Kanser hastalarının merak ettiği konulardan arasında kanser ilaçları SGK tarafından karşılanmadığı takdirde ne yapılması gerekir? Sorusunun yanıtı da yer alır. SGK’nın kanser ilaçlarını karşılayıp karşılamadığı merak edilenler arasındadır.
Devlet tarafından karşılanmayan kanser ilaçları ve SGK’nın karşılamadığı kanser ilaçları hakkında merak edilenler ve başvurulması gereken hukuki yolları öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamında tüm ayrıntıları ile bu konu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kanser hastalığı günümüzde yaygın olarak karşılaşılan hastalık türlerinden biridir. Bu hastalıkta kullanılan immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileri en etkili sonuçları vermesi bakımından sıklıkla tercih edilmektedir.
Kanser hücrelerini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek baskılayan tedavi çeşidi immünoterapi olarak adlandırılır. Kanser hücrelerinin anormalleşmesini durdurma amacı güden akıllı ilaç tedavileri de seçilen iyileştirme yöntemlerinden biridir.
Bu tür tedaviler, kemoterapi ya da radyoterapi uygulanmasına rağmen sonuç elde edilemeyen hastaların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesini hedeflerken hastanın yaşama süresinin uzaması için çareler üretmektedir.
SGK’nın internet adresinde ve Sağlık Uygulama Tebliği olarak adlandırılan SUT’ta yayımlanan ilaçların ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmakla beraber bazı ilaçların ödenmesi sırasında birtakım koşullara göre hareket edilmektedir.
Bu tür ilaçlar ödeneceği zaman bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılması ya da hastaya birtakım tedaviler uygulanıp uygulanmadığı hususu dikkate alınmaktadır. Listede ilaçların adının geçmesi ücretlerinin SGK tarafından karşılanacağı anlamına gelmediğinden bu tarz bir durumla karşılaşıldığı takdirde hukuki açıdan neler yapılabileceği de merak edilir.
İmmünoterapi ve akıllı ilaç tedavileri sırasında kullanıma uygun olan ilaçların bedelleri ödeneceği zaman sorun yaşanabilmektedir. Bu tür ilaçlar arasında yer alan bazı örnekler; Nivolumab etken maddeli Opdivo, Pembroli etken maddeli Keytruda, Bevacizumab etken maddeli Altuzan, Atezolizumab etken maddeli Tecentriq’tir.
Bu ilaçlar tedavi sırasında kullanılırken hastanın kaç kür alması gerektiği kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi tedavi süresi ve kesin sonucu da belirsizidir. Ayrıca ilaç bedellerinin oldukça yüksek olması da bir diğer husustur.
Kullanılan ilaçların yüksek bedele sahip olması ve çoğu zaman ekonomik durumu olmayan hastaların bu bedelleri ödemekte zorlanması hastalar açısından önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
Kanser hastalıklarının tedavisi sırasında kullanılan bu ilaçların muadili bulunmadığından ve hastanın yaşaması için zorunluluk teşkil ettiğinden hasta açısından hayati bir öneme sahip olduğu görülür. İlaçlar temin edileceği zaman ve bedelleri SGK tarafından karşılanmadığı takdirde birtakım hukuki yollar izlenerek dava açılabilir. Bu tür davaların teknik özellileri vardır ve izlenecek yolun zorlu olması da hukuki destek alınmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu sebeple bir avukat aracılığı ile hareket edilmesi sonuca ulaşmayı kolaylaştırmak açısından öneme sahiptir.
Kanser Tedavisi Sırasında Kullanılacak İlaç Bedellerinin SGK Tarafından Karşılanması Nasıl Olur?
Kanser rahatsızlığının tedavi edilebilmesi için gerekli olan ilaçların ücretleri SGK tarafından karşılanmadığında hukuki yoldan bu problemin çözümlenebilmesi mümkünüdür. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında izlenmesi gereken yol aşağıdaki gibi sıralanır:
- İhtiyari ilaç başvurusu (endikasyon dışı),
- SGK başvurusu,
- SGK’yı muhatap alan karşı dava ve ihtiyari tedbir istemi.
a) Endikasyon Dışı İlaç Müracaatları- SGK’nın Karşılamadığı Kanser İlaçları
Hasta hakkında hekimin belirleyeceği tedavinin uygulanması sırasında hangi ilaç kullanılacaksa tedavi öncesinde endikasyon dışı ilaç başvurusu yapılır. Bu başvurunun yapıldığı kurum ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’dur.
Endikasyon dışı ilaçtan kasıt ise kanser tedavisi için üretilmemiş olmasına rağmen bu tür hastalıklara iyi gelen ilaçlardır. Endikasyon dışı ilaç kullanılacağı yönünde onay alınmadığında dava aşamasında ihtiyati tedbir kararı uygulanma ihtimali düşer. Bu nedenle başvurunun yapılmasının önemi vardır.
Mahkeme dava sırasında bu onayı talep ederse endikasyon dışı başvuru yerine yurt dışından ilaç başvurusuna yönelik ek beyan sunulabilmektedir. İlacın SGK’nın bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer almaması durumunda talebin reddi gündeme gelir.
Buna ilaveten endikasyon dışı ilaç müracaatı onaylanmadığında ve hastanın da ilacı temin ederek birkaç ay kullanması halinde elde edilecek güncel tarihli pet/ct raporları aracılığı ile tekrar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na endikasyon dışı ilaç müracaatı yapılabileceği gibi onay alınması da söz konusu olabilmektedir. Bu gelişmeler dava sürerken ihtiyati tedbir isteminin kabul edilebilirlik oranını da yükseltir.
b) SGK Başvuruları
Kanser tedavisi uygulanırken hekim birtakım ilaçlar verir. Bu ilaçlar eczaneden ücretsiz olarak alınamadığında dava açılabilir. Dava açılabilmesinin koşulları vardır ve bu şartlardan biri de SGK’ya yapılmış olması gereken başvurunun ilaç bedellerinin karşılanması yönünde olmasıdır. Başvuru şartı olarak aranan bu husus oldukça önemlidir ve bu müracaat Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödemelerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmalıdır.
