Boşanma Davasında Psikolojik Şiddet ve İspat
Boşanma davasında yer alabilecek nedenler çeşitlidir. Bunlardan biri de psikolojik şiddet olarak karşımıza çıkar. Boşanma nedenleri arasında kabul edilen psikolojik şiddetin dava sırasında ispat edilmesi gerekir. Bu nedenle de davada ileri sürülecek kanıtlara ihtiyaç duyulur. Eşler aile birliğini kurduklarında bunun bir ömür boyu süreceği düşünülür. Bununla birlikte bazı durumlarda evlilik birliği istenilen şekilde yürütülemeyebilir.
Eşler şiddetli geçimsizlik, aldatma, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ya da farklı birçok sebeple boşanmak istediklerinde mahkemeye başvuru yapmak zorundadır. Bu durumda da Aile Mahkemeleri başvuru yapılması gereken mercilerdir.
Boşanma Davası ve Psikolojik Şiddet
Boşanma davası ve psikolojik şiddet evlilik birliğini ilgilendiren konulardan biridir. Şiddet eylemi çeşitli biçimlerde gerçekleştirilebilir. Kişiye fiziksel, cinsel, ekonomik ya da psikolojik şiddet uygulanması acı çekmesine neden olur. Şiddet eylemlerine maruz kalan kişi şiddet mağduru olarak tanımlanır. Şiddet uygulayan taraf ise şiddet olarak tanımlanmış tutum ve davranışları sergileyen kişidir. Psikolojik şiddete ilişkin eş değer tanımlamalar da bulunur.
Psikolojik istismar bunlardan biridir. Ayrıca duygusal istismar ya da duygusal şiddet de psikolojik şiddet kavramı yerine kullanılabilir. Psikolojik şiddetin fiziksel şiddetten farkı şiddet mağdurunun aşağılanması şeklinde olur. Şiddet mağduru sindirilip toplumdan uzaklaştırılmaya çalışılırken şiddeti uygulayan kişi şiddet mağdurunu bu yolla cezalandırmak ister.
Boşanma Davası ve Psikolojik Şiddet Örnekleri
Boşanma davası ve psikolojik şiddet örnekleri incelendiğinde birçok durum buna misal olarak gösterilebilmektedir. Psikolojik şiddete konu olabilecek eylemler şunlardır:
- Eşler arasında ortaya çıkan duygusal ihtiyaçlara keyfi şekilde yanıt vermek. Kontrol sağlama amacı ile bu ihtiyaçlara yanıt vermek ya da görmezden gelmek.
- İstediği şeyleri yaptırabilmek adına küçük düşürücü veya tehdit edici davranışlar ve tutumlar içinde bulunmak.
- Kişiye kendisine suçlu hissettirmek, duygu sömürüsü yapmak, alay etmek, surat asmak, küsmek, hakaret ve küfretmek.
- Kıskançlık kavramına sığınarak karşı taraf üzerinde kontrol sağlamaya çalışmak, baskı kurmak, sosyal ilişkilerinde kısıtlamak.
- Karşı tarafın becerilerini küçümsemek, davranışlarını sürekli olarak eleştirmek.
- Kişiyi ailesi ve yakınlarından uzaklaştıracak türde davranışlar sergilemek.
- Kişiye kendisinin hasta veya sorunlu olduğunu hissettirmek.
- Karşı tarafa fiziksel görünümü nedeni ile hakaret etmek.
- Karşı taraf adına kararlar almak.
- Karşı tarafın sahip olduğu evcil hayvanlara şiddet uygulamak.
- Çocukları eşe karşı kullanmak onun kendisini suçlu hissetmesini sağlamak, eşi çocukları ile tehdit etmek, çocuklara karşı şiddet uygulamak.
Psikolojik Şiddetin Cezalandırılması
Psikolojik şiddetin cezalandırılması için çeşitli yaptırımlar uygulanır. Şiddetin her türlüsü boşanma davasında sebep gösterilebilir. Boşanma davalarında duygusal şiddet de bir boşanma nedeni olarak ileri sürülebilmektedir. Psikolojik şiddet gören eş kendisinde evlilik birliğini sürdürme gücü kalmadığını düşündüğü anda boşanma davası açabilmektedir. Bunun için bir süre sınırlaması bulunmaz. Psikolojik şiddet sebebi ile açılacak olan boşanma davası için Aile Mahkemesi’ne başvurulması gerekir.
Psikolojik şiddet sebebi ile boşanma davası açıldıktan sonra menfaatleri boşanma sebebi ile zedelenen taraf az kusurlu ya da kusursuz olması halinde maddi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Boşanma nedeni ile kişilik hakları saldırıya uğramış olan eş kusurlu olan diğer eşten manevi tazminat talebinde de bulunabilir. Psikolojik şiddet kişilik hakları açısından bir saldırı niteliği taşımaktadır. Bu sebeple de boşanma davası psikolojik şiddet nedeni ile açıldığında manevi tazminat talebi de bu davalarda ortaya çıkabilmektedir.
Maddi ya da manevi tazminat davası açılacağı zaman boşanma davası sürerken de bu dava açılabilir. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra da maddi ve manevi tazminat davaları açılabilir. Boşanma hükmü kesinleştikten sonra bir yıl içinde tazminat davasının açılması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu uyarınca evlilik birliği boşanma davası ile sonlandırıldığında ve evliliğin boşanma sebebi ile sona ermesi ile birlikte bundan doğacak dava haklarının aranma süresi boşanma hükmü kesinleştikten sonra bir yıldır.
Psikolojik şiddet nedeni ile kişi intihara sürüklendiğinde, eş hürriyetinden mahrum kaldığında, şartlar elverdiğinde psikolojik şiddet eziyete dönüştüğünde hukuken cezalandırılması gerekir. Bu durumda fail hakkında ceza davası açılır. Yapılan yargılamada verilecek ceza ise suçun tipine bağlı olarak değişir.
Boşanma Davasında Psikolojik Şiddet İspatı
Boşanma davasında psikolojik şiddet ispatı yapılacağı zaman her tür delil kullanılabilir. Bu kanıtlar arasında tanık beyanları, eşle yapılan mesajlaşmalar, sosyal medya kanallarında yapılan yazışmalar, WhatsApp üzerinden yapılan yazışmalar yer alır. Ayrıca psikolojik şiddet nedeni ile açılan boşanma davalarında en sık ihtiyaç duyulan kanıtlardan biri tanıkların beyanı olmaktadır. Bu sebeple psikolojik şiddetin ispatlanabilmesi için tanık beyanlarının ayrı bir önemi bulunur.
Eşlerin bu dava sırasında mutlaka tanık gösterme zorunluluğu olmamakla birlikte tanıkların varlığı dava sürecini kolaylaştırmaktadır. Boşanma davası açan taraf iddia ettiği gerekçeleri de ispat yüküne sahiptir. Bu nedenle de davacının davada dayanak olarak kullandığı sebepleri ispatlaması istenir. Şiddete bağlı olarak açılmış bir boşanma davasında psikolojik şiddetin yanı sıra fiziksel şiddet uygulanıyorsa bu durumda darp raporları da delil olarak kullanılır.