İstinaf nedir? söz konusu olduğunda; yerel mahkeme kararının istinaf mahkemesi marifetiyle yeniden incelenmesi yanıtı verilebilir. Kanun yollarından biri olan istinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararların üst derece mahkemeleri aracılığı ile denetlenmesidir.
İstinaf kanun yoluna başvurulacağı zaman üst derece mahkemesi denetleyeceği kararları olay açısından ve hukuki yönden ele alır. Bahse konu edilen kanun yolu temyiz kanun yolundan bazı yönleri ile ayrılmaktadır.
İlk derece mahkemesinin kararı denetlenirken yeni bir yargılamanın yapılabilmesi de bu sayede mümkün olur. İstinaf mahkemesinin bu kanun yolunu kullanarak inceleme yapması durumunda verilecek karara karşı hukuki koşullar oluşması durumunda temyiz incelemesi yapılması için Yargıtay’a başvurulabilir.
Ceza Mahkemeleri ve Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca bahsedilen kanun yoluna başvurulacağı zaman hangi şartların sağlanması gerektiği belirtilmektedir. İlk derece mahkemesinin bir hükmü kendiliğinden incelenmek üzere istinaf mahkemesine göndermesi söz konusu olmaz. Bu kanun yoluna başvurmak istendiğinde kararı veren yerel mahkemeye bir dilekçe vermek sureti ile başvurulması gerekir.
İstinaf Mahkemesi Nedir?
Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararlar denetleneceği zaman İstinaf Mahkemesi’ne başvurulur. Bu mahkeme davaya yönelik olayların incelenmesinin yanı sıra hukuki denetimin yapılması için de çalışır. Söz konusu mahkeme tanıkları yeniden dinleyebileceği gibi delil toplama yetkisine de sahiptir. Yerel mahkeme kararlarının bozulması veya onanması söz konusu olmayan bir uygulamadır.
İstinaf Mahkemesi ise davayı yeniden ele alarak bir karar verebilir. Hukuk davalarında ya da ceza davalarında bu uygulama yapılabilir. Şimdi, birçok kişi tarafından sıkça araştırılan ve yanıtı merak edilen bir başka soruya, Hukukta İstinaf Ne Demek? sorusuna mercek tutacağız.
İstinaf başvurusu, incelemesi ve karara karşı takip edilecek prosedürün belirlenmesi süreçlerinde hukuk yardımına başvurmak, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına en sağlıklı yaklaşımdır.
Hukukta İstinaf Ne Demek?
Hukukta başvurulan kanun yolları arasında yer alan istinaf kanun yolu yerel mahkeme kararlarının üst derece mahkemesi tarafından denetlenmesini sağlar. İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar söz konusu kanun yolu aracılığı ile hem olay açısından hem de hukuki yönden denetlenebilmektedir.
İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararın eksik ya da hatalı olduğu düşünülürse tarafların verilen kararın tekrar incelenmesi ve denetlenmesi yönündeki talepleri dikkate alınır. Bu durumda ise ilgili kişilerin yasal süreleri içerisinde üst mahkemeye başvuruda bulunması gerekir.
Hukuk veya ceza yargılamaları yapılırken ilk derece yargılaması sırasında mahkemenin vermiş olduğu kararın taraflarca bahsi geçen kanun yoluna götürülebilmesi mümkündür. Bu sayede üst derece mahkemesinin davayı olay yönünden ve hukuki açıdan yeniden ele alması söz konusu olur.
Süresi içerisinde yapılmayan başvurular ilk derece mahkemesinin vereceği kararın kesinleşmesine yol açacağından başvuru için ön görülen yasal sürelerin dikkate alınması gerekir. Bu sebeple de ilk derece mahkemesinin verdiği kararın tebliğ tarihi, dikkate alınarak 14 gün süre içinde (hukuk davaları), 7 gün içinde (ceza davaları) bahsi geçen hukuk yoluna başvurulması icap eder.
