Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası
Tapu kaydının düzeltilmesi davası Tapu Sicil Müdürlüğü’ne karşı açılan bir davadır. Tapu siciline ilişkin yanlışlıkların olması durumunda bu dava açılarak gerekli düzeltmeler yapılır. Tapu işlemleri tapu memurları tarafından yapılarak kayda alınır. Bu işlemler sırasında ise bazı hallerde tapu memurlarının hatalı işlemler yapabilmesi söz konusudur. Kayıtların hatalı tutulması, yanlış bilgilere yer verilmesi, eksikler olması durumunda tapu kaydının düzeltilmesi zorunludur. Burada yer alan bilgiler resmi bir nitelik taşır.
Bilgilerin resmi değeri ve önemi göz önüne alındığında tapu sicil kayıtlarının doğru bilgiler içermesi zorunludur. Aksi durumda uyuşmazlıklar nedeni ile çok sayıda problemle karşılaşılabilirken işleyiş yönünden karışıklıkların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Düzeltme sırasında eski sicilin terki yapılabilir ya da yeni bir tescil gerçekleştirilir. Tapu sicil kaydının düzeltilmesi işlemleri yapılırken bazı durumlarda direkt mahkemeye başvuru yapılmadan ilgililerin yazılı isteğine bağlı olarak da hareket edilebilir.
İlgili kişinin iradesine bırakılan bu durum mahkemeye başvuru ile ya da Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat edilerek gerçekleştirilebilir. Çekişmesiz yargı davaları arasında yer alan tapu sicil kaydının düzeltilmesi davası bir hak ihlali veya uyuşmazlık neticesinde açılmayan, belgelerde yapılan yanlışlıkları düzeltme maksadı taşıyan davalardır.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davasında Davalı ve Davacı
Tapu kaydının düzeltilmesi davasında davalı ve davacı olan taraf merak edilenler arasındadır. Bu tür davalarda başvuruyu gerçekleştiren taraf davacı olan kişidir. Bu tür davalarda başvuru hakkına sahip olabilmenin koşulu ise tapu kaydının maliki olmaktır. Bunun yanı sıra tapu kaydının maliki yoksa bu durumda da malikin mirasçılarının başvuru yapabilmesi koşulu bulunur. Taşınmaz ortaklarından her biri de tapu kaydında düzeltme yapılmasını isteme hakkına sahiptir. Bu davaların çekişmesiz yargıya örnek teşkil etmesi nedeni ile de karşı tarafı davalı olarak değil de hasım olarak göstermek gerekir.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme
Sulh Hukuk Mahkemeleri çekişmesiz olarak tanımlanan yargı işlerinde görevlidir. Aksi bir durum söz konusu olmadığı müddetçe Sulh Hukuk Mahkemelerine müracaat edilmesi gerekir. Yetkili mahkeme olarak ise yargılamayı talep eden tarafın veya ilgili kişilerin birinin ikamet ettiği yer mahkemesine başvuru yapılmalıdır. Tapu Sicil Müdürlüğü’ne karşı açılması gereken bu tür davalar çekişmesiz yargıya örnektir. Müdürlük davalı olarak değil hasım olarak gösterilir. Bunda etkili olan nedenlerden biri de yargının çekişmesiz yargı işleri kapsamında yer almasıdır.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Dava Zamanaşımı
Tapu kaydının düzeltilmesi davası dava zamanaşımı süresi bakımından da davanın ayni hakka dayanmaması esas alınır. Davanın bu tür bir özellik taşıması nedeni ile de zamanaşımı süresi söz konusu değildir. Tapu kaydının düzeltilmesi için bir dava açacak olan kişilerin bilmesi gerekenler arasında bu tür davalara yönelik bir zamanaşımı süresinin olmadığıdır. Ayni haklar herkese karşı ileri sürülebilir. Kişi bir eşya üzerinde doğrudan doğruya haklara sahipse herkese karşı bu hakkını ileri sürebilir. Bu durum kişinin ayni hakları olarak tanımlanır.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Başvuru
Tapu kaydının düzeltilmesi davası başvuru süreci açısından da ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü muhatap alınır. Başvuru sahibinin hazırladığı dilekçenin mahkemeye iletilmesi gerekir. Bu tür dilekçeler hazırlanırken müracaat eden ilgili kişilerin ya da varsa vekillerinin adının belgede yer alması gerekir. Davacı taraf kimlik bilgileri ve adresini dava dilekçesine yazmalıdır. Vekille hareket ediliyorsa bu durumda vekilin kimlik bilgileri ve adresi de ilave edilir. Davalı ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’dür ve hasım olarak gösterilmesi gerekir.
Dilekçede yer alması gereken bilgiler arasında dava konusu da yer alır. Dava konusu ise tapu sicil kaydında talep edilen değişikliklerle ilgili bilgileri içermelidir. Bu kapsamda davalı hangi taşınmaz ile ilgili işlem yapılmasını istediğini tam ve eksiksiz olarak ifade etmelidir. Hangi taşınmazda değişiklik yapılacağı ve bu taşınmazın adres bilgileri ile açıklanmalıdır. Taşınmazın kayıtlı olduğu il, ilçe, mahalle, ada, parsel numarası kayda ilave edilmelidir.
Dilekçede yer alacak bilgilerden biri de ilgili taşınmazda neden değişiklik yapılmasının istendiğinin açıklanmasıdır. Bu durumda da tapu sicil kaydında düzeltme istenmesinin nedenleri anlatılır. Olayların gelişimi, değişim istenmesine sebep olan durumlar, gerekçeler açıklanırken ayrıca delillere de yer verilmelidir. Dilekçede yer alan bölümlerden biri de sonuç ve istem kısmıdır. Bu bölümde dava sonucunda verilmesi istenen karara ilişkin talepler yer alır. Son olarak da tarih atılarak belge imzalanır.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Sonuçları
Tapu kaydının düzeltilmesi davası açılarak ya da Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ilgili kişi veya kişilerin bizzat ya da vekilleri aracılığı ile yapacakları başvurunun ardından düzeltmenin nasıl yapılacağı da kurum tüzüğü tarafından düzenlenmiştir. Bu durumda hak sahibinin istemine göre ya da ilgili mahkemenin kararına uyularak düzeltme yapılır. Düzenleme yapılırken tapu sicilinde yer alan ve yanlış ya da hatalı olduğu düşünülen bilgilerin üzeri kırmızı kalemle çizilir. Değişiklik yapılırken de tarih ve yevmiye numarası yazılır.
Yeni kayıt bu şekilde tutulmuş olur. Düzeltmenin kazımak ya da silmek yolu ile yapılması mümkün değildir. Bunun yanı sıra kayda ek yapılarak da düzeltme yapılmamaktadır. Düzeltme sırasında kullanılan belgelerin taşınmaza ait dosyada saklanması zorunludur. Tapu kaydının düzeltilmesi davası açılarak hareket edileceği zaman görevli ve yetkili mahkemeye dilekçe vererek bu işlemler başlatılabilir. Dava sonucuna bağlı olarak da gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir.