02Kurumlar Arası Geçiş Nedir?
Kurumlar arası geçiş, Devlet Memurları Kanunu madde 74’e göre gerekli şartlar sağlandığında memurun, bir kamu kurumundan diğerine geçişini ifade eder. Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘’Memurların Bir Kurumundan Diğerine Nakilleri’’ başlığı altında düzenlenmiş olup uygulamada kurumlar arası geçiş olarak bilinir.
Kanun hükmü, 657’ye tabi kamu kurumları yahut 657’ye tabi olmayan kurum ve kuruluşları arasında memur nakil rejimi düzenlemektedir. Mevzuat doğrultusunda süreç başarıyla tamamlandığında memurların kurumlar arası geçiş yapması mümkündür.
Kurumlar Arası Geçiş Süreci
Kurumlar arası geçiş süreci, usulüne uygun bir şekilde tamamlandığında memur istediği kurumda yeni görevine başlayabilir. Aksi takdirde başka bir kuruma geçiş mümkün değildir. Kurumlar arası geçiş süreci şu şekilde ilerlemektedir:
- Memurun kurum değiştirmek istediğine dair talepte bulunması,
- Mevcut görev yapılan ve geçilmek istenen kurumun muvafakati,
- Nakil istenilen kadronun memurun hak derecesinde olması,
- Nakle ilişkin kurumlar arası yazışmalar,
- Naklin gerçekleştirilmesi.
Kurumlar arası geçiş için naklini isteyen memurun kadrosu ve pozisyonunun geçişi yapmak istediği kurumdaki ile birebir örtüşmek zorunda değildir. Bu sayede memur yeniden devlet memuru olma sürecini yaşamadan pozisyonunu ve görevini değiştirebilir. Önemli olan kurumlar arası muvafakatin sağlanmış olmasıdır.
Kurumlar Arası Geçiş Şartları
Kurumlar arası geçiş şartları geçiş sürecinde dikkate alınan kriterlerden oluşur. Naklen atama isteyen memur bu şartları yerine getirmeden başka bir kuruma geçiş yapamaz. Kurumlar arası geçiş şartları şunlardır:
- Dilekçe usulüyle memurun naklen atama için talepte bulunması
Memurun kurum değiştirmek için talepte bulunması kurumunda değişiklik yapması için ilk şarttır. Kişinin kendi rızasından bağımsız bir biçimde kurumlar arasında değişiklik yapılamaz. İlgili memur naklen atama istediği kuruma dilekçe ile talepte bulunmalıdır.
- Kurumlar arası muvafakatin sağlanması
Memurun kurumlar arası geçiş yapabilmesi için kurumlar arası muvafakatin sağlanması şarttır. Mevcut çalıştığı kurum ile geçiş yapmak istediği kurumun buna onay vermesi gerekmektedir. Bu konuda iki farklı kurum amirinin takdir yetkisi bulunmaktadır; ancak bu takdir yetkisi, ilgili memurun parasal ve özlük haklarına zarar verecek şekilde kullanılamaz.
- Kademe denkliğinin sağlanması
Kademe denkliği atanmak istenen kurumlar arası değişiklik yapılabilmesinin bir diğer şartıdır. Eğer memur, kazanılmış hak derecesinden daha üst seviyede bir kadroya geçiş yapmak istiyorsa 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.68’e göre derecesini yükseltmiş olması yahut öğrenim durumunun ilerlemeye elverişli olması. Memur naklini istediği kadronun kazanılmış hak derecesi olarak üstünde ise aradaki fark en 3 derece olabilir.
- Memurun asaletinin tasdik edilmesi
Kurumlar arası geçiş talebinde bulunan memurun asaletin tasdik edilmesi gerekmektedir. Aday memur statüsündeki kişiler başka bir kuruma naklen atama talebinde bulunamaz. Asalet tasdiki en az 1 en fazla 2 yıl içinde mümkündür. Sonuç olarak aday memurlar kurumlar arası geçiş talebinde bulunamazlar.
Hangi Durumlarda Kurumlar Arası Geçiş Mümkündür?
