Antalya İdare Avukatı
Antalya idare avukatı idari davalar konusunda deneyimli olan meslek mensubudur. Hukuk toplum yaşamını ilgilendiren her alanda kuralları ile düzenleme yapar. Yasalar vasıtası ile kişiler ve kişilerle kurumlar arasındaki ilişkilerde nizam sağlanır. Bu sayede toplumsal yaşamın gerekleri yerine getirilmiş olur. Ticari, sosyal, idari ilişkiler ve daha fazlası hukuk disiplini sayesinde düzenli bir şekilde yürütülebilir.
Hukuk her toplumda yararlanılan bilimsel bir disiplindir. Bu mesleğin icrası sırasında savunma makamını avukatlar temsil eder. Hukuki danışmanlık alınacağı zaman ya da yasalar karşısında kişi ve kuruluşların temsil edilmesi gerektiğinde avukatlara başvurulur.
İdari davalar da kendine özgü yanları ile kişi ve idare arasındaki ilişkilerin düzenli olarak yürütülmesini sağlar. Anlaşmazlık ve uyuşmazlıklar çözüleceği zaman idari davalarda temsil edilmek gerekli olduğunda başarılı bir idare avukatına ihtiyaç duyulur.
İdari davalar geniş kapsamı ile dikkat çekerken çok sayıda uyuşmazlık bu davaların çalışma alanına girebilir. İdari davaların bu derece geniş bir alana yayılmış olması nedeni ile hukuki temsilcilere gerek duyulur. Alanında deneyim kazanmış bir idari dava avukatı kişilerle kurumlar arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde yarar sağlar.
Antalya İdari Avukat
Antalya idare avukatı devletin kurumları ile kişi ve kuruluşların arasında oluşabilecek uyuşmazlıklarda görev alır. Devletin tesis ettiği işlemlerle ilgili olarak dava açılacağı zaman idare avukatı ile temsil edilmek önemli olur. Kamu kurumları, Kamu Hukuku kapsamında tek taraflı işlem gerçekleştirdiğinde işlem iptali ya da idari eylemlerden kaynaklanan davalar açılacaksa idare avukatına gerek duyulur.
İdari davalar tam yargı davaları olarak adlandırılır. Dava açılacağı zaman idarenin ilgili işlemlerle bağlantısı olmasına bakılır. İşlemin kesin ve yürütülebilir olması da dava açmak için gereklidir. İdari yargı kolunda görev alan mahkemeler şunlardır:
- Danıştay,
- Bölge İdare Mahkemesi,
- İdare Mahkemeleri.
İdarenin iş ve işlemlerinden kaynaklanan birçok uyuşmazlık konusu olabilir. Bu tür uyuşmazlıklarda dava açılacağı zaman idari dava türleri hakkında da bilgi sahibi olunması önem arz eder. İdari dava türleri söz konusu olduğunda aşağıdaki listeye göre hareket edilir:
- İptal davası,
- Tam yargı davası,
- İdari sözleşmelerle ilgili davalar.
Antalya İdare Hukuku Avukatı
Antalya idare avukatı idari davalar konusunda başarılı çalışmaları ile dikkat çeker. İdare hukukunu ilgilendiren çok sayıda uyuşmazlık konusu ile karşılaşılabilir. İdare avukatları bu konular hakkında tecrübeli yaklaşımları ile öne çıktıklarında başarılı dava süreçleri takip edilebilir.
Kamulaştırma davaları, tayinlerle ilgili davalar, memur davaları, disiplin davaları, memur emekliliği ile ilişkili davalar idari davalarla ilgili ilk akla gelebilen uyuşmazlık konularından bazılarıdır. Kamu ihale kanunu uyuşmazlıkları, görevden çıkarma davaları, askeri lise davaları, imar plan değişiklikleri iptal davaları, imar yıkım ve para cezası davaları da bu tür davalardan bazılarıdır. İdari işlemlerle ilgili bunlar gibi sayılabilecek çok sayıda uyuşmazlık konusu bulunabilir.
İdarenin iş ve eylemleri sebebi ile hukuka uygun olmayan bir durum oluşması halinde idari yargıda dava açılacağı zaman idare hukuku avukatı tarafından temsil edilmek kişilerin karşılaşabilecekleri hak kayıpları için tedbirli olmayı sağlar. Bu sayede hakların sınırları tam ve doğru öğrenilirken hak kayıpları açısından da önlem alınmış olur.
İdare Avukatı Antalya
Antalya idare avukatı idare ile oluşabilecek çok sayıda uyuşmazlık konusu hakkında tecrübeli bir avukattır. İdarenin iş ve işlemleri ile ilgili olarak bir dava açılacağı zaman yasal süresi içinde hareket edilmesi oldukça önemlidir. Bu sürelere dikkate alınmadığında hak kayıpları oluşabilir.
İdarenin tebliğinin ardından İdare Mahkemelerinde dava açılacaksa 60 günlük süreye dikkat edilir. Bunun yanı sıra Vergi Mahkemeleri söz konusu ise 30 günlük dava açma süresine uyulması gerekir. İdari dava açılacağı zaman Vergi Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ya da Danıştay görevlidir. Bunun yanı sıra idari davalarda idari işlemin yapıldığı yer mahkemeleri de yetkili mahkeme kabul edilir.
İdari Dava Nedir?
Antalya idare avukatı İdare Hukuku konusunda tecrübelidir. Devlet kurumları bazı işlemler tesis ettiğinde bunlara karşı itiraz edilecekse dava açılması gerekli olur. Kamu kurumlarına ait işlemler Kamu Hukuku kapsamında tek taraflı olarak gerçekleştirildiğinde bu işlemlerin iptali için dava açılması ihtiyacı doğmuş ise İdari dava açılır.
Sözleşme ve işlemlerden kaynaklanan tam yargı davaları olarak kabul edilen İdari davalarda; Danıştay, Vergi Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri görevlidir. İdarenin gerçekleştirmiş olduğu kesin ve yürütülebilir işlemler için açılabilen idari davalarda uyuşmazlıklar çözümlenmeye çalışılır.
İdari Dava Türleri
Antalya idare avukatı idari dava türleri ile ilgili olarak çalışmalar yapan meslek mensubudur. Çok sayıda idari dava konusu bulunur. Bu davalarda hukuki bir temsilci tarafından hakların savunulması; menfaatlerin korunması, hakların doğru anlaşılabilmesi açısından da ayrı bir önem taşır. İdari davalar sırasında idare hukuku avukatı sayesinde hak kayıpları engellenebilir. İdari dava türlerinden bazıları şunlardır:
- Meslekten çıkarılma davası,
- Güvenlik soruşturmaları iptali davası,
- Tayinlerle ilgili idari davalar,
- Memurları ilgilendiren idari davalar,
- Disiplin cezaları davaları,
- Askeri lise davaları,
- Kamu ihale kanunu uyuşmazlıkları,
- Tazminat davaları,
- Devlet ihale kanunu uyuşmazlıkları,
- Arşiv araştırması-güvenlik soruşturması davaları,
- Görevden çıkarma davaları,
- Malpaktris davaları,
- İmar planı iptali davaları,
- İmar yıkım iptali davaları,
- Ruhsat belgeleri iptali davaları,
- Enerji davaları,
- Maden davaları,
- İdari sözleşme uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalar.
İdari Davalar Nereye Açılır I Görevli ve Yetkili Mahkeme
Antalya idare avukatı tarafından açılacak idari davalarda görevli ve yetkili mahkemeye müracaat edilir. İdari davalar için İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi ve Danıştay görevlidir. Bunun yanında yetkili mahkemeler ise idari işlemin yapıldığı yer mahkemesi olur.
- İdare Mahkemesi,
- Vergi Mahkemesi,
- Danıştay.
İdari yargılama usulü kanunu uyarınca özel yetki kurallarına göre yapılacak yargılamalarda ise yetkili mahkemeler şunlardır:
- Kamu görevlilerini ilgilendiren atamalar ve nakiller için yetkili mahkeme: Kamu görevlisinin çalıştığı eski ya da yeni görev yeri mahkemesi.
- Görev sonlandırılması veya emeklilik-görevden uzaklaştırma gibi durumlarda yetkili mahkeme: Kamu görevlisinin en son görev yaptığı yerdeki idare mahkemesi olur.
- Görevle ilişiğin kesilmesine yol açmayacak nitelikteki disiplin cezaları ya da görevden uzaklaştırma uygulamaları ile ilgili yetkili mahkeme: Görevlinin bulunduğu yer mahkemesidir.
- Hâkim ve savcıları ilgilendiren ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydı ile ortaya çıkan mali ve sosyal haklar ile sicillerle ilgili idare mahkemesinin görevine giren davalarda yetkili mahkeme: Hâkim ya da savcının görev yaptığı yerde idari yargı yetkisi bakımından bağlı olunan bölge idare mahkemesi yakınındaki en yakın bölge idare mahkemesinin olduğu yerdeki İdare Mahkemesi’dir.
İdari Dava Dilekçesi
Antalya idare avukatı tarafından dava dilekçesi hazırlanması hak kayıplarının önüne geçilmesi yönünde önemli bir engeldir. Hukuki temsilciler kişilerin kanunlar karşısında doğru temsil edilmesinde ve sahip oldukları hakların sınırlarını öğrenmelerinde etki sahibidir. İdari dava dilekçesi eksiksiz ve tam olarak hazırlanmalı ve bu şekilde teslim edilmelidir. Aksi durumda zaman kaybı yaşanması söz konusu olabilir.
İdari davalar için hazırlanan dilekçe elde teslim edilebilir. Bunun için davanın açılacağı yerde bulunan idare ve vergi mahkemelerine doğrudan müracaat yapılabilmektedir. Bir dava açılacağı zaman bazı ücretlerin ödenmesi gerekirken harç ve posta giderleri bu masraflar arasında yer alır. Yurt dışında yaşayanların dilekçelerini konsolosluk aracılığı ile vermesi de mümkündür.
İdare Avukatı Ne İş Yapar Hangi Davalara Bakar?
Antalya idare avukatı idari davalar konusunda danışmanlık hizmeti verirken kişi haklarının savunulması için de görev yapar. İdari davalarda yazılı yargılama usulü kullanılır. Bu sebeple öncelikle hazırlanacak dilekçelerin hukuki açıdan geçerli olmasına dikkat edilmelidir.
İdare avukatının görevleri arasında tam yargı davası veya iptal davası gibi davaların açılması, davanın yürütümü, istinaf ve temyiz kanun yollarının takibi gibi çalışmalar yer alır. Dava dilekçelerinin hazırlanarak yetkili birimlere sunulması da idare avukatı görevlerinden biridir. İdare avukatı baktığı davalar bakımından bazı örnekler şunlardır:
- İdare tarafından gerçekleştirilen ve hukuka uygun olmayan işlemlerin iptali davası,
- İdari eylemler sonucu oluşmuş hak kayıplarında tazminat davaları,
- İdare tarafından kesilen para cezalarına iptal davası,
- Vergi uyuşmazlıklarına yönelik davalar,
- Kamulaştırma davaları,
- Karayolları trafik davaları,
- İhale davaları,
- Belediye kanunlarından doğan uyuşmazlıklara yönelik davalar,
- İmar Hukuku kapsamındaki davalar,
- Öğrenci ve memur davaları.
İdari Avukat Ücretleri
Antalya idare avukatı avukatlık ücretleri belirlenirken Baro’nun her yıl açıklamış olduğu avukatlık asgari ücret tarifesine bakılması gerekir. Bu tarife sınır olarak kabul edilir ve altında bir ücretlendirme yapılamaz. Bunun üzerindeki bir miktar içinse davanın kapsamı, iş yükü, harcanacak mesai süresi gibi birçok kriterin değerlendirilmesi zorunludur. Bu sebeple de bir dava ile ilgili olarak avukatlık hizmet bedeli tespiti yapılacaksa kapsamlı bir incelemeye de gerek duyulacaktır.
Bir dava ile ilgili olarak ya da danışmanlık hizmeti gerekli olduğunda avukatlık ücreti merak edilenler arasındadır. İdare hukuku avukatı ücreti belirlenirken davanın detaylarının incelenmesi gerekecektir. Bu sayede daha sağlıklı bir hesaplama yapılma imkânı da elde edilmiş olur.
İdare Avukatı Tutmak Zorunlu mu?
Antalya idare avukatı idari davaları ilgilendiren birçok uyuşmazlık konusunda deneyimlidir. İdari davalarda kişilerin hak kaybı yaşamaması adına ve hukuki bakımdan doğru temsil edilebilmek için bir avukatla süreci takip etmek her zaman için fayda sağlar.
Bu sayede kişi haklarının zarar görmesi engellenirken hak sınırlarının neler olduğu da doğru anlaşılabilir. İdare avukatı aracılığı ile alınacak hizmetler profesyonel nitelikte olacağından idare hukukunun yanı sıra yargı süreçlerinde de doğru bir danışmanlıkla hareket edilmiş olur.
İdare hukuku kapsamı bakımından geniş bir alanı içine alır. Toplumsal yaşam hukuk kurallarına göre düzenlenirken idari ilişkilerde de yasalara gerek duyulması kaçınılmazdır. Bu sebeple de devletin ve kamu gücüne sahip olan bütün kurumların organları hukuk kuralları ile idare edilir.
Hukuk bilimsel bir disiplin olması, kendine özgü lisanı ve karmaşık yapısı ile zor bir alandır. Hukuki konularda destek alınacağı zaman bu alanda eğitim görmüş meslek mensuplarından yardım almak daima avantaj yaratır. Kişilerin kendi başlarına yasalar karşısında bilgileri yetersiz olabilir. Alanında eğitim almış bir hukukçu ile çalışmak hak kayıplarının önüne geçilebilmesi ve hakların doğru anlaşılabilmesi için de gereklidir.
İdari Dava Görevsiz ve Yetkisiz Mahkemede Açılırsa Ne Olur?
Antalya idare avukatı idari dava süreçlerini profesyonel olarak yürüten taraftır. İdari davalar karmaşık yapısı ve geniş kapsamı ile zorlu bir alanı temsil eder. Bu davalar sebebi ile yaşanabilecek hak kayıpları kişileri maddi zarara uğratabilir. Bu sebeple idari davalar konusunda profesyonel anlamda destek almak önem arz eder.
İdari davalar açılırken görevli ve yetkili mahkemeler üzerinden çalışılması gerekir. Aksi durumda davanın reddi gerçekleşir ve dava dosyasının görevli ve yetkili mahkemeye sunulmasına karar verilir. Bu işlemleri yapan İdare Mahkemesi ise re ’sen görev alır.
✅İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça
✅Ana dilde iletişim
✅Online Danışmanlık (Sözlü, Yazılı, Video Konferans)
Antalya İdare Avukatı İletişim Bilgileri | |
Telefon | +90 242 242 1 242 |
+90 532 262 42 42 | |
E – Posta | info@ahmetalkan.av.tr |
Adres | Emek Mahallesi Yeşilırmak Caddesi Aksu Plaza 5/4 Kepez/ANTALYA |