El atmanın önlenmesi davası, Türk Medeni Kanunu’nun 4721 sayılı yasası uyarınca ve 683. Maddesine dayanılarak düzenlenir. Bir kişi herhangi bir malın maliki ise ve bu mal üzerinde haksız bir saldırı söz konusu olduğunda hukuki yola başvurmak gerekir.
Malın maliki olan kişi malı elinde bulundurana karşı ileri sürebileceği haklarını iki yoldan talep edebilir. İstihkak davası ve el atmanın önlenmesi davası açılmak sureti ile yasalar aracılığı ile malik haklarını arayabilir.
El atmanın önlenmesi davası haksız bir saldırı karşısında açılır. İstihkak davası ise mülkiyete ilişkin bir dava türüdür. Mülkiyetin kimde olduğunun belirlenebilmesi için bu davanın açılması gerekli olur. Müdahalenin men’i davası ise çeşitli nedenlere dayanılarak açılabilir.
El Atmanın Önlenmesi Davası Bazı Nedenler
El atmanın önlenmesi davası açılırken birçok neden söz konusu olabilir. Bu tür davalar haksız bir saldırıya maruz kalan malik tarafından açılır.
- Taşınmaz üzerinde haksız kazanç elde etme ya da komşu tarla sınırlarını ihlal.
- Kat karşılığı inşaat sözleşmelerine dayanılarak arsa üzerinde anlaşmaya aykırı davranışlar.
- Başkasına ait tarladaki ürünlerin toplanması veya tarlanın kullanılması.
- Miras kalan taşınmazlar ve hisseli tapularda paydaşlardan birinin hakkını aşmak sureti ile malı kullanması.
- Rehin hakkı sahibine karşı malın gerçek sahibinin malı almak üzere hareket etmesi durumunda malike karşı bu tür bir dava açılabilir.
El Atmanın Önlenmesi Davası Koşullar
El atmanın önlenmesi davası açılırken davacının bazı koşulları dikkate alması zorunludur. Bu tür davalarda hukuki dayanak oldukça önemlidir. Hak kaybı yaşanmaması açısından yasalara aykırı hareket edilmesi durumunda dava açma yoluna gidilebilir.
El atmanın önlenmesi davası açılırken şartlara uygun davranılması gerekir. Bu davalarda geçerli olan başvuru koşulundan biri haksız bir müdahalenin varlığıdır. Bu haksız müdahale ortaya çıkmış olmalı ve devam eder nitelikte bulunmalıdır. Davacı taraf açısından ise mülkiyet hakkının ispat edilmesi zorunludur. Aksi durumda hak aramak mümkün olmayacaktır.
Bu dava mülkiyet hakkı dikkate alınarak açılır. Malın maliki olmayan kişi bu tür bir davayı açamamaktadır. Bir mal üzerinde sınırlı ayni haklara sahip olan kişiler açısından da el atmanın önlenmesi davasının açılabilmesi mümkün olmaktadır.
El atmanın önlenmesi davası taşınmazların yanı sıra taşınır mallar için de geçerlidir. Malın maliki ya da mal üzerinde sınırlı ayni haklara sahip olanlar tarafından açılabilen bu davalarda koşulların sağlanmış olması gerekir. Taşınır ya da taşınmaz mallara yönelik olarak saldırı söz konusu ise hukuk yoluna başvurulması zorunludur.
El Atmanın Önlenmesi Davası Nedir?
El atmanın önlenmesi davası bir malın maliki ya da sınırlı ayni haklara sahip olanların açabileceği davadır. Tarafların malına karşı yapılacak haksız saldırı durumunda dava açılabilir. Hukuk yoluna başvurulacağı zaman ise görevli ve yetkili mahkemeler aracılığı ile hareket edilmesi zorunludur.
Somut olay değerlendirilirken hukuki destek alınması hak kayıplarını engelleyici bir yaklaşım olur. Bu durumda da haksızlığa uğrayan taraf açısından avukatlardan danışmanlık alınması önerilir. Dava açılırken farklı taleplerin oluşabilmesi de söz konusu olur. Buna bağlı olarak da tazminat veya ecrimisil uygulaması gündeme gelebilir.
