Çalışanlar, kanunda belirtilen dereceden yakınlarını kaybetmesi halinde, ölüm sebebiyle mazeret iznine hak kazanır. Uygulamada ölüm izni veya vefat izni olarak bilinen bu izin, esasen mazeret iznidir. Önceden yalnızca memurların sahip olduğu bu hak, 6645 sayılı Kanunda yapılan düzenleme sonucunda işçilere de tanınmıştır. Buna göre, yasada öngörülen derecede yakınların ölmesi durumunda;
- İşçilere, 4857 sayılı Kanun Ek Madde 2 düzenlemesi gereği 3 gün,
- Memurlara ise 657 sayılı Kanun m. 104/B düzenlemesi gereği 7 gün,
Sürelik ölüm izni verilir.
Ölüm izni ne zaman başlar diye incelendiğinde; memur veya işçinin, kanunda belirtilen derecede yakınının vefat ettiği gün itibariyle ölüm izni başlar. İzin, yine kanunda öngörülen sürenin sona ermesiyle son bulur. Ölüm yani mazeret izni eğer hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelirse izin süresi uzamaz. Zira bu iznin süresi Kanunda “iş günü” olarak değil, “gün” olarak düzenlenmiştir. Sonuç olarak, tatil günleri de vefat izni kapsamında değerlendirilir.
Ölüm (Vefat) İzni Kaç Gün?
Devlet memuru olarak çalışan veya özel sektörde istihdam edilen kişiler, belirli derecelerden yakınlarının yaşamlarını yitirmesi halinde vefat izni kullanabilirler. Söze konu iznin hukuki karşılığı, mazeret iznidir. Mazeret izninin süresi merak konusudur. Dolayısıyla, ölüm izni kaç gün? sorusuna yanıt aranır.
Ölüm nedeniyle kullanılacak mazeret izni, özel sektör çalışanları yani 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçiler için üç (3) gündür. Buna karşın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu daha uzun süreli bir mazeret izni düzenlemiştir. Buna göre, ilgili Kanunda öngörülen derecede yakınını kaybeden memura yedi (7) gün süreli mazeret izni tanınmaktadır.
657 Sayılı Kanuna Göre Memurların Ölüm İzin Hakkı ve Süresi
Memurlara ilişkin temel hukuk düzenlemeleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hüküm altına alınmıştır. Bahse konu Kanun, memurun;
- Annesi veya babasının,
- Eşinin annesi veya babasının yani kayınbabası veya kaynanasının,
- Eşinin,
- Kardeşinin,
- Çocuğunun,
Ölmesi durumunda 7 günlük ölüm izni tanımaktadır.
4857 Sayılı İş Kanununa Göre İşçilerin Ölüm İzin Hakkı ve Süresi
Özel sektörde çalışanlarının, işçilerin vefat izni süresi ise 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 düzenlemesiyle hükme bağlanmıştır. İşbu düzenleme uyarınca, işçinin;
- Eşini,
- Annesini,
- Babasını,
- Kardeşini,
- Çocuğunu,
Kaybetmesi halinde, ölüm sebebiyle 3 günlük mazeret iznine hak kazanacağı açıktır.
Görüleceği üzere hem memurlara hem de işçilere tanınan vefat izni yalnızca belirli dereceden akrabaların ölmesi halinde geçerlidir. Özetle, memurun veya işçinin herhangi bir yakını vefat ederse değil, sadece ilgili Kanunda düzenlenen akrabaların hayatını kaybetmesi durumunda mazeret iznine kullanılabilir.
Vefat İzni Kimlere Verilir, Kaçıncı Dereceden Akrabaları Kapsar?
Belirli dereceden akrabasını kaybeden işçiler ve memurlara vefat izni verilir. Fakat bu izin, işçinin veya memurun, hayatını kaybeden her akrabası için geçerli değildir. Yalnızca Kanunda belirtilen yakınlarını kaybeden işçiler ve memurlar mazeret izni kullanabilir. Peki, vefat izni kimleri kapsar?
