Boşanmada nafaka tarafların sosyo-ekonomik durumu başta olmak üzere pek çok kriter esas alınarak hakim marifetiyle takdir edilir. Boşanma davası aile birliği sonlandırılacağı zaman açılan bir dava türüdür. Bu dava anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilir.
Eşler arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar bazı durumlarda boşanma ile sonuçlanabilecek duruma gelir. Netice itibariyle evlilik birliği sona erer. Boşanma sürecinde gündeme gelen ve taraflarca merak edilen hususlardan biri de nafaka kurumudur.
Aile mahkemesine açılan boşanma davaları için birçok neden öne sürülebilir. Eşlerin asgari müştereklerde buluşamaması davanın çekişmeli bir boyut kazanmasına neden olurken tarafların; velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi çeşitli hususları aralarında anlaşarak sonuçlandırması anlaşmalı boşanma davalarına imkân tanır. Boşanma davalarında nafaka konusu tarafları ilgilendiren önemli bir husustur.
Davayı açanın kadın ya da erkek olmasına bakılmaksızın boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olan tarafa nafaka bağlanabilir. Bunun yanı sıra dava sürerken tedbir nafakasına hakim re ’sen hükmedebilir. İştirak nafakası ise davanın sonuçlanması ile çocuklar düşünülerek bağlanan bir nafaka türüdür. Yoksulluğa düşen eşe yoksulluk nafakası bağlanır. Yoksulluk nafakası için mahkemeye talep oluşturulması gerekir.
Boşanmada Çocuğa Nafaka Ne Kadar?
Boşanma davalarını ilgilendiren nafaka türleri; iştirak, yoksulluk ve tedbir nafakasıdır. Dava sürerken hâkimin eş ve çocukların zora düşmemesi için re ’sen hükmedebileceği nafaka tedbir nafakasıdır. Bu nafaka türü dava sonuçlanana kadar tedbiren bağlanır. İştirak nafakası dava sonuçlandıktan sonra çocukların ihtiyaçları düşünülerek hükmedilen bir nafaka türüdür.
Bunun yanı sıra boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olan eşe yoksulluk nafakası bağlanabilir. Bu nafaka süresiz olarak bağlanırken sonlanması için koşulların oluşması gerekir. Boşanmada çocuğa nafaka bağlanırken çocuğun en temel ihtiyaçları, tarafların sosyal ve ekonomik durumları dikkate alınır. Eşlerin gelir düzeylerine bağlı olarak belirlenen bu nafaka çocuğun eğitim, yaşam, sağlık giderleri düşünülerek tespit edilir.
Her bireyin sosyal ve ekonomik durumu farklı olduğundan bu nafaka miktarı da değişiklik gösterebilmektedir. Çocuğa bağlanacak olan nafaka çocuk 18 yaşına gelene kadar geçerli olur. Çocuğun 18 yaşına gelmiş olmasına rağmen eğitimi devam ediyorsa eğitim süresince bu nafaka devam eder. Çocuğun velayetinin kimde olacağına karar verildikten sonra iştirak nafakasını hâkim re ’sen belirler.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Miktarı
Boşanma davalarının sonuçlanması ile taraflar için nafaka konusu da önemli hale gelir. Boşanma davalarında nafaka; ahlaki ve sosyal boyutu olan bir konudur. Nafaka, eşlerin evlilik birliği sürerken devam eden dayanışma yükümlülüğünün evlilik birliği sonlandıktan sonra da kısmen devam etmesi gerekliliğini dayanak alır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler asgari müştereklerde buluştuğu için tarafların belirleyebileceği miktarlar üzerinden nafaka bağlanabilir.
Eşler dava öncesinde bir araya gelerek sosyal ve ekonomik koşullarını da göz önünde bulundurmak sureti ile nafaka miktarını belirleyebilir. Bunun yanı sıra taraflar nafaka bağlanmama konusunda da anlaşabilir. Her halükarda anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman eşler arasında bir boşanma protokolü ya da boşanma sözleşmesi yapılması ileride ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi açısından önem arz eder.
Anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenirken gelecek yıllarda nafakanın ne oranda artırılacağına dair madde konması, gelecekte bu hususta çekişme yaşanmaması bakımından önemlidir. Çekişmeli boşanmalar için de hâkimin ilerleyen yıllarda nafakanın artacağı yönünde bir hüküm kurmaması durumunda nafaka alacaklısının nafakanın artırılması yönünde dava açması gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Nafaka Miktarı
Aile toplumun en küçük birimidir. Toplumun temeli olarak kabul edilen aile birliği toplumun yanı sıra devlet tarafından da korunur. Eşlerin anlaşmazlığa düşmesi çeşitli nedenlerle olabilir. Bu durumda ayrılık kararı alan eşler, asgari müştereklerde bir araya gelemediğinde çekişmeli bir boyut kazanan uyuşmazlık, boşanma davasına konu olduğunda çekişmeli boşanma davası şeklinde görülür.
