Tahdit Kodu ve Kodun Kaldırılması Davası
Tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yabancı uyruklu kişileri ilgilendirmektedir. Yabancı uyruklu kişiler ülkeye girişleri sırasında kurallara uyarken ülkede kalma süreleri içinde kanunlara uymadıklarında sınır dışı edilirler. Bu durumda da deport edilen yabancı kişilerin sınır dışı edilme sebepleri sicillerine işlenir.
Yabancı kişiler Türkiye sınırları içine girdiklerinde yasalara karşı deport edilmelerine sebep olabilecek ihlaller gerçekleştirirlerse 5 ay ile 5 yıl aralığında ülkeye giriş izinlerini kaybedebilirler. Bazı hallerde ise süresiz olarak girişleri yasaklanır. Tahdit kodları hakkında bilgi sahibi olunduğunda deport sorgulama ve kaldırma işlemleri için neler yapılması gerektiği de doğru anlaşılabilir.
Tahdit Kodu Nedir?
Tahdit kodu nedir? Merak edilirken bu kod yabancı kişileri ilgilendirmektedir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak konulan tahdit kodları yapılan eyleme bağlı olarak belirli süreleri kapsar. Tahdit kodu konmasına yol açan bazı sebepler şunlardır:
- Yabancı kişinin ikamet izni iptal edilmişse,
- Yabancı kişi adreste bulunamadığında,
- Yabancı kişi sahte bir evlilik yaparsa,
- İkamet izni almak için 10 gün süreye bağlı olan yabancılar söz konusu ise,
- Genel güvenliği tehlikeye sokan yabancı kişilerle ilgili olarak,
- Yasa dışı yollardan ülkeye giriş çıkış yapan yabancılar,
- Yabancı kişinin hakkında adli işlem yapılmışsa,
- Yabancı kişinin ceza evinden tahliye edilmesi durumunda,
- Yabancı işçinin ülkede kaçak olarak çalışması halinde,
- Yabancı kişinin ikamet izni iptali yapılması söz konusu ise,
- Genel ahlakı ve kamu sağlığını tehlikeye sokan yabancı kişilerle ilgili olarak,
- Kaçak çalışanlar bakımından haklarında verilen para cezasını ödememeleri durumunda,
- Uluslararası koruma kanununa aykırı davranış sergileyen yabancı kişiler için,
- Yabancı kişilerin seyahat masraflarını ödememesi halinde,
- Türkiye’ye girmek için bakanlık izni alması gerekenler yabancı kişiler için,
- Yurda girişi yasaklanmış olan sığınmacıların varlığı durumunda,
- Özel izinle yurda girebilen yabancı kişiler hakkında,
- Terke davet edilen yabancıların olması halinde tahdit kodu
Yabancı kişilerin Türkiye’de bulundukları süre içerisinde uyması gerekli olan kurallar vardır. Bu kurallar ihlal edildiğinde çeşitli yaptırımlarla karşılaşılır. Kural ve prosedürlere uymayan, kendilerine yüklenen sorumlulukları yerine getirmeyen yabancı kişiler idari para cezası ya da deport edilme gibi yaptırımlarla karşılaşabilir.
Yabancı kişi için bir yaptırım uygulanacaksa ve sınır dışı edilmesi söz konusu ise öncelikle tahdit kodları ile bu yaptırımların tanımlanması gerekir. Hangi kural ihlal edildi ise ve bu kurulan yaptırımı ne ise tahdit kodu aracılığı ile anlaşılabilir. Her kural için tanımlanan tahdit kodu farklıdır.
Tahdit Kodu ve Kodun Kaldırılması Dava Süreci
Tahdit kodu ve kodun kaldırılması dava süreci söz konusu ise tahdit koduna yönelik değil tahdit kodu sebebi ile yapılmış olan işlemin iptali istenir. Kısaca yabancı kişiye uygulanan tahdit kodunun yarattığı sonuca bağlı olarak ne tür bir yaptırım uygulanıyorsa bunun kaldırılması talep edilir.
Yabancı kişiye idari para cezası verildi ise bunun kaldırılması için iptal davası açılacaktır. Yabancı kişinin ülkeye girmesi yasaklanmış ise bu defa ülkeye giriş yasağının iptali istemi ile dava açılır. İdare Mahkemesi bu konuda yetkili olurken dava açılacak merci de burasıdır.
Tahdit kodunun kaldırılması istemi ile dava açılacağı zaman idare işlemin gerekçesini ve bu işlemin hukuka uygun olarak gerçekleştirildiğini ortaya koymalıdır. Davalı idare somut delillerle ve hukuka uygun açıklamalarla iddiasını ortaya koymakla mükelleftir. Davacıya düşen ise işleme bağlı gerçekleştirilen olguların doğru olmadığının açıklanmasıdır.
