İsim değiştirme davası, alay konusu bir isme sahip olma, ismini beğenmeme, aynı isim ve soyismine sahip birinin bulunması gibi durumlarda başvurulan bir yoldur. İsim değiştirme dava açarak veya e-devletten belirli durumlarda nüfus müdürlüğüne başvurarak yapılabilir. Ad değişikliği davası ile hem isim hem de soyad değiştirilmektedir. İsim ve soyisim değiştirme davası şartları aşağıda incelenmiştir.
İsim Değiştirme Nasıl Olur?
İsim değiştirme, Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Dolayısıyla dava ehliyetine sahip olan kişiler, haklı sebeplerinin bulunması halinde isim değiştirme davası açabilir. Hangi durumların haklı sebep teşkil ettiğine ilişkin kanunda açıkça bir hüküm bulunmamaktadır. Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 2017/6911 Esas, 2018/1819 Karar sayılı ve 8.2.2018 tarihli kararına göre;
4721 Sayılı TMK’nın 27. maddesinde; adın değiştirilmesinin, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebileceği, değişikliğin nüfus siciline kayıt ve ilan olunacağı, adın değişmekle kişisel durumda değişme olmayacağı, bu değişiklikten zarar görenlerin, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebileceği hükme bağlanmıştır. Hangi hallerin haklı sebep teşkil ettiği konusu her bir davadaki özel koşullara göre mahkemece belirlenecektir.
Bu belirleme yapılırken objektif koşullardan çok değiştirme isteminde bulunanın mahkemeye sunacağı özel nedenlerin dikkate alınması gerekir. Bu özel ve kişiye özgü nedenler; istemde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hâkim tarafından değerlendirilmelidir.
Ad Soyad Değişikliği Nasıl Yapılır?
İsim değişikliği yapılacağı zaman hukuki sürecin takip edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra 24 Aralık 2023 tarihi esas alınmak sureti ile bu tarihe kadar yapılacak başvurularda koşulların sağlanması durumunda e-devlet uygulaması üzerinden de değişiklik işlemleri yapılabilmektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün bu yönde yaptığı çalışmalar doğrultusunda mahkeme kararına gerek olmaksızın da isim değişikliği yapılabilmesi mümkündür. Bu uygulama bir kereye mahsus olarak yürürlüktedir ve bu kapsamda yapılabilecek değişiklikler şunlardır:
- Ad ve/veya soyadında yazım ve imla hatası varsa,
- Düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişiklikleri söz konusu ise,
- Ad soyad genel ahlaka uygun değilse,
- Toplum tarafından gülünç bulunan bir ad soyada sahip olunduğunda değişiklik yapılabilmektedir.
Bu değişiklik için başvuru mercileri de şunlardır:
- Yurt içinde İlçe Nüfus Müdürlüğü,
- Yurt dışında dış temsilcilikler,
- e – Devlet Kapısı.
Başvuru yapıldığında il ve ilçe idare kurulunca verilecek karara bağlı olarak mahkeme kararına gerek duyulmaksızın bu değişiklikler yapılabilmektedir. Bir kereye mahsus olmak kaydı ile vatandaşlara bu hak tanınmıştır.
Bu düzenleme sonradan Türk vatandaşlığına geçmiş olan bireyleri kapsamazken bu kişiler isim değişikliği yapacakları zaman mahkeme kararına ihtiyaç vardır. E-devlet üzerinden başvuru yapacak olanlar koşulları sağladıkları takdirde bir ücret ödemeden bu işlemleri gerçekleştirebilmektedir.
Başvuruların yapılabilmesi için ise 24 Aralık 2023 tarihine kadar ilgili kişilere müracaat hakkı tanınmıştır. İsim kişinin tanınmasına yönelik en önemli unsurlardan biridir. İsim ve soyadı kişi ile bütünleşir ve onun kim olduğunun anlaşılabilmesi için gereklidir.
Bu bilgilerin değiştirilmesi toplumsal yaşamda karışıklığa yol açacağından gereklilik hali dışında buna izin verilmez. Ayrıca hukuki bir sürecin takip edilmesi gerekliliği de bu sebepledir.
Medeni Kanun 4721 sayı ile yürürlüktedir. Medeni Kanun’un 27. Maddesi uyarınca isim değişikliği yapılacağı zaman haklı bir nedene dayanılması gerekir. Değişiklik talebi değerlendirilirken hâkimin dikkate alacağı konular arasında; kişinin sosyal statüsü, kişiliği ve aile ilişkileri yer alır.
İsim değişikliği dava yolu ile olacağı zaman kişinin haklı nedenleri dayanak olarak sunması zorunludur. Keyfi sebeplerle dava açılamayacağı gibi isim ve soyadı değişikliği yapılabilmesi de mümkün değildir.