İstinaf Mahkemesi Görevleri Nelerdir?
Söz konusu mahkemeler üst derece mahkemesi olarak görev yapar. Hukuk ya da ceza davaları sonucunda verilen kararların eksik ya da yanlış olduğunun düşünülmesi durumunda tarafların başvuru mercii olan üst derece mahkemesi bahsi geçen kanun yolu aracılığı ile yeni bir yargılama yapabileceği gibi karar da verebilir.
İlk derece mahkemelerinin davaya ilişkin karar verdiği durumlarda kural olarak İstinaf Mahkemesi’ne başvurulabilir. Bu kanun yoluna başvuracak olan kişinin hukuki yararının olup olmadığına bakılmaktadır.
Bahsi geçen kanun yoluna müracaat edildiğinde inceleme mercii bir karar vermeden önce başvurudan vaz geçebilme hakkı da taraflara tanınmıştır. Üst derece mahkemesi olay incelemesi ve hukuki denetim yaptıktan sonra çeşitli kararlar verebilir. Bu kararlar arasında yer alan bazı örnekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Esastan ret,
- Bozma,
- Düzelterek esastan ret,
- Davanın yeniden görülmesi,
- İlk derece mahkemesine gönderme.
İstinaf Kanun Yolu Nedir?
Hukukta başvurulabilecek kanun yolları arasında yer alan bahsi geçen kanun yolu ile yerel mahkemelerin vermiş olduğu kararlar yeniden incelenebilir ve denetlenebilir. Hukuk veya ceza davaları söz konusu olduğunda verilen kararlar için bu kanun yoluna başvurulabilir. Söz konusu kanun yolu ile ilgili olarak ceza davaları kapsamında bazı kararlar için başvuru yapılamaz. Bunlar için verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir:
- Adli para cezası (3000 TL dahil ) mahkumiyet hükümleri aleyhinde başvuru yapılamaz.
- Adli para cezasını gerektiren suçlardan üst sınırı 500 günü geçmeyen hallerde beraat hükümleri kesin kabul edildiğinden istinaf kanun yoluna başvurulamaz.
- Özel kanunlar kapsamında bazı hükümlerin kesin olduğu belirtilir. Bu gibi hallerde yazılı hükümler aleyhinde başvuru yapılamamaktadır.
Süre ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
(İstinaf Kanun Yolu * İstinaf Mahkemesi * İstinaf İncelemesi)
İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
İstinaf Mahkemesine süresi içerisinde başvuru yapılmadığında ilk derece mahkemesinin verdiği karar kesinleşir. Söz konusu kanun yoluna başvurulduğunda mahkemenin davayı olay yönünden ve hukuki açıdan yeniden ele alması gerekir.
Söz konusu ise davanın gereksinimlerine ve kapsamına bağlı olarak sürede değişiklik olur. Üst derece mahkemesinin dava ile ilgili yeni deliller talep etmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda davanın sonuçlanması farklı sürelerde gerçekleşebilir.
İstinaf İncelemesi Ne Kadar Sürer?
Mahkemenin iş yüküne bağlı olarak inceleme sürelerinde değişiklik olabilir. Bu sebeplerle bahsi geçen kanun yoluna başvurulduğunda yapılacak inceleme yaklaşık olarak 30 günü bulabilmektedir.
İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar?
Yerel mahkemelerin verdiği kararın tebliğ tarihinden itibaren hukuk mahkemeleri için 14 gün, ceza mahkemeleri için 7 gün yasal süresi içerisinde istinaf başvurularının yapılması gerekmektedir. Bu sebeple söz edilen kanun yoluna başvuru yapılacağı zaman mahkemeye dilekçe verilmek sureti ile hareket edilmelidir.
İstinafta Olan Dosya Ne Zaman Sonuçlanır?
Yerel mahkemece verilmiş olan kararların yeniden incelenmesi, hukuki boyutu ve olay açısından değerlendirilmesi için başvurulan kanun yollarından biri olan istinaf için üst derece mahkemelerine müracaat edilir.
