5235 sayılı Kanuna göre; asliye hukuk mahkemeleri, sulh hukuk mahkemelerinin görevleri dışında kalan ve özel hukuk ilişkilerinden doğan her türlü dava ve işler ile kanunların verdiği diğer dava ve işlere bakar. Asliye hukuk mahkemeleri tek hâkimlidir.
Asliye Hukuk Mahkemeleri Nasıl Kurulur?
Asliye hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur (5235 S.K. md.5). İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilir. Bu daireler numaralandırılır.
Asliye Hukuk Mahkemelerinin Görevleri Nelerdir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer veya miktarına bakılmaksızın malvarlığına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Aynı zamanda, HMK ve diğer kanunlarda aksine bir düzenleme bulunmadıkça diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.
Asliye Hukuk Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar?
- Tapu veya Nüfus kayıtlarında İsim Düzeltme ve Değiştirme, Yaş Düzeltme
- Tenkis ve Mirasta İade Davası
- Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Elatmanın Önlenmesi Davası
- Tapu İptali ve Tescili Davaları
- Ecrimisil Davası
- Tenfiz ve Tanıma Davaları
- Geçit Hakkı Davası
- Zilyetliğin Tespiti ve Korunmasına İlişkin Davalar
- Soybağının Düzeltilmesi ve Babalık Davası
- Ad ve Soyad Değişikliği Davaları
- Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
Asliye Hukuk Mahkemesi Kararlarına Karşı Kanun Yoluna Başvurulabilir Mi?
Asliye hukuk mahkemesi kararlarına karşı, kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta içinde istinaf yasa yoluna başvurulabilir (HMK md.345). İstinaf yoluna başvurma, dilekçeyle yapılır ve istinaf dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur (HMK md.342):
- Başvuran ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri
- Varsa kanuni temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri
- Kararın hangi mahkemeden verilmiş olduğu ve tarihi ile sayısı
- Kararın başvurana tebliğ edildiği tarih
- Kararın özeti
- Başvuru sebepleri ve gerekçesi
- Talep sonucu
- Başvuranın veya varsa kanuni temsilci yahut vekilinin imzası
İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemeye veya başka bir yer mahkemesine verilebilir (HMK md.343). İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir (HMK md.346).
Asliye hukuk mahkemesi kararlarına karşı temyiz yoluna da başvurulabilir. Ancak, aleyhine temyiz yoluna başvurulan kararın miktar veya değer itibariyle 2021 yılı için 78.630 TL’yi aşması gerekir.
Merhaba,
Yaş düzeltme talebi ile ilgili Asliye Hukuk Mah. başvuracağım.Hukuki bilgi birikimi olan birnin fikirlerine ve yönlendirmesine ihtiyacım var.Şayet yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.
Nufüsa kayıtlı olduğum doğum tarihim 11.09.1989 dur.Babam beni askere erken gitsin düşüncesiyle 1 yaş büyük yazdırdığını söyleyerek kimlikyeki tarihin yanlış olduğunu beyan etti.Doolayısıyla gerçek tarih 11.09.1990 dır.Bu durumu teyit edecek bir durumda büyük kardeşimin doğum tarihi.15.12.1988dir. Yani büyük kardeşimle aramda 9 ay 27 gün var olarak görünüyor.Fakat bir kadın doğum yaptıktan sonra tekrar hamile kalabilmesi için bilimsel olarak en az 6 hafta yani lohusalık döneminin geçmesi gerekir.Bu durum da 2 kardeş arasında en az 10 ay 22 gün olmalı gerekiyor.Şayet erken doğum söz konusu değilse ki benim durumunda da söz konusu değil.
Diğer bir durum Nufüsa kayıt olduğum tarih yani tescil tarihi ki bu tarihte 21.09.1990 dır.Yani iddamızı doğrular niteliktedir. İddamızı delillendirdiğimiz bir de doğum raporu var.Rapordaki tarih 11.09.1990dır.Fakat bu rapor çok eskidir.Mahkeme bu raporun gerçek olup olmadığı doğumun gerçekleştiği hastaneye soruyor fakat hastane yıllar içinde taşınmalar olduğu için arşivinde çok eksik olması nedeniyle doğrulamıyor.Çünkü karşılaştırabileceği başka veri yok.Roparda adı geçen hemşire ve doktor hastanede görev yapmış.Bunların yanı sıra benim doğduğum yıl ailemin komşularından birisi muhtar olmak üzere 3 kişi ailemin 1990 yılında erkek bir cocukları oladuguna tanıklık etmektedir.
Bu anlattıklarımın istinaden,
1.Hastanenin doğrulamadığı doğum raporuun gerçekliği nasıl ispat edilir.İspat için hangi birimce incelenmesi mahkemeden talep edilir?Rapor gerçek olmasına rağmen doğrulanamadığından mahkemenin reddetme olasılığı nedir?
2.Büyük kardeşimle aramızdaki zaman farkı bilimsel olarak olması gerekenden kısa olması nedeniyle kimlikteki tarihi doğru olmasının mümkün olmadığı şu durumda belirsizlik nedeniyle Tescih Tarihinin doğru kabul edilmemesine karar verme yoluna gşdebilir mi?Daha önce herhangi bir mahkemenin bu yönde karar verildiğine dair bir emsal karar var mıdır?Biliyorsanız Emsal Kararın Dosya Numarasını verebilir misiniz?
3.Sizce bu anlattıklarımla açtığımız Yaş düzeltme davasını kazanma olasılığımız nedir?Ayrıca daha başkaca yapılacak şunlar var dediğiniz noktolar var mı?
Bu konuda her fikra ve yönlendirmeye çok ihtiyacım var.Yardımcı olmanızı umuyor ve şimdidn teşekkür ediyorum.
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba. iyi çalışmalar. Dedemden kalma, 35 dekar tarla var ve varisler arasına 1997 yılında sözlü anlaşma ile üç kız kardeşe verilmiştir. Dayım a başka tarlalar verilmiş ve onları borçtan dolayı satmıştır. Daha sonra Dayım borç ve icradan dolayı üzerinde bir şey olmadığı için bu tarlayı mal beyanında bulunmuştur. Borcundan dolayı şuanda tarlayı satamıyoruz. Dayımızı bu tarladan hissesinden düşürmek istiyoruz, nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ve bir avukat tutmamız gereklimi ?
Çalışmalarınızda başarılar diler, Allah yar ve yardımcınız olsun….
Merhaba, konuyu detaylı analiz edip dava açma konusunu değerlendirmek gerekli.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba benim ev sahibi ile mahkemem var bana tahliye davası açmış daha bana çık kararı gelmedi ama her akşam kapımda bana çık evimden değip duruyor tek başıma çalışıyorum ne yapabilirim ki
Merhaba, tahliye davasını incelemeden bir şey söylemek doğru olmaz. Diğer bir taraftan da ev sahibiniz size TCK anlamında bir eylemde bulunuyorsa yetkili makamlara şikayette bulunabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.