Ad Soyad Değişikliği Başvurusu
İsim değiştirme başvurusu mahkeme kanalı ile yapılmaktadır. 4721 sayılı Medeni Kanun kapsamında kişi adını değiştirme talebi ile dava açacaksa haklı bir nedeni olmak zorundadır. Nüfus siciline kayıt ve ilan edilen isim değişikliği bireyin kişisel durumunda herhangi bir değişime sebep olmamaktadır.
Haklı sebeplerle istenebilen bu değişiklikte haklı sebeplerin neler olabileceği konusu açıklanmaz ve hâkimin takdiri doğrultusunda hareket edilir. Her davanın içinde taşıdığı özel koşullara bağlı olarak hâkimin kullanacağı takdir hakkı da değişebilir. Bu kapsamda hâkim aşağıdaki durumları dikkate alarak takdir yetkisini kullanır:
- İsmin gülünç olması,
- Çirkin bir ada sahip olmak,
- Ahlaka aykırı ya da iğrenç bir ada sahip olmak,
- Telaffuzu güç bir isme sahip olmak,
- Kişinin başka bir isimle sosyal çevresinde tanınması,
- Din ve uyruk değiştirmeye bağlı isim değişikliği başvurusu olması,
- Çok sayıda kişinin aynı adı kullanmasının açacağı karışıklık,
- Kullanılması yasak ad ve soyadına sahip olmak,
- Aileden birinin suç işlemesi.
Bir kişi mevcut adını değiştirmek istediğinde haklı gerekçelere dayanmalıdır. Bu durumda hukuki yol takip edilerek dava açılması gerekir. İsim değiştirme işlemleri boşanma sonucunda yapılabileceği gibi kişisel tercihler doğrultusunda da bu uygulamaya gidilebilir.
Evlilik, kötü hatıraların unutulmak istenmesi, daha kolay bir adla anılmayı istemek, kültürel ve dini gerekçeler ve bunun gibi birçok neden isim değiştirme davası açılacağı zaman gerekçe olarak ileri sürülebilir.
İsim değiştirme davası özel hukuk dava türü olarak karşımıza çıkar. Bu dava yalnızca isim değiştirme söz konusu olduğunda açılmaz. Ad veya soy isimde oluşan imla hataları, ada kelime eklenmesi ya da kaldırılması gerekli olduğunda da dava açılması icap eder.
Mahkeme dosyayı incelerken hangi hallerin haklı sebep teşkil edeceğine davanın içeriğine göre karar verir. Her davanın koşullarında farklılık olması sebebi ile mahkemenin kararları bu doğrultuda şekillenecektir.
Kişinin mahkemeye sunacağı özel nedenler ve sosyal statüsü, aile ilişkileri ve diğer faktörler dava sırasında hâkimin dikkate alacakları arasında yer alır. Kişinin adı onun mutlak hakları kapsamında yer alan bir unsurdur. Kişinin kimliği tespit edileceği zaman ilk dikkate alınacak unsur ad ve soy isimdir.
Ad ve soyad kişinin kişilik haklarına yönelik tüm özellikleri taşıması sebebi ile mutlak haklarından biri olarak kabul edilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 27. Madde uyarınca adın değiştirilebilmesi için haklı nedenlerin mahkemeye sunulması gerekir. Adın değiştirilmesi hâkim kararı olmadığı takdirde mümkün olmamaktadır.
Bu tür bir taleple dava açıldığında çekişmesiz yargı işlemi uygulanır. HMK 6100 uyarınca çekişmesiz yargının çalışma alanına giren bu davalar haklı bir sebebe dayandırılmalıdır. Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 36 uyarınca da isim değiştirme davası Asliye Hukuk Mahkemesi ‘nde görülmektedir.
Boşanma davaları sonuçlandıktan sonra kocanın soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadının Aile Mahkemesi’ne dava açması gerekir.
İsim değiştirme davası açacak olan kişilerin yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkeme olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple dava açılacağı zaman talep sahibinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilir.
Bu tür davalarda davacı ad soyad değişikliği talep eden taraftır. Davalı ise Nüfus Müdürlüğü’dür. Bu davalarda Cumhuriyet savcısı da ilgili kişi sıfatı ile yer almaktadır. Bu davaların özelliği gereği tanık beyanlarının önemi oldukça fazladır. Ayrıca haklı sebeplerin varlığı da özel bir önem taşımaktadır.