Ölüm İzni Kimleri Kapsar? | |
Memurlar İçin; | İşçiler İçin; |
Eşi | Çocuğu |
Çocuğu | Eşi |
Kardeşi | Annesi |
Annesi veya babası | Babası |
Eşinin annesi veya babası | Kardeşi |
ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
Ölüm Sebebiyle Mazeret İzni Nasıl Alınır?
İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda işçiler ve memurlar için mazeret izinleri düzenlenmiştir. Bir mazeret izni olarak ölüm izni, memurlar için 7; işçiler içinse 3 gündür. Memurlar ve özel sektör çalışanları için farklı izin süresi söz konusudur. Ayrıca, iznin geçerlilik kazanılabilmesi için vefat eden yakının, işçinin ve/veya memurun herhangi bir yakını değil, kanunda belirtilen derecede yakınının ölmesi gerekir.
Ölüm Nedeniyle Mazeret İzni Dilekçe Örneği
Yakını vefat ettiği için mazeret izni kullanmak isteyen memur, aşağıda açık hali bulunan dilekçe örneğinden hareketle ölüm izni dilekçesi düzenleyebilir. Fakat belirtmekte yarar var ki dilekçenin avukat marifetiyle düzenlenmesi en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİM ADI)
…/…/… tarihinde … ölmesi sebebiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 104/B uyarınca 7 (yedi) gün izin kullanmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
İkamet Adresi :
İznin Geçirileceği Adres :
Telefon :
…/…/…
Adı Soyadı
Unvan
Kurum Sicil Numarası
İmza
İşçi için cenaze izni dilekçe örneği ise şu şekildedir:
(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ KURUM/KURULUŞ ADI)
…/…/… tarihinde … ölmesi nedeniyle, 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 hükmü uyarınca 3 (üç) gün izin kullanmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
İkamet Adresi :
İznin Geçirileceği Adres :
Telefon :
…/…/…
Adı Soyadı
İmza
Ölüm Sebebiyle Alınan İzin, Ücretli İzin midir?
Ölüm izni, ücretli bir mazeret iznidir. Mazeret izninin ücretli olmasından, işçi veya memurdan maaş ya da ücret kesintisi yapılamayacağı anlaşılmalıdır. Sonuç olarak, memurun veya işçinin, kanun koyucunun belirttiği dereceden yakını hayatını kaybeder ve işçi – memur bu sebeple mazeret izni kullanırsa ücret ya da maaştan kesinti yapılamaz.
Sonuç | Cenaze İzni Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar
Sonuç olarak, işçiler için üç; memurlar için yedi gün süreli olmak üzere ölüm sebebiyle mazeret izni tanınmıştır. Bu izin, işçinin veya memurun herhangi bir yakınının vefat etmesi halinde değil, yalnızca Kanunda belirtilen derecede yakınlarının ölmesi halinde geçerlilik kazanır. Vefat iznine ilişkin merak edilen soruların yanıtını öğrenmek için aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz.
1. dereceden akrabaların ölmesi halinde mazeret izni kaç gündür? | Memurlarda 7; işçilerde 3 gündür. |
2. dereceden yakınların vefat etmesi durumunda kaç günlük izin alınabilir? | 2. derece akrabalardan yalnızca kardeşler için mazeret izni kullanılabilir. Bu durumda yine işçiler için üç; memurlar için yedi günlük izin hakkı mevcuttur. |
3. dereceden yakınların ölümü sebebiyle mazeret izni kullanılabilir mi? | Hayır, 3. dereceden yakınlar ölüm izni kapsamında değildir. |
Dede, anneanne, babaanne, amca, hala, dayı için ölüm izni alınabilir mi? | Kanunda mazeret izni düzenlenirken söz konusu kişiler bu izne dahil edilmemiştir. |
İlgili Konular | İncelemek İçin Tıklayınız
Kaynak: