Basit Yargılama Usulü Nedir?
Basit yargılama usulü Cmk hükümleri gereğince yaralama, hakaret belli suçlarda uygulanan bir yargılama biçimidir. Basit yargılama usulü Ceza Muhakemesi Kanunu 251 de düzenlenmiştir. Basit yargılama usulü olağan yargılama usulünden daha hızlı ve evrak üzerinden karar verilebilmesini sağlar. Bu yargılama usulü uygulandığı takdirde sanığın alacağı sonuç ceza dörtte bir (1/4) oranında indirilir.
İddianamenin kabulünden sonra yargılamayı yapacak mahkeme elindeki uyuşmazlığın basit yargılamaya tabi suç olduğuna karar verdiği takdirde bu usulü uygulayacaktır. Mahkeme duruşma günü verdikten sonra artık basit yargılamaya geçilemeyecektir. Bu yargılama usulünde duruşma olmaksızın karar verildiği için sanığın lehine olabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Sanık basit yargılama usulüne her ne sebeple olursa olsun itiraz edip olağan şekilde yargılanmayı talep ettiği takdirde mahkeme durumu değerlendirerek duruşma günü verecektir. Basit usulde verilen mahkeme kararında belirtilen cezaya sanık tarafından itiraz edildiği takdirde mahkemenin ceza verecek olması halinde dörtte bir indirimin uygulanmayacağı da unutulmamalıdır.
Basit Yargılama Usulü Uygulanan Suçlar Nelerdir?
Basit yargılama usulü, adli para cezası veya üst sınırı 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanabilir. Basit yargılama usulünün uygulanabileceği suçlardan bazıları şunlardır:
- Basit kasten yaralama suçu (TCK 86/2),
- Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi (TCK 88/1),
- Taksirle yaralama suçu (TCK 89/1),
- Tehdit suçu (TCK 106/1),
- Basit cinsel taciz suçu (TCK 105/1, çocuğa karşı cinsel taciz suçu hariç),
- Konut dokunulmazlığının ihlali suçu (TCK 116/1,2,3),
- Hakaret suçu (TCK 125),
- Güveni kötüye kullanma suçu (TCK 155/1),
- Trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma (TCK 179/2,3),
- Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma (TCK 180),
- Suçu ve suçluyu övme (TCK 215),
- Suç üstlenme (TCK 270),
- Yalan tanıklık (TCK 272/1),
- Suçu bildirmeme (TCK 278), vb..
Basit yargılamada uygulanacak kanuni düzenlemeler ;
Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir. 175 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca duruşma günü belirlendikten sonra basit yargılama usulü uygulanmaz. (5271 Sayılı Kanun Maddesi 251)
Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemece iddianame; sanık, mağdur ve şikayetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını on beş gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenir. Tebligatta duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu da belirtilir. Ayrıca, toplanması gereken belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilir. (Cmk 251)
Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61 inci maddesi dikkate alınmak suretiyle, 223 üncü maddede belirtilen kararlardan birine hükmedilebilir. Mahkûmiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilir. (Ceza Muhakemesi Kanunu 251)
Mahkemece, koşulları bulunması halinde; kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilir veya hapis cezası ertelenebilir ya da uygulanmasına sanık tarafından yazılı olarak karşı çıkılmaması kaydıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. (5271 S. K. m. 251)
Hükümde itiraz usulü ile itirazın sonuçları belirtilir. (5271 S. K. m. 251)
Mahkemece gerekli görülmesi halinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilir. (5271 S. K. m. 251)
Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik halleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz. (5271 S. K. m. 251)
Basit yargılama usulü, bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmiş olması halinde uygulanmaz. (5271 S. K. m. 251)
Verilen hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. (5271 S. K. m. 252)
İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam olunur. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında 223 üncü madde uyarınca hüküm verilebilir. Taraflara gönderilecek davetiyede bu husus yazılır. Duruşmadan önce itirazdan vazgeçilmesi halinde duruşma yapılmaz ve itiraz edilmemiş sayılır. (5271 S. K. m. 252)
