Kira Artış Oranında Yüzde 25 Sınırı Nedir?
Kira artış oranı kira sözleşmesinin yenilenmesinde veya bir sonraki yılın kira bedelinin belirlenmesinde kullanılır. TÜFE oranının on iki aylık ortalamasına bakılarak bu ortalama aşılmayacak şekilde belirlenmekte idi. Ancak kira artış oranında yeni bir düzenleme yapılarak TBMM genel kurulunda kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Kira artışlarında 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında en fazla yüzde yirmi beş zam yapılabilecek.
Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddelere göre 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki dönemin kira bedelinin yüzde yirmi beşini aşamayacak. Kira artış sınırlaması yalnızca konutlarda geçerli olacak.
Yüzde 25 kira artışı kimleri kapsıyor?
Kira sözleşmelerine ve hukukumuza göre kira bedeline yapılacak zamlar TÜFE oranının on iki ayın ortalamasına göre yapılmakta idi. Yeni dönemde ise bir yıllık süre ile TÜFE oranına bakılmaksızın azami yüzde yirmi beş zam yapılabilecek. Kanunların geriye yürütülememesi ilkesi gereği, çıkartılan düzenleme öncesinde sözleşme yenileyenler bu düzenlemeye tabi olmayacak. Ancak sözleşme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenirse düzenleye tabi olacak. Özetlemek gerekirse düzenleme 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında sözleşme yenileyecek kişileri kapsamakta.
Yüzde 25 Kira artış oranı yürürlüğe girdi mi?
Konutlardaki kira artış oranı yüzdesini yüzde yirmi beş ile sınırlayan düzenleme Resmî Gazete ’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i geçemeyecek.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Bir taşınmazın kiralanması sırasında mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında yazılı veya sözlü şekilde yapılan anlaşmalara kira sözleşmesi adı verilmektedir. Borçlar Kanunu’nun 299. Hükmü uyarınca düzenlenen kira sözleşmeleri kiralayan ve kiracının mağdur olmaması, yaşanabilecek sorunların çözülebilmesi için önem taşımakta. Esas soruya yanıt verelim: Kira sözleşmesi nasıl yapılır?
Kira sözleşmesi yapılırken örnekler incelenerek bir sözleşme yapılabilir. Ancak her sözleşme her olaya uymayabilir. Bunun için en iyi yol bir avukat ile bu sözleşmeyi hazırlamaktır.
Kira sözleşmesinde üç kısmın bulunması gerekmektedir. İlk kısımda kiralanan konut veya işe yerinin açık adresi, kişilerin iletişim bilgileri, kiralama sözleşmesinin başladığı tarih, kira bedeli, kira artış oranı gibi ayrıntıların bulunması gerekmektedir.
İkinci kısımda taşınmazla alakalı ayrıntılara yer verilmesi gerekmektedir. Kiralanan taşınmaza mevcut bulunan hasarlar, kiralananla beraber teslim edilen demirbaşlar ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
Son bölümde ise kiranın hangi bankanın hangi hesabına ödeneceği, evde kaç kişinin kalabileceği vb. özel detaylar belirlenir.
Kira Sözleşmesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- İlk olarak geçerli bir kira sözleşmesinden söz edebilmek için kiracının ve kiralananın bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Bu sebeple ad, soy ad, TC kimlik numarası gibi alanların hatasız ve doğru olması gerekmektedir.
- Eğer depozito alındı ise depozito miktarı mutlaka belirtilmelidir.
- Kiranın bedeli ve kiranın ödeneceği tarih veya tarihler net şekilde belirlenmelidir.
- Taşınmaz için yapılacak masrafların kim tarafından yapılacağı belirlenmelidir. Bu nokta belirlenmedi ise zorunlu masraflar ve taşınmazın bakım masrafları malike aittir.
- Bunlarla beraber tarafların eklemek istediği özel hükümler varsa bunlar da eklenmelidir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?
İlk olarak şu detaydan bahsedelim. Eğer kiracı konumundaysanız ve kira sözleşmesinden doğan borçlarınızı eksiksiz olarak yerine getiriyorsanız, normal şartlarda on yıl dolmadan ev sahibiniz sizi kural olarak çıkaramaz ve sözleşmeyi feshedemez. Ancak bazı istisnai durumlarda sözleşme feshedilebilir. Her olayın kendine haz şartları bulunduğunu da hatırlamakta fayda var.
İlk olarak ev sahibinin kiracıyı çıkarabilmesi için gerekli ve haklı sebeplerinin olması gerekmektedir. Çünkü normal şartlarda kiracı kendiliğinden çıkmadığı sürece ev sahibinin kiracıyı çıkarması pek mümkün değil. Bunun nedeni özellikle son yıllarda ülkemizdeki mevzuatın kiracıyı ve tüketiciyi koruma odaklı düzenlenmesi ve değiştirilmesi. Ancak bazı durumlarda ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir ve kiracıyı mülkten çıkarabilir. Bu durumlar ise şu şekildedir:
- Ev sahibi eve kendi veya yakın çevresi oturacaksa ya da eve ihtiyacı varsa: Ev sahibi eve kendisi, annesi, babası, çocuğu veya yakın çevresi oturacaksa kiracıya ev sahibi sıfatı ile tahliye davası açabilir. Ancak bu davanın açılabilmesi için iki önemli şartın sağlanması gerekir. Bu şartlardan ilki mevcut kira sözleşmesinin süresinin bitmesi, ikincisi ise eve gerçekten ihtiyaç olduğunun kanıtlanmasıdır.
Yukarıda bahsedilen şartların sağlanması ile beraber ev sahibi ihtiyaç talebi ile tahliye davası açarak kiracıyı çıkarabilir. Tahliye kararının çıkması ile beraber tahliye edilen evi kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca kiraya verilmesi yasal olarak mümkün değildir. Aksi halde kiracı on iki aylık kira bedelini tazminat olarak kiraya verenden talep edebilir.
- Kiracının kirayı geciktirmesi: Bilindiği üzere kiracının en önemli borcu kira ödeme borcudur. Eğer kiracı aynı yıl içerisinde kiranın ödenmesini iki kez geciktirir ise ev sahibi sözleşmenin bitimi ile tahliye davası açabilir. Ancak bu davanın açılabilmesi için ev sahibinin kiranın geciktiği iki ayda da ihtar göndermesi yani kiranın geciktiğini kanıtlaması gerekir. Bu durumunda açılacak tahliye davası ile ev sahibi kiracıyı çıkartabilir.
- Kira sözleşmesinin onuncu yılını doldurması: On yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak evden çıkartabilir. Bunun için ev sahibinin sözleşmenin onuncu yılını tamamlamasından üç ay önce kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekmektedir. Bu durumda ev sahibinin, kiracının tutacağı yeni en için emlakçı ücretini veya nakliye ücretini karşılaması gerekmektedir. Yahut ev sahibi alternatif olarak kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilir.
- Aynı ilçede kiracının evinin bulunması: Ev sahibi, kiracının aynı ilçe içinde kendisine ait bir dairesi bulunması durumunda tahliye davası açabilir. Bu durumda tahliye davasının kira sözleşmesinin bitiminden en fazla bir ay sonra açılması gerekir.
Özetlemek gerekirse konutlardaki kira artış oranı yüzde yirmi beş ile sınırlandı. Ancak altını çizmekte fayda var, bu sınır yalnız konutları kapsamakta. İş yerleri ve diğer kiralanan mülkler bu sınırlamaya tabi değil. Ayrıca bu sınırlama devamlı bir sınırlama değil 1 Temmuz 2024 tarihinde uzatılmazsa kaldırılacak. Ancak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenen kira kontratlarında artış oranı yüzde yirmi beşi geçemeyecek.
merhabalar kiracim senelerdir tefe ufe altinfa zam yapti evim corluda 6 sene once 650 ye tuttu evi suan 900 veriyor kafasina gore ve bana kafa tutuyor hukuk yoluna basvur diye eve girersen badana yapmadi temiz diye 6 senedir oturuyor evi hala boyamadi. ustelik 3 cocugum var dedi 5 cocugu varmis evde kiraci olunca eve de gidip bakamiyorsun bu kanunlari cikartiyorlarda acaba birazda zar zor ev alan ev sahiplerini de biraz dusunseler kiraci kafa tutuyor kiracinin elinde oyuncak ediyor resmen bu kanunlar. ben kiracima 6 sene olmasina ragmen yuzde 25 mi yapmam lazim nasil cikartabilirim evden cikartma sansim var mi saygilar
5sene olmuşsa %25lik yasa geçerli değil tğfete göre yapılır
Kiracı iki yıldır oturuyor. 1 haziranda 3. Yılı olacak. Avukat sizin anlatığımıza göre ben 1 haziran da %25 zam yapmam gerekiyor. Temmuz ayına geldiğimizde Tüfeye göre zam yapabilirmiyim?
