Mirastan feragat olarak adlandırılan işlemler miras sözleşmesi yolu ile yapılabilmektedir. Mirastan feragat sözleşmesi ise kanunda belirlenen şekillerde yapılır. Mirastan feragat sözleşmesini yapan mirasçının ileride doğacak olan miras hakkından vaz geçmesi söz konusu olur. Bundan dolayı da sözleşme yapılacağı zaman hukuki danışmanlık alınması gerekir.
Mirasçı ileride doğacak olan mirasçılık hakkını mirastan feragat sözleşmesi aracılığı ile sonlandırır. Mirastan feragat sözleşmesi iki türde yapılabilirken ivazlı veya ivazsız olarak bu işlemler gerçekleştirilebilir. İvazlı sözleşmelerde bir karşılık beklenirken ivazsız olarak yapılacak bir sözleşmede karşılık beklenmemektedir.
- Miras sözleşmesi olarak bilinen sözleşmeler miras bırakan ile karşı taraf arasında yapılır. Bu sözleşme ölüme bağlı bir tasarrufla oluşturulur. Miras sözleşmesi yapıldığında miras bırakan ile sözleşmeyi yapan taraf miras bırakanın terekesi üzerinde bazı sonuçlar doğuracak şekilde anlaşmış olur.
- Miras sözleşmesinin hukuken bir geçerliliğe sahip olabilmesi için noterde hazırlanması zorunludur. Vasiyetnameden farklı olarak kabul edilen miras sözleşmelerinde iki tarafın varlığı söz konusu olur. Vasiyetname miras bırakanın tek taraflı olarak hazırladığı ve ölüme bağlı tasarrufu ile oluşan belgelerdir.
- Miras sözleşmesi ise iki tarafın varlığı ile oluşurken tarafların iradesinin ortak olması gerekir. Mirastan feragat sözleşmesinde mirasçı ileride doğacak haklarından vaz geçer. Bu vaz geçme ise ivazlı veya ivazsız olabilir.
Mirastan Feragat Sözleşmesi
Mirastan feragat olarak adlandırılan durum mirasçı olarak adlandırılan tarafın bazı koşullarda miras hakkından vaz geçmesini ifade eder. Mirasçı mirastan feragat ederek ileride doğacak olan mirasçılık haklarını sonlandırır. Miras hukuku açısından geçerli olan durumlardan biri de saklı paylı mirasçıların miras bırakanın tek taraflı irade beyanına bağlı olarak mirastan çıkarılamamalarıdır.
Mirastan çıkarma olarak adlandırılan işlemlerin hukuka uygun olarak gerçekleşmesi gerekirken mirasçının aile hukukundan doğan sebeplerle görevlerini yapmaması durumunda mirasçılıktan çıkarılması gündeme gelebilir. Bu durumun hukuka uygun olduğunun ispatlanması gerekirken mirasçı bir suç işlediğinde ve bu durum aile bağlarına zarar verdiğinde de mirastan çıkarılabilir.
Mirastan feragat ise mirastan çıkarmadan farklıdır. Saklı payı olmayan mirasçıları miras bırakan tarafından her zaman tek taraflı irade beyanına bağlı olarak mirastan çıkarılabilmektedir. Saklı payı olmayan mirasçılar için mirastan feragat sözleşmelerinin bir anlamı olmayacağından mirastan feragat sözleşmesi saklı paylı mirasçıları ilgilendirmektedir.
Saklı paylı mirasçılarla yapılan mirastan feragat sözleşmesi miras sözleşmesi olarak hazırlanır. Bundan dolayı da miras sözleşmelerini ilgilendiren hükümler mirastan feragat sözleşmelerini de yakından ilgilendirmektedir. Ayrıca mirastan feragat, mirastan çıkarma ya da reddi miras gibi kavramların birbirinden ayrı olduğunun da bilinmesi gerekir.
Mirastan çıkarma için kanunda belirlenen koşulların sağlanması gerekirken reddi mirasta ise murisin vefatının ardından mirasçının tek taraflı irade beyanına dayanarak mirasçılık hakkından vaz geçtiği görülür. Reddi miras ile mirasçı, mirasçılık hakkından tamamen vaz geçmiş olur.
