Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası sigortalı çalışanları ilgilendiren bir konudur. Sigortalı kişi çalıştığı iş sebebi ile ya da yaptığı için niteliğine bağlı olarak tekrarlanan sürekli bir hastalığa maruz kalırsa bu durum meslek hastalığı olarak tanımlanır.
Bedensel ve ruhsal açıdan sigortalı kişide ortaya çıkan engellilik hali sürekli olabileceği gibi geçici de olabilir ve meslek hastalığı olarak değerlendirilir. Meslek hastalığının oluşmasında mesleki risklerin varlığı söz konusudur. Meslek hastalığının varlığı durumunda sigortalı işçi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Meslek Hastalığı Koşulları
Meslek hastalığı koşulları arasında sigortalı işçinin yaptığı işin niteliğine bağlı olarak sürekli ya da geçici bir biçimde sağlığını kaybetmesi yer alır. Sigortalı çalışan için meslek hastalığına bağlı olarak zarar gördüğünün ispatlanması bakımından bazı koşulların varlığına gerek duyulur.
- Sigortalı olarak çalışan işçiler meslek hastalığına yakalandığında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
- Meslek hastalığı işin yürütümü sırasında oluşmalıdır.
- Aniden gelişen olaylara bağlı olarak ortaya çıkan bedensel ve ruhsal hasarlar iş kazası olarak tanımlandığından meslek hastalığının oluşması için belirli süre şartına bakılır.
- Meslek hastalığı olarak tanımlanan hastalıklar Sosyal Sigortalar Sağlık İşletmeleri Yönetmeliği ve Tüzüğü’nde belirlenmiştir.
Meslek Hastalıkları
Meslek hastalıkları sigortalı olarak çalışan işçileri hukuki açıdan ilgilendirmektedir. Sigortalı olarak çalışan işçiler meslek hastalığına yakalandıklarında ve koşullar sağlanmışsa maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Meslek hastalıkları olarak kabul edilen hastalıklar arasında aşağıdakiler yer alır:
- Başı ilgilendiren arızalar,
- Gözle ilgili arızalar,
- Kulakla ilgili arızalar,
- Yüz arızası,
- Boyunla ilgili arızalar,
- Göğüs hastalıkları,
- Kol ve omuz arızaları,
- El ve el bileği arızaları,
- Karın bölgesi hastalıkları,
- Omurgayı ilgilendiren hastalıklar
- Pelvis ve alt ekstremite rahatsızlıkları,
- Metabolizma rahatsızlıkları,
- El parmaklarındaki rahatsızlıklar.
Meslek Hastalığı Tespiti
Meslek hastalığı tespiti yapılırken meslek hastalığına maruz kalan sigortalı işçinin meslekteki güç kayıp oranına bakılması gerekir. Meslekte güç kayıp oranı olarak ifade edilen durum işçiye bağlanacak olan SGK geliri miktarı açısından önemli olurken SGK tarafından gelir bağlanıp bağlanmayacağı konusunda da etkilidir. Ayrıca işçinin talep edeceği maddi ve manevi tazminatın miktarına hükmedileceği zaman da bu orana bakılır.
Meslek hastalığına yakalanan işçinin durumunu öğrenen işverenin üç iş günü içerisinde meslek hastalığı ve iş kazası bildirgesi aracılığı ile kuruma bildirim yapması gerekir. SGK kurumu bu bildirimi aldıktan sonra gerekli incelemeyi başlatan taraftır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başlatılacak soruşturma kapsamında Sağlık Bakanlığı’na bağlı Meslek Hastalıkları Hastaneleri veya devlet üniversite hastanelerinde işçi için bir sağlık raporu düzenlenir. Tıbbi belgelerle desteklenen bu raporlarda işçinin sağlık problemi ve maluliyet oranı tanımlanır.
Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli görürse işyerinde var olan çalışma şartlarına ve denetim raporlarına bağlı olarak ve diğer belgeleri de incelemek sureti ile maluliyet oranını ve meslek hastalığını tespit edebilir.
İşçinin hastalığı SGK tarafından meslek hastalığı olarak kabul edilmezse bu durumda işçi İş Mahkemesi’ne başvurarak dava açabilir. Meslek hastalığının tespiti davası olarak tanımlanan bu dava hem işverene hem de SGK’ya karşı açılır.
Meslek Hastalığı Tazminat Davası Dava Zamanaşımı Süresi
Meslek hastalığı tazminat davası dava zamanaşımı süresi bakımından 10 yıllık süreye bağlı hareket edilir. Tazminat davalarında dava zamanaşımı süresinin başlangıcı failin ve zararın öğrenildiği tarihle başlamaktadır. Meslek hastalıklarında gelişen ve değişen bir durum söz konusu değilse zamanaşımı süresi hastalığın tespit edildiği tarihte başlamaktadır.
Meslek Hastalığı Sebebi ile Açılan Tazminat Davası ve Kapsamı
Meslek hastalığı sebebi ile açılan tazminat davası ve kapsamı maddi ve manevi zararlara bağlı olarak şekillenir. Maddi zararın ispat edilmesi durumunda maddi tazminat davası açılırken kişilik hakları ve bunlara bağlı değerler zarar gördüğünde ise manevi tazminat davası açılır.
Maddi tazminat miktarları belirlenirken işçi ve işverenin kusur oranları dikkate alınır. SGK’nın yapacağı maluliyet oranı tespiti ve işçinin en son geliri de bu hesaplamalar sırasında dikkate alınır. İşçi işi gereği iş gücü kaybına uğramışsa dava açma hakkına sahiptir.
İşçinin meslek hastalığı sebebi ile ölümü gerçekleştiğinde bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı davası açma hakkı bulunur. Bu davayı herkes açabilirken karine gereği ana-baba, eş ve çocuklar bakımından ispat yükü bulunmaz. Bununla birlikte işçi yaşarken kendisine destek olduğunu iddia eden herkesin ispat sorumluluğu bulunmaktadır.
Merhaba. Ahmet bey ben bi apartmanda kapıcılık yapıyorum kömürlü kazan yakıyorum bide haftalık temizlik yaparken çamaşır suyu kullanıyorum derin rahatsız edici kokusu oluyor 5 6 ay önce nefes darlığı için ilaç kullanmaya başladım ikinci ayda doktor koah teşhisi koyup %40 rapor verdi meslek hastalığından sayılıyormu bide bu yıl doğalgaza geçecekler o sebepten işimedr son veriyorlar dava açabilirmiyim vevap verirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar
Merhaba Emir Bey,
Dava açabilirsiniz. Alkan hukuk bürosu olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.