İş Kanunu ile koruma altına alınan işçi hakları, mağduriyet ve hak kaybı yaşamamak isteyen her işçi tarafından bilinmelidir. İş Kanunu, işçi ile işveren arası ilişkilerde işverenin haklarını zedelememek kaydı ile işçiyi koruma yaklaşımı benimsemektedir. İşçi hakları da bu yaklaşımın bir nevi tezahürüdür.
İş Kanunu’na Göre İşçi Hakları Nelerdir?
İş Kanunu’na göre işçi sayılan kişiler, aşağıda ifade edilen haklara sahiptir. İfade edilen haklardan istifade edilebilmesi için işçi ile işveren arasında kurulan iş sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması kural değildir. Yazılı iş sözleşmesi olmadan çalışan işçiler de yasal haklarını mahkeme yoluyla her zaman arama hakkını haizdir. Bu haklar şu şekilde sıralanabilir:
- Ücret alma hakkı,
- İş sağlığı ve güvenliğini talep etme hakkı,
- Eşit muamele hakkı,
- Ara dinlenme hakkı,
- Fazla mesai ücret hakkı,
- Esaslı değişiklikler için rıza göstermeme hakkı,
- Belirli günler için izin hakkı.
Alt İşveren İşçi Hakları – Taşeron İşçi Hakları Nelerdir?
Alt işveren ve asıl işveren ilişkisi, yani taşeronluk ilişkisinde de işçilerin hakları korunmaktadır. Yasaya uygun bir asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin mevcut olduğu hallerde alt işveren, işçilerin iş akdinden, kanundan ve toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını yetiren getirmemişse ya da iş kazası meydana gelmişse, bu takdirde al işveren ve asıl işverenin müteselsil sorumluluğu bulunur. Yasalara aykırı asıl işveren ve alt işveren ilişkisi mevcut olduğunda ise müteselsil sorumluluk değil tek bir işverenin sorumluluğu mevcuttur. Bu işveren ise asıl işverendir. Dolayısıyla, kanuna aykırı şekildeki asıl işveren alt işveren ilişkisinde hak ihlallerinden yalnızca asıl işveren sorumlu tutulur.
Kadın İşçi Hakları Nelerdir?
Kadın işçiler; erkek işçilere göre biyolojik açıdan farklı olması (gebelik hali vs.) nedeniyle kanun koyucunun birtakım özel düzenlemelerine muhataptır. Söz gelimi; gebe işçilerin madenlerde çalıştırılamaması örnek olarak verilebilir. Bu tür istisna düzenlemeler haricinde kadın işçiler ile erkek işçiler arasında cinsiyete özgü ayrım söz konusu değildir. Kadın işçilere verilen haklar şu şekilde ifade edilebilir:
- Süt izni, doğum izni gibi belirli izinlerde daha fazla izin hakkına sahiptir.
- Kadın çalışan, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde, evliliğini ispat etmek kaydıyla herhangi bir gerekçe göstermeksizin iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.
İşten Çıkarılan İşçi Hangi Haklara Sahiptir?
İşten çıkarılan işçi, İş Kanunu ve sair mevzuat hükümleri gereğince bazı haklara sahiptir. Bu haklar, işten çıkarılan işçinin hangi hallerde işten çıkarıldığına ve somut olayın koşullarına göre şu şekilde sıralanabilir:
- İş güvencesi mevcut bir iş yerinde haklı sebebe dayanılarak işten çıkarılma söz konusu ise bu takdirde fesih süreler ve geçerli sebep değerlendirilir. Bu tür bir durumda; kıdem tazminatı koşulları mevcut ise öncelikle kıdem tazminatına hak kazanılır. İhbar sürelerine uyulmadığı ya da ekonomik sebebe dayanılmadığı takdirde ise dava açmak suretiyle ihbar tazminatı talebi mümkündür. Bununla birlikte işe iade davası açılarak işe iade talebi de öne sürülebilir.
- Haklı nedene dayanılarak işten çıkarma halinde işçi, dava açarak haklı sebebin gerçekleşmediğini ispat etmek suretiyle tazminat alma hakkına sahiptir. İşçinin, yasal haklarını etkin bir biçimde öne sürebilmesi ve sürecin arzu ettiği yönde sonuçlanması adına uzman bir iş hukuku avukatından hukuki yardım alması yararlı olacaktır.
İşsizlik Sigortası ve İşsizlik Maaşı
İşsizlik maaşı, kendi isteği ve kusuru dışında işinden ayrılan sigortalı işsizlere sağlanan bir güvence olup gereken şartları karşılayan her işçinin yararlanma hakkı bulunur. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında şartları ifade edilen işsizlik ödeneğinden yararlanmak, başvuru sürecini, kesinti yapılabilecek halleri ve sair hususları öğrenmek için hukuki danışmanlık almak isabetli olacaktır.