İsim Değişikliği Şartları (Ad Soyadı Değişikliğinde Haklı Sebepler)
İsim değiştirme ancak haklı bir gerekçenin mevcut olması halinde hakimden talep edilebilir. Peki, ad ve soyad değiştirmek için “haklı” kabul edilebilecek gerekçeler nelerdir? İsmin;
- Dalga konusu edilebilecek nitelikte olması,
- Komik bir çağrışım yapması,
- Toplumun genel ahlak anlayışına aykırılık teşkil etmesi,
- Toplumca bilinen bir suçlu ile ya da terör örgütü elebaşı ile aynı olması,
- Telaffuzu güç olması,
- Zor söylenmesi,
- Gerçek yaşamda kişiyi yansıtmaması. Bir başka ifadeyle, kişinin, kimlikte yazılı ismi ile tanınmaması; farklı bir adla bilinmesi ve bu durumun uzun süredir bu şekilde devam etmesi,
- Mesleği veya uğraşı ile bağdaşmaması, tezatlık teşkil etmesi,
- Kişinin bizzat kendisine ya da ailesine karşı ağır bir suç işleyen kişiyle aynı olması ve bu durumun kişide yahut aile üyelerinde travma etkisi yaratması,
İsim ve soy isim bireyin ayrılmaz bir öğesidir. Kişi bununla anılır ve tanımlanır. Ad veya soyadı niteliği gereği onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde anlam taşır. Adını benimsemeyen kişiliği ile özdeşleşmeyen kimsenin, adını değiştirmek istemesi en doğal hakkıdır. Böyle bir durumda, ad değiştirme istemlerini içeren davalarda davacının tercih ve arzusunun ön planda tutulması ve öncelikle dikkate alınması gerekir.
Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü “haklı neden” bu kapsam içinde değerlendirildiğinde hâkimin bu konudaki takdiri ileri sürülen nedenin ve yeni alınmak istenen ad veya soyadının toplum değerlerine ve kanunun buyurucu kurallarına ters düşmeyen, özellikle başkalarına veya çevreye zarar vermeyen, incitmeyen nitelikte bulunduğunun tespiti gerekir. Yargıtay uygulamalarında, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı ad ve soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı neden teşkil edeceği kabul edilmiştir.
Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.
Ayrıca 7196 sayılı Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan veya toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen isimler bir defaya mahsus olmak üzere nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak değiştirilebilir. İsim değişikliği, nüfus müdürlüğünde daha hızlı gerçekleşmektedir. Başvuru bir dilekçeyle yapıldıktan sonra yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvurucu, başvuru sonucunu e-devlet sorgusu ile öğrenebilmektedir.
İsim Değiştirme | Dava Yolu ve e-Devlet Kapısı
İsim değiştirme işlemi iki farklı yoldan yapılır: dava yolu ve e-Devlet kapısı. e Devlet sistemi üzerinden ad ve soyadı değişikliğine ilişkin prosedüre makalemizin sonunda yer verilmiş olup öncelikle dava yoluyla isim değiştirme prosedürüne değineceğiz. İsim değiştirme sebebiyle dava dilekçesi örneği içeriğimizde mevcut olup ilgili ziyaretçilerimizin dikkatle incelemesini tavsiye etmekteyiz.
İsim Değiştirme Davası
İsim (ad) ve soy isim (soyadı) şahısların tanınmasını, birbirinden ayrılmasını ve toplumda kamu düzeninin tesis edilmesini sağlar. Her bireyin adı ve soyadı vardır. Hukuk düzeni, bireyin isminin ve soy isminin nüfus siciline tescil edilmesini zorunlu kılar.
İsim ve soy isim kişiye sıkı sıkıya bağlıdır. Dolayısıyla hukuk sistemimizde “ismin değişmezliği ilkesi” benimsenmiştir. Ne var ki, kişinin haklı sebepleri olması halinde adını ve soyadını değiştirmesi de mümkündür. Bu değişiklik, TMK m.27 uyarınca ancak hakimden talep edilebilir. TMK m.27:
Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
İsim Değiştirme (Ad Soyadı Değişikliği) Davası ile İlgili Bilinmesi Gereken Hususlar | |
Yasal Dayanak | 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi. |
Görevli Mahkeme | Asliye Hukuk Mahkemesi. |
Yetkili Mahkeme | Şahsın ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi. |
Davalı | Nüfus Müdürlüğü. |
Delil | İsim değiştirme isteminin haklı gerekçeye dayandığı, hukuka uygun her türlü delille ispat edilebilir. Genellikle tanık beyanına başvurulur. |
Dava Sonucu | Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur. |
Yargılama Usulü | Basit yargılama usulü (Çekişmesiz yargı işi) |
İtiraz | Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir (Zarar görenin yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi). |
İstinaf | Kararın öğrenilmesini takiben 2 hafta içinde kanun yoluna başvurulabilir. |
Temyiz | Temyiz yolu kapalıdır. |
Yasal Süre (Zamanaşımı – Hak Düşürücü Süre) | Süreye tabi değildir. Haklı gerekçe olması halinde arzu edilen zamanda açılabilir. |
Dava Süresi | Avukatsız 6 – 9 ay, avukat yardımıyla 1 – 3 ay. |
İsim Değişikliği Nasıl Yapılır? | Haklı sebebin varlığı hakinde hakim takdiriyle ad değişikliği yapılır. |
Dava Ücreti (Yargılama Gideri) | Takriben 1000 TL. |
İsim Değiştirme Davası Nasıl ve Nerede Açılır?