Kurumlar arası geçiş talebi ilgili memurun parasal ve özlük haklarını iyileştirmek için olabileceği gibi kariyer hedefleri ya da kurumlar arası farklılıklardan da kaynaklanabilir. Sebebi her ne olursa olsun mevcut durum dilekçede doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Bu sayede kurumlar arası muvafakatin sağlanma olasılığı artacak ilgili memurun isteği yerine getirilecektir.
Kamu kurumlarının istikrarı ve verilen hizmetin sürekliliği için kurum değişikliği mevzuatı her geçen gün daha da katılaştırılmaktadır. Bundan dolayı kurumlar arası geçiş isteyen memurların şartları sağladığı andan itibaren süreci başlatmaları büyük önem taşımaktadır.
MEB Kurumlar Arası Geçiş
Kurumlar arası geçiş talebinin en sık görüldüğü kurumlardan birisi de Millî Eğitim Bakanlığıdır. MEB’de öğretmenler ve devlet memurları ayrı usullere tabidir. Öğretmenlere ‘’Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’’ uygulanırken öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyen memurlara yukarıdaki yönetmeliğin 8. Maddesi uygulanmaktadır.
(1) Devlet memurluğundan ayrılmış olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(2) Devlet üniversitelerinde en az iki yıl öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman olarak görev yaptıktan sonra bu görevlerden ayrılanlar, mezun oldukları alanların Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(3) Kamu kurum ve kuruluşlarında hâlen görev yapmakta olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere kurumlar arası yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(4) Devlet üniversitelerinde hâlen görev yapmakta olanlardan en az iki yıl öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman olarak görev yapmış olanlar, mezun oldukları alanların Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere kurumlar arası yeniden atama kapsamında başvurabilir.
Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş
Kurumlar arası geçiş Sağlık Bakanlığı personeli için genel düzenlemenin yanında ek düzenlemelerle uygulamaya konulmuştur. Buna göre devlet hizmeti görevini yerine getiren sözleşmeli ya da kadrolu personel naklen atama başvurusunda bulunmaya hak kazanır. Bunun yanı sıra aile hekimleri de kurumların muvafakati sağlanması şartıyla naklen atama hakkına sahiptir.
Kurumlar Arası Geçiş Dilekçe Nasıl Yazılır?
Kurumlar arası geçiş şartlarından ilki ilgili memurun bu konuda geçiş yapmak istediği kuruma dilekçe ile talepte bulunmasıdır. Dilekçe, genel usul ve esaslara tabidir. Dilekçede memurun meramını net bir biçimde dile getirmesi, gerekçelerinin makul, şeffaf ve hayata geçirilebilir olması gerekmektedir.
Dilekçenin usulüne uygun yazılmasıyla kurum değişikliği sürecinin ilk adımı yerine getirilmiş olur. Kurumlar arası muvafakatin sağlanması şartı da göz önüne alındığında dilekçenin muntazam bir şekilde yazılmış olması süreci kolaylaştırıcı etkiye sahip olacaktır.
Merhaba. Diyanet işleri başkanlığında kadrolu kuran kursu öğreticisi olarak görev yapmaktayım. İlahiyat mezunuyum ve formasyonum var. MEB’e geçiş yapabilir miyim?
Merhaba benim öğrenmek istediğim şuan kurumlar arası geçiş açık mı ben 15 gün önce sosyal hizmetlere sevgi evleri için müracat ettim ancak kpss ile alım yapıldığını soylediler dün de meb in kurumlararası geçişi açtığını duydum doğru acaba bilgilendirir misiniz
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba ben sözleşmeli imam hatip olarak görev almaktayım.sizlesmelilere kadro kapsaminda biz kadroya geçtik.ben milli eğitim kurumuna geçmek öğretmen olmak istiyorum.diplomamnformasyonnum ve kpss sınavına girmiş bulunuyorum. yani gerekli şartları taşıyorum.bu durumda kurum değiştirmem mümkün mü.nasil olur.siz bana nasıl yardımcı olabilirsiniz.tesekkur ederim
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
sağlık bakanlığı 2023 kurumlar arası geçiş ilanı ne zaman ve nerede yayınlanır acaba bilgisi olan varmı?