İşçinin Ölümü Halinde Yakınlarının Sahip Olduğu Haklar
İşçinin ölmesi halinde mirasını reddetmeyen mirasçıları, işçinin kıdem tazminatı şartlarını karşılaması halinde dava açmak suretiyle kıdem tazminatını talep edebilir. Bunun yanı sıra, vefat eden işçinin fazla mesai alacağı mevcutsa bu ücretin de işveren tarafından işçinin mirasçılarına ödenmesi gerekir. İfade edilen alacakların yanı sıra TBK md.440 gereğince, yaşamını yitiren işçinin eşi ve reşit olmayan çocukları ölüm tazminatına hak kazanır.
İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk, Görevli ve Yetkili Mahkeme
İş Hukuku, işçi ve işveren arasında meydana gelebilecek bazı ihtilafların çözümü için doğrudan mahkeme yolunu değil arabuluculuk faaliyetini mecbur kılmıştır. Bu itibarla, arabuluculuk faaliyetinin dava şartı olduğunu ifade etmek gerekir.
İşçi ve işveren uyuşmazlıklarının geneli, İş Mahkemeleri eliyle çözüme kavuşturulur. Yani görevli mahkeme iş mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise seçimlik yetki gereğince gerek işçinin gerekse işverenin yerleşim yeri mahkemeleridir.
İş Hukukunda Zamanaşımı Süreleri
İş hukuku, hak düşürücü ve zamanaşımı sürelerini somut uyuşmazlığa göre ayrı ayrı düzenlemiştir. Ancak, ücret alacakları ve tazminatları için genellikle 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Yasal sürelerin bilinmesi ve süreler dahilinde hareket edilmesi son derece önemlidir. Bu noktada iş hukuku avukatı yardımı alınması, telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçilmesi açısından mühimdir.
İşçi Haklarında Avukat Desteği
İşçi hakları, İş Kanunu ve ilgili yasal düzenlemelerin önemli bir bölümünde ifade edilmiş olup işçi haklarının yetkili merciler önünde etkin ve etkili bir biçimde müdafaa edilmesi, ileri sürülmesi için avukat desteği almak işçi lehinedir. Süreç içerisinde ihmali veya hatalı işlemlerde bulunulması, işçinin ciddi mağduriyetlerle muhatap olmasına neden olabilir. Bu itibarla emsal davalarla deneyim kazanmış iş hukuku avukatından alınacak hukuki destek son derece elzemdir.
Merhabalar, güzel bir yazıya almissiniz benim çalıştığım yerde özel güvenlik görevlisiyim sürekli gece 20:00 – 08:00 çalışma sistemi yapıyorum ve mesai alamıyorum asgari ucret üzerinden çalışıyorum çalıştığım sürelerin mesaisini alabilirmym? Ve haklı fesih yapabilirmym tazminat almak için? 5 yıl zaman aşımı gördüm benim çalışma sürem şuan 6 yıl faaliyette olduğum sürede zaman aşımı beni etkiler mi? Merak ediyorum açıkçası tam net olarak. Teşekkürler şimdiden
Merhaba Kuzey Bolkan , İş kanununa ilişkin çalışma süreleri yönetmeliğine göre , madde 4 : “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir” eğer saat olarak 45 saati geçen süreler mesai olarak adlandırılır. Durumunuz uyuyorsa hukuki olarak hakkınızı arayabilirsiniz. Alkan hukuk bürosu olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Slmlar ücret yetersiz olduğu için işten wyrilmak zorunda kaldım Tanzimat ve yıllık izin ücretlerini alabilirmiyim
Merhaba, ücretleriniz size ödenmiyorsa ihtarname ile iş akdinizi haklı sebeple feshedebilirsiniz. Akabinde arabulculuk başvurusu ve iş mahkemesinde dava açarak şartları sağlıyorsanız kıdem tazminatınızı alabileceğinizi düşünüyoruz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar, ben fabrika işçisiyim asgari ücret ve sigortalı olarak tam 2 yıl 7 aydır çalışıyorum, kendi isteğimle işten ayrılsam hak ettiğim tazminatı alabilir miyim?
Merhaba Ayşe Hanım. Kıdem tazminatı şartlarını karşılamanız halinde işbu tazminata hak kazanabilirsiniz. Şartları karşılayıp karşılamadığınız hakkında bilgi almak içinse hukuk danışmanlığı hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
İyi günler ben bir otomobil şirketinde 4’5 senedir çalışıyorum sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmak istedim fakat tazminatsız olarak göndermek istediler şimdi ise meslek hastalıkları Hastanesi’nden hastalığım için heyet raporu aldım buna rağmen çalıştırmaya devam ettiler ve bende kendim işten ayrıldım haklı fesih nedeniyle tazminatımı alabilirmiyim.
