Antalya Miras Avukatı
Antalya miras avukatı; miras hukukunun düzenleme alanına giren bilumum hukuki iş, işlem, uyuşmazlık ve davada müvekkillerine ve danışanlarına hukuki temsil ve danışmanlık hizmeti vermek suretiyle hak ve menfaat kaybı yaşanmasına engel olan miras hukuku uzmanıdır. Miras hukukundan kaynaklanan hukuki işlerde hatalı veya ihmali bir işlem sebebiyle telafisi güç hukuki ve maddi kayıplar yaşamamak adına deneyimli bir Antalya miras avukatı yardımına başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Antalya Miras Avukatı Nedir, Ne İş Yapar?
Antalya miras avukatı, miras hukuku üzerine ihtisaslaşan ve bu alt disiplinden kaynaklanan hukuki işlerde hukuk yardımı sağlayan avukattır. Şu halde, miras avukatının ne iş yaptığı, ne tür hukuki hizmetler verdiği ve görev alanına giren işlerin ne olduğunu miras hukuku üzerinden açıklamak daha doğru olacaktır. Miras hukukuna ilişkin bilinmesi gereken hususlara değinmeden önce önemle belirtmek gerekir ki, literatürde miras avukatı gibi bir tanımlama söz konusu değildir; bu tanım uygulamadaki yaygın kullanımıdır.
Miras hukuku miras yoluyla intikali mümkün olan özel hukuk ilişkileriyle ilgilenir. Özel hukuk ilişkileri; miras yoluyla intikali mümkün olan hakları, alacakları ve borçları kapsar. Antalya miras avukatı, miras yoluyla intikali mümkün olan özel hukuk ilişkilerinden doğan iş, uyuşmazlık ve davalarda hukuki temsil ve danışmanlık hizmeti verir. Oldukça kapsamlı bir görev alanına sahip olan miras hukuku avukatının görev alanına giren başlıca işler şu şekilde sıralanabilir:
- Muris muvazaası | Mirastan Mal Kaçırma
- Vasiyetname
- Mirasçı Tayini
- Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
- Terekeye İlişkin Tespit, Defter Tanzimi ve Taksim Davaları
- Mirasta Tenkis Davası
- Miras Paylaşımı
- Saklı Pay
- Reddi Miras
Sıralanan işler başta olmak üzere miras hukukundan kaynaklanan tüm davalarda, miras hukukuna ilişkin sözleşmelerde görev alır, hukuk yardımı sağlar. Miras hukuku işlerinde avukat yardımı almak zorunlu değildir; ancak, uygulamada birçok örnek göstermektedir ki, hukuk bilgisi ve tekniğine muhtaç miras hukuku işlerinde uzman yardımı almadan ilerlenmesi nedeniyle telafisi güç hukuki ve maddi kayıplar yaşanmaktadır. Dolayısıyla, avukat yardımı almak en doğru yaklaşım olacaktır.
Antalya Miras Avukatı Ücretleri
Antalya miras avukatı ücretleri; Türkiye Barolar Birliği tarafından her sene düzenlenen ve Resmi Gazetede yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde öngörülen ücretlerden az olmamak kaydıyla, avukat yardımına başvuran kişiyle avukat arasında serbestçe belirlenir. Avukatın talep edeceği ücret, hukuki işin konusu, özellikleri, koşulları, avukata yükleyeceği iş yükü vs. pek çok faktöre göre farklılık göstereceği için net bir miktarla ifade edilemez.
Antalya miras avukatı ücretlerine dair net bilgi sahibi olmak için avukatla iletişim kurulmalıdır. Zira, ancak somut dosyaya ilişkin yapılacak mütalaanın ardından ücretlendirmeye karar verilir. Fakat fikir vermesi açısından, Antalya Barosu tarafından yayımlanan tavsiye niteliğindeki ücret tarifesine göz atmak faydalı olabilir. Son olarak, miras avukatının ücretsiz hukuki danışmanlık veya temsil hizmeti vermesinin mümkün olmadığını belirtelim.
Miras Hukuku Nedir?
Mirasbırakanın ölümü ardından meydana gelen hukuki problemleri irdeleyen hukuk alt dalına “miras hukuku” denir. Hukukta kişiler, gerçek ve tüzel olmak üzere iki başlıkta incelenir. Ölüm yalnızca gerçek kişilere özgü bir hadisedir. Dolayısıyla, miras hukuku gerçek kişilerin vefatıyla birlikte ortaya çıkan hukuki sorunları irdeler. Zira, tüzel kişiliklerin ölümünden söz edilemez. Miras hukuku temelde şu sorular ve yanıtları üzerinde durur:
- Gerçek bir kişi öldüğünde, ilgiliye ait mal varlığı değerlerinin akıbeti ne olacaktır?
- İlgiliye ait haklar ne olacaktır?
- İlgilinin borçları ne olacaktır?
- Ölen gerçek kişinin hakları, alacakları ve borçları kime/kimlere ve nasıl intikal edecektir?
Miras hukukunun irdelediği bu sorular, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu düzenlemeleri ile yanıt bulmaktadır. Dolayısıyla, miras hukuku üzerine uzmanlaşan Antalya miras avukatı başta 4721 sayılı Kanun olmak üzere, ilgili kanun üzerinde de uzmanlık sahibidir. Miras avukatının ve miras hukukunun daha açık bir biçimde anlaşılabilmesi için miras hukuku literatüründe yaygın kullanılan başlıca kavramları ifade etmek yararlı olacaktır.