Sağlık bakanlığı 2023 kurumlar arası geçiş geçti diye biliyorum. Haziranda Olur birdaha buradan bakabilirsiniz
https://yhgm.saglik.gov.tr/TR-12051/yer-degistirme-suretiyle-atanma-kuralari.html
Merhaba ben üniversite hastanesinde saglık teknikeri olarak çalışmaktayım eşim ise üniversite hastanesini olmayan bir ilçe de çalısmakta. Eş durumu sebebi ile kurumlar arası nakil basvurusunda bulundum ama Red verildi nasıl bir yol izlemeyelim. Dava acsam kazanma sansım var mı
Merhaba, başvurunuza karşı ret yanıtını almanıza sebebiyet veren durumların etüt edilmesi icap eder. Ardından, mevcut durum değerlendirilerek nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği belirlenebilir. Bu hususta danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Oğlum milli egitimden dsiye görevlendirmeyle geçiş yaptı. 8 aydır kadrosunu getirtmeye ugraşıyorum. Bu konuda yardımınız olurmu
Merhaba, kurumlar arası geçiş prosedürünün etkin bir şekilde işletilmesi; sürecin getirdiği iş ve işlemlerin ihmale ve hataya düşülmeden eksiksiz yerine getirilmesi ile çok daha erken sonuç alınabilir. Bu hususta daha kapsamlı bir bilgi için 0(242) 242 1 242 üzerinden hukuki danışmanlık hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
statü olarak 3713 den gaziyim kurumlar arası geçişte gaziler i kapsayan özel bir durum varmı gazi oluşumdan dolayı kurumlar arası geçiş için ek bir madde bulunuyor mu kurumlar arasıgeçiş için nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba, Kurumlar arası geçişe müsait olup olmadığınızın ve gazilik durumuna ilişkin özel bir düzenleme bulunup bulunmadığının etüt edilmesi gerekli. Tüm bu işlemler için uzman yardımı almanız en sağlıklı yaklaşım olacaktır. 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden büromuzla irtibat kurabilir; nasıl bir yol izlenmesine dair hukuk danışmanlığı alabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar sözleşmeli olarak atandığım kurumda 2023 Mart ayında memur kadrosuna geçtim hâlen düz memur olarak çalışıyorum. ÖSYM üzerinden kpss puanımla merkezî yerleştirme alımında düz memurluğu geçiş yapabilir miyim? Sözleşmeliden kadroya geçişte nakil yasağına takılır mıyım?
Merhaba, geçiş başvurunuza karşı engel teşkil edebilecek hususların dosya çerçevesinde değerlendirilmesiyle birlikte net yanıt vermek daha sağlıklı olacaktır. Bu hususta danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden iletişim kurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Mebde kadrolu öğretmen iken muvafakat ile yök devlet üniversitesine öğretim görevlisi olarak geçtim. Tekrar meb e dönüş olur mu?
Merhaba, kurumlar arası geçiş, idari hükümler gereği sıkı ve görece karmaşık bir prosedüre bağlanmıştır. Durumunuz ve dosyanız hakkında ciddi bir değerlendirme yapmaksızın nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ilişkin bilgi vermemiz yanıltıcı olacaktır. Bu sebeple, tekrar MEB dönüşüne engel teşkil eden herhangi bir sorun var mı, ne gibi hukuki olanaklar mevcut, hangi hukuki mekanizmalar işletilmeli gibi hususların etüt edilmesi için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden danışmanlık hizmetimize müracaat edebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba ben sgk da V. H. K. İ. Olarak görev yapmaktayım. Sosyal Hizmetlere geçiş yapmak istiyorum. Bunun için açıktan 2 yıllık sosyal hizmetler okudum böyle birşey denersem şansım olurmu sizce aynı zamanda memuriyette 5. Yılım
Merhaba, kurumlar arası geçiş imkanınızın mevcut olup olmadığını ancak detaylı bir inceleme ve değerlendirme yaptıktan sonra ifade etmemiz gerekir. Aksi takdirde vereceğimiz yanıt yanıltıcı nitelikte olabilir. Arzu ederseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimize müracaat edebilirsiniz.