Merhaba, meslek hastalığı nedeniyle iş aksinizi feshediyorsanız kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bu durumda arabuluculuk başvurusu yapıp olumsuz olursa dava açmanız gerekmektedir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Enkada kaynakci olarak işe başladım ama işimin haricinde bi başka iş yaptırıyorlar buda psikolojim bozuluyo mesela kalıp ne yapabilirim
Merhaba, mevcut durumunuz ve iş akdiniz başta olmak üzere iş prosesinin değerlendirilmesi ve başta İş Kanunu olmak üzere yasalar nezdinde ne tür hukuki imkanların kullanılabileceğinin doğru bir şekilde tespiti gerekir. Dolayısıyla yüzeysel bir yanıt vermek doğru olmayacaktır. 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı tuşlayarak tarafımızla irtibat kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba 4 yıl aynı fabrikada çalışıyorum tekstil üzerine deneyimli makineciyim .maaşım diğer arkadaşlarımla aynıydı bu sene düşürüldü sebepde söylenmedi.saatlik ücretim 72 TL onlarinki 79 a yakın ayda 3 bine yakın zararım var. Aynı işleri yapiuoruz hattta yüksek sayılar yapıyorum ona rağmen maaşım düşük.ne yapmam gerekiyor
Merhaba Aysun Hanım. Ücret alacağınız üzerinde yapılan menfi tasarrufa ilişkin değerlendirme yapmamız ve somut durumu incelememiz gerekir. Arzu ederseni 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle irtibat kurabilir, danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Merhaba Ahmet bey ben Mehmet köşker site görevlisiyim yönetim çalışma saatlerini değiştireceğiz dediler 4 4 4 üçe bölmek şartıyla 12 saat yapıyor ne yapmalıyım
Merhaba Mehmet Bey, takip etmeniz gereken hukuki yol haritasını çizebilmemiz için mevcut bilgi ve verileri değerlendirmemiz icap eder. Dolayısıyla dilerseniz ofisimizle irtibata geçerek hukuki danışmanlık hizmetimize müracaat edebilir; konu hakkında kapsamlı bir bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar, ben fabrika işçisiyim asgari ücret ve sigortalı olarak tam 2 yıl 7 aydır çalışıyorum, kendi isteğimle işten ayrılsam hak ettiğim tazminatı alabilir miyim? Ayrıca yıllık izinlerimden 1hafta verdiler.
Merhaba Ayşe Hanım. Kıdem tazminatı şartlarını karşılamanız halinde işbu tazminata hak kazanabilirsiniz. Şartları karşılayıp karşılamadığınız hakkında bilgi almak içinse hukuk danışmanlığı hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Ben 696 khl sağlık bakanlığın da işçiyim 2018 kadroyu aldıktan sonra elektrik teknisyeni olarak bashekimlik makamı tarafından resmi yazı ile görevlendirildim. Ve teknisyenler diplomam var 6 yıldır teknisyenlik yapiyirum ,bir işçi vasıfsız bir işten vasifli bir işte 1 yıl gorevlendirildijten sonra vasıfsız bir işe verilemez diyir toplu sözleşmem de ,ne fark verdiler ve seni bir önce yapmış olduğun temizlik personelligine alirim diyorlar ,bu ne kadar doğru bize bana güçlü bir savunma avukat gerekli ben inat ettim bu konuda ,bakanlığa karşı nasıl bir yol izlenmeli ,yada sizlerle ilerleyelim
Merhaba Ergün Bey. haklarınızın etkili biçimde savunulabilmesi ve bunun için hangi hukuki mekanizmaların işletilmesi gerektiği gibi hususların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu sayede başarılı bir hukuki yol haritası oluşturulabilir. Arzu ederseniz ofisimizle irtibat kurabilir; hukuki danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Merhaba
Genel bir soru soracağım herkesin zorlandığı bir konu fazla mesai yapılıp yapılmadığını çalışan nasıl ispat edecek çalışıyorsun fazla mesai yapıyorsun kayıt altına alan iş veren iscide böyle bir evrak yok şahit gösteriyorsun siket işçiden daha uyanık kendi tarafı olduğu çok sayıda işçiyi tanık gosteriyor ispatı çok zor isverenler kanunları çok iyi biliyor işçi işsiz kalırım korkusuyla hiçbir hakkını savunamiyor savunduğu andan itibaren her konuda mobing uygulaniyor yada tutanak tutup kendi tarafından iki kişiye imzalatiyor ise gelmedi diye ben iki yıldır mahkemedeyim kendimi ispatliyamiyorum başkası tartıştı ben ayıran taraf oldum suç benim üzerime kaldı olay o kadar buyuduki hırsızlıkla dahi suçlandım şirket yönetiminden çalıştığım dönemde şikayetçi olanlar öyle ifadeler vermislerki hayretler içinde kaldım diyeceğim şu işveren her zaman hakkı cikiyor iyi çalışmalar
Merhaba, fazla mesainin ispatı her ne kadar zor olsa da imkansız değildir. Fazla çalışmanın ispatını sağlamak için çeşitli delillerden ve elverişli ispat araçlarından faydalanmak pekala mümkün. Fakat delillerin ve ispat araçlarının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve somut olaya tatbik edilmesi ise hukuki bilgi gerektirir. İş hukuku alanında uzman avukatlarımızdan konu hakkında bilgi almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden hukuk ofisimizle iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba 11 aydır özel bi şirkette aşçılık yapıyorum benim kontrol edemediğim patronun sadece bir kişiyi ciddiye alıp onu muhattap aldığı bir iş yeri beni ilk işe girerken denemeye aldılar bir ay süre 11 ay geçti ve şimdi tekrar denemeye alacaklarını olmazsa işten çıkaracaklarını söylediler ben 6 gün sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arasında çalışıyorum beni haksız yere işten çıkaracaklarını düşünüyorum haklarım neler teşekkür ederim iyi günler
Merhaba Mine Hanım , işten çıkarırlar veya tekrar denemeye alırlarsa bizimle irtibata geçip işverene karşı dava açabiliriz. Daha detaylı bilgi için danışma için iletişim numaramızdan ve ya whatsapp üzerinden randevu alınız. İlginize teşekkür eder iyi günler dileriz.
