Apostil şerhi yabancı bir mahkeme kararı veya kamu kurumlarınca düzenlenerek ilgilisine teslim edilen belgenin başka bir ülkede herhangi bir onay işlemi gerekmeksizin kullanılmasına olanak ağlayan bir uygulamadır. Apostil şerhi uygulaması “Uluslararası Lahey Sözleşmesi” ile düzenlenmiştir. Birçok ülke ile birlikte ülkemizde de apostil şerhi uygulaması geçerlidir. Uygulamada sıklıkla apostil tasdik şerhi olarak da anılmaktadır. Apostil şerhi yapısı itibariyle ülkemizde sıklıkla kullanılan mühürler ile benzerlik göstermektedir.
Apostil şerhi kullanım amacı genellikle; bir ülkede düzenlenmiş resmi belgenin başka bir ülkede zaman kaybına neden olacak resmi yazışmaların önüne geçmektir. Yabancı ülkede düzenlenmiş herhangi bir resmi belgenin ülkemizde tanınması için ayrıca; söz konusu belgenin yeminli tercümanlar tarafından dilimize çevrilmesi gerekmektedir.
Apostil Tasdik Şerhi
Apostil tasdik şerhi işlemi her ülkenin iç hukukları gereğince farklı makamlarca yapılmaktadır. Ülkemizde idari makamlarca düzenlenmiş resmi belgenin apostil tasdik şerhleri büyükşehirlerde valilik makamlarında bulunan hukuk işleri müdürlüğünce ilçe merkezlerinde ise kaymakamlık makamlarınca yapılmaktadır. Sağlık raporu, transkrip veya diploma gibi belgelerin apostil tasdik şerhi işlemleri kurumların bağlı bulundukları il müdürlüklerinde veya il / ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde yapılma imkanı vardır.
Mahkeme Kararı Apostil Şerhi
Mahkeme kararı apostil şerhi işlemleri Ağır Ceza Mahkemeleri bünyesinde kurulmuş olan “Adalet Komisyonu Başkanlığı” tarafından yapılmaktadır. Ayrıca gerek idari belge niteliğinde olan evrakların gerekse Mahkeme veya Cumhuriyet Savcılığınca verilen kararların veya diğer belgelerin; apostil işlemleri günümüzde gelişen teknolojinin verdiği kolaylıklar kapsamında www.eapostil.gov.tr adresinden de yapılmaktadır.
Apostil Şerhine Gerek Bulunmayan Belgeler
Konsolosluk tarafından düzenlenmiş belgeler ile ticaret ve gümrük işlemlerinden doğan belgelerin apostil şerhine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca uluslararası sözleşmeler, sözleşmede apostil şerhi gerekmediğine ilişkin kayıt düşülmesi ile devletler arası bazı belgeler de apostil şerhi aranmadan geçerli hale gelmektedir.
Apostil Şerhinde Olması Gereken Bilgiler
Apostil şerhi ile onaylanan belgelerin apostil uygulamasına tabi olan ülkelerde geçerlilik kazanması için apostil şerhinde bir takım bilgilerin yer alması gerekmektedir. Bu bilgiler;
- Belgenin hangi ülkede düzenlendiği
- Belgeyi imzalayan kişinin sıfatı
- Belgede yer alan mührün hangi makam tarafından uygulandığı
- Apostil şerh tarihi, şerh numarası ve yeri
- Apostil şerhini düzenleyen kişinin imzası
Apostil Şerhi Kaç Yıl Geçerlidir
Apostil şerhinin kaç yıl olduğu konusunda Uluslararası Lahey Sözleşmesinde belirtilmiş bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Apostil şerhi uygulamasına tabi olan ülkelerde genellikle apostil şerhinin söz konusu belgeye bir kez yapılması süresiz olarak geçerlilik kazandırmaktadır.
Apostil Tasdikinin Geçerli Olduğu Ülkeler
Lahey anlaşmasına üye ve taraf devletleri alfabetik sıra düzeninde sıralanmıştır. Apostil onayı almanız halinde bu ülkelerde belgeleriniz geçerli olarak kabul edilecektir.
1- Almanya Federal Cum. 2- Amerika Birleşik Devletleri 3- Andora 4- Antigua ve Barbuda 5- Arjantin 6- Arnavutluk 7- Avusturya 8- Avustralya 9- Azerbaycan 10- Bahama Adaları 11- Barbados 12- Belçika 13- Belize 14- Beyaz Rusya (Belarus) 15- Bosna-Hersek 16- Botswana 17- Brunei 18- Bulgaristan 19- Cook İsland Adaları 20- Çek Cumhuriyeti 21- Çin Halk Cum. 22- Danimarka 23- Dominik Cum. 24- Ekvator 25- El Salvador 26- Ermenistan 27- Estonya 28- Fiji 29- Finlandiya 30- Fransa |
31- Grenada 32- Güney Afrika 33- Gürcistan 34- Hırvatistan 35- Hindistan 36- Hollanda 37- Honduras 38- İngiltere 39- İrlanda 40- İspanya 41- İsrail 42- İsviçre 43- İsveç 44- İzlanda 45- İtalya 46- Japonya 47- Kıbrıs Rum Kesimi 48- Karadağ 49- Kazakistan 50- Kolombia 51- Kore Cumhuriyeti 52- Lesotho 53- Letonya 54- Liberya 55- Lehistan 56- Litvanya 57- Lüksemburg 58- Macaristan 59- Makedonya 60- Malawi |
61- Malta 62- Marshal Adaları 63- Mauritus 64- Meksika 65- Monako 66- Moldovya 67- Namibia 68- Niue 69- Norveç 70- Panama 71- Polonya 72- Portekiz 73- Romanya 74- Rusya Federasyonu 75- Saint Vincent ve Granada 76- Samoa 77- San Marino 78- Santa Kitts ve Nevis 79- Santa Lucia 80- Seyşeller 81- Sırbistan 82- Slovakya 83- Suriname 84- Slovenya 85- Swaziland 86- Tonga 87- Trinidad ve Tobago 88- Türkiye 89- Ukrayna 90- Venezuella 91- Yeni Zelanda 92- Yunanistan |
Apostil Şerhi ve Avukatın Önemi
Apostil şerhi yapılacak belgelerin uluslararası geçerlilik kazandırılması anlamında yanlış yapılmaması ve telafisi imkansız zararların ortaya çıkmaması için avukat tarafından yaptırılması oldukça önemlidir. Bu anlamda apostil şerhi taleplerinde hukuk büromuz tarafından yardımcı olunmaktadır. Apostil şerhi ücretleri ve iş takipleri açısından bizlere iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.