Ben 22 Kasım 2022 yılında sözleşmeli zabıt Katibi olarak atandım. Daha sonra aynı yılda 1 hafta sonra 27 Kasım 2022 yılında kadrolu alarak atamamız yapıldı. şu an 1 yıl 1 ay çalışma sürem oldu. Ben kurum değiştirmek istiyorum. her hangi bir kuruma kurum değiştirmem mümkün mü. Ben milli eğitime vb. kurumlara atanmak istiyorum. Teşşekür ederim. kolay gelsin
Merhaba, kurumlar arası geçiş, idare hukuku düzenlemeleri gereği kapsamlı ve sıkı prosedüre bağlanmıştır. Mevcut durumunuzun başta idari hükümler, mevcut kurumunuz ve geçiş yapılmak istenen kurum nezdinde değerlendirilmesi icap eder. Aksi takdirde, söze konu değerlendirme yapılmaksızın verilecek yanıt yanıltıcı olabilir. Bu nedenle 0(242) 242 1 242 hattımız aracılığıyla büromuzla iletişim kurabilir; tarafınızı danışmanlık verilmesi isteminde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba 2020 yılında üniversite hastanesinde sözleşmeli olarak işe başladım daha sonra kadroya geçtim eşim askeri personel olduğundan sağlık bakanlığına geçiş için dava açtım ve şuan için yürütme durdurmayı kazandım fakat dört yılı doldurmadığım için yürütme durdurmanın iptal olabileceği söyleniyor doğru mudur
Merhaba Havva Hanım, kurumlar arası geçiş sürecine ilişkin idare hukuku uzmanı avukatlarımızın danışmanlık hizmetine müracaat edebilirsiniz. Dilerseniz 0 (242) 242 1 242 numaralı hattımız üzerinden hukuk büromuzla irtibata geçebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba. Kurumlar arası geçiş süreci ortalama olarak ne kadar sürmektedir? 1,5 ay dediler ama daha kısa olması mümkün müdür?
Merhaba, Kurumlar Arası Geçiş sürecini etkileyen bir dizi faktör mevcut. Karar merci, söz konusu kriterleri ve faktörleri değerlendirdikten sonra kararını açıklayacaktır. İyi günler dileriz.
Merhaba 7.02.2020 de OGM de sözleşmli personel olarak göreve başladım. 6 şubat 2023 tarihinde 3+1 kanunu kapsamında kadroya geçmek için dilekçe verdim. 15 nisan 2023 kadroya geçiş tarihim olarak görülüyor. +1 yıllık bekleme süresi işe başlama tarihinden itibaren 4 yılı doldurunca mı? yoksa kadroya geçiş dilekçesi tarihinden itibaren 4 yıl olunca mı?
Merhaba Fatih Bey. Somut durumunuzun, mevcut bilgi ve veriler ışığında değerlendirilmesi ile net bir yanıt verebiliriz. Arzu ederseniz ofisimizle iletişim kurabilir ve hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhaba. 8 yıldır MEB de bir lisede okul müdürüyüm. kurumlar arası geçiş düşünmekteyim. Yapabilir miyim? hangi kurumlara ve ünvanlara mümkündür teşekkür ederim
Merhaba, Kurumlar Arası Geçiş prosedürü hakkında hukuki danışmanlık hizmetimizde başvurabilirsiniz. Dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir ve somut durumunuzun ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek yol haritası sunulması talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
18 yillik ogretmenim. Bulundugum ilcede halk kutuphanesi mudurlugu vekaleten yürütülüyor. Bu kadroya gecebilir miyim.
Merhaba. Mevcutta görev aldığınız kurumdan bahsettiğiniz kuruma geçiş yapabilme durumunuzun değerlendirilebilmesi adına dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir ve hukuk danışmanlığı hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.