Başvuru sırasında hazırlanmış olması gereken bir dilekçe vardır. Bu dilekçenin eksiksiz ve tam olarak sunulması gerekir. Hukuki destek alınması bu noktada oldukça önemli hale gelir. Bir hukukçuya danışılması sürecin daha hızlı ve kolay yönetilmesini sağlar. Başvuru dilekçesinde yer verilmesi gereken detaylar ise aşağıdaki bibidir.
- İlaç isimleri,
- İlaç reçeteleri,
- Hangi hastalık için ilaç verildiği,
- Bu ilaçların hasta tarafından neden kullanılması gerektiği,
- Hastalığın teşhisine yarayan belgeler ve raporlar,
- İlaç kullanma raporuna ait onaylı nüsha,
- Tetkik ve muayeneye gidilen hastaneler,
- Hastalığın tedavisinde ilaçların yarar sağlayacağına dair doktor raporları,
- Yurtdışı uygulamalarından örnekler,
- Bilimsel makaleler,
- Uzman görüşü.
Başvurunun yapılması ise SGK’nın ilgili şubesine olmalıdır. Müracaatın reddi söz konusu olduğunda ise SGK’ya dava açılması aşamasına geçilmelidir.
c) SGK’ya Karşı Açılacak Dava ve İhtiyati Tedbir İstemi
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların SGK tarafından ödenmemesi durumunda SGK’ya yapılacak başvurunun ardından ret söz konusu ise dava açma sürecine geçilir. Açılacak dava İş Mahkemesinde görülür.
İş Mahkemelerine SGK’ya karşı ihtiyati tedbir talepli dava açılmalıdır. Görevli mahkeme İş Mahkemesi olurken yetkili mahkeme ise SGK başvurusu yapıldığında bu müracaatı reddeden ilgili şube yer İş Mahkemesidir. İş Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi İş Mahkemesi sıfatı ile görev yapar.
Dava dilekçesinde yer verilecek ihtiyati tedbir ile dava sürerken ilaçların kesintisiz olarak karşılanması SGK’dan istenir. Endikasyon dışı ilaç onayı varsa ve ilaç ruhsatı da söz konusu ise mahkemenin ihtiyati tedbir kararı verme ihtimali da artar.
Bu aşamada mahkemeye sunulacakların önemi vardır. Örneğin mahkeme muadil ilaçların kullanılması yönünde görüş bildirerek tedbir talebini reddedebilir. Bu durumda hastanın genetiği ile uyumlu olan immünoterapi ilacı hangisi ise ve daha etkinse ölçüm yapılarak mahkemeye sunulmalıdır. İlacın tıbbi açıdan uygun kullanıldığı yönünde çalışmalar da mahkemeye sunulmalıdır.
Mahkeme ihtiyati tedbiri kabul ettiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Güvenlik Merkezi ilgili dairesi ve hastane ilacın doğrudan SGK’ya faturalandırılması hususunda görüşmelidir. İlgili dairenin görüşü olumlu yönde ise hastaneye dilekçe yazılmalıdır. Bu dilekçede yer alması gereken talep ise ilacın doğrudan SGK’ya faturalandırılması olmalıdır.
Mahkeme ihtiyati tedbir talebini kabul etse dahi, dava sonlanmaz. Mahkeme ihtiyati tedbiri kabul etmesine rağmen davayı reddedebilir. Dava açılacağı sırada dilekçenin eksiksiz ve tam olarak hazırlanmasının önemi oldukça fazladır.
Dava dilekçesinde yer verilmesi gereken hususlar arasında ; ilacın zorunluluk nedeni ile kullanılması gerektiği, ödemesi yapılan bir muadilinin bulunmadığı, başka ülkelerde yaşayan aynı durumdaki hastalar için ilacın kullanıldığı, ilaç kullanımını destekleyen bilimsel yayınların varlığı yer almalıdır.
SGK’nın karşılamadığı kanser ilaçları söz konusu olduğunda hekimin yazacağı görüş bildiren raporun oldukça büyük önemi vardır. Bu raporda muadili tedavi ya da ilacın olmadığının belirtilmesi gerekir.
Dava açılırken kısmi dava açmak daha uygun bir yoldur. Zararın devam etmesi nedeni ile son zarar aynı zamanda zamanaşımı süresinin başlangıcı olarak kabul edilir. Mahkeme nihai kararı lehte verdiği takdirde SGK’ya dilekçe yazılması ve dilekçenin ekinde de mahkeme kararına yer verilmesi gerekir.
Mahkeme açılan davayı reddettiğinde olağan hukuk yollarına başvurulur. Olağan hukuk yollarının tükenmesinin ardından ise Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilir. Daha sonra ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yaşam hakkı kapsamında dava açılabilecek mercidir.
SGK’nın karşılamadığı kanser ilaçları söz konusu olduğunda dava açılabilmektedir. Hukuki sürecin doğru yönetilebilmesi ve zamanın etkili ve verimli kullanılarak kesin sonuca ulaşılabilmesi için bir hukuki danışmandan görüş almanın yararı vardır.
Kanser Tedavisi Sırasında Kullanılacak Akıllı İlaç Fiyatları
Akıllı ilaçlar sayesinde kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalma ve yayılma özelliği engellenebilmektedir. Hastalık tedavi edilirken bu hususun önemi vardır. Mutasyon aracılığı ile çoğalan ve yayılan kanser hücreleri için akıllı ilaçlar kanser hücrelerini tanıyarak bloke edebilmekte ve bu yolla da onları öldürebilmektedir.