Mrblar geçen sene 3,500 kiraya oturdum ev sahibim sene sonun da benden 7 bin istedi ben de veremeyiceme bu kadar soyledim evi satmak istediğini söyledi sonra bana neyse yüzde 25 hesaplayarak ne kadar edşyosa hesabına yatırdım gene evi satabilirim de yada fiyatı arttırabilirim diyo ne yapmamız lazım l
Merhaba Ahmet Bey, kira hukuku uyuşmazlıklarını kendi özellikleri ve koşulları içinde değerlendirmek gerekir. Dilerseniz (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden hukuk büromuzla iletişim kurabilir; kira hukuku danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
5 yılı doldurmuş kiracım var. % 25 zam bizim içinde geçerli mi ? Geçerli değilse Dava açmadan normal bir kira tespiti yapalım dememe rağmen kabul etmez ise Dava yolundan başka birşey kalmıyor. Dava ve diğer masraflar dava sonunda kim tarafından karşılanır? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, beş yılı doldurmuş kiracınız içinde %25 oran geçerli olacaktır. Kira tespit davası açmanız halinde avukatınıza avukatlık ücretini ve mahkeme masraflarını vermeniz halinde davayı kazanırsanız ancak mahkeme masraflarını karşı taraftan geri alabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba Benim Kiracımla 20.02.2021tarihinde kira kontratım var ve o günde bu güne kadar yenilemedik % 25 kira artışı benim içinde geçerli mi ayrıca Kendim Kiracıyım Kendisine 1 yıl önce ihtarname çektim çıkmadı şuan tekrar ihtarname çekmem gerekiyor mu Ve Nasıl Çıkartabilirim
Merhaba Macit Bey, kira hukuku uyuşmazlıkları arasında yargıya en fazla intikal eden uyuşmazlıklardan birisi de tahliyeye ilişkin uyuşmazlıklardır. Tahliye talebiyle mahkemeye müracaat etmeden kapsamlı bir değerlendirme yapılarak hukuki yol harita çizilmesi, sürecin müspet seyri bakımından önem taşır. Dilerseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden ofisimizle iletişime geçebilir, danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Biz subat ayında %25 ile 1250 ile oturuyoruz hocam , süremiz domadan süre bitiminde %75 zam yapilacagini belirtiyor mülk sahibi. 2 yıllık kiraciyim böyle bir durum mümkün müdür?
5sene olmuşsa %25lik yasa geçerli değil tğfete göre yapılır
Sözleşme tarihi 2023mart temmuza kadar yüzde 25 sonrasında artış olacak mı yoksa 2024 e kadar 25 mi ödeyecek lütfen cvp avukat bey
Mrblar geçen sene 3,500 kiraya oturdum ev sahibim sene sonun da benden 7 bin istedi ben de veremeyiceme bu kadar soyledim evi satmak istediğini söyledi sonra bana neyse yüzde 25 hesaplayarak ne kadar edşyosa hesabına yatırdım gene evi satabilirim de yada fiyatı arttırabilirim diyo ne yapmamız lazım l
Yasa 1haziran 2023e kadardır.Bu dönem içinde yüzde 25 sonrasında sözleşmede yazıyorsa tüfeye göre yapar zamı
Üç sene önce vefat eden babam sözlü olarak evimizi kiralıyor. Şahıslar Irak uyruklu olmalarından dolayı dillerinden anlamıyoruz. Kafalarına göre kirayı arttırıyorlar. Biz bunları çıkartmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz.