İsim değiştirme davasında yetkili mahkeme kişinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi olup görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir.
Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir. Uygulamada, genellikle tanıklarla ispat edilmeye çalışılmaktadır. Dava sonucunda, isim değişikliği talebi kabul edildiğinde ismin değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur (TMK md.27/2).
Davanın reddedilmesi durumunda, Asliye Hukuk Mahkemesinin kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
Davasız İsim Değiştirme İmkanı Var mı?
Davasız isim değiştirme imkanı ancak sınırlı hallerde mevcuttur. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun Geçici 11. maddesinde bu sınırlı haller belirtilmektedir. Bu bakımdan 6.12.2019 tarihinden itibaren aşağıdaki şartların var olması halinde üç yıl içerisinde dava açmaksızın ilgilinin nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvuru yapılarak isim değiştirmesi söz konusu olabilecektir. Buna göre;
- Kişinin soyadının Soyadı Kanununa aykırılık teşkil edecek şekilde imla veya yazım hatası olması
- Soyadının genel ahlaka uymaması, anlam kaymalarına sebep olması
- Toplumca gülünç bulunan isim veya soyada sahip olunması
Hallerinin varlığı halinde il veya ilçe nüfus kurulları tarafından bir kereye mahsus olmak üzere isim değiştirme isteği olan kişinin talebi veya başvurusu üzerine isimin değiştirilmesi mümkün kılınmıştır.
İsim Değişikliğinin Kabulü Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
TMK md.27/4 hükmüne göre; adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
Soyisim (Soyad) Değiştirebilir Mi?
Soyisim değiştirme de gerekli şartların olması durumunda mümkündür. Ad değiştirme davasında olduğu gibi isim değiştirme davasında belirtilen şartların varlığı burda da aranacaktır. Soyisim değiştirme davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise; ikametgah adresinin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
e Devlet İsim Değiştirme (2025)
e Devlet isim değiştirme işlemi çok daha pratik, kolay ve kısa süreli bir işlem olduğu için merak konusudur. Milyonlarca vatandaşın sıkça kullandığı e-Devlet kapısı, getirilen yeni düzenlemeyle birlikte mahkemesiz isim değişikliğine olanak tanımakta.
Mahkeme kararı olmaksızın, bir defaya mahsus ad ve soyadı değiştirilmesine imkan sunan e Devlet kapısı, mobil ya da elektronik imzaya sahip vatandaşlar tarafından kullanılabilir. e Devlet isim değiştirme işleminin nasıl yapılacağını adım adım izah ettik. İlgili ziyaretçilerimizin içeriğimizi dikkatle incelemesini tavsiye ediyoruz.
Hap Bilgi
Kullanılan adın ve/veya soyadın değiştirilerek bir yeni isme ve/veya soy isme sahip olunması “isim değiştirme” işlemi olarak adlandırılır.
e Devlet isim değiştirme kişinin adı ve soyadının değiştirilerek bir yeni isim veya soy isim alması için değil, ad ve soyadı değişikliği sürecini takip edebilmesi ve/veya ancak belirli hallerde isim değişikliği yapabilmesi ve belirli işlemleri tamamlaması için kullanılır. e Devlet Kapısı yardımıyla yapılabilecek işlemlerden bazıları şunlardır:
- Nüfus kağıdı ve sair kimlik belgelerinin tekrar düzenlenmesi,
- İsim (ad) değişikliğinin ardından düzenlenen yeni nüfus cüzdanı bilgilerinin paylaşılarak, banka hesapları, kredi kartları, sigorta vs. hizmetlerin güncellenmesi,
- Ad ve soyadı değişikliğine dair yasal süreci takip etmek ve mevcut durumu kontrol etmek,
İsteniyorsa e – Devlet Kapısı’ndan yardım alınabilir. Ne var ki, e Devlet isim değiştirme işlemi için doğrudan kullanılamaz.
Hap Bilgi (e – Devlet Nedir?)
e-Devlet (Dijital Türkiye); devlet hizmetlerinin vatandaş gereksinimleri dikkate alınarak dijital ortamda, kesintisiz, hızlı ve güvenli bir şekilde ortak bir platform üzerinden vatandaşa ulaştıran çevrim içi sistemdir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, isim ve soy isim değiştirmek e Devlet kapısı üzerinden başvuruların yapılabileceğine yönelik duyuru yaptıktan sonra e Devlet isim değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Yapılan bildirim üzerine e-Devlet sistemi üzerinden çevrim içi bir şekilde ad soyadı değiştirme işlemi yapmak isteyenlerin şu adımları takip etmesi gerekir:
- e – Devlet kapısına giriş yapın.
- Arama bölümüne “ad ve Soyadı” yazın.
- “İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” seçeneğine tıklayın.
- Mobil İmza ya da Elektronik İmza kullanarak onay verin.
- Başvuru ekranında yer alan yönergeyi doğru bilgilerle doldurarak başvuru işlemini tamamlayın.
e – Devlet sistemi üzerinden ad – soyad değiştirmek için kullanılan bu hizmet 24.12.2022 tarihine kadar kullanılabilir. Söz konusu tarihten sonra isim değiştirme işlemleri için e Devlet kapısı kullanılamaz.
e Devlet kapısı üzerinden soyadı (soy isim) değişikliği, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bildirime göre 24.12.2022 tarihine kadar yapılabilmekte idi. Fakat şu an için bu yöntemle ad ve soyad değişikliği yapılamamaktadır. O halde, bu değişiklik için nasıl bir yol izlenmeli sorusuna yanıt için içeriğimizin girişinde yer alan “Dava Yolu” ile isim değiştirme sürecini incelemenizi tavsiye etmekteyiz.
İsim Değiştirme Davası Dilekçe Örneği
Haklı nedenle adın değiştirilmesi ve değişikliğin nüfus kayıtlarına işlenmesi istemli dilekçe örneğinin açık hali aşağıda yer almaktadır. Bahse konu dilekçe örneğini .doc (WORD) formatında indirmek içinse hemen altta yer alan indirme bağlantısına tıklayabilirsiniz.
… … MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
İSTEMDE BULUNAN :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
MADDİ İLGİLİ : … İli/İlçesi Nüfus Müdürlüğü’ne izafeten, … Nüfus Müdürü
ADRESİ :
KONU : Haklı nedenle adın değiştirilmesi ve değişikliğin nüfus kayıtlarına teşmiline dair talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz, dilekçe ekinde yer alan nüfus kayıt örneklerinden (EK 1) de anlaşılacağı gibi … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Cilt No, … Hane No ve … Sayfa No’da bekar/evli, kadın/erkek olarak kayıtlı bulunmakta olup, … adını taşımaktadır.
2-) Müvekkilimizin mevcutta taşımakta olduğu adı, güç telaffuz edilmesinin yanı sıra ve bundan daha da mühim olarak, bilhassa günlük konuşma dilinde taşıdığı farklı anlam/anlamlar bakımından, kendisini, üçüncü kişiler nezdinde genellikle komik duruma düşürmekte ve son derece sıkıntılı anlar yaşamasına sebep olmaktadır. Kimi hallerde gösterilen tepkinin dozu kaçmakta ve durum, müvekkilimiz için son derece kırıcı etkilere sebep olmaktadır. Bu husus, sayın mahkemenizce uygun görülmesi durumunda, mahkemeniz nezdinde dinletilecek tanıkların (EK 2) beyanları ile yargılama hengamında açıkça görülecektir.
3-) Yargıtay’ın yerleşmiş uygulamalarına göre, kişinin telaffuzu güç bir isme sahip olması ve bu ismin komik çağrışım uyandırması halinde isim değişikliği yapılması konusunda dava açabilmesi için haklı sebep kabul edilmektedir. Binaenaleyh müvekkilimizin mevcutta taşımakta olduğu ve … şeklindeki adının … olarak değiştirilmesini mahkemenizden talep etmek mecburiyeti hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 27 ve 5490 S. K. m. 35, 36, 6100 S. K. m. 382- 388, Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m. 64.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kayıtları, Yargıtay İçtihadı Örnekleri, Tanık Beyanları
TALEP NETİCESİ : Yukarıda izah olunan gerekçelerle, müvekkilimizin mevcutta taşımakta olduğu ve … şeklindeki adının … olarak değiştirilmesine karar verilmesini, bilvekale ve saygıyla talep ederiz. …/…/…
EKLER:
1- Aile nüfus kaydı örneği,
2- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,
3- Yargıtay İçtihadı Örnekleri
4- Bir adet özel yetkiyi içeren onaylı vekaletname örneği.
İstemde Bulunan Vekili
Av. Ahmet ALKAN
Merhaba Ahmet bey e devlet isim değiştirme için avukat gerekli midir ?
Merhaba Ayşe Hanım;
İsminizde harf hatası v.b. durumlar varsa e devlet üzerinden de 1 defaya mahsus isim değiştirme imkanınız vardır.
Merhaba Ben avukatsız şekilde dava açtım 2 305 tl ücret ödedim 1 ay sonra durusmam var gazete ilanı gibi masraflar için ayri ücret isterlermi
Merhaba, sorunuzun yanıtı, açtığınız davaya göre farklılık arz edeceğinden dolayı bize sunduğunuz bilgiler çerçevesinde kesin bir yanıt vermemiz söz konusu değil. İyi günler dileriz.
Merhaba Ahmet bey oğlumun ismi Muhammed
Sonrada öğrendimki ismin cocukta sıkıntı yapıyor
İsme ilave yapabilir miyiz?
