Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti)
Bekleme süresinin kaldırılması davası Türk Medeni Kanunu uyarınca düzenlenmiştir. Bu dava açılacağı zaman kadının gebe olmadığının anlaşılması gerekir. Bunu tespit etmek için de kadından sağlık raporu istenir. Bunun yanı sıra boşanan eşlerin tekrar birbirleri ile evlenmeyi istemesi durumunda da iddet müddetinin sonlandırılması davası açılır. Boşanma davası açıldıktan ve neticelendikten sonra kadın başka bir kişi ile evlenmek isterse beklemek zorunda olduğu bir süre bulunur. Bu süre iddet müddetidir.
Kadın bu bekleme süresi zarfında evlenmek istediğinde ise iddet müddetinin kaldırılması davasını açmalıdır. İddet müddeti adı verilen süre boşanma davasının sonuçlanmasından sonra kadın için geçerli olan bir uygulamadır. Erkek için bu durum geçerli değildir ve boşanmanın sonuçlanmasının ardından erkek hemen evlenebilir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 132. Maddeye göre evlilik sona erdikten sonra kadın bu süre başlangıcı esas alınmak sureti ile üç yüz gün geçmeden evlenememektedir.
Bu süre kadın doğum yaptığında biter. Bu süreyi mahkemenin kaldırdığı durumlar ise kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılmasıdır. Bunun yanı sıra evliliği sonlandırılan eşler birbiri ile evlenmek istediklerinde de mahkeme iddet müddetini sonlandırabilir. Kadının bekleme süresinin başlangıcı mahkeme kararının kesinleştiği tarihtir. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra boşanan eşler tekrar birbiri ile evlenmek isterse iddet müddetinin beklenmesine gerek olmaz.
Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası Nereye Açılır?
Bekleme süresinin kaldırılması davası görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Bulunulan yerde Aile Mahkemesi olmaması durumunda ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açılabilir. Türk Medeni Kanunu 132. Madde uyarınca bekleme süresinin kaldırılması davası düzenlenmektedir. Bekleme süresinin kaldırılması davası yetkili mahkeme boşanan kadının yaşadığı yer mahkemesidir. Bekleme süresi olarak belirlenen süre iddet müddeti olarak adlandırılır.
İşbu süre boşanma davası sonuçlandıktan sonra yalnızca kadının uymak zorunda olduğu bir süredir. Boşanma davasının sonuçlanmasının ardından kadının iddet müddetini kanuni yoldan beklemek yerine hastaneden rapor almasının hukuki bir değeri yoktur. Kadın iddet müddetinin sonlandırılabilmesi için dava yoluna başvurmak zorundadır. Bu tür bir dava açılacağı zaman kadından bir sağlık raporu istenmektedir. Bu rapor mahkeme tarihinden önce alındığında mahkemenin yeni bir rapor istemesi söz konusu olur.
Bu yeni rapor başvuru tarihinden sonraki bir tarih için olmalıdır. Bu raporun istenme amacı kadının hamile olup olmadığının öğrenilmesidir. Hazırlanan raporda kadın hamile değilse iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilmektedir. Karar alındıktan sonra kararın kesinleşmesi için beklenmesi gerekmez.
Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası Açılması
Bekleme süresinin kaldırılması davası açılması için kadının başvuru yapması gerekir. Başvuru sahibi kadın kendisi doğrudan bu davayı açabilir. Bunun yanı sıra dava açacak olan kişi bir hukukçudan destek alabilir. İddet müddetinin kaldırılması davasında davanın sonuçlanması için belirli bir süre geçer. Yaklaşık olarak bu süre 1 hafta ile 1 ay aralığında değişir. Mahkemenin bu süre içerisinde alınan sağlık raporunun sonucunu değerlendirdiği görülür.
Sağlık raporunun çıkması için gereken zaman aralığı ve mahkemelerin yoğunluk durumu da davanın ne sürede sonuçlanacağını belirlemektedir. Çekişmesiz yargılama usulünün kullanıldığı iddet müddetinin kaldırılması davasını kadın açabilir. Boşanma davası sonlandıktan sonra boşanan eşlerden erkek olan başka bir evlilik yapmak isterse hemen evlenebilir. Bunun yanı sıra boşanan eşlerden kadın yeni bir evlilik için beklemek zorundadır. Kadının beklemek zorunda olduğu bu süre iddet müddetidir.
İddet müddetinin sonlandırılması davası açıldıktan sonra ve bu dava sonuçlandığında alınan kararda kadının iddet müddeti sonlandırılması ile ilgili bir sonuç çıktığında kararın hemen yürürlüğe konduğu görülmektedir. Karar uygulanacağı zaman ise tebliğ edilmesine gerek duyulmamaktadır.