Merhaba, bahse konu olayda babanızın vefatından sonra sözleşmenin tarafı mirasçılar olur. İlgili konutun ihtiyaç nedeniyle, kiranın ödenmemesi, sözleşmeye veya tahliye taahhüdü sebebine dayalı olarak tahliyesi şartlar sağlanıyorsa mümkündür. İlgili durumu detaylıca analiz etmeden tahliye şartları olup olmadığını tespit etme durumumuz mümkün değildir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Mrb kiracılar yanana giriş katlarda oturuyoruz kiracım evde atlet kulotla geziyor ve perdeleri örtmuyor ben mecbur onun camının önünden geçip gıdıyorum veya eve giriyorum defalarca uyardım aynı şeyi yapıyor hata bu akşam ben kapıdaki kiloyla dışarı cıktı ben yanlış yaşayan bir bayanım bu şahıs İcin ne yapmalıyım cık evden desem mahkemeler kıracıdan yana ama adamın yaptığı şey resmen taciz..
Merhaba, bahsettiğiniz hususa ilişkin başvurabileceğiniz çeşitli hukuki imkanlar söz konusu. Bu imkanlar içerisinde en ideal olan seçeneğin işleme konması ve yasal süreler dahilinde sürecin takibi için uzman yardımı alınması yararlı olacaktır. Bunun için 0(242) 242 1 242 üzerinden bizlerle iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
evsahibiyim.15 kasım 2022 tatihinde evimde ilk defa oturacak bir kiracı ile 3 yıl oturması için 3 yıllığına aramızda kontrat sözleşmesi yaptık,15 kasım 2023 tarihinde 1 yıl doldu,sözleşme 3 yıllık için yapılmıştı,15 Kasım 2023 tarihinden itibaren 14 kasım 2024 tarihine kadar sözleşmede geçen ve aramizda kabul edip karşılıklı
imzaladığımız yıllık artış oranını belirlediğimiz zam oranına göre mi kiraya zam yapmalıyım yoksa 1 temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmış olan devletin belirlediği % 25 zam oranını mı uygulamalıyım?. bu % 25 zammın kapsamı 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranı yüzdesi olarak 25’i geçemeyecek denilmekte olup sözkonusu süre 1 Temmuz 2024′ e kadar uzatılmış olduğundan bu haliyle şahsımı da 1 temmuz 2024 yılına kadar %25 kira zammına tabi olmam gerekir şeklinde ilgilendirmektemidir veya aynı %25 kira zammını mı 1 temmuz 2024’e kadar uygulamalıyım?
Merhaba, somut durumunuzu etraflıca etüt etmemiz ve taşınmaz hukuku avukatlarımız marifetiyle ne tür imkanların bulunduğunu tespit etmemiz gerekir. Zira yüzeysel bir yanıt vermemiz yanlış ve yanıltıcı olacaktır. Bu hususa yönelik hukuk danışmanlığı hizmetimiz için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden bizlerle irtibat kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba, ev sahibi kira artış oranını belirleyen kanun maddesine muhalif olarak kirayı arttıramaz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Düzenleme 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında sözleşme yenileyecek kişileri kapsamakta. Yazmakta. Benim kontrat yenileme tarihim 15 Haziran olduğu için %25 zam yaptım . Seneye de 15 Haziran da %25 artış yapabilecekmiyim .Yani bu düzenlemeden iki kere faydalanabilecekmiyim ?
Merhaba, kira artış oranını belirleyen kanun aynı şekilde düzenlenirse (uzatılırsa) tekrar faydalabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba Ben 1750 kira veriyordum 2+1. eve. Ev sahibi kirayı 4500 yaptı böyle olması doğru mudur? Biz yabancıyız. Yabancılar için de kanunlar aynımıdır? Bizi evden çıkartabilirim? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba, kira artış oranını belirleyen kanun herkes için geçerlidir.
Bu konuda ücreti mukabilinde detaylı hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Arkadaşlar durumu netleştiriyorum. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek sözleşmelerde mevcut kiranı oranınız üzerinden en fazla %25 zam sınırı vardır ev sahipleri bunun üzerinde zam yapamaz ancak bu durum yalnızca 5 yılı doldurmamış kiracılar için geçerlidir. 1 Temmuz 2023 tarihi sonrası yenilenecek kira sözleşmelerinde ya da 5 yılı doldurmuş kiracılara yapılacak zam oranı tefe tüfe oranında yapılmalıdır. Tefe tüfe oranı yanlış hatırlamıyorsam 2023 yılı için %72,31 olarak belirlenmiştir. Hakkınızı arayın ne hakkınızı yedirin ne de hak yiyin.
Merhaba, lütfen cevaplayınız,önemli.Resmi gazetede 1 temmuza kadar(bu tarih dahil)yazıyor.Benim kontrat 1temmuz.Geçen sene %25 arttırdı kiracı,2. sefer de mi 25 e girecek?
