Siber Suçlar Dilekçe Örneği ve Bilişim Suçları Savcılık Şikâyeti
Siber suçlar günümüzün değişen yaşam koşullarında ortaya çıkan bir suç tipidir. İnternetin yaşamın tüm alanında kullanılması çeşitli suçların işlenmesine de ortam yaratmaktadır. Dijital Teknolojilerin insan yaşamına dahil ettiği pek çok yenilik arasında internet kullanımı da yer almaktadır. Sosyal yaşamda, ticari faaliyetlerde, bankacılık hizmetlerinde, kurum ve kuruluşların hizmetleri sırasında bilgisayarlar yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bilgisayarlar sayesinde veriler işlenebilmekte ve iletilebilmektedir. Bu işlemler sırasında ise çeşitli suçların işlenebilmesi mümkün hale gelir. Bilgisayar suçları ya da siber suçlar kavramlarını tam olarak karşılayan ifade bilişim suçu olarak hukuki alanda kabul görmektedir.
Bilişim Suçu TCK 243-245
Bilişim suçu TCK 243-245 maddeleri hukuki açıdan gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Kanunda bilişim sistemlerine izinsiz girilmesi, sistemin engellenmesi, bozulması, erişilemez hale getirilmesi suç olarak kabul edilmektedir. Sistem verileri yok edildiğinde ya da değiştirildiğinde de bilişim suçu işlenmiş demektir.
Bilişim suçunun nasıl işlendiğinin anlaşılabilmesi kullanıcı IP adresinin tespitini gerekli kılar. Bilişim suçları teknik yönden araştırılırken aynı zamanda tanık beyanlarından da yararlanılır. Savcılık re ’sen hareket etme yetkisine sahiptir. Bunun yanı sıra şikâyete bağlı olarak da savcılık soruşturma başlatabilir. Savcılık bilişim suçu işlendiğine dair bir şüphe duyulduğunda kendiliğinden hareket geçer.
Savcılık soruşturmanın ardından bir iddianame hazırlar. Bilişim suçları işlendiğinde Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet edilebilir. Bunun yanı sıra jandarma karakolu, emniyet, Siber Suçlar Şube Müdürlüğü de şikâyet yapılabilecek mercilerdir.
Bilişim Suçu Şikâyet
Bilişim suçu şikâyet sürecinde emniyet ya da savcılığa gidilmesi gerekir. Savcılık makamı adli süreci başlatan taraftır. Soruşturma aşaması ve kovuşturma aşamaları bilişim suçu işlendiğinde takip edilen süreçtir. Soruşturma aşamasında savcılık delilleri toplarken bunu emniyet vasıtası ile yapar. Bilişim suçlarının şikayeti Siber Suçlar Şube Müdürlüğü’ne ya da jandarma karakoluna da yapılabilmektedir.
Bilişim suçlarının çeşitli şekillerde işlenebilmesi en önemli özelliğidir. Bilgisayarların bir araç gibi kullanıldığı bu suçlarda malvarlığı hakları ihlali söz konusu olur. İzinsiz olarak bilişim sistemlerine girilmesi veya kişisel verilere ulaşılması suçun işlenmesi sırasında ortaya çıkar.
Bilişim suçları örnekleri arasında hackleme, program korsanlığı yapma, ATM cihazları kullanarak banka kartlarına yönelik suçlar işleme yer alır. Veri hırsızlığı, giriş ihlalleri, veri sahtekarlığı yapma, mülkiyet hırsızlıkları, sabotaj, gasp, bankamatik hırsızlıkları, bilişim sistemleri kullanılarak hakaret etme, çocuklara yönelik cinsel istismar bilişim yolu ile işlenebilen suçlar arasında yer almaktadır.
Bilişim Suçları Savcılık Şikâyeti
Bilişim suçları savcılık şikâyeti yapılırken CİMER veya e-posta yöntemi kullanılır. Bunun yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılacak olan müracaatlarda gerçek veya tüzel kişilerin şikayetleri de dikkate alınır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na yapılan ihbarlar içinse bazı suçlarla ilgili yeterli düzeyde şüpheye sahip olmak gerekir.
