İş kazası tazminat davası ve şartları söz konusu ise işverenin iş yerinde çalışan işçiye karşı herhangi bir kaza durumunda üstlenmesi gereken maddi ve manevi tazminattan söz edilir. İşçi iş yerinde çalışırken iş ilişkisine dayalı olarak yaralanma ya da kazaya bağlı olarak ortaya çıkan bir durumla karşılaştığında tazminat alma hakkı elde eder.
Bu durumdaki işçi sorumlu olan işverene karşı dava açacağı zaman maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. İş kazası tazminat davaları asıl işverene ve alt işverenlere karşı açılabilir. İş Mahkemesi’ne açılabilen maddi ve manevi tazminat davalarında işverene ait iş yerinde çalışırken işçinin zarar görmüş olması gerekir.
İş Kazası Nedir?
İş kazası nedir? Merak edildiğinde kanunda yer alan açıklamalara göre hareket edilir. İşçinin işverene ait bir iş yerinde çalışırken karşılaştığı bedensel ve ruhsal zararların iş kazası olarak tanımlandığı görülür.
İşçi iş yerinde çalışırken maruz kalacağı olaylar iş kazası kapsamında değerlendirilir. Ayrıca işçi işveren tarafından görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderildiğinde de karşılaşacağı fiillerin iş kazası olarak kabul edilmesi söz konusudur.
İşçi çocuğunu emzirmek için kendisine ayrılan zamanda herhangi bir iş kazasına maruz kalırsa bu durum da tazminat davasına konu olur. İşçinin işverenin sağladığı bir taşıtla kazaya maruz kalması da iş kazası kapsamındadır.
İş Hukuku kapsamında işçi ve işveren arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklara çözüm üretilir. İş Hukuku; çalışma barışının sağlanabilmesi, işçi ve işverenin haklarının korunabilmesi için düzenlenmiş yasaları kapsar.
İş Kazası Tazminat Dava Zamanaşımı
İş kazası tazminat davası dava zamanaşımı süresi de dikkate alınması gereken bir konudur. İşçi maddi manevi tazminat davası açacağı zaman dava zamanaşımı sürelerine uymak zorundadır. İş kazasının meydana geldiği tarih esas alındığında dava zamanaşımı süresi 10 yıl olur.
İş kazası ile ilgili olarak açılan tazminat davaları maddi ve manevi tazminat davası olabilir. İşçi bedensel zarar gördüğünde veya vefat ettiğinde bu durumda da yakınları tarafından manevi tazminat talebi oluşabilir.
İş Kazası Manevi Tazminat Miktarı
İş kazası manevi tazminat miktarı belirlenirken bazı kriterler dikkate alınır. Bu durumda somut duruma bakılır. Ayrıca tarafların ekonomik durumları, tarafların kusur oranları, ortaya çıkan manevi zararın miktarı, olay tarihindeki paranın satın alma gücü de değerlendirilen kriterler arasında yer alır.
İşçi geçici iş göremezlik sebebi ile bir zarara uğradığında maddi zararı için tazminat davası açılabilir. İşçinin sürekli olarak iş göremezlik durumu karşısında da maddi tazminat davasından söz edilebilir. Bu tür davalarda tedavi giderleri ve ekonomik gelecekte ortaya çıkan maddi kayıplar dikkate alınır.
İşçinin vefatı durumunda da cenaze masrafları, vefata kadar geçen sürede ortaya çıkan çalışma gücünün azalmasına bağlı maddi kayıplar dikkate alınır. Ayrıca vefat edenin desteğinden mahrum kalan yakınlar nedeni ile de destekten yoksun kalma tazminatı devreye girer.
İş Kazası Davası
İş kazası davası açılacağı zaman işverenin kazayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmiş olması gerekir. Bu durumda da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun düzenlemiş olduğu bir rapora gereksinim duyulur. İş kazası ile ilgili olarak açılacak tazminat davaları İş Mahkemesi’ne açılır.
İşçi ya da işveren iş yerinde oluşan kazayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirdiğinde kaza ile ilgili olarak kurumun müfettişlerinin inceleme yaparak rapor tutması gerekir. Bu raporlarda tarafların kusur durumu, kazanın meydana geliş biçimi gibi birçok ayrıntıya yer verilir.
İş kazaları tazminat davası yetkili mahkeme söz konusu olduğunda davalının dava açtığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Bunun yanı sıra iş kazasının meydana geldiği yerin iş mahkemesi de yetkilidir. İşçinin yakınları dava açacaksa bu durumda onların yerleşim yeri mahkemesi de yetkili mahkeme olarak görev yapar.
İş yerinde ya da işin yürütümü sırasında ortaya çıkan ve işçinin ölümüne yol açan ya da beden bütünlüğüne zarar veren olaylar iş kazası olarak değerlendirilir. İş veren bu tür durumlar karşısında sorumlu kabul edilir.
İş kazası ile ilgili olarak bir tespit davası açılması gerekli olduğunda işçi lehine kesinleşen bir karar varsa işçinin maluliyetinde işçiye SGK düzenli bir gelir bağlar. İşçinin vefatı durumunda ise yakınlarına bu gelir bağlanır.