Merhaba, haklı gerekçeniz varsa oğlunuzun Muhammed ismine ilave başka bir ismi de isim değiştirme davası açarak ekletebilirsiniz.
Bu konuda daha fazla bilgi almak için ofisimizin iletişim bilgilerinden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
merhaba, ismim arapca ve turkce bir isimle degistirmek istiyorum cevremdeki insanlarda beni turkce ismimle taniyor gecerli bir sebep mi?
Merhaba, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.27’de “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. İleri sürülen sebebin haklı olup olmadığı ise somut olay nezdinde hakim tarafından değerlendirilir. Bu süreçte avukat yardımı almanız, gerekçenizin, hukuki temeller üzerinde ve olumlu sonuç alınmasını kolaylaştıracak nitelikte olmasına yardımcı olacaktır. Dilerseniz ofisimizle irtibata geçebilir ve hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Yeni bebeklerim oldu ikiside iki isimli ve soy adıyla çok uzun oluyo bu geçerli bir sebep mi acaba
Merhaba,
Bebeklerinizin isimlerini değiştirmek için “isim uzunluğu” genellikle tek başına haklı gerekçe olarak değerlendirilmez. Fakat, isim değişikliği davası açabilir ve uzun ismin çocuklarınızın yaşamını olumsuz etkileyebileceğini gerekçelendirebilirsiniz. Gerekçenizin mahkemece haklı bulunması halinde isim değişikliği talebiniz yerine getirilir.
İyi günler dileriz.
Merhabalar e devlet üzerinden isim değişikliği başvurum reddedildi.Adımı değiştirmek istiyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olurmusunuz?
Merhaba Mecbure Hanım
Davayı adliyeden bir dilekçe ile açıp kendiniz takip edebilirsiniz. Veya bir avukata vekaletname vererek süreci başlatabilirsiniz. İsim değişikliği davaları ortalama 3-8 ay arasında sürer.
Alkan hukuk bürosu olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Merhabalar avukatsız isim değiştirmek için nüfus müdürlüğüne mi gitmem gerekiyor ve avukatsız örnek dilekçe örneği verebilir misiniz dilekçeyi nasıl yazacağım
Merhaba, isim değiştirme için pekala avukat yardımı almanız şart değil; ancak, hatalı veya ihmali bir işlem sebebiyle uygulamada çokça görmekteyiz ki telafisi güç kayıplar yaşanmakta. Dolayısıyla hukuken eksiksiz, güçlü ve etkili bir dilekçe düzenlenmesi için tarafımıza başvurabilirsiniz. Konu hakkında randevu talebi için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba, kimlik adım ilknur. Küçüklükten ismime fobim var ilk çocuk son çocuk diye, çevremdeki herkes nur olarak tanıyor ,bu süreci nasıl atlatabilirim, ismimin sadece ilk ‘ini kaldırabilir miyim e devletten böyle bi talep oluşturabilir miyim?
Merhaba Nur Hanım;
İsminizde harf hatası v.b. durumlar varsa e devlet üzerinden de 1 defaya mahsus isim değiştirme imkanınız vardır. Eğer talebiniz olumsuz sonuçlanırsa hukuki süreci başlatmanız gerekir.Davayı adliyeden bir dilekçe ile açıp kendiniz takip edebilirsiniz. Veya bir avukata vekaletname vererek süreci başlatabilirsiniz.
Ismimi değiştirebilirmiyim acaba çok pahalı dediler ama ilk nüfus müdürlüğünemi gitmemiz gerekiyor adliyeyemi gitmem gerekiyor bide tahmini ücret nekadardır
Merhaba Huri Hanım;
Hukuki süreci adliyeden bir dilekçe ile açıp kendiniz takip edebilirsiniz. Veya bir avukata vekaletname vererek süreci başlatabilirsiniz.
Merhaba Ahmet Bey iyi günler kolay gelsin. Avukata vekalet verdiğimiz zaman tüm işleri avukatımız mı hallediyor. Benim 2 tane ismim var Ahmed Samed. Samed isminin anlamının ağırlığından ve din açısından koyulmasının sakıncalı olmasından dolayı ve ayrıca Suriyeli damgası yiyorum bu durum beni rahatsız ediyor bunlardan dolayı ismimi değiştirmek istiyorum. Ben ismimi Ahmet Yavuz Selim yapabilir miyim acaba Ahmet isminin anlamına yakıştırdığım isimler olduğu için ismimi böyle değiştirmek istiyorum böyle bir imkanım var mı acaba? Ahmet Yavuz Selim olarak ismimi değiştirebilir miyim? Ücret olarak ne kadara mâl olur? Bilgi alabilir miyim? Teşekkür ederim, hayırlı akşamlar dilerim.