Mahkeme, hüküm verirken, 251 inci madde kapsamında basit yargılama usulüne göre verdiği hükümle bağlı değildir. Ancak, itirazın sanık dışındaki kişiler tarafından yapıldığı hallerde 251 inci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca yapılan indirim korunur. (5271 S. K. m. 252)
İtiraz üzerine verilen hükmün sanık lehine olması halinde, bu hususların itiraz etmemiş olan diğer sanıklara da uygulanma olanağı varsa bu sanıklar da itiraz etmiş gibi verilen kararlardan yararlanır. (5271 S. K. m. 252)
Verilen hükümlere karşı genel hükümlere göre kanun yoluna başvurulabilir. (5271 S. K. m. 252)
İtirazın, süresinde yapılmadığı veya kanun yoluna başvuru hakkı bulunmayan tarafından yapıldığı mahkemesince değerlendirildiğinde dosya, 268 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderilir. Mercii bu sebepler yönünden incelemesini yapar ve kararını gereği için mahkemesine gönderir. (5271 S. K. m. 252)
Basit Yargılama Usulü Beyan Dilekçesi Örneği
ANTALYA ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE DOSYA NO : …/… E. MÜŞTEKİ : VEKİLİ : Av. Ahmet ALKAN SANIK : MÜDAFİİ : KONU : Basit yargılama usulüne beyanlarımızı içerir dilekçemizdir. AÇIKLAMALAR : 1-) Mahkemenizin …/…/…. tarihli basit yargılama usulüne ilişkin ara kararı gereğince, tarafımıza tebliğ edilen dosya inceleme tutanağı ile tarafımıza verilen süre içinde sunduğumuz esasa ilişkin beyanlarımız aşağıdaki gibidir. 2-) Müvekkilimiz suç duyurusu dilekçemizde de açıkça belirtmiş olduğumuz gibi sanığın cinsel tacizine maruz kalmıştır. Sanığın müvekkilimizin aile dostu ve aynı zamanda komşuları da olması sebebiyle olay daha vahim bir durum arz etmektedir. Müvekkilimiz sanığa bir abi yakınlığı ve güveni duyarak yaklaşmış ve sanığın eylemine maruz kalmıştır. 3-) Sanık müdafii, …/…/… tarihli dilekçesinde yaşanan cinsel taciz suçunu inkar etme yoluna gitmiştir. Oysa müvekkilimizin bu durumu kendi kafasında yaratma ya da uydurma gibi bir durumu söz konusu olamaz. Olayın şoku ve korkusu içinde evine döndüğünde birlikte yaşadığı aile üyelerinin hareketlerinden şüphe duyarak üzerine gitmesi ve tabiri caizse ağzından laf almaya çalışmasıyla olay ortaya çıkmıştır. 4-) Yaşanan hadise sebebiyle müvekkilimizin psikolojisi de oldukça bozulmuş, kendi başına yalnız olarak sokağa çıkmaktan çekinir hale gelmiştir. Alınacak adli tıp kurumu raporu ile bu durum daha net olarak ortaya çıkacaktır. 5-) Yaşanan bu olay neticesinde sanık hiçbir şey olmamış gibi davranmaya ve müvekkilin evine bir şey bahane ederek ve komşu ve aile dostu olmalarına dayanarak girip çıkmaya devam etmiş ve müvekkilimiz onu her gördüğünde korku yaşayarak odasından çıkamayacak hale gelmiştir. Sanık müdaafii esas hakkındaki savunmasında “müvekkilimizin herhangi bir kastı yoktur” şeklinde bir savunma yapmıştır. Oysa işlenen cinsel taciz suçunun sanığın iradesi ve kastı dışında işlenmesi mümkün değildir. SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, suçun maddi ve manevi unsurları oluştuğundan, sanığın üzerine atılı bulunan suçtan cezalandırılmasına karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. …/…/… Müşteki Vekili Av. Ahmet ALKAN
Selam basit yaralama davada yurt dişin tatil cıkabilirmim
Merhaba, Basit yaralama suçundan kaynaklı yurt dışına çıkış yasağı konmadıysa yurt dışına çıkabilirsiniz. Sorunuz daha anlaşılır olması halinde yanıtlayabiliriz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Bakırköy asli ceza mahkemesinden adresimize Basit yaralama tensip zaptı geldi. Müşteki olan ben şikayetimi geri çekme hakkım varmı ?? Şikayetimi geri Çektiğimde dava düşermi
Merhaba, ceza hukuku çerçevesinde hatalı veya ihmali bir davranışta bulunmanın, telafisi güç kayıpları beraberinde getirebileceğini ve bu nedenle hukuk danışmanlığı alınmasının son derece yararlı olacağını belirtmemiz gerekir. Buna ilişkin ücret karşılığında bilgi almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden bizlerle irtibat kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.