İntifa hakkı, irtifak hakları arasında hak sahiplerine en geniş yetkileri tanıyan haktır. Taraflar, sözleşmede aksi yönde bir hüküm düzenlemediği sürece, intifa hakkı hak sahibine tam yararlanma ve kullanma yetkisi verir. İntifa hakkı; menkul, gayrimenkul, hak veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilir.
İntifa Hakkı Nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.794 ve devamında düzenleme altına alınan intifa hakkı; taşınır, taşınmaz, haklar veya mal varlığı üzerinde kurulabilir. Bir irtifak hakkı olan intifa hakkı, kurulduğu şey üzerinde hak sahibine tam yararlanma ve kullanma hakkı verir.
Mirasta İntifa Hakkı Nedir
İntifa hakkının diğer irtifak haklarından en önemli farkı, yalnızca gayrimenkuller üzerinde değil, taşınırlar, mal varlığı veya haklar üzerinde de kurulabilmesidir. Bir ya da birkaç gerçek ya da tüzel kişi lehine kurulabilen intifa hakkı devredilemez ve miras olarak geçmez.
Tapuda İntifa Hakkı
Haklar, mal varlıkları, taşınır veya taşınmazlar üzerinde tesis edilebilen intifa hakkı, sözleşmede aksine bir düzenleme yapılmadığı sürece, hak sahibine tam yararlanma yetkisi tanır. İşbu hak taşınmaz üzerinde kurulacağı zaman, işlemin tapuda tescil ile gerçekleştirilmesi gerekir.
Taşınmaz İntifa Hakkı Sözleşmesi Örneği
Taşınmaz intifa hakkı sözleşmesi örneği, çeşitli dijital platformlar üzerinden indirilebilir. Ancak, dijital platformlar üzerinden paylaşılan sözleşme örneklerinin taslak metin özelliğinde olduğunun unutulmaması önemlidir. Bu itibarla, somut olayın özelliklerini ve koşullarını ihtiva edecek şekilde taraflara özgü olarak intifa hakkı sözleşmesi düzenlenmesi, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına en doğru yaklaşım olacaktır.
Noterde İntifa Hakkı
Lehinde kurulduğu kişiye yararlanma ve kullanma hakkı veren intifa hakkı, tapu sicil müdürlüğünde resmi senetle kurulur.
Tapuda İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır
İntifa hakkı, birçok neden dolayısıyla kaldırılabilir. Ancak, genellikle, hak sahibinin vefat etmesi, tüzel kişiler için süresinin bitmesi veya mahkeme kararıyla intifa hakkı sona erer. Tapuda intifa hakkının kaldırılabilmesi için hak sahibinin tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ve gerekli harç tutarını ödemesi gerekir.
Tapuda İntifa Hakkı Nasıl Yapılır
İntifa hakkı, taşınır mallarda zilyetliğin devri ile kurulur. Hak, alacaklar üzerinde kurulacaksa, alacağın devri hükümleri uyarınca kurulur. Taşınmazlar üzerinde kurulacak intifa hakkı ise, tapu kütüğüne tescil işlemi ile birlikte gerçekleştirilir.
Tapuda İntifa Hakkı Masrafı
İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde, lehine hak kurulan kişiden 20/c pozisyonu gereği binde 54 oranında tapu harcı alınır.
Hisseli Tapuda İntifa Hakkı
İntifa hakkının tesis edilmesiyle birlikte, taşınmazın maliki, eşyanın veya hakkın öz değerini kendisinde tutar; buna mukabil, bunlardan elde edeceği faydaları belirli bir kişiye tahsis eder. Gayrimenkul malın bütünü üç paya ayrılır ve iki payı intifa hakkı, bir payı ise kuru mülkiyet kapsamında değerlendirilir. Taşınmaz mülkiyeti haiz kişi, mülkiyetin intifa hakkını kendisine saklayabilir.
Ancak, tüzel ve gerçek kişilere kuru mülkiyeti devredebilir. Buna benzer şekilde, kuru mülkiyeti kendisine bırakırken intifa hakkını tüzel ve gerçek kişilere verebilir. İntifa hakkı sahibi, mülkiyetin kendisi gayrimenkul konut olsa dahi kiraya verme yetkisini haizdir. Fakat, kuru mülkiyet sahibi, bu mülkiyeti kiraya verme yetkisini haiz değildir.
Günaydın beyefendi, açıklamalarınız için teşekkür ederiz. Siz kıymetli hukukçuların bilgilendirmeleri sayesinde sağlıklı bilgiler ediniyoruz. Ahmet bey ben 66 yaşındayım eşim 56 yaşında, olurda ölüm kapımı çalarsa eşim evsiz kalmasın ve ölünceye kadar evimizden çıkarılmasın, bu nedenle intifa hakkı veya sükna hakkı ile ilgili tapuda işlem yaptığımızda, eşler arasındaki bu işlem için harç veya masraf ödenmek zorundamıyız, Sonuçta eş mirasçı durumda (çocuklarımız var tabi) ona rağmen masraf ödemek zorundamıyız. Emekliyim bu konu düşündürücü doğrusu, binde 54 oran 100 bin TL için %5,4 de tekabul ederki 5.400 TL bizim için çok para. masrafsız yapmak mümkünmüdür, Hayrlı işler dilerim. Teşekkür ederim.
Merhaba, Tapuda yapılan işlemlerde rayiç bedel veya beyan üzerine harç, masraf ve döner sermaye bedeli ödenir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.