Mirastan feragat olarak adlandırılan uygulamada iki taraflı irade beyanına gerek duyulur. İvazlı ve ivazsız olarak gerçekleştirilebilen mirastan feragat sözleşmesi mirasçı açısından çeşitli sonuçlar doğurur.
Mirastan Feragatin Çeşitleri
Mirastan feragat yapılırken ivazlı veya ivazsız olarak bu işlemin gerçekleştirilmesi söz konusu olur. Mirastan feragat iki tarafın irade beyanı ile yapılırken mirastan feragat sözleşmesi hazırlanır. Kanunda miras sözleşmeleri için geçerli olan kurallar mirastan feragat sözleşmeleri için de uygulanmaktadır.
İvazlı feragat olarak gerçekleşecek bir mirastan feragat işleminde mirasçı mirasçılık haklarının sonlanması durumunda mirasçıdan bir bedel almaktadır. Miras bırakan yani muris karşı tarafın mirasçılık haklarından vaz geçmesi için mirastan feragat sözleşmesi yaparak kendisine bunun karşılığında bir bedel ödediğinde işlem ivazlı mirastan feragat olarak adlandırılır.
İvazsız feragat işlemlerinde ise miras bırakan ile mirasçı arasında imzalanacak mirastan feragat sözleşmesi karşılığında bir bedel ödenmez. Sözleşmeyi imzalayan taraf muristen bunun karşılığında bir bedel talep etmezken mirasçılık haklarından da vaz geçer.
Mirastan feragat işlemlerinin tam ve kısmi olarak yapılabilmesi de mümkündür. Bu tür bir vaz geçme işleminde ise tam olarak payından feragat eden mirasçı mirasa ilişkin tüm haklarını bırakmış olur. Kısmi olarak gerçekleşecek bir feragat işleminde ise mirasçı murisin terekesi üzerindeki haklarının bir kısmını terk eder. Bu tür bir feragat işlemi gerçekleştiğinde mirasçı saklı paylı mirasçı olma vasfını yitirir.
Mirastan Feragat İşlemi
Mirastan feragat işlemi mirastan feragat sözleşmesi ile yapılır. Mirastan feragat sözleşmesi yapılırken şekil şartına uyulması zorunludur. Miras sözleşmelerini ilgilendiren kanun maddesi mirastan feragat sözleşmesi için de geçerlidir.
Miras bırakan yani muris ile mirasçı arasında yapılacak olan mirastan feragat sözleşmesinin şekil şartına uygunluğu geçerliliği açısından gerekir. Bu tür konularda hukuki danışmanlık alınması kişi hakları bakımından önem taşırken Miras Hukuku konusunda deneyimli bir avukattan destek alınması hak kayıplarını engelleyici bir durumdur. Ayrıca kişilerin karşılaşabileceği hukuki yanlışlıkların önüne geçilebilmesi de avukatlar sayesinde mümkün olur.
Mirastan feragat işlemi saklı paylı mirasçılar ile muris arasında yapılabilecek bir işlemdir. Muris ile mirasçıları arasında gerçekleşebilecek olan bu işlem saklı paylı olmayan mirasçılar için söz konusu olmaz. Saklı paylı olmayan mirasçılar açısından miras bırakanın tek taraflı iradesi yeterli olurken mirastan feragatin gerçekleşebilmesi iki tarafın irade beyanı ile mümkündür. Ayrıca şekil şartını karşılayan resmi bir sözleşme yapılması da zorunludur.
Mirastan Feragat Sözleşmesi Cayma Hakkı
Mirastan feragat sözleşmesi için her iki tarafın da cayma hakkı bulunur. Muris bu sözleşmeden yana cayma hakkını kullanmak istediğinde belirli kurallar kapsamında bu hakkını kullanabilmektedir. Mirasçılıktan çıkarma nedenlerinin kanunda yer almasına bağlı olarak mirasçının bu kusurları işlemesi durumunda muris mirastan feragat sözleşmesinden cayma hakkını kullanabilir. Bununla birlikte bu konu yargı mensupları açısından fikir ayrılıklarına da yol açan bir durumdur.