Hayır burak, yanlış biliyorsun. Kira sözleşmesi 5 yılını doldurmuşsa bu sınırlamaya tabi olmaz. Keza tefe tüfe oranı da sınırlamaya dahil olmayıp, ev sahipleri rayiçten kira bedeli isteyebilir. Misal olarak, emsal daireler mevcutun 2,5-3 katı ise, ev sahibi bu oranda arttırabilir.
Merhaba. Bizim oturduğumuz evde 2. Yılımız doldu. 3. yılımıza girdik 1 mayısta. Eve girerken sözleşme yaptık. 2. yılımızda yapmadık. En son verdiğimiz kira 1200. Bu sene ne kadar zam oranıyla kiramızı vermek zorundayız?
%25 kira Kanunu Temmuz ayında bitiyor faydalanabilirsiniz. Yeniden düzenleme ile Temmuz ayından sonrası içinde kanunu uzatma ihtimalleri bulunuyor. Bu oranda daha fazla bir zam yapılırsa hukuki olarak hakkınızı arayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için danışmanlık vermekteyiz 0(242) 242 1 242 numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.
Hocam merhaba.2020 yılında kiracımla sözleşme yaptık.Kiracım 3 yılını dolduruyor.Sözleşmemiz tefe tüfe oranına göreydi.Şimdi neye göre zam yapmalıyım.
Merhaba, İşyeri kirası ise sözleşmede kararlaştırdığınız oran üzerinden, konut kirası ise %25 artış oranı üzerinden zam yapabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
kira sözleşmem %25 lik zam oranını kapsıyor. ama tahliye taahhütnamemiz var. o yüzden ev sahibi tüfe oranı %72 yi istiyor. %25 lik zam üzerinden kirayı yatırsam, tüfe üzerinden yatırmasam bana bir yaptırımı olur mu? tahliye taahhütnamem olduğu için evden çıkarma yetkisi olur mu?
1.500 kira ödüyorum temmuz ayında yılım doluyor her sene bir yıllık sözleşme imzalıyorum kiram 1.500 Ken 6000 bin yapacağını söyledi ev sahibi böyle bir hakkı var mı bu durumda ne yapa bilirim yardımcı olurmusunuz
Merhaba, kira artış oranı TBK’de belirlenmiştir. Bu orandan fazla artış yapılması halinde geçersizdir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Bir kez %25 lik kira zammından yararlandık haziranda tekrar bu imkandan faydalanbiliyor muyuz ev sahibinin avukatı bir kere bu hakkınızı kullandınız bu sen tüfeye göre olacak diyor daha 2 yıllık kiracıyız böyle bir hakları var mı ?
Merhaba Büşra Hanım ,
Kanun Temmuz ayında bitiyor faydalanabilirsiniz. Yeniden düzenleme ile Temmuz ayından sonrası içinde kanunu uzatma ihtimalleri bulunuyor.
Ev sahibi %25 artışını kabul etmediği için parayı geri gönderiyor.ne tapmaliyim
Merhaba, kira artış oranı TBK’de belirlenmiştir. Bu orandan fazla artış yapılması halinde geçersizdir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merabalar.benim sözleşmem 5 hazirana kaderdir.ben 1200 tlye otiriyodum.bügün ev sahibi arayib 4000 tlye yükselttik dedi.bu doğrusudur bu kader arttirabilitmi
%25 kira Kanunu Temmuz ayında bitiyor faydalanabilirsiniz. Yeniden düzenleme ile Temmuz ayından sonrası içinde kanunu uzatma ihtimalleri bulunuyor. Bu oranda daha fazla bir zam yapılırsa hukuki olarak hakkınızı arayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için danışmanlık vermekteyiz 0(242) 242 1 242 numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba 10 yıllık kiracıyım her sene tefe tüfe oranından fazla zam yapmaktayım. Bu sene emsal bedelini istiyor ev sahibim ve bu oran %300 zam ediyor. En kötüsünde sözleşme imzalamıyor. Elinde koz bu diyor. Ne yapabiliriz?
