Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası açılacağı zaman İş Mahkemelerine müracaat edilir. İşçinin işyerinde geçirdiği çalışma sürecinde meslek hastalığından korunması sorumluluğu işveren üzerinedir. İşçi çalışırken herhangi bir zarar gördüğünde iş veren bu konuda yükümlü tutulur.
İşçinin zarar görmesi durumunda ortaya çıkan zararın karşılanması için işveren kanunlar karşısında sorumlu olur. İşçinin vefatı durumunda ise işverenin sorumluluğu işçinin yakınlarına karşı olmaktadır. İşçinin göreceği zarar fiziki yönden olabileceği gibi ruhsal açıdan da olabilir. İşveren ihmali sonucunda ortaya çıkan fiziki ya da ruhsal zararlar karşısında işçi kanunlar vasıtası ile korunur.
İş sağlığı konusunda çalışanların bilinçlendirilmesi oldukça önemli bir konudur. Meslek hastalıkları ya da iş kazaları gibi olumsuzlukların işçide iş kaybı ortaya çıkarması durumunda oluşan zararın tazmin edilmesi için hukuk yoluna başvurulması gerekebilir.
İşveren iş yerindeki her tür güvenlikten sorumlu olan taraftır. İşveren işçilerin uymakla yükümlü oldukları kuralları belirlemek ve bunları denetlemekle sorumludur. Mesleki eğitimler konusunda da işçilerin bilinçlendirilmesi işverenin yükümlülüklerinden bazılarıdır.
Meslek Hastalığı Şartları
Meslek hastalığı şartları söz konusu olduğunda öncelikle sigortalı işçiler için bu uygulamadan yararlanılabilir. İşin yürütümü sırasında ortaya çıkan bir rahatsızlığın olması ise ikinci önemli ayrıntıdır. Bunun yanında meslek hastalığının belirli bir sürede oluşmuş olması gerekir.
İşçi meslek hastalığına bağlı olarak rahatsızlandığında bunun raporlarla belgelenebilmesi gerekir. Bunun için de Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile elde edilen sağlık raporlarına gerek duyulur.
Meslek Hastalığına Bağlı Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Meslek hastalığına bağlı tazminat davası açılacağı zaman zarar gören tarafın İş Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurması gerekir. Bunun yanı sıra merak edilenlerden biri de meslek hastalığına bağlı tazminat davası nasıl açılır? Konusudur.
İşçi bu tür bir sebebe dayanarak dava açacağı zaman sigortalı olarak çalışıyor olmalıdır. Ortaya çıkan hastalık da işçinin çalıştığı iş sebebi ile ortaya çıkmış olmalıdır. Hastalık işçinin çalışma süresi ile ilgili olmalı ve devlet kurumları aracılığı ile de belgelenmelidir.
İşçinin meslek hastalığına bağlı olarak vefat etmesi durumunda ise hak sahiplerinin işverene karşı bu davayı açabilme hakkı bulunur. Maddi ve manevi tazminat davası olarak açılabilen davada işçinin çalıştığı iş yerinde iş yerinden kaynaklanan nedenlerle bir hastalığa yakalandığının tespit edilmesi gerekir. Sigortalı işçi bir sağlık nedeni ile iş gücü kaybı yaşadığında bu zararının giderilebilmesi için işverene karşı tazminat davası açılabilir.
Meslek Hastalığı Tazminat Davası Mahkeme
Meslek hastalığı tazminat davası mahkeme için müracaat edileceği zaman İş Mahkemesi’ne dilekçe verilir. Bu dilekçeye ek olarak iş kazası varsa kaza raporları, SGK’dan alınan sağlık raporları ve savcılık bir iddianame hazırladıysa buna yönelik belgeler de dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur.
İşçi yaşadığı durumun yarattığı sonuçlara bağlı olarak farklı miktarlarda tazminat almaya hak kazanabilir. Verilen tazminat miktarının yanı sıra ödeme şartları açısından da işçinin mağduriyet durumu göz önünde bulundurulur.
İşçi sigortalı olarak çalıştığında dava kuruma ve işverene karşı açılır. İşçinin sigortasız olarak çalıştırılması halinde ise bu durumda dava açılacak kişi yalnızca işveren olur. İşçinin meslek hastalığı nedeni ile vefatı durumunda ise yakınlarına bazı haklar doğabilir. Meslek hastalığına bağlı kıdem tazminatı alınacaksa bu durumda da tarafların kusur oranlarına bakılması gerekir. Ayrıca bir maluliyet varsa bunun derecesi de önemli hale gelir.
Meslek Hastalığı Sağlık Raporu
Meslek hastalığı nedeni ile işçinin dava açması gerekli olduğunda bazı raporlara gerek duyulur. SGK’nın yetkili kıldığı kurumlar bu konuda gerekli çalışmaları yapar. Meslek hastalığına yakalandığını ifade eden işçi bunu belgelemekle yükümlü olur. Meslek hastalığı sağlık raporu bu sebeple gerekir.
Meslek Hastalığı Tazminat Davası Zamanaşımı
Meslek hastalığı tazminat davası zamanaşımı süresi ise 10 yıldır. İşçi veya yakınları bu süre içerisinde başvuru yapmadıklarında yasal haklarını yitirir. Çalışanın işten ayrıldıktan sonra hastalanması başvuru hakkını elinden almaz.
Bu durumda da işe girdiğindeki sağlık raporları, çalışan mesai saatleri listesi, T.C Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sağlık kurulu raporu ile birlikte arşiv dosyası gerekir. Bunun yanı sıra iş yerinde periyodik olarak yapılan muayeneleri ait raporlar da sunulmalıdır. Bu belgeler eşliğinde hukuki yoldan hak aramak işçi ya da yakınları açısından mümkündür.