Üst derece mahkemesinin davaya ilişkin dosyayı yeniden incelemesi ve gerekli görmesi durumunda yeni delilleri talep ederek yargılamayı tekrar yapabilmesi mümkündür. Bu tür dosyaların sonuçlanma süresi davanın kapsamına bağlı olarak değişebilmektedir.
İstinaftan Sonra Temyiz Ne Kadar Sürer?
İstinaf başvurusu yapıldıktan ve mahkemece karar açıklandıktan sonra tebligatın taraflara yapılması gerçekleşir. Karar tebliğ edildikten sonraki 15 günlük yasal süresi içerisinde de temyiz başvurusu yapılabilir.
İstinaf davası görülürken tarafların duruşmada olması ve kararın yüzlerine okunması durumunda ise temyiz süresi kararın taraflara okunması ile başlar. Temyiz yolunda hukuka uygun karar verilip verilmediği incelenmektedir. Temyiz hukuk yoluna başvurulduğunda mahkemelerin iş yüküne bağlı olarak sonuçlanma süreleri değişebilir.
İstinaftan Yargıtay’a Giden Dosya Ne Zaman Sonuçlanır?
Mahkemelerce verilmiş kararların Yargıtay tarafından hukuka uygun olup olmadığının incelendiği hukuk yolu temyizdir. Yargıtay’a gidecek olan dosyanın incelenmesi Yargıtay’ın iş yüküne, davanın kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte 1-2 yıl gibi süreler davanın sonuçlanması bakımından ön görülebilmektedir.
Tazminat Davası İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Hukuk davalarının yanı sıra ceza davaları için de istinaf başvurusu yapılabilir. Tazminat davası sebebi ile yapılacak baş vurular sırasında bahsi geçen kanun yolunun uygulanabilmesi için ön inceleme süreci gerçekleştirilir. Bu aşamada Bölge Adliye Mahkemesi’nin ve ilgili dairenin görevi açısından uygunluğa bakılır. Kararın kesin olup olmadığı incelendikten sonra başvuru süresindeki uygunluk incelenir.
Başvuru şartları yerine getirilmiş ise ve başvuru sebebi-gerekçesi uygun bulunduğunda ön inceleme tamamlanır. Ön inceleme olumlu sonuçlandığında da dosyanın esasına geçilmektedir. Mahkemenin iş yükü ve dosyanın kapsamı da bu süreçte davanın sonuçlanma süresini doğrudan etkiler.
İş Mahkemesi İstinaf Süresi Ne Kadar Sürer?
İş Mahkemesi ile ilgili yapılacak başvurularda İstinaf Mahkemesi’nin öncelikle dava dosyasını ön incelemeye alması ve koşulların sağlanıp sağlanmadığına bakılması gerekir. Koşulları sağlayan bir başvurunun dosyanın esasına geçişe imkân vereceği görülmektedir.
İfade edilen durumda mahkeme süreci de başlatılabilir. Sözü geçen kanun yoluna başvurularda mahkemelerin iş yükü yoğun olduğu hallerde dava süreci de uzayabilmektedir. Bu sebeple belirli bir süreden söz edilmesi güçtür.
Boşanmada İstinaf Ne Kadar Sürer?
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen dava türleri arasında yer alır. Boşanma davasında hâkimin vereceği gerekçeli kararın ardından istinaf kanun yolu başvurusu yapılabilir. Bu durumda sözü edilen kanun yolu aracılığı ile yerel mahkemenin vermiş olduğu karar üst derece mahkemesi tarafından yeniden gözden geçirilecektir.
Gerektiği durumlarda davanın yeniden görülebilmesi de bu kanun yoluna başvurulduğunda mümkün olmaktadır. Süre bakımından konu ele alındığında ise mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik olurken ortalama 1 yıllık bir süreden söz edilebilir.
İstinafa Giden Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davasında hâkimin gerekçeli kararını açıklaması ile istinaf kanun yoluna müracaat etme hakkı taraflara tanınmıştır. Bu durumda üst derece mahkemesi davaya ilişkin kararı hukuki yönden ve olay açısından yeniden ele alacaktır.
Ön inceleme sürecinde dava dosyasının sözü geçen kanun yolu başvurusuna uygunluğu incelenir. Ardından da uygunluk tesis edildi ise dava esastan ele alınır. Bu durumda üst derece mahkemesinin davayı görmesi yaklaşık olarak 1 yılı bulabilmektedir. Bu süre mahkemelerin iş yükü dikkate alındığında değişebilir.
Antalya İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Yerel mahkeme kararlarına karşı başvurulan kanun yollarından biri istinaftır. Ceza davaları veya hukuk davaları için bu başvurular yapılabilmektedir. Sözü geçen kanun yoluna yapılacak başvuruların süresi mahkemelerde görülen davaların yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Dava dosyasının ön incelemeyi geçmesi ve ardından da esastan ele alınması ortalama olarak bir yıllık süreleri bulabilmektedir.
İstanbul İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararların yeniden gözden geçirilmesi ve hukuki açıdan denetlenmesi için başvurulacak kanun yolu istinaftır. Bu kanun yoluna yapılan başvurularda süresi içerisinde müracaatların tamamlanması gerekir. Başvurunun ardından mahkeme dava dosyasını ön incelemeye alır.
Bu süreç bazı durumlarda uzun olabilir. Ön incelemede uygun bulunan dosyaların esastan davası görülecektir. Tüm bu işlemler için ortalama olarak 1 yıllık süreler öngörülebilirken mahkemenin iş yükü bu sürenin uzaması veya kısalmasında etkendir.
Ankara İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Ceza ve hukuk davaları ile ilgili kararı veren ilk derece mahkemesine başvuru yapıldığında koşullar sağlanmış ise istinaf kanun yolu uygulanabilir. Bu durumda dava dosyası ön incelemeye alınır. Uygun bulunması halinde de dava yeniden görülebilir ya da mahkemece yeni deliller talep edilebilir.
İlk derece mahkemelerinin kararlarının denetlenebilmesini sağlayan bu hukuk yolu ortalama olarak bir yıllık sürelerde sonuçlanabilmektedir.
İzmir İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
İlk derece mahkemesi tarafından verilmiş olan kararların denetlenmesi ve gözden geçirilebilmesi istinaf yolu ile mümkündür. Bu mahkemeye başvuru yapıldığında davanın yeniden görülebilmesi, dava dosyasının incelenmesi, verilen kararların denetlenmesi mümkün olur.
Mahkemenin yapmış olduğu inceleme sonucunda dava dosyası ile ilgili neler yapılabileceği anlaşılır. Sözü edilen kanun yoluna başvurulduğunda dosya ile ilgili işlemler yaklaşık olarak 1 yılda sonuçlanabilmektedir. Bunun yanı sıra mahkemelerin iş yükü bu sürede değişiklik olmasında etkendir.
Adana İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Yerel mahkemeler ceza davaları ya da hukuk davaları ile ilgili olarak bir karar verdiklerinde taraflar bu karara istinaden denetleme yapılmasını veya dosyanın yeniden incelenmesini isteyebilir. Bu durumda başvurulacak kanun yollarından olan istinaf, üst derece mahkemesine başvuru gerçekleştirmek sureti ile uygulanır.
Dava dosyasına yapılacak ön inceleme ve kabulün ardından dosyanın esastan ele alınması süre bakımından değişkenlik gösterebilmektedir. Mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak sürede değişiklik olabilir.
Tanım ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
(İstinaf Kanun Yolu * İstinaf Mahkemesi * İstinaf İncelemesi)
İstinaf Başvurusu Nedir?