Akıllı ilaçların fiyatları hastanın kullanacağı dozaja göre değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda daha yoğun kullanılması gerekebilen bu ilaçlar bazı hastalar içinse daha az yoğunlukta kullanılabilmektedir. Hekimin önerisi doğrultusunda kullanılması gereken bu ilaçların ücreti de hastadan hastaya kullanılacak miktara bağlı olarak değişebilir.
Akıllı İlaçlar SGK Tarafından Karşılanır mı?
Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında SGK’nın karşıladığı ilaç isimleri belirlenmiş durumdadır. SUT olarak bilinen bu tebliğ kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçların neler olduğunu belirtir. Bu tür bir rahatsızlığı olan kişiler açısından akıllı ilaçların çoğu SGK tarafından karşılanmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmı tedavi sırasında gerekli olan ilaçlar için yargı yoluna başvurmak zorunda kalmakta ve ücretleri SGK’dan talep etmektedir.
2024 Kişiye Mahsus Özel İmmünoterapi Maliyeti
İmmünoterapi adı verilen tedavi sırasında kanser hücrelerine yönelik olarak vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılır. Tedavi kanser hücreleri üzerindeki proteinleri hedef alır ve bloke eder. Bu özelliği nedeni ile de her hastada oluşacak duruma bağlı olarak kişiye özel tedaviler gerekebilmektedir.
Kişiye özel immünoterapi tedavisi diğer uygulamalara kıyasla daha etkili sonuçlar vermesi bakımından tercih edilir. Bu tedavinin maliyeti de diğer tedavilere kıyasla daha yüksektir.
a) Kişiye Mahsus İmmünoterapi Maliyeti 2024
Kişiye özel immünoterapi uygulamaları sırasında yapılan tedavi her hastada değişiklik gösterir. Tedavinin çeşidi ve hastanın durumu farklılık göstereceğinden kullanılacak ilaçlarda değişiklik olabilir. Normal kanser tedavilerine kıyasla bu tedaviler daha maliyetli olur.
Yıllık ortalama fiyatlar dikkate alınırsa kişiye özel immünoterapi maliyeti 50.000-1 milyon dolar arasında değişen miktarlarda olabilmektedir.
b) Kişiye Mahsus İmmünoterapi Maliyeti Neden Yüksek?
Kişiye özel immünoterapi oldukça karmaşık bir sürece sahiptir. Öncelikle kanser hücreleri üzerindeki proteinlerin belirlenmesi gerekir. Her hastada bu durum değişiklik gösterir. Belirlenen proteinler için geliştirilmesi gereken ilaçlar daha sonra hastaya uygulanır.
Çok yeni bir tedavi yöntemi olması nedeniyle de uygulamanın maliyeti yüksektir. Tedavinin maliyetinin azalması uygulamanın artmasına ve geliştirme çalışmalarının yoğunluğuna bağlı olarak mümkün hale gelebilir.
Akıllı İlaçlar Nelerdir?
- Etken maddesi Rituximab olan MABTHERA 500 mg 1 flakon 2024 yılı için ücreti: 19,995.29 TL’dir.
- Etken maddesi Cetuximab olan ERBITUX 100 mg/20 ml IV infüzyon için çözelti içeren 1 flakon 2024 yılı için ücreti: 5,539.21 TL’dir.
- Etken maddesi Atezolizumab olan TECENTRİQ 1200 MG/20 ML çözelti hazırlamak için konsantre 2024 yılı için ücreti: 65,712.83 TL’dir.
- Etken maddesi Pembrolizumab olan KEYTRUDA 100mg fiyatı 2024 Yılı için ücreti: 53,505.72 TL’dir.
- Etken maddesi Transtuzumab olan HERCEPTIN 150 mg 1 flakon 2024 yılı için ücreti: 8,849.21 TL’dir.
- Etken maddesi Bevacizumab olan ALTUZAN 400mg/16ML kons.inf.çöz.içeren 1 flakon 2024 yılı için ücreti: 16,341.57 TL’dir.
- Etken maddesi Nivolumab olan OPDİVO
- Etken maddesi Sakituzumab govitekan olan TRODELVY
- Etken maddesi Niraparib olan ZEJULA
- Etken maddesi Trastuzumab olan HERCEPTİN, KADEYLA
- Etken maddesi Rituksimab olan MABTHERA
Tecentriq SGK Tarafından Karşılanır mı?
SGK, kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçlardan bazılarını karşılamamaktadır. Ücreti karşılanmayan ilaçlar arasında Tecentriq de yer alır. Kanser tedavisi sırasında bu ilacı kullanmak zorunda olan hastalar ücretin ödenmesi için yargı yoluna başvurmak durumunda kalmaktadır.
Keytruda SGK Tarafından Karşılanır mı?
Bu ilaç 15 farklı endikasyonda ve kanser türünde etkinliğe sahiptir. SGK tarafından ilacın ödemesi iki farklı endikasyon söz konusu ise yapılabilmektedir. Ülkemizde deri kanseri (Malign Melanom) ve küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi sırasında Keytruda kullanıldığında SGK bu ilacın ödemesini yaparken diğer durumlarda ödeme yapmamaktadır.
Opdivo SGK Tarafından Karşılanır mı?
Opdivo ilacı için 3 farklı kanser türü söz konusu ise ödeme yapılmaktadır. Söz konusu ilaç 9 farklı kanser türü için de kullanıldığından hastada Malin Melanom, klasik hodgkin ve renal hücreli Karsinom dışında gelişen bir kanser türü varsa SGK ilaç ödemesini yapmamaktadır. İlaç ödemesi yalnızca sayılan 3 kanser türü için geçerlidir.
Herceptin SGK Tarafından Karşılanır mı?