El atmanın önlenmesi davası açılmadan önce bazı tebligatların yapılması gerekli olabilmektedir. İhtarname gönderme koşulu kural olarak bulunmamakla beraber somut olayın durumuna bağlı olarak hareket edilmelidir. Yargıtay kararları incelendiğinde bazı durumlar için ihtarname gerekli olabilmektedir.
El Atmanın Önlenmesi Dava Dilekçesi
El atmanın önlenmesi davası açılırken bir dilekçe hazırlanarak mahkemeye müracaat edilir. Dilekçe olarak adlandırılan evraklar resmi değer taşır. Bu sebeple de hazırlanırlarken yasalara uygun olarak düzenlenmeleri gerekir. Eksik ya da hatalı dilekçeler sürecin uzamasına yol açacağından hak kayıplarının engellenmesi açısından hukuki destek alınması bu noktada da önemli hale gelmektedir.
Bu tür bir dava açılacağı zaman öncelikle malikin hak sahibi olduğunu ispatlaması zorunludur. Bunun yanı sıra taşınır ya da taşınmaz mala karşı haksız bir saldırının varlığı da gereklidir. Bu tür davalarda ispat sorumluluğu bulunur. Davalı ya da davacı açısından iddia edilenlerin ispatı oldukça önemlidir.
El Atmanın Önlenmesi Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme
El atmanın önlenmesi davası açılırken mahkemeye dilekçe verilerek süreç başlatılır. Görevli ve yetkili mahkemeler ise bu süreçte yer alır. Asliye Hukuk Mahkemeleri bu tür davalar sırasında görevlidir. Yetkili mahkemeler ise dava konusu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Taşınır mallar içinse yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesi olur.
El atmanın önlenmesi davası kat mülkiyetini ilgilendiren konularda ise Sulh Hukuk Mahkemeleri görev yapar. Devletin taraf olduğu davalar içinse İdare Mahkemelerine başvuru yapılır. Bu tür davalar açısından dava zamanaşımı süreleri de merak edilir.
El atmanın önlenmesi davası zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Bu davalara ilişkin olarak istinaf ve temyiz başvuruları da yapılabilmektedir. Kararın kesinleşmesi üst derece mahkemesi sonuçlarına bağlı olur. Üst derece mahkemesine başvuru yapılmadığı takdirde ise ilk mahkemenin verdiği karar kesinleşir.
El Atmanın Önlenmesi Davası ve Ecrimisil Talebi
El atmanın önlenmesi davası açılırken aynı zamanda ecrimisil talebi de oluşturulabilir. Bir mal haksız olarak kullanıldığında geçmişe dönük olmak kaydı ile bu malın kullanılmasından doğan bedel talep edilebilir. Uygulamada bu durum ecrimisil olarak adlandırılır.
Hesaplama yapılırken ortalama bir kira bedeli ölçü olarak kabul edilerek hareket edilecektir. Paydaşlara yönelik yapılacak bir uygulamada ise öncelikle paydaşa bir uyarı yapılması zorunludur. Bu ikazın ardından da ecrimisil hesaplaması yapılabilir.
El Atmanın Önlenmesi Davası ve Tazminat Talebi
El atmanın önlenmesi davası açıldığında davalı tarafın kusurlu olmasına bakılarak tazminat talebi de oluşturulabilir. Mala karşı haksız saldırı yapan tarafın kusurlu olması ve hakkının olmadığını bilerek bunu yapması durumunda tazminat davası mağdur tarafa tanınan bir haktır.
El atmanın önlenmesi davası açılırken tazminat davası da açılacaksa maddi ve manevi tazminat talebi de oluşturulabilir. El atmanın önlenmesi davası haksız bir saldırı olması durumunda malın maliki tarafından açılabilen bir davadır.
Müdahalenin men’i davası aynı zamanda el atmanın önlenmesi davası olarak da bilinir. Bu dava taşınır veya taşınmaz mallar için açılabilir. Mülkiyet hakkına sahip olanların yanı sıra sınırlı ayni hak sahipleri için de bu tür bir dava açma hakkı bulunur. Mala haksız saldırı yapılmış olması ise koşullar arasında yer alır. Dava mala haksız müdahale gerçekleştiren kişiye karşı açılabilir. Bu dava sırasında ecrimisil ve tazminat talepleri de ortaya çıkabilmektedir.