Merhabalar 6 aylık açılmış yeni bir fabrikada işe başladım 8.00 ile 18.00 arası çalışıyorum ve yeni oldukları idda ederek bütün çalışanlara asgari ücretini yarısını veriyorlar. Ayrıca sigorta yapmadılar bize. Merak ettiğim şu bu yaptıkları yasal mı.
Merhaba Hatice Hanım ,
Sigortasız olarak işçi çalıştırmak yasal değildir.
Bir avukata vekaletname vererek dava süreci başlatabilirsiniz. Alkan hukuk bürosu olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Merhabalar ben 15 yıldır özel bir şirkette belboy olarak calişmaktayım son zamanlarda maaş + yol alıyorduk nakıt maaş hesabıma fakat son dönemlerde yol parasını bir multigif adı altında bir yemek kartına yatırıyorlar tazminattan muaf tutulmak icin ve az tazminat vermek için bu sebep haklı fesih gerektirirmi tek taraflı ve tazminatimı almak için teşekkür ederim
İyi günler Kadir Bey,
Durumunuz yalnızca bu anlattığınız gibiyse haklı fesih söz konusu değildir. Daha fazla bilgi almak için bizimle İletişime geçebilirsiniz.
Merhaba 1 yıl 8 aydır aynı işyerinde çalışıyorum fazla mesailerimiz eksik yatıyor haklı fesih yapılıp kıdem tazminatı gibi haklarımızı isteyebilirmiyiz?
Merhaba, fazla çalışma ücretleriniz size ödenmiyorsa ihtarname ile iş akdinizi haklı sebeple feshedebilirsiniz. Akabinde arabulculuk ve iş mahkemesinde dava açarak fazla çalışmayı ispat edip ücretlerinin ödenmediği de kanıtlanırsa hem fazla çalışma ücretlerinizi hem de kıdem tazminatınızı alabileceğinizi düşünüyoruz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Ben evleniyorum evlendigim için işten ayrılmak zorundayim ama beni yıllık izine çıkarttılar 14 gün düğünüme 3 gün kala iznim bitiyor ve isverenin bana bu 3 gün içinde rapor alabileceğimi soyledi ben nikahımı yapıp işten ayrilicam tazminat alabilmek için eğer rapor alirsam beni işten atma hakları varmı tazminatsız
Merhaba, ciddi düzeyde hukuk tekniği ve mevzuat bilgisi gerektiren iş hukuku işlemlerine ilişkin ücretli hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz. Bunun için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. İyi günler dileriz.
2011 den beri aile hekimliginde temizlik görevlisi olarak calismaktayim diger mesai arkadasim hic bir isini yapmayip mesai bitiminde isten cikip gidiyor ve benim üzerime cok geliyorlar yasal olarak ne yapabilirim simdiden tskr
Merhaba 2020 yılından beri çalışmış olduğum çağrı merkezi firmasında 2023 şubat ayında kıdem almak için adaylık aşamasını kazandım ve kalite uzmanı oldum. benim bildiğim 3 ay deneme süreci sonunda olumlu ya da olumsuz yanıt verilir ancak bu güne kadar 7 ay boyunca herhangi bir yanıt verilmedi. İş yüküm arttı ve maaşım düştü. Eski işime geri dönmek istediğimde ise tutanak tutuldu ve eski işime dönemeyeceğimi farklı bir pozisyon araştıracaklarını söylediler. Ne yapmalıyım ? Bu durum yasal mıdır ?