Meme kanserinde kullanılan ve dünya genelinde etkinliği ispatlanmış olan bu ilaç SGK’nın ödemesini yapmadığı ilaçlar arasındadır. Bu tür bir kanser rahatsızlığına sahip olan hastaların yargı yoluna müracaat etmeleri kurumun ilaç ödemesi yapmaması nedeni ile sıklıkla karşılaşılan durumlar arasındadır.
Trodelvy SGK Tarafından Karşılanır mı?
Meme kanseri, idrar yolları ve mesane kanseri söz konusu ise kullanılması gereken ilaçlar arasında Trodelvy de yer alır. Bu ilacın ödemesini SGK yapmadığı için hastaların yargı yoluna gitmesi icap etmektedir.
Zejula SGK Tarafından Karşılanır mı?
Yumurtalık kanseri, birincil periton kanseri veya fallus tüpü kanseri tedavisi sırasında Zejula isimli ilaca ihtiyaç duyulmaktadır. SGK bu ilacın ödemesini yapmaz. Hastalar Zejula kullanmak zorunda kaldığında ilaç ödemesi SGK tarafından yapılmadığı için yargı yoluna gidilmesi gerekir.
Mabthera SGK Tarafından Karşılanır mı?
Mabthera isimli ilaç da SGK’nın ödemesini yapmadığı ilaçlardan biridir. Kronik lenfositiklösemi, hodgkin-dışı lenfoma, romatoid artrid, mikroskobik polianjitis, granulamatoz polianjitis ve pemfigusvulgaris hastalıklarından herhangi biri söz konusu ise Mabthera ilacı kullanılabilmektedir. Bu tür bir rahatsızlığı olanların tedavisi sırasında ilaç ödemesi SGK tarafından yapılmadığı için yargı yoluna müracaat gerekli olmaktadır.
Altuzan SGK Tarafından Karşılanır mı?
Altuzan ilacının bedeli de SGK tarafından karşılanmaz. Altuzan, kolon ve rektum kanseri tedavisi sırasında kullanılan kanser ilaçları sarasındadır. İlaç bedeli karşılanmadığı için hastaların hukuk yoluna başvurması zaruri olmaktadır.
İmmünoterapi İlaçlarını SGK Karşılar mı?
İmmünoterapi uygulaması sırasında çok sayıda ilaç kullanılabilir. Bu ilaçların çeşidinin fazla olması nedeni ile SGK her ilacı karşılamaz. İlaçların etken maddeleri farklı olduğu gibi kullanılan kanser türlerine göre çeşitleri değişiklik göstermektedir.
İlaçların bir kısmını SGK karşılarken bazıları içinse ödeme yapılmaz. Bu nedenle de hastaların hukuk yoluna başvurması gerekli olur.
Enhertu SGK Tarafından Karşılanır mı?
Mide kanserinin yanı sıra meme kanseri tedavisinde de kullanılabilen Enhertu isimli ilacı SGK karşılamadığından yargı yoluna müracaat edilmesi bu ilaç için de geçerli olmaktadır.
Keytruda 2024 Fiyatı
Keytruda pembrolizumab etken maddesine sahiptir. Yetişkinler için ileri seviyelerdeki deri kanserlerinde bu ilaçtan yararlanılır. İlacın güncel fiyatı ise aşağıdaki gibidir:
53,505,72 TL
Lonsurf 2024 Fiyatı
Bu ilaca 18 Mayıs 2023 tarihinde zam gelmiştir. İlaç 60 tablet 15mg/6.14mg olacak şekilde zamlı fiyatı ile 102,159,80 TL’den satılmaktadır.
Altuzan 2024 Fiyatı
Altuzanın satış fiyatı; 16,341,57 TL’dir.
Optivo 2024 Fiyatı
1 flakon100mg/10mL opdivo 62,123,00 TL fiyatla satılmaktadır.
Tecentriq 2024 Fiyatı
Tecentriq satış fiyatı, 41,087,56 TL’dir.
Beyin Tümöründe Kullanılan İlaçların Listesi
Beyin tümöründe kullanılan ilaçlar tümörlü hücrelerin büyümesini engeller. Aynı zamanda yayılmanın engellenmesi için de bu ilaçlar gerekli olur. Tümör hücrelerinin DNA’sını bozan bu ilaçlar sayesinde hastaların tedavi edilmesi mümkündür.
- Temozolomide (Temodal): Beyin tümörleri içinde en yaygın kullanılan ilaçlar arasında Temozolomide yer alır. Yüksek dereceli beyin tümörleri için bu ilaçtan sıklıkla yararlanılmaktadır.
- Procarbazin (Matulane): Beyin tümörü tedavisinde kullanılan bu kemoterapi ilacı da yüksek dereceli tümörlerde sonuç vermektedir.
- Lomustin (CCNU): Kemoterapi ilaçları arasında bu ilaç da yer alır ve beyin tümörünün yüksek dereceli olduğu hallerde tercih edilir.
- Carmustin (BCNU): Yüksek dereceli bir beyin tümörü söz konusu ise bu ilaçtan da yararlanılır.
- Vinblastin (Velbe): Beyin tümörünün yüksek dereceli olduğu hallerde başvurulan ilaç türlerinden biri de Vinblastindir.
- Vincristine (Oncovin): Kemoterapi sırasında yüksek dereceli beyin tümörleri için kullanılan ilaçlardan biri de Vincristine’dir.
Hedefe yönelik ilaçlar söz konusu ise beyin tümörlerinin yayılma ve büyüme eğilimine karşı tercih edilen ilaçlara ihtiyaç duyulur. Bu ilaçlar spesifik olarak genleri ya da proteinleri hedefler. Yüksek dereceli beyin tümörü tedavisi sırasında bir hedefe yönelik kullanılan ilaçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bevacizumab (Avastin)
- Erlotinib (Tarceva)
- Paclitaxel (Taxol)
- Cetuximab (Erbitux)
Beyin tümörleri zaman zaman nöbet geçirmeye sebep olur. Bu nöbetlerin önlenebilmesi için bazı ilaçların kullanılması zorunludur. Nöbet önleyici ilaçlar arasında ise aşağıda yer alan örnekler bulunur:
Nöbet önleyici ilaçlar:
- Steroidler: Beyin tümörü çevresinde oluşan iltihabın azaltılması ve ödemin giderilmesi için steroidler kullanılır.
- Deksametazon (Decadron): En yaygın kullanılan ilaçlardan biridir.
- Prednizon (Deltasone): Beyin tümörleri tedavi edilirken kullanılan steroidler arasında Prednizon da yer alır.
Beyin tümörleri tedavi edilirken hastalarda kullanılan ilaca bağlı olarak bazı yan etkilerin görülme olasılığı bulunur. Yan etkiler her hastada farklılık gösterebilir. Yan etkilerde görülen farklılık hastanın genel sağlık durumuna, kullanılan ilacın dozuna bağlı olarak değişebilir.
Hastalarda sıklıkla karşılaşılan yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanır:
- Halsizlik,
- Mide bulantısı,
- Yorgunluk,
Bazı hallerde ise daha ciddi yan etkilerin görülme ihtimali de vardır. Bu tür yan etkiler arasında aşağıdaki örneklere yer verilebilir:
- Enfeksiyon,
- Kanama,
- Alerjik reaksiyonlar.
Kanser Türleri Listesi
Kanser hastalığı farklı türlere sahiptir. Vücutta yer alan hücreler kontrolsüz olarak çoğaldıkları takdirde normal fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanırlar. Vücuda yayılan bu hücreler sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
Vücudumuzda yer alan herhangi bir doku ya da organda kanser rahatsızlığına bağlı olarak belirtiler ortaya çıkabilir. Kanser türleri sınıflandırılırken ortaya çıktıkları doku veya organla bağlantılı olarak hareket edilir.
- Meme kanseri,
- Akciğer kanseri,
- Kolon kanseri,
- Tiroit kanseri,
- Prostat kanseri.
- Baş ve boyun kanseri,
- Mide kanseri,
- Pankreas kanseri,
- Over kanseri,
- Testis kanseri,
- Lösemi,
- Deri kanseri,
- Lenfoma,
- Böbrek kanseri.
Kanser Hastaları İçin Devlet Yardımı
Kanser hastalığı sebebi ile dünya genelinde çok sayıda insan yaşamını yitirmektedir. Bu hastalığın tedavi süreci de meşakkatlidir. Maddi ve manevi yönden insanlar bu tür bir hastalık nedeni ile zorlanmakta ve bu durum karşısında da devlet tarafından birtakım yardımlar alabilmektedir.
Kanser hastalığı nedeni ile sağlanan devlet yardımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Evde sağlık hizmeti,
- Evde bakım yardımları,
- Maluliyet aylığı,
- Elektrik ödemelerinde destek,
- Kanser ilaçları desteği.
2024 En Pahalı Kanser İlacı Hangisi?
Günümüzde kanser rahatsızlığı için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Bu hastalığın tedavi süreci uzun olabileceği gibi maddi ve manevi zorlukları da içinde barındırır. Bilimde ve teknolojide yaşanan gelişmelere bağlı olarak kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da her geçen gün ileriye doğru bir gelişim göstermektedir.
Günümüzde üretilen kanser ilaçlarının yüksek maliyetli olması dikkat çeken bir özelliktir. Kişiye özel kanser tedavileri, immünoterapi tedavileri daha etkili sonuçlar vermesi bakımından tercih edilirken yüksek maliyetli olmaları bakımından da hastaları maddi yönden zorlar.
Kanser ilaçlarının yüksek maliyetli olmasında birçok etkenin rol oynadığı görülmektedir. Bu tür ilaçların maliyetlerini artıran etkenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İlaç geliştirme süreçleri,
- Klinik deneyler,
- Patent aşamaları,
- Düzenleyici onaylar,
- Araştırma-geliştirme maliyetleri.
Devlet Tarafından Ödenmeyen Kanser İlaçları
SUT olarak adlandırılan Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında devletin ödeyeceği kanser ilaçları belirlenir. SGK tarafından ödenen kanser ilaçları bu listede yer alır. SUT’ta yer verilmeyen ilaçlar ise SGK tarafından ödenmeyen ilaçlar listesinde kabul edilir.
SGK’nın karşılamadığı kanser ilaçları yüksek maliyetli olan ve yeni geliştirilen ilaçlar arasında yer alır. Akıllı ilaç tedavileri ve immünoterapi ilaç tedavileri bu ilaçlarla yapılmaktadır. SGK tarafından ödemesi yapılmayan bazı ilaçlar aşağıdaki gibidir:
- Tecentriq
- Opdivo
- Altuzan
- Trastuzumab
- Rituximab
- Cetuximab
- Keytruda
SGK’nın karşılamadığı bu ilaçların ileri kanser evrelerinde kullanılması ve diğer kanser tedavilerine yanıt vermeyen hastalar için tercih edilmeleri önemli özellikleri arasındadır. Etkinlikleri kanıtlanmış olan bu ilaçlar yüksek maliyetlere sahiptir. Yüksek maliyetli olmaları bu ilaçların SGK tarafından bedelinin ödenmesi yönünde önemli bir engeldir.
Hastaların bu tür ilaçların ödemelerini SGK’dan alamaması kendileri açısından önemli bir mali yükü beraberinde getirir. Özel sigorta yaptırmak, hukuk yoluna başvurmak ya da hayır kurumları vasıtası ile destek temin etmek bu tür hastalığa sahip olan kişilerin tercih ettikleri yollar arasında yer alır.