Merhaba, isim değiştirme davası kapsamında avukata vekaletname vermeniz halinde tüm işlemlerinizi avukatınız gerçekleştirebilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba kızımın ismi Emine lina 2 yaşında Emine ben Annemin ismi diye koydum fajat sonradan eşim benim sevgilimin ismide Emine nasıl unuttun koydun diyerek beni tahrik etti ediyorda birlikte dava için gitmeyi kabul etmiyor Lütfen bana destek olurmusunuz ?
Merhaba, kızınızın ismini değiştirmek için haklı bir sebebiniz var fakat avukata vekaletnameyi anne baba olarak birlikte vermeniz gerekeceği için eşinizin de isim değiştirilmesini istemesi gereklidir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
İsim değiştirme davasını kazandım gazete ilanı sürecinde bu süreç devam ederken ikametgahı mı farklı şehire alsam sorun olur mu
Merhaba, ikametgah değişikliğinin hukuksal açıdan herhangi bir engel teşkil edip etmediğini dosya üzerinden inceleyip yanıt vermemiz daha isabetli olacaktır. Bunun için 0(242) 242 1 242 üzerinden, bahse konu sürece ilişkin hukuk danışmanlığımıza müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba benim davam olumlu gecti karara cikmis gozukuyor ve bana bir kagit geldi ama ne yapacagimi bilmiyorum gazeteye ne zaman nasil nerden goturuyoruz ondan once bildirmem gereken bi yer var mi tekrar adliyeye mi gitmem gerek anlatabilir misiniz
Merhaba Güliz Hanım. Karar sonrası sürece ilişkin prosedür hakkında sağlıklı bilgi verebilmemiz için ilgili mahkeme kararı başta olmak üzere çeşitli hususları değerlendirmemiz icap eder. Bu çerçevede hukuk danışmanlığı almak için dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Avukatmız yoksa Bir adet özel yetkiyi içeren onaylı vekaletname örneği vermemize gerek var mı? Ve müvekkilimiz yerine ne yazabiliriz?
Merhaba, avukatınız mevcut değilse avukat için düzenlenecek ve özel yetki ihtiva edecek tasdikli vekaletnameye ihtiyaç yoktur. Fakat somut işinizin avukat marifetiyle çözülmesi gerekiyor veya başkaca durumlar sebebiyle özel yetki içeren onaylı vekaletname çıkarılmasını mecbur kılıyorsa bu hususun gözetilmesi gerekir. İyi günler dileriz.
merhaba, indexlenmesini istemediğim için ismimin tamamını teşhir etmek istemiyorum, abdül ile başlayan bir ismim var ve ateist birey olarak bunu kullanmak istemiyorum, bunu bertan veya berhan ile değiştirebilir miyim ? Teşekkürler
Merhaba, isim değişikliği talebinin haklı gerekçeye dayandırılması icap eder. Kişinin sahip olduğu isim ile inancı arasında tezatlık bulunması da bu haklı gerekçeler arasında yer alır fakat belirtmemiz gerekir ki herhangi bir isim değişikliği talebinde ileri sürülen gerekçe “haklı” olarak değerlendirilebilirken bir başka talepte bu durum söz konusu olmayabilir. Zira bir gerekçenin “haklı” olup olmadığı, somut durumun özellikleri ve koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu nedenle isim değişikliği gerekçesinin hukuki bakımdan sağlam temeller üzerinde ileri sürülmesi, müspet sonuç alınması adına çok daha yararlı olacaktır. Dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir; bu hususta danışmanlık hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Mrb ben e devletten ismimi degistirdim fakat fakat pişman oldum isim degistirme davasi acsam mahkemeye gitmem gerekecek mi sadece dilekce versem oluyor mu?
Merhaba, isim değiştirme isteminin kabul edilmesi, istem gerekçesinin haklılığına bağlıdır. Bu nedenle, gerek mahkemeye gitmeniz icap edecek mi gerekse değişiklik talebinizin nasıl bir gerekçe üzerine temellendirilerek haklı gerekçe olacağı hususlarında uzman yardımı almanız en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 üzerinden büromuzla irtibata geçebilir; tarafınıza bu konuda danışmanlık verilmesini talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar. Ben ismimi değiştirmek istiyorum fakat haziranda yks sınavına gireceğim ve belgelerde vs. sıkıntı çıkar mı acaba? Zaten şimdi başvuru yapsam 6 ay içinde sonuçlanır diyorlar. Yani davayı şimdi açsam bile sınava kadar değişmiş olmayacak yüksek ihtimalle. Üniversiteye başlamadan da değiştirmek istiyorum. Sizce şimdi dava açsam sorun olur mu?
Merhaba Aleyna Hanım. Haklı gerekçeniz bulunmak kaydıyla isim değiştirme talebinize engel teşkil eden bir durum söz konusu değil. Fakat harici durumların da incelenmesi gerekebilir. Anlattıklarınızdan hareketle herhangi bir engel olmadığını ifade edebiliriz. İyi günler dileriz.