Merhaba, iş akdiniz ve çalışma şartlarınızla alakalı daha fala bilgiye ihtiyaç var. Çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapıldıysa iş akdinizi haklı nedenle feshedebilirsiniz. Bu durumda şartları varsa kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
2016 yılında özel sektörde çalışmaya başladım. Animasyon bölümü olduğu için esnek çalışıyorum gün içinde iki saatlik dinlenme şeklinde ama bir gün 8 saat diğer gün 11 saat şeklinde çalışmaktayım. Fazla mesai ücretlerim ödenmiyor. Ve iş görevim dışında bir çok işi yaptırıyorlar sürekli bir baskı ve kargaşa var istifa etmek istiyorum tazminat hakkımı hangi şekilde tam anlamıyla hak ederim
Merhaba, bahsettiğiniz durumda mobbing ve fazla mesai ücretinin ödenmemesi olmak üzere iki temel ihlal söz konusu. Bu ihlallere karşı başvurulacak hukuk yolları ve tazminat bakımından hak kaybı yaşamadan iş akdinin nasıl feshedileceği gibi konulara yönelik hukuki danışmanlık almanızı tavsiye etmekteyiz. 0(242) 242 1 242 üzerinden büromuzla iletişim kurabilir; randevu talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba, özel bir şirkette nakit ve degerli eşya taşımacılık işine girdim 5. Günümde mesai arkadaşım kaza yaptı kemeri yanlış taktıgımdan kötü hasar aldım 7 Ay rapor aldım amaliyatlar geçirdim tedavi sürem bitmeden iş başı yaptım saglıklı olmadıgım halde günde oturarak 15 saat ve 20 saat arası çalıştırırdım 9 at buyunca bu sepeple sakat kaldım son zamanlarda akşam 5 sabah 5 veya 6 çalışıyorum üç haftadır cumartesi çalışmam pazar sabahına sarkıyor pazarın 3 de çıkıyorum mesai ücreti alıyorum ama haklarım nelerdir yardımcı olurmusunuz. Teşekkürler
Merhaba, başta İş Kanunu olmak üzere yasalar nezdinde haklarınızın neler olduğu, hangi haklarınızın ihlale konu edildiği ve tüm bu durumlar neticesinde başvurabileceğiniz hukuki olanakları değerlendirmemiz icap eder. Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Hayırlı sabahlar ben geçen ay 10 gün yarım gün gittim ve akşamları fazla mesai yaptım ve 51 saat fazla mesai yaptım ve maaş zamanı geldiğinde bana yatırılan fazla mesai 9 saat yatırdılar ben kacdefa dedim gelmedigim günleri maaştan kesin ama isvereneler measide kesiyorlar ve ne yapmam lazım
Merhaba, iş hukuku uyuşmazlıklarına yanıt verirken mevcut durumu değerlendirmemiz daha sağlıklı olacaktır. Zira göz ardı edilen herhangi bir husus, gelecekte hak ve/veya maddiyat kaybı yaşamanıza zemin hazırlar. Bu nedenle 0(242) 242 1 242 üzerinden iş hukuku avukatlarımızdan konu hakkında danışmanlık alabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba ben aynı yerde 9 sene çalıştım ama son zaman patron zorladı bize o beğenmedi bu beğenmedi çalışıyorlar biz kendini iş ayrılsam kadem tazminat alabilir miyim?? Hiç bir bayramlar mesai vermedi teşekkür ederim
Merhaba, kıdem tazminatı hakkınızın İş Kanunu nezdinde değerlendirilmesi gerekir. Bu hususta net bir yanıt vermek için iş akdinizin ve ayrılmaya sebebiyet veren olayların incelenmesi icap eder. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba efendim ben bir işletmede restorant da 14 yıl çalistim 5 yıl devamlı ve digeryilardada giriş ve çıkışlarim var geçen yıl basımda geçen bir olaydan dolayı sigorta sız çalismaya başladım amma sigorta çıkışı için herhangi bir imza ve ya hiç birşey yapmadım ve şuan çalistiğim iş yeri maaşlarında akşama yılık izinlerimi kulanamiyorum sigortasız olduğum için fırsatçılık gibi ayrılmak istiyorum nasıl bir yol izlerim lütfen
Merhaba, sigorta güvencesi olmaksızın çalışıyor olmanız nedeniyle durumunuzun etraflıca incelenmesi gerekir. Aksi takdirde vereceğimiz yanıt, yetersiz ve yanıltıcı olabilir. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 üzerinden tarafımızla irtibata geçebilir ve iş hukuku uzmanı avukatlarımızdan hukuk danışmanlığı talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba yaklaşık 3 yıldır bir şirkete çalışıyorum ve iki seferdir beni aynı pzosiyonda farklı mevkilere gönderiyorlar ben daha önce merkezde çalışıyordum şimdi merkezden uzak bir yere gönderdiler mecburi gitmesem işte istifami vermem gerekiyormuş ama ben gitmek istemiyorum düzenimi kurmuşum ben haklı sebepten tazminatımı alıp fesh edebilirimiyim sırf tazminat vermemk için hayvanların bile yaşamıyacagı biryerde kalma zorunlugunu gösteriyorlar.
Merhaba, tazminat hakkınızın İş Kanunu nezdinde değerlendirilmesi gerekir. Bu hususta net bir yanıt vermek için iş akdinizin ve ayrılmaya sebebiyet veren olayların incelenmesi icap eder. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba 4aydır bir tekstil fabrikasında çalışıyor annem ve iş yerinde kalp krizi geçirdi yeni girdiği için tazminat hakkı yok ve iş göremez hale geldi çıkaracaklarını söylediler bir hak talep edebilir mi yasal olarak çıkarıldığı takdirde nasıl bir yol izlenmeli
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun; annenize şifa dileriz. Annenizin söz konusu işyerine yeni girdiğini ifade ediyorsunuz. Bu çerçevede İş Kanunu başta olmak üzere yasaların işçilere tanıdığı hakların ve işten çıkarılma halinde başvurulacak hukuki mekanizmaların etüt edilmesi icap eder. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden bizlerle irtibat kurabilir; konu hakkında danışmanlık hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba
İş yerinde 12 yıldır çalışmaktayım sürekli olarak her sene 1 ikramiye hakkımızı alıyorduk üst yönetici ile tartıştık oda bundan sonra verilmeyeceğini kendinden olmadığını söyledi ben buna dayanarak kıdem tazminatı ve fazla mesailerimi alabilirmiyim
Merhaba Kadir Bey. Kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarınızın durumu hakkında, bahse konu tartışmanın muhteviyatını dikkate alarak değerlendirmemiz icap eder. Bu bakımdan, sözünü ettiğiniz işçilik alacaklarına ilişkin paylaştığınız bilgilerden hareketle net yanıt vermemiz sağlıklı olmayacaktır. Dilerseniz (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle iletişim kurabilir; danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirseniz.
Merhabalar. Bir mağazada çalışıyorum ve bir ayı doldurdum. Asgari ücretin yükselmesi ile birkaç işçiyi ya psikolojik olarak çıkmaya zorladılar ya da kendilerine istifalarını yazmalarını söylediler. Bundan ayrı olarak iş yerinde çalışmaya başlayan çoğu personel yapılan haksızlıklardan kaynaklı girdikleri gibi geri çıkmak zorunda kaldı. Ben sağlık yönünden bir rahatsızlık yaşadığım için iki günlük bir rapor kullanmak istedim ve bunun bilgisini vermeme rağmen telefonla arayarak bana ‘Kendi kafamıza göre hareket etmeyelim. Rapor kullanmadan önce bilgilendirelim.’ diyerek azar işittim. Ama haberini vermiştim zaten. Onun dışında raporun son günü hastane çıkışı mağazaya bırakmak için iş yerine gittiğimden sonra eve geldiğimde ağrılarım devam ettiği için sorumlu kişiye bilgi vermek için ‘Yarın gelemeyebilirim. Ağrılarım devam ediyor. Raporu bir gün daha uzatacağım.’ dediğimde aldığım karşılık ‘Hasta olan kişi istirahat eder ve evde kalır fakat sen mağazaya gelebiliyorsun. Yarın gelmiyorsan çalışmaya istifanı yaz ve git’ dediler. Ve ben haklarımdan bahsedince personel sıkıntısı yaşıyoruz diyerek geçiştirmeye çalıştılar.(oysaki kendileri sıkıntı yaşamalarina rağmen hala personel çıkarma derdinde) Rapor kullandığım gün sayısınca haftalık kullandığım bir izin gününü iptal edeceklerini izin günlerimde çalışmam gerektiğini söylediler. Yani üç gün sağlık problemi yaşadığım için kullandığım raporu sisteme geçmelerine rağmen izin günlerimi kullanmama izin vermiyorlar. Ve hasta olduğum için istifamı vermemi söylüyorlar. İşten çıkmak gibi bir amacım yok ama onlar beni işten çıkartırlarsa hakları var mı bu durumda?
Merhaba Nazar Hanım, bahsettiğiniz olayda başta mobbing olmak üzere çeşitli vakalardan söz ediyorsunuz. Tüm bu vakaların ayrı ayrı değerlendirilmesiyle ancak net ve tatminkar bir yanıt verebiliriz. Bu bakımdan, arzu ederseniz (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle irtibata geçebilir; hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar özel sektörde çalışıyorum yüksek lisans yapıyorum akademik izin hakkı denen bir şey var mı başka kurumlarda oldugunu görüyorum ama hakkım oldugundan emin olamadım, özel bir firmada yazılımcı olarak çalışıyorum
Merhaba Rümeysa Hanım. Akademik izin hakkınızın varlığı, süresi ve nasıl kullanılacağı hususunda üniversitenizle iletişim kurmanızı tavsiye ederiz. İyi günler dileriz.
Merhabalar belediye taşeron iscisiyim. Devletin belirlediği yol yemek ücretini vermek zorundalar mi yoksa kendileri biz bu kadar veriyoruz diyebilirler mi??
Merhaba Ramazan Bey, dilerseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle irtibata geçebilir; gerek iş ve sosyal güvenlik hukuku gerekse idare hukuku uzmanı avukatlarımızdan hukuk yardımı alabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar Ben 5 ay önce işe başladım sigorta baslangicim da 1 Eylül sözde çalışıp hakkimi primle verecekti işveren fakat yeteri kadar ücret ödenmedi ayrıca bir maaş asgari vs ödenmedi aylık gelirim yani primle ödemelerinde bile 1 asgari ücreti tutmuyordu. Ben bu iş yerinde sabah 9 akşam 6.30a kadar çalışmama rağmen sadece söylediğim kadarını aldim. Dava açabilir miyim bu arada iş sözleşmesi vesaire hiçbir şekilde yazılı sözleşmemiz yoktu sadece görünende sigortalı isciydim.
Merhaba Selin Hanım, işçilik haklarınıza ve alacaklarınıza ilişkin kayıp yaşamamanız adına mevcut durumunuzun hukuki çerçevede değerlendirilmesi yararlı olacaktır. Arzu ederseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle irtibat kurabilir; iş ve sosyal güvenlik hukuku uzmanı avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti talep edebilirsiniz.
Ahmet Bey merhaba, işverenim ilk çalıştığımda ve yaklaşık 2 sene sonrasında benden sözleşme imzalamamı istemiş, bu sözleşmeye de rekabet yasağı ile ilgili maddeler eklenmiştir. İşimden olmama hissiyatı ile bunları imzaladım fakat bana imzalı ya da imzasız bir örneği verilmedi. Sonrasında ise istifa ettiğimde ihbar süremi tamamlarken benden tekrar sözleşme imzalamam istendi fakat ben farklı bir yerde çalışmayı engelleyici unsurlar nedeniyle imzalamadım. Sonrasında da istifamla birlikte arabulucu görüşmesi yapılarak çıkışımı aldım. Bu durumda istifa nedenim haklı fesih sayılır mı? Haklı fesihten dolayı rekabet sözleşmesi geçerliliğini yitirir mi? Bir de bu sözleşmeleri şu anda talep etmem halinde bana göndermeleri zorunlu mu? Şimdiden teşekkür ederim
merhaba Mahir Bey, yönelttiğiniz sorulara hukuki çerçevede net yanıt verebilmemiz için somut durumu etüt etmemiz icap eder. Dilerseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden tarafımızla irtibat kurabilir, iş ve sosyal güvenlik hukuku avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba 2,5 yıldır çalıştığım firmaya kayyum ataması yapıldı beni hiçbir gerekçe sunmadan ve onayımı da almadan ön muhasebeden alıp satış personelliğine verdiler ön muhasebesini yaptığım şirket farklı ltd şirketi satış personelliği yaptığım şirket farklı şahıs şirketi ama aynı kişiye ait ve ben hala diğer şirkette ön muhasebe olarak görünüyorum SSK da ve maaşıma da hiçbir zam yapılmadı askeri ücretten sonra satışta olduğum için maaşım aynı bırakıldı şimdi ben gidip şikayette bulunsam haklı olur muyum? Bana iş yeri değişikliği için hiçbir şey imzalatılmadı sadece böyle uygun görüyoruz dendi söz ile ne yapmalıyım?
Merhaba Büşra Hanım. Yönelttiğiniz soruya hukuk çerçevesinde sağlıklı bir yanıt verebilmemiz için bahse konu sürece dair kapsamlı bir değerlendirme yapmamız gerekir. Dilerseniz ofisimizle irtibata geçebilir ve danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba ben1 buçuk senedir bir markette çalışıyorum şubat ayında yapılan eksik bir çekimi Ocak ayı maaşımdan geye dönük aydan haberim olmadan kestiler fazla çalıştırıp mesai ücreti ödemiyorlar ben işten çıkmayı düşünüyorum ama haklarımı almak istiyorum bunun için yasal yollar nelerdir ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Ayfer Hanım, konu hakkında hukuki danışmanlık hizmetimize başvurabilir, haklarınızı öğrenebilir ve ne yolla haklarınızı koruyabileceğiniz hususunda bilgi edinebilirsiniz. İyi günler dileriz.
8.30-19.00 arası çalışıyorum zorunlu mesai diyorlar kalmak istemiyorum diyorum o zaman işten çıkarsın diyorlar mesai kalmamak benim hükmümmu yoksa patronun hükkümü
Merhaba, fazla mesai yapmak istemeyen işçiye yönelik icbar, tehdit veya mobbing gibi gayri hukuki yollara müracaat edilemez. İyi günler dileriz.
Merhaba ben özel bir güneş enerjisi fabrikada üretim elemanı olarak jaction box ta çalışıyor um fakat başıma benden sonra gelen bir erkeği başıma sorumlu diye diktiler bende bölümümü değiştirdim seflerimden rica ettim fakat müdürüm beni tekrardan eski bölümüme zorla çalıştırmak istiyor ben bu konuda ne gibi haklarım var bilmiyorum tek istediğim istemediğim bir bölüm de zorla çalıştırılmak istemiyorum
Merhaba Ayşe Hanım. Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için ofisimizle iletişim kurabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba,
Aralık ayında bir firma ile işe başlamam üzere anlaştık. Mevcut çalıştığım yerde ihbar sürem olması nedeniyle Ocak ayında işe başladım. Firma sendikalı olduğundan yeni yıl zamları belli olmadığını söyleyip 2023 senesinin maaşlarının üzerine zam yapılacağını söyledi. Ancak şu anda sendikanın yaptığı zammı bizim zammımıza yansıtmıyor. İş görüşmelerinde asla bahsetmedikleri 2024 yılı baz maaşı üzerinden maaşlarınız hesaplandı deniyor ve mağdur ediliyoruz. Bu arada zamlı maaşları öğrenebildiğimiz tarih 29.02.2024 tarihi yani bugün. Ortada ciddi bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Kanunen ne yapabiliriz? Yardımınızı bekliyorum.
Merhaba Tolga Bey. Bahse konu durumun, başta iş akdiniz ve İş Kanunu düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilmesi icap eder. Ancak bu sayede sizlere net bir hukuki yol haritası sunabiliriz. Arzu ederseniz hukuk büromuzla irtibat kurabilir; hukuki danışmanlık hizmetimize müracaat edebilirsiniz. iyi günler dileriz.
Merhaba Ben yaklaşık 9 yıldır buyuksehir belediye calisaniyim görevim otopark vale fakat 3 yıldır akbil dolum otobüs kart dolum işi yapıyorum fakat otopark şirketinden maaş alıyorum.1 nisan itibariyle pozisyonumuz değiştirmek istiyorlar ne yapmalıyım haklarım nelerdir herhangi bir yazılı bildirim yok.
Merhaba. Sağlıklı bir yanıt verebilmemiz adına durumunuzun daha fazla bilgi dahilinde değerlendirilmesi gerekir. Bu çerçevede ofisimizden hukuki danışmanlık talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba Ahmet bey 2 mart 2023 de çalışmaya başladım ve 2024 şubat 15 de işten çıkarıldım ve ağustostan beri maaş vermiyorlardı maddi durum diye ve maaşımı vermeden işten çıkışımı yaptilar ve halen aramalarıma ve mesajlarıma cevap vermiyorlar maaş konusunu soracağımı bildikleri için.Ben dava açtığım zaman ne kadar kazanabilirim ve 1 senem dolmasina 15 vardı tazminat talep etmeyim diye 10 gün öncesine çıkış vermişler zaten paraya ihtiyacım var diye çalışıyordum izmirde depremzede mağduru olarak.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Fatmanur Hanım. Bu hususta nasıl bir yol haritası takip etmeniz gerektiğine dair değerlendirme yapabilmemiz için ofisimizle iletişim kurabilir; iş ve sosyal güvenlik hukuku uzmanı avukatlarımızdan hukuk danışmanlığı hizmeti talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba sayın Ahmet Alkan ben belediye de çalışıyorum fakat kamu aracıyla hırsızlıkla suçlandım suçsuz olduğumu kanitlayamadim şuan işten çıkaracak lar beni her hangi bir şey den faydalana bilir miyim mesala işsizlik maaşı yada tazminat gibi şeyler şuan haklarım ne. Teşekkürler.
Merhaba Baran Bey. Yasa gereği hangi haklara sahip olduğunuz ve sahip olduğunuz hakları nasıl elde edeceğiniz gibi sorulara net ve doğru yanıt verilebilmesi için mevcut durumunuzun, koşulların, bahse konu suçun ve sair unsurların incelenmesi gerekir. Bu bakımdan arzu ederseniz ofisimizle irtibata geçebilir; hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba, Doğum sonrası kısmi süreli olarak özel bir giyim markasında mağaza yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Normal şartlarda benim yokluğumda kaynaklanan kadro eksikliği için sözleşmeli birini almak veya o boşluğu doldura bilecek kıdemli birini verme zorunluluğu varmıdır işverenin? Kadro aşırı eksik 5 kişilik çalışıyorum ve aşırı baskı hissediyorum ve ne zaman full time geçeceğim soruluyor bu sebeple strese giriyorum ve fiziksel olarak etkileri vücuduma ve bebeğime kadar yansımaktadır. Şirketten haklarımı alıp ayrılmam mümkün müdür?
Merhaba. İşçi ve işveren, başta T.C. Anayasası ve 4857 sayılı İş Kanunu olmak üzere birtakım yasal haklara sahiptir. Söz konusu mevzuat gereği sahip olduğunuz hakların ihlal edilmesi halinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği, hangi haklarınızın nasıl ihlal edildiği ile yakından ilişkilidir. Ayrıca, takip edeceğiniz yolun prosedüre uygun olması da son derece önemlidir. Aksi takdirde hatalı veya ihmali işlemler yapabilir ve neticede hak ve menfaat yitimine maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku çerçevesinde hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.