SGK’nın karşılamadığı ilaçlar için dava açılacağı zaman hukuki sürecin bilinmesi, gerekir. Bu tür davalar uzun sürmesi ile de dikkat çeker. Hukuki süreç yönetilirken avukatlık hizmeti alınması ise kişilerin işini kolaylaştıracak bir yöntemdir. Bu sayede zaman kaybı engelelenebileceği gibi sürecin yönetimi de doğru şekilde yapılabilir.
Kanser İlacı SGK’ya Açılacak Dava Dilekçesi Örnek
SGK’nın ödemediği ilaçlar için dava açılacağı zaman hazırlanacak dilekçe eksiksiz ve tam olmalıdır. Bu tür bir dilekçenin hukuka uygun yazılması sürecin doğru yönetilebilmesi adına ilk adımdır.
SGK Tarafından Kanser İlaçlarının Yüzde Kaçı Ödenir?
Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında ve SGK internet sitesinde yer alan listede SGK’nın bedelini ödediği ilaçların adlarına yer verilir. İlacın türü, maliyeti ve etkinliği uyarınca bu tür ilaçların bedellerinde değişiklik olabilmektedir.
SGK’nın 2024 yılı için karşıladığı kanser ilaçları için aşağıdaki listeden yararlanılabilir:
- Radyoterapi ilaçları,
- Kemoterapi ilaçları,
- Hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar,
- Hedefe yönelik kullanılan ilaçlar,
- Destekleyici ilaç tedavileri,
- İmmüno-onkolojik tedaviye yönelik ilaçlar.
SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçların Listesi
SGK, yeni geliştirilen ve yüksek maliyete sahip olan ilaçları karşılamaz. Bu kapsamda ise genellikle kanserin ileri evrelerinde ihtiyaç duyulan bazı ilaçların SGK tarafından karşılanmadığı görülmektedir.
SGK’nın karşılamadığı ilaçlar listesi söz konusu olduğunda bunlar arasında immünoterapi ilaçları olduğu görülür. İmmünoterapi ilaçları aracılığı ile bağışıklık sistemi kanser hücrelerine karşı aktivasyon olur. İlaçların en önemli özelliği ise yüksek maliyetlere sahip olmalarıdır. SGK’nın karşılamadığı immünoterapi ilaçları arasında aşağıdaki liste yer alır:
- Keytruda
- Opdivo
- Tecentriq
- Kadcyla
- Herceptin
SGK’nın karşılamadığı akıllı ilaçlar da vardır. Akıllı ilaçlar sayesinde hasta daha az yan etkiye maruz kalır. Bu ilaçlar kanser hücrelerine spesifik olarak bağlanır. SGK tarafından karşılanmayan bazı akıllı ilaçlar şunlardır:
- Pembrolizumab,
- Lynparza,
- Opdivo,
- Adcetris,
SGK tarafından karşılanmayan diğer ilaçlar da listelenebilir. Bu ilaçlar arasında radyoterapi tedavilerinde kullanılan ilaçlar, kemoterapi tedavisi için başvurulan ilaçlar, hormon tedavileri için gerekli olan ilaçlar, destekleyici tedaviler sırasında kullanılan ilaçlar yer alır. Bu ilaçların bir kısmının ödemesi sınırlı süreyle yapılabilmektedir. Bazı koşullarda da SGK diğer ilaçlar arasında yer alan bazı ilaçları karşılar.
SGK Kriyoablasyonu Karşılar mı?
SGK tarafından karşılanan ilaçların yanı sıra SGK’nın karşılamadığı ilaçlar da bulunur. Bu ilaçlar ileri derece kanser tedavileri sırasında hastalar için umut olabilen etkinliği dünya genelinde kanıtlanmış ilaçlardır. Yüksek maliyetli olmaları ise önemli özelliklerinden biridir. Kriyoablasyon kanser tedavisi sırasında kullanılan tedavilerden biridir. İlaç olmayan bu uygulamayı SGK karşılamamaktadır.
a) Kriyoablasyon Tedavisi Ücreti
Kriyoablasyon bir tedavi uygulaması olurken ilaç değildir. SGK bu tedavi uygulamasının ücretini karşılamamaktadır. Tedavi ücreti ise uygulamanın yapıldığı hastaneye ve hekime bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
b) Kriyoablasyon Tedavisinin Uygulandığı Durumlar
- Prostat kanserleri,
- Meme kanseri,
- Karaciğer kanseri,
- Tiroid kanseri,
- Kemik tümörleri,
- Böbrek kanseri,
- Yüz ve boyunda oluşan tümörler.
c) Kriyoablasyon Tedavisi Uygulama Yöntemi
Bu tedavi uygulanırken hastaya genellikle lokal anestezi yapılır. Cilt üzerinden anormal dokuya ya da tümöre ince bir iğne aracılığı ile sıvı azot ya da yüksek basınçlı argon gazı verilerek doku soğutulur. Dokunun -140 dereceye kadar soğutulması işlemi uygulanır. Soğutma işlemi sırasında hücrelerin kristalize olarak ölmesi hedeflenir.
d) Kriyoablasyon Tedavisinde Riskler
Güvenli bir tedavi yöntemi olmakla birlikte her tedavide bazı risklerin olması kaçınılmazdır. Bu tedavi yöntemi tercih edildiğinde karşılaşılabilecek riskler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Ağrı,
- Kızarıklık,
- Şişlik,
- Enfeksiyon,
Kanser Tedavisinde Akıllı İlaçların Kullanılacağı Evre
Kanser hastalığı dünya genelinde yaygın olması bakımından oldukça önemli bir hastalık türüdür. Bu alanda yapılan çalışmalar teknoloji ve bilimde yaşanan gelişmelerle desteklenirken her gün yeni tedaviler hastalar için umut olmaktadır.