Slm bende adımı değiştirmek istiyorum küçük yaştan beri annesizim yaşım 29 olmuş 8 yaşında annem beni terketti ondan kalan işimi istemiyorum bana bi faydası hayırı olmadı ondan kalan birşeyi istemiyorum adım Fatma bu isimi istemiyorum değiştire bilirmiyim sence
Merhaba, isim değişikliği için haklı gerekçe olması gerekir. Sizin durumunuzu etkili bir dilekçe ile ileri sürmek, müspet sonuç alınması bakımından önem taşır. Dolayısıyla gerek dilekçenin düzenlenmesi gerekse sürecin takibi noktasında ofisimizden hizmet talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
isim degiştirme davalarının ücreti ne kadar acaba
Merhaba, yorum üzerinden dava ücreti bilgisi veremiyoruz. Dilerseniz ofisimizle irtibat kurabilir; kapsamlı bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar
Evlilik sonrası kadınların sadece evlilik öncesi soyadlarını kullanabilmeleri ile ilgili yasal yol açıldı diye biliyorum
Ancak hali hazırda evli olanlar için, pratikte bu değişikliğin nasıl gerçekleşebileceğine dair herhangi bir bilgiye ulaşamadım
Konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz
Merhabalar, bahse konu değişiklik hakkında hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
merhaba ismim arapca ve turkce bir isim ole degistirmek istiyorum cevremdeki insanlarda beni turkce ismimle taniyor gecerli bir sebep mi?
Merhaba, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.27’de “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. İleri sürülen sebebin haklı olup olmadığı ise somut olay nezdinde hakim tarafından değerlendirilir. Bu süreçte avukat yardımı almanız, gerekçenizin, hukuki temeller üzerinde ve olumlu sonuç alınmasını kolaylaştıracak nitelikte olmasına yardımcı olacaktır. Dilerseniz ofisimizle irtibata geçebilir ve hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Slm bende adımı değiştirmek istiyorum küçük yaştan beri annesizim yaşım 29 olmuş 8 yaşında annem beni terketti ondan kalan işimi istemiyorum bana bi faydası hayırı olmadı ondan kalan birşeyi istemiyorum adım Fatma bu isimi istemiyorum değiştire bilirmiyim sence
Merhaba, isim değişikliği için haklı gerekçe olması gerekir. Sizin durumunuzu etkili bir dilekçe ile ileri sürmek, müspet sonuç alınması bakımından önem taşır. Dolayısıyla gerek dilekçenin düzenlenmesi gerekse sürecin takibi noktasında ofisimizden hizmet talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba Uyap da Safahat bilgisinde en son eklenen işlem
Gerekçeli karar evrakı hazırlandı diyor
Bu durumda davacının yapması gereken birşey varmı
Merhaba, bahse konu dava ve bu davaya bağlı olarak gerekçeli karar hakkında malumat sahibi olmadığımız için net bir yanıt vermemiz yanıltıcı olabilir. Dilerseniz ofisimizle irtibat kurmak suretiyle hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba ben şuan Abdülkadir ismini kullanıyorum ismimi kadir yapmak istiyorum bunun için dava açmam gerekir mi
Merhaba, haklı bir gerekçeye dayanmak kaydıyla isim değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. Söz konusu davaya bakmakla görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. İyi günler dileriz.
Merhaba Ahmet bey ben Antalya’dan yazıyorum size ismim Betül ismimle ilgili arkadaşlarım çok dalga geciyor beton baykuş şekli gibi ve okuyorumda bu yüzden ismimi değiştirmem mümkün mü harç bedeli ne kadar acaba suan bide bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba, isim değişikliği talebinizin haklı bir gerekçeye dayanması halinde isminizi değiştirmeniz mümkündür. Mahkeme masrafı ise başvuru harcı, peşin harç ve gider avansı vd. kalemlerin toplamıdır. İsim değiştirme isteminiz üzerine hukuki bakımdan doğru yönlendirme ve yol haritası için hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
17 yaşında bir kızım bu haziranda 18 oluyorum. Çocukluğumdan beri babamla hiç görüşmedim ondan haber aldığım zamanalrda ise polislere annemi öldürdüğüne dair iddialarda bulunduğunu öğrendim. Artık 18 e yakın olduğum için sürekli haber alıyorum ve beni almakla ilgili tehditlerde bulunuyor hayatında baba kavramı olmayan ben için en iyi zamanlarımda böyle kokrunç bir adamdan haber almak veya yüzüznü görüp soyismini taşımak istemiyorum isim soyisim değişikliği için sizce buna sıcak bakarlarmı
Merhaba, soyisim değişikliği isteminiz, babanız dolayısıyla söz konusu olan tehdit durumu ve soyadınızın size verdiği psikolojik zarar sebebiyle haklı kabul edilebilir.
İyi günler dileriz.