Anlaşmalı Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?
Boşanma davası çeşitli nedenlerle açılır. Aile birliğinin sonlandırılması için açılan bu davalar Aile Mahkemesi’ne müracaat etmek sureti ile görülür. Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli biçimde görülürken her iki dava türünde de sonuçlanma bakımından sürelerde farklılık olur. Anlaşmalı boşanma davası kısa sürede sonuçlanabilmesi bakımından öne çıkar. Taraflar dava öncesinde bir araya gelerek asgari müşterekler konusunda ortak karar aldığında bu kararı mahkemeye iletirler.
Bu durumda da tek celsede boşanma gerçekleşebilir. Çekişmeli boşanma davası ise süreç bakımından karışıktır ve uzun sürede sonuçlanabilir. Çekişmeli davalarda ihtiyaç duyulan delillerin incelenmesi ya da maddi ve manevi tazminat taleplerinin ortaya çıkması durumunda dava uzar. Mahkeme sonucu belli olduğunda öncelikle boşanma kararının kesinleşmesi süreci beklenir. Boşanma kararının kesinleşebilmesi içinse yapılması gerekenler bulunur.
Aile Mahkemesi’nde görülecek bir boşanma davasında karar verildiğinde öncelikle bir kısa karar yazılır. Bu kararın ardından ise gerekçeli kararın yazılması gerekir. Kısa karar ve gerekçeli kararın aynı olması birbiri ile çelişkili ifadeler içermemesi önemlidir.
Boşanma Davasında Kısa Karar
Boşanma davasında kısa karar özet niteliği taşır. Aile birliği sonlandırılmak istendiğinde tarafların Aile Mahkemesi’ne dilekçe vermek suretiyle başvuru yapması gerekir. Dilekçede yer alan bilgiler tam ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Taraflardan biri dilekçe verebileceği gibi birlikte de bu belge mahkemeye sunulabilir. Boşanma davasında dilekçe verilmesi işleminin ardından delillerin de toplanarak mahkemeye sunulması icap eder. Bu süreç sözlü yargılama aşaması ile devam ederken tanıkların dinlenmesi de gerekli olur.
Mahkemenin bu aşamada bir karar vermesi gerekirken tanıkların son sözlerine yer verilerek özet niteliği taşıyan bir karara varılır. Son duruşma sırasında verilecek bu karar davanın reddi olabileceği gibi tarafların boşanması biçiminde de çıkabilir. Kısa karar duruşma zaptına yazılan ve özet niteliğine sahip olan bir belgedir. Bu evraktan taraflara da birer örnek nüsha verilir. Dava sonucundaki karar özeti bu kararda yer alır. Kısa kararda hangi nedene dayanılarak böyle bir karar verildiği yer almaz.
Boşanma Davasında Gerekçeli Karar
Boşanma davasında gerekçeli karar yazıldığında içerik bakımından kısa karardan daha geniş kapsamlı olduğu görülecektir. Kısa kararda özet niteliğinde bilgiler yer alır. Gerekçeli kararda ise mahkemenin dayandığı deliller, tanık beyanları, kısa kararın tahsis edilme nedeni yer alır. Gerekçeli karar aracılığı ile kısa kararın açıklaması yapılır. Kısa kararda yer alan kararın tüm ayrıntıları gerekçeli kararda açıklığa kavuşturulmaktadır.
Alınan karara ilişkin olarak da hangi kanun yollarına başvurulabileceği ve süreler hakkında da bilgi verilir. Gerekçeli karar ile birlikte dosya kesinleşebilir. Gerekçeli karar yazılmadan herhangi bir yol izlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle kısa kararın açıklanmasının ardından gerekçeli kararın hazırlanması için gerekli olan süreye ihtiyaç vardır.
Boşanma Davasında Kesinleşme Şerhi
Boşanma davasında kesinleşme şerhi mahkeme kararının üzerine yazılan bir kayıt olarak tanımlanır. Bu kayıt boşanma kararının ne şekilde kesinleştiğini ifade eder. Boşanma davasına karar veren mahkemenin boşanma kararını hangi tarihte kesinleştirdiği ile ilgili bilgiler kesinleşme şerhinde yer alır. Boşanma kararının hukuki açıdan bir sonuç doğurabilmesi için zorunlu olan kesinleşme şerhi hazır olduğunda bir örneği de nüfus idaresine verilmelidir.
Boşanma davası sonuçlandığında önce bir kısa karar yazılır. Bu kısa kararın ardından da gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Gerekçeli karar yazıldıktan ve taraflara tebliğ edildikten sonra 2 haftalık bir istinaf başvuru süresi bulunur. İstinaf başvurusu hakkının boşanma ile ilgili olarak kararın çeşitli biçimlerde kesinleşmesine olanak tanıdığı görülür.
Anlaşmalı Boşanma Davası Kararın Kesinleşmesi
Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin dava öncesinde asgari müştereklerde anlaşarak mahkemeye başvurduğu bir boşanma davası çeşididir. Anlaşmalı boşanmalarda kararın kesinleşmesi şu şekilde olmaktadır:
- Davaya taraf olan eşler istinaf başvurusu hakkından feragat ettiklerini bildiren bir dilekçe sunduklarında.
- Davaya taraf olan eşlerden biri veya her ikisi birden kararda bir yanlışlık olduğunu düşünürse istinaf başvurusu yapabilir. Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılması gereken istinaf başvurusunun ardından ve diğer kanun yolları da sonlandığında boşanmanın kesinleşmesi mümkün olur.
Gerekçeli karar hazırlandığında taraflar istinaf kanun yolundan feragat ettiklerini bildiren dilekçeyi kaleme sunduklarında gerekçeli kararın kendilerine kalem tarafından tebliği gerçekleştirilir. Dilekçeler de dosyaya konduktan sonra yazı işleri müdürü tarafından kesinleşme şerhinin yazılması işlemi tamamlanmalıdır. Kararın kesinleşmiş olan örnekleri nüfus idaresine gönderildikten sonra ise nüfus kayıtlarında gerekli değişikliklerin yapılması sağlanmış olacaktır.
Boşanma Davası Kararın Kesinleşmesi Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası kararın kesinleşmesi işlemlerinin ardından tebligatların yapılması gerekir. Tebligat yapıldığında taraflara gerekçeli boşanma kararı iletilir. Posta yolu ile gerçekleştirilen tebligat işlemlerini mahkeme kalemi yapar. Kapalı olarak gönderilen tebligat mazbatasında gerekçeli karar yer alır. Bu belge davanın taraflarına gönderilerek kayıt altına alınır. Posta memuru belgeyi teslim ettiğine ve tarafların eline ulaştığına dair belgeyi posta idaresine ilettiğinde ise bu defa mahkeme kalemi bilgilendirilir.
Evrakların muhatapları tarafından teslim alındığına dair posta yolu ile bilgilendirilen mahkeme kalemi UYAP sistemine girerek ulaştırılan tebliğ mazbatasını kaydeder. Taraflar posta yolu ile geçen zamanı beklemek istemediklerinde bu durumda mahkemeye bizzat giderek belgelerini kendileri de alabilir. Bu tür bir uygulama yapılması posta yolu ile kaybedilecek zamanın kazanılması açısından önemlidir. Hızlı bir süreç yaşamak istendiğinde posta yolunda belgelerin ulaşması beklenmeden mahkemeye gidilerek hareket edilmelidir.
Boşanma Kararı Alındığında Ne Yapılmalıdır?
Boşanma davalarında kararın kesinleşmesi ve kesinleşme şerhinin de işlenmesi ile birlikte hukuki bakımdan sonuçlar da doğar. Bu durumda da ilgili Nüfus Müdürlükleri ve diğer kurumlar arasında bazı yazışmaların yapılması gerekli olur. Kadınlar için soyadı değişikliği yapılacaksa bizzat Nüfus Müdürlüğü’ne gidilmesine gerek olmamaktadır. Boşanma davasının görüldüğü mahkeme alınan kararı nüfus kaydına işleyeceğinden soyadı değişikliği de yapılmış olur. Boşanma davaları hukuki açıdan karmaşık olabilmektedir.
Dava süreçlerinde çekişmeli davaların olması hukuki bir temsilci tarafından temsil edilmeyi gerekli kılabilir. Bunun yanı sıra anlaşmalı davalar açısından da kararın açıklanmış olmasının ardından bazı işlemlerin yapılacak olması bu alanda deneyimli biri ile çalışmayı gerekli kılar. Kanunlar karşısında hak kayıplarını engelleyebilmek, zamanı tasarruflu kullanarak daha kısa sürede sonuç alabilmek için kanuni temsilcilerden destek alınması daima kolaylık yaratır. Bu nedenle de bir boşanma davası avukatı ile çalışmak daima avantajlıdır.
Biz 4 ay önce anlaşmalı bir şekilde boşandık. 1 hafta sonra da kesin karar yazıldı. Edevlette baktığımda karara çıkmış yazıyor. Ne yapmam gerekiyor ?
Kesinleşmiş karar için istinafa dilekçe vermen gerekiyor. Yani kesinleşmiş gerekçeli kararın tarafıma tebliğ edilmesini isterim die dilekçe vermen gerk yoksa kesinleşmez karar çktğla kalır kütükten düşme
Merhaba, anlaşmalı boşanma davaları sonunda verilen gerekçeli karar Uyap’ta “karara çıkmış” şeklinde görülür. İstinaf yolu düşünülmüyorsa gerekçeli karar taraflarca tebliğe çıkarılıp kesinleşme işlemleri yapılması gerekir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba, anlaşmalı boşanma davaları sonunda verilen gerekçeli karar Uyap’ta “karara çıkmış” şeklinde görülür. İstinaf yolu düşünülmüyorsa gerekçeli karar taraflarca tebliğe çıkarılıp kesinleşme işlemleri yapılması gerekir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
İlk önce barodan avukat isteğinde bulundum , ve çekişmeli dava açtım sonra baktım olmayacak anlaşmalıya karar verdik . Avukatı araan çıkararak kendimiz adliyeye gittik ve anlaşmalı dava açtık . Duruşma yapıldı , karar çıktı kesinleşme şerhi durumunu 2 hafta süreç beklemeden adliyede hallettik dava bitti. Ama soy adım e devlette halen güncellenmedi.
Sebebi barodan tayin edilen avukat ile açtığımız davanın açık olmasından mı kaynaklı acaba?İstifa dilekçesi verirse hallolurmu
Merhaba, soyadınızın değiştirilmesi için ilgili mahkeme kararının kesinleşme şerhiyle birlikte Nüfus Müdürlüğüne gönderilmesi icap eder. Bu nedenle bu süreçlerin uzaması hala soyadınızın değişmesini geciktirir. Dolayısıyla ilgili mahkemeden takip eden adımları kontrol etmeniz önerilir. Sözünü ettiğiniz gecikmenin baro tarafından atanan avukat ile ilgili olmadığı düşüncesindeyiz. Zira gerekçeli kararın soyadına ilişkin sonuçlarını ilgili mahkeme ve Nüfus Müdürlüğü yerine getirir. İyi Günler Dileriz.