Akıllı ilaçlar da hastalar için tedavinin olumlu sonuçlanması ile öne çıkan grupta yer alır. Kanserin her evresinde kullanılabilen akıllı ilaçlar daha ziyade ileri evrelerde tercih edilir. Diğer tedavilere yanıt alınamadığında akıllı ilaçlar umut olmaktadır.
Kanserin türü, evresi, hastanın genel durumu gibi bazı kriterler dikkate alınarak hekim tavsiyesine göre akıllı ilaçlar kullanılabilir. Bazı akıllı ilaçların kanserin erken evrelerinde de yanıt verdiği görülür. Meme kanserinde kullanılan akıllı ilaçların listesi şu şekildedir:
- Trastuzumab,
- Pertuzumab,
- Fulvestrant,
Akciğer kanseri söz konusu olduğunda ise aşağıda sayılan akıllı ilaçlar hastalarda tedaviye yanıt verebilmektedir:
- Crizotinib,
- Atezolizumab,
- Nivolumab,
Akıllı ilaçlar bu kanser türlerinin dışındaki kanser tedavileri sırasında da kullanılabilmektedir. Diğer kanser türleri arasında yer alan bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
- Mide kanseri,
- Böbrek kanseri,
- Pankreas kanseri,
- Lösemi,
- Prostat kanseri.
Valamor Geri Ödemesi Var mı?
SUT her yıl bedeli ödenecek ilaçlar listesini yayınlar. Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında SGK’nın ödediği ilaçlar listesinde Valamor bulunur. Bununla birlikte 16 Mayıs 2023 öncesi tedavisine başlanmış olan hastalar için bu uygulama geçerli olurken bu tarihten sonra tedavisi yapılamaya başlanan hastalara ödeme yapılmamaktadır.
Bir kanser ilacının geri ödemesinin yapılabilmesi için bazı koşulların varlığı gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibi listelenebilir:
- SUT’ta ilacın adına yer verilmesi,
- Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde ilaca yer verilmesi,
- Hekimin ilacı reçete etmesi,
- Eczanenin ilacı faturalandırması.
Xtandi Geri Ödeme Yapılıyor mu?
Xtandi ağız yolu ile alınan kapsül şeklinde bir ilaçtır. Bu ilaç, viseral metastazı bulunmayan metastatik hormon duyarlı prostat kanseri tedavisi sırasında kullanılır. Hamile ya da emziren kadınlarda kullanılmaması gereken bu ilacın bir takım yan etkileri mevcuttur. Yan etkilere verilebilecek bazı örnekler şu şekildedir:
- Kas ağrıları,
- Yorgunluk hissi,
- İshal,
- Kabızlık,
- Uyku bozukluğu,
- Baş dönmesi,
- Baş ağrısı,
- Ateş,
- Vajinal kuruluk,
- Anormal rüyalar görme,
- Kilo kaybı yaşama,
- İştahsızlık.
Prostat kanserlerinde kullanılabilen bu ilaç, etkili sonuçlar vermesi bakımından da önemlidir. Bu ilacın ödemesi SGK tarafından yapılmaktadır. 16 Mayıs 2023 tarihinden önce tedavisine başlanmış hastalar da dahil olmak üzere bu ilacı kullanan hastalar ödeme alabilmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği her yıl güncellenir ve SGK tarafından bedeli ödenecek kanser ilaçları listesi burada yer alır. İlaç SUT’ta yer alıyorsa, bedeli ödenecek ilaçlar listesinde adı geçtiğinde, hekim reçetesi ile ve eczane tarafından da faturalandırıldığında hasta bu ilacın ödemesini alabilmektedir.
SGK İlaç Parası Geri Alınır mı?
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak adlandırılan SGK bazı ilaçların ödemelerini yapar. Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında her yıl yenilenen listeye bağlı olarak burada adı geçen bedeli ödenecek ilaçlar SGK internet sitesi aracılığı ile duyurulur.
Bazı ilaçlar için %100 geri ödeme yapan SGK, genellikle ilaçların bedeli üzerinden %80 oranında geri ödeme yapabilmektedir. Geri ödeme oranı belirlenirken de ilacın türü, kullanım oranı gibi kriterler dikkate alınır.
a) SGK İlaç Parası Geri Alma Koşulları
SGK, SUT’ta her yıl açıklanan ilaçların geri ödemesini belirli oranlarda yapar. Bu ilaçların geri ödemesinin alınması ise bazı şartlara bağlıdır. Aşağıda değinilen koşullar varsa SGK ilaç geri ödemelerini yapabilmektedir:
- Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde ve SUT’ta ilacın adına yer verilmesi,
- Hekimin ilacı reçete etmesi,
- Eczanenin ilacı faturalandırması.
b) SGK İlaç Parası Geri Alma
SGK ilaç parası geri alma işlemleri için gerekli ödemeyi koşullar varsa yapar. Çoğu zaman ise başvuru sahiplerinin sorun yaşadığı görülür. SGK’ya yapılan başvuruların olumsuz sonuçlanması hastaları zor durumda bırakmakta ve bu ilaç bedelleri yüksek olduğu için maddi sıkıntılar yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.
SGK’nın ödemediği ilaçlar için yargı yoluna başvurmak gerekir. Bu durumda ise uzman bir avukattan destek alınması yarar sağlar. İlaç konusunun teknik ve ayrıntılı bir alan olması bu davaların önemli özelliklerinden biridir.