İlk derece mahkemelerinde verilen kararlar karşısında Yargıtay’a gitmeden önce başvurulacak hukuk yoludur. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararların usul ve esas yönünden incelenmesi sözü edilen hukuk yolu ile sağlanır.
Üst Mahkeme Nedir?
Hukuk ve ceza mahkemelerince yapılan yargılamalarda verilen kararlara karşı yapılan itirazlarda dosyayı incelemekle görevli olan mahkemelere üst mahkeme denir. Bu mahkemeler üst derece mahkemesi olarak adlandırılır.
İstinaf ve Temyiz Farkı Nedir?
İlk derece mahkemelerince verilmiş olan kararlara karşı denetleme istendiğinde başvurulan olağan kanun yolu istinaftır. Sözü edilen kanun yolu ile verilen kararlar hukukilik açısından ve olay bakımından denetlenir. Temyiz kanun yoluna başvurulduğunda Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına yapılmış olan itirazlar incelenmektedir.
İstinaf Dilekçesi Nedir?
İlk derece mahkemelerince yapılan yargılamada verilen kararlar denetleneceği zaman başvurulan istinaf kanun yolu için mahkemeye sunulan talep evrakı dilekçe olarak adlandırılmaktadır. Bu kanun yoluna başvuru üst derece mahkemesine yapılmaktadır. Mahkeme başvurusu sırasında da dilekçe verilmesi gerekir.
İstinaf Etmek, İstinafa Gitmek Ne Demek?
Yerel mahkemeler hukuk davası ya da ceza davası kapsamında bir karar verdiğinde bu kararın denetlenmesi için üst derece mahkemelerine yapılan başvuru istinafa gitmek, istinaf kanun yoluna başvurmak şeklinde ifade edilebilir.
Kararı İstinaf Etmek Ne Demek?
İlk derece mahkemelerinin dava sonucunda vermiş olduğu karar denetleneceği zaman taraflar üst derece mahkemesine başvurabilir. Bu durumda da kararın istinaf hukuk yolu aracılığı ile denetlenmesi sağlanabilir.
Dosya Durumu İstinafta Ne Demek?
İlk derece mahkemesi bir karar verdiğinde taraflar üst derece mahkemelerine dilekçe vererek bu kararın denetlenmesini isterse istinaf kanun yoluna başvurmuş olur. Dosyanın ön incelemeye gitmesinin ardından kabul edilmesi ile dava esastan ele alınır. Bu durumda dosya durumu istinafta ifadesi kullanılır.
İstinaf Yolu Açık Ne Demek?
İlk derece mahkemelerinde ceza veya hukuk davaları görüldüğünde yargılama sonucunda hâkim bir karar verir. Bazı kararlar istinaf kanun yoluna başvuru yapmak için uygun olmaz. Sözü edilen kanun yoluna başvuru koşulları bakımından görülen davanın koşulları uygunsa istinaf yolu açık ifadesine yer verilir.
İstinaf Dosya Durumu Açık Ne Demek?
İlk derece mahkemesinin verdiği kararın üst derece mahkemelerinde denetlenmesi için başvurulan istinaf kanun yolunda başvuru dosyası ön incelemeye alınır. Dosyanın açık olması dava dosyası ile ilgili incelemenin devam ettiği anlamına gelir. Bu süreçte dava dosyası ile ilgili henüz bir karar verilmediği ve incelemenin devam ettiği anlaşılır.
İstinaf Kararı Nedir?
Yerel mahkemelerce verilen bir karar için tarafların denetleme talebi olması durumunda kendilerine tanınan haklardan biri de koşulları sağlamaları durumunda istinaf kanun yoludur. Bu karar ile ilk derece mahkemelerinin verdiği hükümler denetlenebilir hale gelmektedir.
İstinaftan Döndü Ne Demek?
Hukuk veya ceza davaları görüldükten sonra karara bağlanır. Bu süreçte taraflar verilen kararın denetlenmesini talep ederse istinaf kanun yoluna başvurulur. Dava dosyasının hukuki açıdan ve olay açısından denetlemesinin yapılacağı bu kanun yolunda üst derece mahkemeleri görev alır.
