecek hususların dikkatle ele alınmaması. Dolayısıyla kira sözleşmenizi düzenlerken uzman bir hukukçudan yardım almanız, gelecekte muhtemel uyuşmazlıkların tarafı olmamanız adına yararlı bir yaklaşım olur. Bu çerçevede dilerseniz hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.