Kira Artış Oranı (Kira Zammı) Hesaplama Aracı
Kira artış oranı hesaplama aracımızı kullanarak, kısa sürede, oldukça pratik bir şekilde kira artış oranı hesabı yapabilirsiniz. Kira zam oranı motorumuza, sizden talep edilen bilgileri doğru olarak girdikten ve “hesapla” butonuna tıkladıktan sonra kira zam oranı ve yeni kira tutarını öğrenebilirsiniz. Kira artışı, TÜFE ve Yi-ÜFE oranları dikkate alınarak; sözleşme yılı ve sözleşme ayı çerçevesinde hesaplanır.
Kira Artış Oranı
Kira artış oranı üzerinden güncel kira tutarını öğrenmek istiyorsanız yukarıda yer alan hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. Bu sayede hesaplama için karmaşık işlemler yapmanıza gerek kalmaz. Neticede kira zammı hesaplama aracımız sayesinde, kısa sürede ve oldukça kolay bir şekilde oran hesabı yapabilirsiniz. Bununla birlikte yeni kira bedelini öğrenebilirsiniz.
Kira Arış Oranı Hesaplama Aracı *2024
Kira artış oranı hesaplama aracımız, 6098 sayılı Kanun çerçevesinde güncel kira tutarını hesaplar. Bu bakımdan, online hesaplama motorumuz yardımıyla, kira tutarının güncel durumu için zorlu işlemler yapmanıza gerek kalmaz. Dolayısıyla anlık olarak, pratik ve çok kolay bir şekilde kira bedeli hesaplayabilirsiniz.
Kira Artışı Neye Göre Belirlenir?
Kira artış oranı belirlenirken taraflar arasındaki şartlar sözleşmeye ilave edilir. Yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirli aralıklarla artırılması ve günün ekonomik şartları ile uyumlanması için kira artışı yapılması gerekir.
Bir konut ya da iş yeri için belirlenmiş olan bedel karşılığında bir süreliğine karşı tarafa kullanım haklarının devredilmesi kiralama işlemidir. Kiralama kiracı ve mal sahibi arasında yapılacak sözleşme kapsamında gerçekleşir.
Kira sözleşmeleri yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Her iki türde yapılan sözleşmelerin geçerliliği bulunur. Kira sözleşmesi yazılı olarak yapılmak zorunda değildir. Kira artışı söz konusu olduğunda her yıl sözleşmeye konan oran üzerinden hesaplama yapılarak bir önceki yılın kirasına eklenir. Bu oran her halükârda belirlenmiş olan TÜFE oranını geçemez. Konutlar için geçerli olan bu uygulama iş yerleri söz konusu olduğunda sınırlamaya tabi değildir.
Kira sözleşmeleri kiracı tarafından sonlandırılmadığı sürece ve bazı koşulların varlığı söz konusu değilse kendiliğinden sonlanma söz konusu olmaz. Kira sözleşmesini kiraya verenin sonlandırabilmesi için hukuki şartların oluşması gerekir.
Kiracı kira sözleşmesini kendiliğinden sonlandırmadığında ve kiraya veren açısından da sözleşmenin sonlandırılması için hukuki şartlar oluşmamış ise sözleşme kendiliğinden uzar. Hukuksal açıdan kiracı korunurken kiracının ekonomik açıdan zayıf olduğu fikrinden hareket edilir.
Kira artış oranı yasal kira artış oranıyla uyumlu olmadığında kiracının bunu kabul etmeme hakkı bulunur. Taraflar arasında bu konuda ortaya çıkacak uyuşmazlıklarda mahkeme kanalı ile problemin çözümlenmesi gerekebilmektedir.
Kira artışından kasıt bir konut ya da çatılı iş yerinin belirli bir bedel karşılığında sözleşme kapsamında kiraya veren tarafından başka birine devredilmesi neticesinde ödenmekte olan kira bedelinin belirli aralıklarla ve kanunda öngörülen oranlara göre artırılmasıdır.