Üst derece mahkemelerine başvuru yapıldığında dosya ön incelemeye tabi olur. Bu aşamada dosyanın istinaf başvuru koşullarını sağlamaması durumunda geri dönmesi söz konusu olur.
Prosedür, Usul ve Sonuç ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
(İstinaf Kanun Yolu * İstinaf Mahkemesi * İstinaf İncelemesi)
İstinaf Dilekçesine Cevap Verilmezse Ne Olur?
İstinaf dilekçesine cevap verilmesi için 15 günlük yasal süreye uyulması gerekir. Bu süre içinde yanıt verilmediğinde karşı tarafın sunmuş olduğu itiraz kabul edilmiş demektir. Bu dilekçeler dava hükmünün gerçekleşmesini durdurmamaktadır. Sözü geçen kanun yolu için başvuru dilekçesi verileceği zaman kararı veren mahkemeye veya kararı veren yer mahkemesi dışındaki başka bir yer mahkemesine müracaat edilir.
İstinaf Karara Çıkmış Ne Demek?
Üst derece mahkemesine yapılan başvurularda dosya ön incelemeye tabi olur. Ardından da ön incelemede uygun bulunursa esastan görülür. Davanın esastan görülmesi ve kararın verilmesi ile istinaf karara çıkmış olur.
İstinaf Mahkemesi Kararı Bozarsa Ne Olur?
İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar için Yargıtay’a gitmeden önce denetlenmesi talebi ile üst derece mahkemelerine başvuru yapılabilir. Üst derece mahkemesinin kararı bozması ile mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmez. Bu durumda yeniden yargılama yapılabileceği gibi mahkeme tarafından yeni deliller de talep edilebilir.
İstinaf Başvurusunun Esastan Reddi Nedir?
İlk derece mahkemesi bir karar verdiğinde bu karar üst derece mahkemesi tarafından denetlenebilir. Dava dosyasının esastan reddedilmesi üst derece mahkemesinin bu dosya ile ilgili usule ya da esasa aykırılık görmediği anlamına gelmektedir.
İstinaf Müddeti Muhafaza Talebi Nedir?
Ceza davalarında verilen kararlar sanıkların veya vekillerinin yüzüne okunduktan sonra gerekçeli karar yazılana kadar belirli bir süre beklenmesi gerekir. Beklenmesi gereken bu sürenin durdurulması için müddet-i muhafaza talebi dilekçesi verilir.
İstinaf Avansı Ne Kadar?
İstinaf başvurusu sırasında maktu başvuru harcı ödenir. Davanın konusuna bağlı olarak da maktu ya da nispi karar ve ilam harcı yatırılır. Dilekçe verilirken tebliğ giderleri de içinde olmak koşulu ile harç ve giderlerin yatırılması zorunludur.
Merhabalar 31.10
2017 de istinaf ta görülmeye başlanan dosya henüz karara baglanmadi.basit bi menfi tespit davasını benim lehime sonuçlandı istinafa taşındı 5.5 senedir dosyada herangibir ilerleme yok neden böyle oluyor buna bir müdahale şekli varmi dır yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Emre Bey. İstinafa konu dosyaların incelenmesi ve karara bağlanması süresine etki eden pek çok faktör mevcut. Örneğin dosyanın incelendiği mahkemenin iş yükü, dosyanın içeriği vs. Daha kapsamlı bilgi almak için dilerseniz (242) 242 1 242 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilir, hukuk danışmanlığı hizmeti talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba Emre bey öncelikle kolay gelsin benim mahkemem 01.24.2024 bitti istinaf mahkemesi ydi boşanma iki tarafta mahkemeye çıktık karar verildi istinaf yolu bu 01.02.2024 tarihinden itibarenmı başlıyor ikimizin yüzüne okundu karar karar evragınıda aldık