Mirastan feragat sözleşmesi ivazlı olarak yapıldığında muris sözleşmeye bağlı olarak ödemesi gereken bedeli ödemezse mirasçı cayma hakkını kullanabilmektedir. İvazsız sözleşmeler açısından ise muris bir borç yükü altına girmemektedir.
Muris vefat ettiğinde mirasçılar arasında mal paylaşımı yapılır. Mirasçılar murisin saklı paylarını ihlal ettiğine dair bir fikre sahip olduklarında tenkis davası açabilir. Mirastan feragat eden kişiye tenkis davası açılırsa feragat eden cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda ise iki yol geçerli olur. Mirastan feragat eden aldığı ivazın tamamını öder ya da mirasçıların saklı paylarını karşılayacak nispette geri ödeme yapar. Bu durumda da tekrar mirasçılık sıfatı kazanır.
Miras bırakan hayatta iken mirastan feragat eden taraf ile karşılıklı irade beyanına dayanarak bu anlaşmadan vaz geçebilir. Aralarında anlaşarak çözümleyebilecekleri bu durum sözleşmenin yazılı olarak yapılması ile geçerli olur. Yazılı şekil şartı aranan bu tür sözleşmeler açısından resmi şekil şartına gerek duyulmamaktadır.
Mirastan Feragat Hukuki Danışmanlık
Mirastan feragat Miras Hukuku ile ilgili bir konudur. Miras Hukuku geniş kapsamlı hukuk dalları arasında yer alırken profesyonel anlamda hukukçular tarafından temsil edilmek kişi hakları açısından önem taşır. Miras sözleşmelerinin karmaşık hukuki süreçleri içermesi nedeni ile bu sözleşmeler yapılırken hukuki destek alınması önerilir.
Deneyim sahibi bir miras avukatı ile temsil edilmek ya da hukuki danışmanlık almak hak kayıplarını engelleyici bir durumdur. Bundan dolayı da karşılaşılabilecek tüm sorunlar için avukatlara gerek duyulur. Hukukun bilimsel bir disiplin olarak ele alınması da kişilerin kanunlar karşısında temsil edilmeleri gerektiğinde hukukçulara olan ihtiyacı artırmaktadır.
Annem 1986 yılında trafik kazasında hayatını kaybetti.6 daym var.Ben annemi hakkını almak için dava açtm.Onlar davada vazgeç avukatı aradan çıkar dediler bende onlarn dediklerini yaptm. Ama onlar bana tüm haklarımdan vazgeçmem için feragat sözleşmesini imzalatmışlar ve bana hiç bir şey yapamazsın dediler.Bu konuda yardma çok acil ihtiyacım var.
Merhaba, davadan feragat etmişseniz istisna haller saklı kalmak kaydıyla maalesef geri almak pek mümkün olmaz. İlgili yazımıza da göz atabilirsiniz. Davadan feragat etmek ne demek
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
merhabalar ,benim ilk evliğimden bir evim var ,ikinci evlilik yaptım ama sözleşme yapmadık.eşimin benim evim ve ailemden kalacak olan mirastan hiç birsey almasını istemiyorum benim önce ölümüm halinde,%25 saklı payınında alınmamasınıda istiyorum.noter huzurunda mirasdan feragah edebilirmiyim.ve ben önce ölürse bozarmı ,bir açık kapı kalmasını istemiyorum ,bütün malım tek oğluma kalmasını istiyorum .en doğru yol nedir .acaba yardımcı olur musunuz?
Merhaba Yeliz Hanım; malumunuz, evlilik öncesi şahsi mallar her ne kadar mal rejimine tabi olmasa bile bu malların gelirleri mal rejimine tabidir. Gerek boşanmadan doğan mal paylaşımı gerekse miras hususunda net bilgi verebilmemiz için daha fazla bilgiye ve detaya ihtiyacımız var. Bu nedenle arzu ederseniz (242) 242 1 242 numaralı hattımızdan hukuk büromuza ulaşabilir, danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İyi günler dileriz.