Tecentriq 1200 Mg Geri Ödemesi
Tecentriq çeşitli kanser rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde, metastik melanom, böbrek hücreli karsinomu tedavisinde ya da lenfoma ve malin melanom tedavisinde bu ilaçtan yararlanılır.
a) (KHAK) Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
Yaygınlaşmış KHAK tedavisi sırasında Tecentriq kullanılan ilaçlardan biridir. Akciğerlerin dışına yayılmış olan kanser çeşidi yaygın evre KHAK olarak adlandırılır.
b) Metastatik Melanom
Vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan cilt kanseri metastatik melanom olarak adlandırılmaktadır. Tecentriq’in kullanıldığı kanser türleri arasında metastatik melanom adı verilen kanser çeşidi de yer alır.
c) (BHK) Böbrek Hücreli Karsinomu
Vücudun diğer bölümlerine yayılmış olan böbrek kanserleri BHK olarak adlandırılır. Metastatik BHK tedavisi sırasında Tecentriq tercih edilen kanser ilaçları arasında yer alır.
d) Lenfoma
Bağışıklık sistemine dahil olan lenf bezleri ile ilgili kanserler Lenfoma olarak adlandırılır. Bu kanser türü tedavi edileceği zaman Tecentriq hekim tarafından önerilebilir.
e) Malign Melanom
Cilt kanseri olan Malin Melanom cildin en derin katmanlarını etkilemesi ile dikkat çeker. Bu tür kanserler için Tecentriq etkili sonuçlar verebilmektedir.
f) Tecentriq Yan Etkileri Nelerdir?
Hamilelerde ve emziren kadınlarda kullanılmaması gereken Tecentriq çocuklar açısından da güvenli bulunmaz. Bu ilaç kullanılırken bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla beraber alınmaması gerekir.
Bu ilaç iyi tolere edilmekle beraber zaman zaman yan etkilerinin olduğu da görülür. Yan etkiler hafif ve orta şiddette görülmekle beraber bazı yan etkileri daha ağır olabilir. Yan etkilerin ortaya çıkması tedavinin kesilmesini gerekli kılmaz. Olası yan etkiler söz konusu olduğunda hastanın hekimi ile iletişime geçmesi ve durumdan kendisini haberdar etmesi gerekir. Bu ilaç SGK’nın ödemesini yaptığı ilaçlar listesinde yer almaz.
İlacın olası yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Grip benzeri etkiler,
- Yorgunluk hissi,
- Kabızlık,
- Kas ağrıları,
- İştahsızlık,
- İshal,
- Ateşlenme,
- Kaşıntı ve döküntü,
- Baş ağrıları,
- Uykusuzluk belirtileri,
- Baş dönmesi,
- Bulantı,
- Kusma,
- Anormal rüyalar görme,
- Karında ağrı,
- Terlemede artış,
- Sindirim problemleri,
- Kaslarda güçsüzlük,
- Eklem ağrıları,
- Eklem iltihabı,
- Mental problemler,
- Nörolojik etkiler,
- Cilt lezyonları,
- Kalp problemleri,
- Akciğer problemleri,
- Enfeksiyon,
- Endokrin problemleri.
Lynparza Geri Ödemesi
BRCA mutasyonlu meme kanseri tedavisi sırasında bu ilaçtan yararlanılır. Ameliyatın ardından veya kemoterapi tedavisini takip eden süreçte Lynparza hekim tarafından önerilebilir. Ameliyat sonrasında hastalığın tekrarlamasının önüne geçmek için kemoterapi tedavisinden sonra da ilerlemeyi durdurmak için bu ilaç tercih edilebilir. İlaç ağızdan alınan kapsüllerden oluşur.
Hamilelerde ve emziren kadınlarda kullanıma uygun olmayan bu ilaç çocuklar için de güvenli ve etkili değildir. Lynparza bağışıklık sistemini baskı altına alan ilaçlarla beraber kullanılmaması gereken bir ilaçtır.
İlaç, SGK’nın ödemesini yaptığı ilaçlar listesinde yer almamaktadır. Meme kanseri ile mücadele eden hastalar açısından bir umut olan bu ilaç etkili sonuçlar vermesi bakımından önemli ilaçlardan biridir. İlacın yan etkilerine karşı doktora başvurulması gerektiği ise unutulmaması gerekenler arasındadır.
Bu ilacın gösterebileceği yaygın yan etkiler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Baş ağrıları,
- Baş dönmesi,
- Yorgunluk,
- Kabızlık,
- İshal durumu,
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Diş eti iltihapları,
- Vajinal kuruluk.
Jakavi Geri Ödemesi
Tek başına ya da başka reçeteli ilaçlarla beraber kullanılabilen Jakavi, Romatoid Artrit tedavisi sırasında tercih edilir. RA olarak kısaltılan Romatoid Artrit rahatsızlığı eklemleri etkiler ve inflamatuar bir hastalık olarak karşımıza çıkar.
Jakavi ayrıca psöriatik artrit, ülseratif kolit ve kronik miyelomonokok enfeksiyonlarında tercih edilen bir ilaç türüdür.
PsA, psöriatik artrit olarak tanımlanır ve eklemlerin yanı sıra cildi etkileyen inflamatuar bir rahatsızlık olarak dikkat çeker.
UC, ülseratif kolit rahatsızlığı ise bağırsaklarda iltihaba sebep olan inflamatuar bir rahatsızlıktır.
KME, kronik miyelomonokok enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyondur. Jakavi tedavi sırasında ağızdan alınır. Tablet olarak üretilen bu ilaç, yan etkilere sahip olabilir. Bazı yan etkilerin ortaya çıktığı durumlarda ise hekime başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Jakavinin en yaygın görülen yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Baş ağrısı,
- Enfeksiyon,
- Yorgunluk,
- Baş dönmesi,
- Kas ağrıları,
- Kabızlık,
- İştahta azalma,
- Kusma,
- İshal,
- Alerjik reaksiyonlar,
Çocuklarda güvenli ve etkili olmayan bu ilaç, hamile ve emziren kadınlarda da kullanılmamaktadır. Bu ilaç 2023 yılı Mayıs ayı itibarı ile SGK’nın ödemesini yaptığı ilaçlar listesinden çıkarılmış durumdadır.