Bilişim sistemleri kullanılarak çocukların cinsel istismarı, intihara yönlendirme, müstehcenlik, fuhuş, kumar, Atatürk aleyhinde işlenen suçlar ve uyuşturucu madde kullanımı kolaylaştırma gibi eylemler gerçekleştirilebilir. Bu suçlarla ilgili olarak yeterli şüphe sahibi olmak sureti ile şikâyet yapılabilir. Bu durumda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na başvurulur.
Bilişim suçlarında savcılığa yapılan şikayetler suç duyurusu şeklinde veya şikâyet dilekçesi oluşturularak yapılmaktadır. Şikâyet yapmak isteyenlerin bu haklarını süresi içinde kullanmaya dikkat etmesi önemlidir. Bilişim suçları şikâyet süresi suç fiilinin ve failin öğrenilmesinin ardından 6 aylık zaman aralığıdır. Şikâyet süresini başlatan unsurlar suç fiilinin ve failin öğrenilmesidir.
Bilişim Suçları Dilekçe Örneği
Sanal ortamda iletilen verilerin zaman içinde kaybolma riski bulunur. Bu nedenle de bilişim suçları ile ilgili olarak soruşturma aşamasında elde edilecek delillere gerek vardır. Kovuşturma aşamasına geçildiğinde yeterli düzeyde delil toplanması zorlaştığından soruşturma aşaması önemlidir.
Sisteme erişimin sağlandığı IP adres bilgisi, sisteme nasıl girildiği, sisteme giriş yapılarak başkası adına yarar sağlanıp sağlanmadığı, bilgi temin edilmişse bu bilgilerin başka yerde kullanılıp kullanılmadığı tespit edilmelidir. Bilişim suçlarında şikâyet dilekçesi hazırlanırken bazı ayrıntılara dikkat edilmelidir.
Öncelikle dilekçede hangi Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitap edildiği yer almalıdır. Şikayetçiye ait kimlik bilgilerine yer verilmesi soruşturma sırasında yapılacak tebligatlarda ilgili kişiye ulaşmaya olanak yaratır. Şikâyet dilekçesinde failin kim olduğu biliniyorsa bu bilgiye de yer verilmesi gerekir.
Şikâyet dilekçesine eklenmesi gereken bilgilerden biri de hangi bilişim suçunun işlendiğidir. Suç hangi tarihte işlendiyse bu da açık olarak ifade edilmelidir. Olayın ayrıntıları, konu hakkında elde olan tüm bilgiler dilekçeye konmalıdır.
Dilekçede yer alan bir diğer bölüm ise hukuki delillerdir. Sonuç ve istem kısmı doldurulduktan sonra ise dilekçe imzalanarak yetkili mercie teslim edilmelidir.
Bilişim Suçu Görevli Mahkeme
Bilişim suçu işlendiğinde görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Bilişim suçuna bağlı olarak zarar gören taraf dava açabilir. Aynı zamanda savcılık makamı da kamu adına re ’sen görev yapar. Bilişim suçlarına istinaden verilen cezalar da çeşitlidir.
Bilişim sistemlerinin yaygın olarak kullanılması bu suçların kolaylaşmasında en önemli etkendir. Çeşitli suçların bilişim sistemleri üzerinden kolaylıkla işlenebilmesi ise bir diğer özelliğidir. Karmaşık yapısı ile öne çıkan bilişim suçları ile ilgili olarak hukuki destek alınması ise hak kayıplarının engellenebilmesi açısından gerekli bir durumdur.
Benim Twitteri çaldılar
İyi günler Mehmet Bey,
En yakın adliyeye gidip suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
İyi akşamlar. İnstagram’dan tanımadığım kişi veya kişiler tarafından mesaj yoluyla aile huzurumu ve birliğimi bozacak şekilde mesajlar gelmektedir. Bu kişi veya kişilerin kim olduğunu öğrenmek için nereye başvurmalıyım ve nasıl bi dilekçe yazmalıyım.Hesaplar kapalı olsa da bu kişilerin kim olduğuna ulaşılabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim.
“Merhaba, sosyal medyadan aldığınız bu suç teşkil eden mesajları atan kişileri en yakın kolluk veya savcılığa giderek şikayet edebilirsiniz. Hesap durumlarına ve bilgilerine göre kim oldukları emniyet tarafından bulunabilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.”