Miras Hukuku Davaları Nelerdir?
Miras hukuku oldukça hacimli bir alt disiplindir. Düzenleme alanına giren konular çeşitli ve çok sayıdadır. Bu bakımdan, miras hukukundan kaynaklanan çok sayıda dava mevcuttur. Antalya miras avukatının vekalet ile açabildiği ve açıldıktan sonra takip edebildiği miras hukuku davalarından bazılarını sıralamak gerekirse;
- Mirasta Denkleştirme Ve Terekeye İade Davası
- Mirasçılık Belgesi Davası
- Terekenin Korunması Talepli Dava
- Tapu Kütüğündeki Kişi İle Murisin Aynı Kişi Olduğunun Tespitine Dair Dava
- Mirastan Yoksunluğun Tespiti Davası
- Reddi Miras Durumunda Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Verilmesi Davası
- Mirasta İstihkak Davası
- Saklı Pay Mirasçılarının Tenkis Talebi Davası
- Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal Ve Tescil Davası
- Atanmış Mirasçıya Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası
- Gaiplik Ve Mal Varlığının Hazineye İntikali Davası
- Mirasın Paylaştırılması İstemiyle Açılan Dava
- Alacağın Tereke Masasına Kayıt Ve Kabulüne İlişkin Dava
- Miras Taksim Sözleşmesinin İptali Davası
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası
- Miras Sözleşmesinin Ortadan Kaldırılması Davası
- Mirastan Feragat Sözleşmesinin Geçersizliğinin Tespitine Dair Dava
- Mirasın Borca Batık Olduğunun Tespiti Davası
- Mirasın Resmi Defterinin Tutulmasına Dair Dava
- Mirasın Reddi Kararının İptali Davası
Miras Hukukunun Temel Kavramları
Miras hukukunda vefat eden kişiye mirasbırakan, eski adıyla muris denir. Murisin malvarlığı üzerinde hak sahibi kişilere ise mirasçı, eski deyimle varis adı verilir. Hemen belirtmekte fayda var ki, miras hukuku kişinin kamu hukukuyla ilişkili haklarıyla ilgilenmez; bu itibarla, kişinin vatandaşlık statüsü, askerlik görevini icra edip etmediği, seçme ve seçilme hakkı vs. alanlarda düzenleme yapmaz. İfade edildiği üzere, yalnızca özel hukuk ilişkilerini düzenler.
Gerçek kişinin ölüme üzerine mirasçılarına intikal eden miras, tereke olarak adlandırılır. Kişiye ait olan taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet hakkı ölümün ardından mirasçılara geçer. Bu noktada, miras yoluyla intikali mümkün olmayan haklara da değinmekte fayda var. İntifa hakkı ve oturma hakkı, miras yoluyla intikali mümkün olmayan haklardır. Son olarak, miras hukukunda atanmış mirasçının ne olduğu, nasıl mirasçı atanacağı, hakları vs. hususlara değinmek gerekir.
Kişi vasiyetname, ölüme bağlı tasarruf veya miras sözleşmesi ile normal koşullarda mirasçı olmayan bir kişinin mirasçı olmasını sağlayabilir. Bu şekilde belirlenen mirasçıya “atanmış mirasçı” denir. Atanmış mirasçılık kanundan kaynaklanmadığı için iradi mirasçılık söz konusudur. Kanuni mirasçı ile atanmış mirasçı arasında hak, menfaat vs. hususlarda herhangi bir farklılık olup olmadığı merak edilir. Yasal mirasçı ve atanmış mirasçı arasında herhangi bir fark yoktur. TMK m.599’da şu düzenlemeye yer verilmiştir:
“Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler.”
Miras Hukukunda Zümre Sistemi
Zümre sistemi, Türk Medeni Kanunu hükümlerinden vücut bulan, özellikle miras paylaşımının belirlenmesinde görev alan, dereceye dayalı bir sistemdir. Zümre sistemine göre, kişinin altsoyu onun birinci zümresini oluşturur. Murisin çocukları, torunları vd. birinci zümre mirasçıları ifade eder. Birinci zümrede mirasçı mevcutsa, mirasın ikinci zümredeki mirasçılara intikali mümkün değildir. Hemen bu noktada ikinci zümre mirasçılarının kimler olduğunu izah edelim.
Murisin anne ve babası, kardeşleri ve kardeşlerinin çocukları ve altsoyu ikinci zümre mirasçılarıdır. Üçüncü zümre mirasçılığında ise büyükanne ve büyükbaba yer alır. Miras hukukunda zümre sistemi elbette çok daha fazla kurala sahip. Ancak, bu aşamada tamamlamak durumundayız. Zira, zümre sistemine ilişkin uyuşmazlıkların somut olay kapsamında değerlendirilebilmesi uzmanlık gerektirir. Bu bakımdan, yetkin bir Antalya miras avukatı yardımına başvurmak yararlı olacaktır.
✅İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça
✅Ana dilde iletişim
✅Online Danışmanlık (Sözlü, Yazılı, Video Konferans)
Antalya Miras Avukatı İletişim Bilgileri | |
Telefon | +90 242 242 1 242 |
+90 532 262 42 42 | |
E – Posta | info@ahmetalkan.av.tr |
Adres | Emek Mahallesi Yeşilırmak Caddesi Aksu Plaza 5/4 Kepez/ANTALYA |