Çekişmeli boşanma davalarında kusurlu olan tarafın maddi ve manevi tazminat ödemesine de hükmedilebilir. Davayı açan taraf maddi ve manevi tazminatın oluştuğunu ispat ettiğinde ve bunu talep ettiğinde mahkeme tazminat ödemesine hükmedebilir. Bunun yanı sıra çekişmeli davalar sebebi ile taraflardan yoksulluğa düşen eşe kusur oranı diğer eşten çok olmamak kaydı ile nafaka bağlayabilir.
Eşlerin kusur oranları eşit olsa da bu nafaka yoksulluğa düşen eşe bağlanabilmektedir. Yoksulluk nafakasına re ’sen karar verilmeyeceğinden bu nafakanın mahkemeden talep edilmesi gerekir. Nafaka miktarı tespit edilirken gerek nafaka yükümlüsünün gerekse nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınmaktadır.
Bu kapsamda nafaka alacaklısının ve borçlusunun yaşam masrafları, çocukların eğitim, sağlık ve yaşam giderleri dikkate alınarak hareket edilir. Çekişmeli boşanma davaları sonucunda iştirak nafakası, yoksulluk nafakası bağlanır. Bu davalar sürerken de hâkimin re ’sen karar vereceği tedbir nafakası da eş ve çocukların zorda kalmaması için hükmedilen bir nafaka türüdür.
Boşanmada Nafaka Nasıl, Neye Göre Belirlenir?
Boşanma davalarında nafaka miktarı belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik koşullarının önemi olur. Eşlerin yaşam şekilleri, ekonomik gelirleri, çocukların eğitim, sağlık giderleri gibi birçok husus dikkate alınarak nafaka miktarı belirlenir. Yoksulluk nafakası toptan ödenebileceği gibi irat biçiminde de ödeme yapılabilir. Yoksulluk nafakasına yönelik olarak kanun koyucunun bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Bu sebeplerle yoksulluk nafakası süresiz olarak belirlenir.
Nafaka alacaklısı yeniden evlendiğinde, evlilik dışı ilişki yaşadığında ya da nafaka borçlusunun vefatı durumunda bu nafaka sonlanır. Yoksulluk nafakası ödenmezse nafaka alacaklısı nafaka borçlusuna karşı icra takibi başlatabilir. İştirak nafakası çocukların eğitim, sağlık ve yaşam masrafları düşünülerek hükmedilen bir nafaka türüdür.
Hâkim bu nafakaya hükmedeceği zaman tarafların ekonomik koşullarını, yaşam biçimlerini, gelir düzeylerini dikkate alarak karar verir. Tedbir nafakasına hâkim dava sürerken hükmeder. Bu nafaka miktarı ile dava sürecinde eş ve çocukların zora düşmemesi amaçlanır. Tedbir nafakası ise boşanma davası sona erdiğinde son bulur.
Sıkça Sorulan Sorular
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödenir mi?
Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin aralarında asgari müşterekler konusunda karar verdiği bir dava türüdür. Bu kapsamda eşler; nafaka miktarı, nafaka ödenip ödenmemesi, mal paylaşımı, velayet gibi çeşitli konular üzerinde irade beyanında bulunabilir. Bu durumda hâkim koşulları sağlamış iseler eşlerin isteğine uygun olarak karar verebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Nafaka Davası Açılır mı?
Eşler anlaşmalı boşanma davalarında nafaka talebinde bulunmayabilir. İlerleyen süreçte eşlerden birinin nafaka talebi olması durumunda dava açması gerekir. Dava Aile Mahkemesi’ne açılır.
Boşanma Davasından Sonra Tazminat Davası Açılabilir mi?
Boşanma davalarından sonra maddi ve manevi tazminat talepleri için de tarafların dava açabilmesi mümkündür. Dava açmayı düşünen tarafın dava zamanaşımı sürelerini dikkate alması hak kaybı yaşamaması açısından önemlidir.
Boşanmada 3 Çocuğa Nafaka Ne Kadar?
Boşanma davalarına bağlı olarak eşlerin nafaka talebi olması durumunda iştirak nafakası çocuklar için hükmedilen bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde miktarın belirlenebilmesi için tarafların sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınmaktadır. Çocukların eğitim, sağlık, yaşam giderleri de hesaplama sırasında önemli olur.
Kadın Boşanmadan Nafaka Alabilir mi?
Kadın boşanma davası açmadan da nafaka alabilir. Kanunda bu konuya yer verilirken kadının eşten ayrı yaşadığını ispat etmesi gerekmektedir. Eşler kanunen evli olmalarına rağmen ayrı yaşadıklarında 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanunu 196. maddede yer alan koşulları sağlarlarsa kadının nafaka talep edebilmesi mümkün olur.
Boşanan Eşe Nafaka Ne Kadar?
Boşanan eşe nafaka bağlanacağı zaman boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olan eşin sosyal ve ekonomik koşullarına bakılır. Yoksulluk nafakası miktarı bu kriterlere göre belirlenirken iştirak nafakası çocuklar düşünülerek bağlanan bir nafaka türüdür. İştirak nafakasında çocukların eğitim, sağlık giderleri ve yaşam masrafları dikkate alınır.