Bu artış belirli oranlarda yapıldığından kira artış oranı ifadesini kullanmak doğru olur. Enflasyon ve bunun yanı sıra zorlaşan hayat koşulları kira artışını gerekli kılarken hakkaniyete uygun davranılması açısından da bu durum gerekli olur.
Konut ya da iş yeri söz konusu olduğunda kira artış oranları farklı şekilde uygulanır. Konutlar için kira artışı yasal sınırlar doğrultusunda yapılabilir. Bununla birlikte iş yerleri için durum farklıdır ve belirli bir serbestlikten söz edilebilir.
Kiracı ve kiraya veren aralarında kira sözleşmesi yaptıklarında uzayan sözleşmelerin artan enflasyon karşısında korunabilmesi için kira bedellerine zam yapılması gerekmektedir. Bu zammın hesaplanması sırasında da kanunda ön görülen şartlar dikkate alınır.
Kira Artışı Hesaplama
Kira artış oranı hesaplanacağı zaman konut veya iş yeri olmasına bağlı olarak gayrimenkulle ilgili bir çalışma yapılır. Normal koşullarda kira artışı yapılırken taraflar arasında anlaşma olması halinde bu oran dikkate alınırdı. Bununla birlikte bir önceki kira yılındaki tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalaması alındıktan sonra bu oran hesaplanır ve kira artışı bu bedel üzerine çıkamazdı.
Taraflar arasında bir anlaşma olmaması halinde de hâkim tarafından hakkaniyet ilkeleri göz önüne alınarak ve TÜFE’nin 12 aylık ortalaması alındıktan sonra bir bedel belirlenirdi. Son dönemde yaşanan kira artışlarındaki kontrol edilemez yükselişe bağlı olarak çıkarılan kanunla kira artış oranlarına sınırlama getirilmiştir.
Bu kapsamda konutlar için %25 zam oranı sınırı getirirken iş yerleri için TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak hesaplama yapılmaktadır. Bu kanun 1 Temmuz 2024 yılına kadar yenilenecek sözleşmeler için geçerlidir.
Kira artış oranı hesaplama aracımız ile güncel olarak ne kadar kira artışı yapabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aracın kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Gerçeğe yakın veriler sunması açısından da güvenilirdir.
İşyeri Kira Artışı (Zam) Hesaplama
İşyeri kiralarında yeni kira bedeli belirlenirken TÜFE esas alınır. Öte yandan, TÜİK tarafından belirlenen verilere göre TÜFE “72,31” olarak açıklanmıştır. Peki, bu değeri nasıl kullanabilirsiniz? Somut bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse, 10.000,00 TL iş yeri kirası ödendiğini varsayalım. Bu örnekteki 10.000,00 TL’nin %72,31’i ise 7231 TL’dir. Bu durumda, azami zam tutarı 7231 TL’dir. Netice itibariyle, zamdan sonra yeni kira miktarı ise 17.231 TL olacaktır.
Kira artış oranı hesaplanırken normal koşullarda son 12 ayın tüketici fiyat endeksine göre hesaplanması gerekir. Bu kapsamda 12 aylık ortalama alındıktan sonra bu oran bir önceki kira bedeline eklenir. Son dönemlerde ekonomide yaşanan dalgalanmalar sebebi ile 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere konutlarda %25 zam oranı sınırlaması getirilmiştir. İş yerleri için durum biraz daha farklıdır.
İş yeri için kira bedelinin ne olacağı hesaplanırken TÜFE verileri dikkate alınır. Bu kapsamda o ay duyurulan TÜFE oranı üzerinde bir kira artış oranı hesaplanamamaktadır. Geçmişte iş yerleri için serbest bırakılan kira artış oranı konut kiralarına getirilen sınırlama gibi sınırlandırılmıştır.
İş yerleri için kira artış oranı hesaplama aracımızdan yararlanarak gerçeğe en yakın sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak istediğinizde hesaplama aracımızda güvenli ve doğru işlemler yapabilirsiniz.
Konut Kira Artışı (Zam) Hesaplama
Konut kiralarına yönelik artışlar, 01.07.2023 (dahil) tarihine kadar, bir önceki kira yılına ait kira tutarının %25 ini aşmayacak miktarda olmalıdır. Örneğin 4000 TL konut kirası ödendiğini varsayalım. Bu durumda 4000 TL’nin %25’i 1000 TL yapar. Şu halde, konut kirası için en fazla zam miktarı 1000 TL olur. Sonuç olarak yeni kira bedeli de en fazla 5000 TL’dir.
Konut kiralarına yönelik zam sebebiyle, kiracı ve kiraya veren arasında çeşitli anlaşmazlıklar doğmaktadır. Söz konusu anlaşmazlıklar sebebiyle, telafisi güç hak ve menfaat kaybı yaşamamanız için yetkin ve deneyimli bir gayrimenkul avukatından yardım almanızın en sağlıklı yaklaşım olacağını belirtmemiz gerekir.
Kira artış oranı konutlar söz konusu olduğunda %25 sınırına göre hesaplanmaktadır. Kiraya verenlerin bu sınırını üzerine çıkması kanun gereği mümkün değildir. Kiraya verenle kiralayan arasında yapılacak anlaşmaya bağlı olarak %25 altında bir oran belirlenebilir fakat bu oranın üzerinde bir hesaplama 1 Temmuz 2024 yılına kadar kanun gereği yasaklanmıştır.
Konutlarda ne oranda kira artışı yapacağınızı merak ettiğinizde güncel olarak hazırlanmış olan hesaplama aracımız güvenilir sonuçları kısa sürede vermektedir.
2024 Kira Artış Oranı
1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılan kira sözleşmelerinde %25 oranında üst sınır bulunmaktadır. Ancak 2024 kira artış oranını etkileyen en önemli unsur TÜFE’dir. Ekim ayı içerisinde hesaplanan TÜFE oranı %62,02 olması nedeniyle bu tarihten sonraki sözleşmeler için 2024 kira artış oranı Şubat ayından itibaren değişmiştir.
İş Yeri Kira Hesaplama
Yukarıda belirtmiş olduğumuz %25 sınırlaması genel olarak ikamet edilen konutlar için geçerlidir. İş yeri kira hesaplama işlemi TÜFE’nin son on iki aylık ortalamasına göre yapılmaktadır. Ekim ayı itibariyle son 12 aylık TÜFE ortalaması %62,02 olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle iş yeri kira hesaplaması Ekim ayında %62,02 TÜFE oranından yapılabilmektedir. Bu oran tavan artış oranıdır.
Kira Zam Oranı
İkamet edilen konutlarda kira artış oranı Temmuz 2024 yılına kadar %25 olarak düzenlenmiştir. Ancak iş yerlerinde kira zam oranı son 12 ayın TÜFE ortalamasına göre yapılmaktadır.
İş Yeri Kira Artış Oranı Hesaplama
İş yeri kira artış oranı hesaplaması son 12 aylık TÜFE’nin ortalamasının tespit edilmesi ile bulunmaktadır. Ekim 2024 yılı itibariyle bu oran %62,02 olarak tespit edilmiştir.
Enflasyon Kira Artışı
Konutlarda enflasyon kira artışı Temmuz 2024 yılına kadar mümkün görünmese de ev sahiplerinin kira uyarlama davası açmaları mümkündür.
Sonuç
Kira zammı yapılırken konutlar için ayrı iş yerleri için ayrı hesaplama yapılır. Bu çerçevede konutlar için 01.07.2024 (dahil) tarihine kadar en fazla %25 oranında kira zammı yapılabilir. Diğer taraftan iş yerleri için uygulanabilecek azami kira zammı ise TÜFE esas alınarak yapılır.