İş kazası işçinin işin yürütümü sırasında ya da iş yerinde başına gelebilen bir durumdur. İş kazası sonucunda ortaya çıkanlar arasında yaralanma ya da beden bütünlüğünün bozulması ve vefat gibi durumlar olabilir.
İş kazasına bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar işçiye maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı doğurabilir. Bunun için yasalarda belirlenen koşullara uygunluk aranır. İşveren işçinin çalışma güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra işçinin can güvenliğinin temin edilmesine yönelik olarak çeşitli eğitimlerin verilmesinden de işveren mesuldür.
İş kazası maddi ve manevi tazminat davası açılacağı zaman belirli kriterlerin de sağlanmış olması gerekir. Kalp krizi gibi durumların işin yürütümü sırasında oluşması halinde bu durum iş kazası olarak kabul edilir. İşçi iş yerindeyken kalp krizi geçirdiğinde iş kazası kapsamında konu ele alınır.
İş Kazalarında Tazminat Davaları
İş kazalarında tazminat davaları işçi tarafından açılabilir. İşçinin ağır yaralanması ya da vefatı durumunda da yakınlarına tanınan dava açma hakkı bulunur. İşçi ve işveren arasındaki çalışma ilişkisi kanunlar aracılığı ile düzenlenir. İş Kanunu kapsamında işçinin ve işverenin sahip olduğu haklar belirlenir.
İş Hukuku çalışma barışının sağlanması için ve işçi ile işverenin yasal haklarını koruyabilmek açısından gereklidir. İşçi ve işveren arasında herhangi bir uyuşmazlık olması halinde İş Mahkemeleri aracılığı ile davalar görülür. İş Mahkemeleri’ndeki davalara SGK da taraf olabilir.
İş Kazası İşveren Sorumluluğu
İş kazası işveren sorumluluğu açısından konuya yaklaşıldığında işverenin iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almış olması gerekir. İşverenin bu önlemler konusunda ihmalkâr davranması ve kazaya bağlı olarak işçide yaralanma, vefat, vücut bütünlüğünün bozulması gibi durumların ortaya çıkması halinde işveren kusurlu olur.
İşverenin kusurunun olması halinde ise maddi ve manevi tazminat davalarında işveren aleyhine hükmedilebilmesi söz konusu olacaktır. İş kazaları sonucunda meydana gelen zararların bir kısmını SGK karşılar. Bu nedenle de iş kazası davalarında bazı durumlarda SGK da taraf olur. İşverene açılacak iş kazası davası SGK’nın ödemekle yükümlü olacağı zarar kapsamı dışındaki kısım içindir.
Kalp Krizi İş Kazası mı?
Kalp krizi iş kazası mı? Merak edilen konuların başında gelir. İşçi iş yerindeyken kalp krizi geçirdiğinde veya işin yürütümü sırasında bu tür bir durumla karşılaşıldığında iş kazası olarak kabul edilir. İşçinin iş yerinde iş kazasına bağlı olarak zarar görmesi durumunda ve işverenin ihmali da varsa tazminat davaları açılır.
İşçi maddi ve manevi tazminat davası açmak sureti ile zararını tazmin edebilir. İşçinin vücut bütünlüğünü kaybetmesi, ağır yaralanması ya da vefatı durumunda da yakınları dava açma hakkına sahiptir.
İş kazasına bağlı olarak bedensel bir zarar ortaya çıktığında maddi tazminat davasında talep edilebileceklerden biri tedavi giderleridir. Bir diğer talep konusu ise işçinin çalışmadığı dönemdeki kazanç kaybı olurken ekonomik geleceğin sarsılmasından kaynaklanan zararlar da talep edilebilir. Bunun yanı sıra iş kazasına bağlı olarak sürekli bir iş göremezlik durumu söz konusu ise bu durumda oluşan kayıplar da tazminat davalarında talep edilebilir.
İşçi iş kazasına bağlı olarak vefat ederse yakınlarının açacağı tazminat davasında; cenaze giderleri, ölümün hemen gerçekleşmediği durumlarda tedavi masrafları, vefat edenin desteğinden yoksun kalanların uğramış olduğu zararlar talep edilebilir.
İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek İş Kazası mıdır?
İş yerinde kalp krizi geçirmek iş kazası mıdır? Çok sık karşılaşılan bir sorudur. İşçinin iş yerinde kalp krizi geçirmesi iş kazası olarak değerlendirilir. İşçi sigortalı olarak çalıştığında ve iş yerinde kalp krizi geçirmesi durumunda iş kazası kapsamında konu ele alınır.
İşçi iş yerinde geçirdiği kalp krizine bağlı olarak SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Bunun yanı sıra sürekli iş göremezlik ödeneği ya da sağlık yardımı yapılması da söz konusudur. İşçinin sağlık durumuna bağlı olarak uygulamada değişiklik olabilir.
İşçinin çalıştığı iş yerinde işveren tarafından gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması durumunda işçinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. İşçinin kaza sonucunda yaşamını kaybetmesi halinde ise işçinin mirasçıları işverene karşı dava açabilir. İş Mahkemelerine açılan davalara SGK da taraf olabilir. İşçinin yakınlarının açacağı dava destekten yoksun kalma tazminat davası olarak adlandırılır.