Merhaba, kira artış oranı TBK’de belirlenmiştir. Bu orandan fazla artış yapılması halinde geçersizdir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba, ev sahibim kira artış zamanına 1 ay kala ihtiyaç sebebiyle evden tahliye olmam için noterden ihtar gönderdi. Bu 1 ay içinde de yeni kira ile ilgili herhangi bir talepte bulunmadı. Bende kirayı düşük bulduğu için dava açacağını düşündüğümden dolayı, ev sahibinin herhangi bir talebi olmadığı halde kirayı %300 zamlı bir şekilde hesabına yatırdım. Fakat ev sahibi dava sürecini başlattı. Ben bu artışı yaptığım için pişman oldum. Normalde %25 zamlı olması gereken kirayı %300 zamlı yatırdım. Aradaki farkı hukuki açıdan talep etme hakkına sahip miyim?
Merhaba, konut kiraları için getirilen %25 artış düzenlemesi kapsamında kira bedelinin fazla ödenmesi ile oluşan fazla ödemelerin hukuk davası açılarak talep edilebileceğini düşünmekteyiz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba 1 Aralık 2022 tarihinde 3000 TL ye girdiğim eve 1 yılım dolduğu için ev sahibim %100 zam yaparak 6000tl ye çıkarmak istiyor.kiracı olarak %25 ten fazla yapmama hakkım var mıdır?
Merhaba, kira artışı sebebiyle ne yazık ki pek çok uyuşmazlık mevcut. Bu hususta mevcut uyuşmazlığın çözümü adına taşınmaz hukukunda yetkin ve deneyimli bir avukattan yardım almanız sağlıklı olacaktır. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 üzerinden tarafımızla irtibat kurabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimizde müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba Ahmet bey,
Size danışmak istediğim konu Konut Kirası ile ilgili. Kiracı olarak 1 yıllık Kira Sözleşmem Şubat ayında doluyor.
İmzaladığım sözleşmede Özel Hükümler başlığı altında “ Bir sonraki ve sonraki her yıl kira bedeli bir önceki yıla ait kira bedelinin üzerinden herhangi bir ihtar ve ihbarı gerektirmeksizin TÜİK tarafından TÜFE 12 aylık ortalamasından ortaya çıkan kira artışı oranına göre konut kiralarında artışa gidilir… “ diye bir madde bulunmakta. Sorum şu; Şimdi benim yasalaşan maddeye göre %25 zam oranına göre mi artış yapmam gerekiyor yoksa TÜFE ye göremi. Burada ki madde bağlayıcımıdır.Burda kafam çok karıştı. Bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Kolaylıklar dilerim.
Merhaba, kira kontratınızda sözleşme altına alınan hükümler çerçevesinde değerlendirme yaptıktan sonra yanıt vermemiz daha sağlıklı olacaktır. Dilerseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden hukuk büromuzla iletişim kurabilir; danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba Ahmet bey
Benim kontratımın 3. yılı temmuz ayında yenileniyor 2024 yılı temmuz ayı için tefe tüfe mi yoksa %25 mi geçerli olacak. bilgi verebilir misiniz.
Merhaba Kenan Bey, malumunuz kira kontratı kaynaklı uyuşmazlıkların pek çoğu yargıya intikal etmiş durumda. Sizin kira kontratınızın gelecekte herhangi bir uyuşmazlığa neden olmaması adına tarafımızca incelenmesi ve bu incelemeden sonra size yanıt vermemiz daha isabetli olacaktır. Bu kapsamda arzu ederseniz ofisimizle irtibata geçebilir ve kira hukukuna yönelik hukuk danışmanlığı hizmeti talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Ahmet Bey merhaba,
evimizi 1 Haziran 2018 senesinde kiraladık, 2023 senesinde kiramız 3350 TL iken 1 Haziran 2023 artışında 5 yılı doldurduk diye kiramız 15.000 TL’ye yükseldi. 5. yıl sorunda ev sahibi bize ek protokol yaptı ve ek protokolde de tüfe oranında artış maddesi var. 1 Haziran 2024 itibari ile 6. yenilememizi yapacağız, bizim %25 zam yapma hakkımız var mı yoksa tüfe oranında artış yapmak zorunda mıyız, bilgilerinizi rica ederiz, teşekkürler..
Merhaba, kira hukuku çerçevesinde mevcut kira kontratınızdaki düzenlemeleri değerlendirip kapsamlı bir yanıt vermemiz daha sağlıklı ve isabetli olacaktır. Dilerseniz hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.