Yabancı kişilerin bir ülkeye girmesi ve kalması devletlerin egemenlik yetkisi ile ilgilidir. Kanunlar yabancı kişilerle ilgili çeşitli konularda idareyi yetkili kılarken yabancı kişinin ülkeye girişi, kalması, deport edilmesi gibi konularda idare yetkilidir.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası
Tahdit kodunun kaldırılması davası İdare Mahkemesi’ne açılır. İdari dava sırasında tahdit kodu hangi sebeple konulmuş ise bu nedene yönelik olarak savunma yapılması icap eder. Her tahdit kodu farklı bir nedene dayanacağından bu süreçte profesyonel hukukçulardan destek alınması hak kayıplarının engellenebilmesi bakımından önem arz eder.
Bazı durumlarda tahdit kodunun kaldırılması için idari başvuru da yeterli olabilmektedir. Bu konuda destek alınacağı zaman bir avukata danışılması daha sağlıklı olacağından hangi durumlarda idareye başvuru yapılarak tahdit kodu kaldırılabilir daha sağlıklı yoldan öğrenilmiş olur.
Sınır Dışı Etme Kararı
Valiliklerin re ’sen alabildiği sınır dışı etme kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından da uygulanabilir. Yabancı kişiler hakkında sınır dışı etme kararı verildiğinde bazı koşulların gerçekleşmiş olmasına bakılır. Bu koşullar ise kanunda açıkça belirtilir.
- Bazı sınır dışı etme kararları aşağıdaki gibidir:
- Yabancı kişi suç işlediğinde ve buna istinaden hapis kararı alındığında,
- Yabancı kişi terör örgütüne üye ise ya da destekleyici, yönetici konumunda ise,
- Yabancı kişinin suç örgütlerine üye olması, destekleyicisi ya da yöneticisi olması durumunda,
- Çalışma iznine sahip olmadan çalışan yabancı kişiler için,
- Yabancı kişinin ikamet izni iptali söz konusu ise,
- Vizesi iptal edilen yabancılar için,
- Vize muafiyeti ya da vize süresini 10 günden fazla aşan yabancılar için,
- Kamu düzeni veya kamu sağlığı için tehlike oluşturan yabancılar söz konusu olduğunda,
- Türkiye’ye girişte yasalara aykırı hareket eden yabancılar,
- Türkiye’ye giriş yasağı olan yabancılar tespit edildiğinde sınır dışı etme kararı alınabilir.
Sınır dışı etme kararı alınan yabancılara 15 günden az olmamak üzere 30 gün içinde ülkeyi terk etmeleri bildirilir. Yabancı kişinin kaçma ya da kaybolma ihtimali olması durumunda ise ya da sahte belge kullanılmışsa tanımlanan süre tanınmaz. Asılsız belge kullanmak sureti ile ikamet izni almaya çalışanlara, kamu düzenini çeşitli biçimlerde tehdit edenlere de bu süre tanınmamaktadır.
Yabancı kişi hakkında sınır dışı etme kararı alındığında bu karar kendisine tebliğ edildikten sonraki yedi günlük yasal süresi içinde İdare Mahkemesi’ne başvuru yapılabilir. Müracaatı yabancı kişinin yasal temsilcisi ya da avukatı da yapabilir. Mahkeme kararını 15 gün içinde açıklar ve bu karar kesin olur.
İdari Gözetim Kararı ve Sulh Ceza Hakimliği Başvurusu
Yabancı kişi hakkında sınır dışı etme kararı alındığında bu kişilerin kaçma ya da kaybolma riski varsa valilik idari gözetim kararı alabilir. Türkiye’ye giriş çıkışlar sırasında kural ihlali yapanlar için de sınır dışı kararı alınmışsa valiliğin idari gözetim kararı alması söz konusudur.
Aynı şekilde asılsız belge kullananlar, kamu düzeni ve sağlığı için tehdit oluşturanlarla ilgili olarak da valilik idari gözetim kararı alabilir. Bu kişiler kolluk birimleri tarafından yakalandıklarında geri gönderme merkezlerine götürülmektedir. 48 saatlik süre içinde geri götürülen bu kişiler geri gönderme merkezlerinde bekletilir.
İdari gözetim kararı alınan yabancı kişiye, avukatı ya da yasal temsilcisine bu bilgi tebliğ edilir. Bu karara ilişkin itiraz işlemleri ise Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılmaktadır. Bu müracaatın yapılmış olması kararı durdurmamaktadır. Bunun yanı sıra Sulh Ceza Hâkimi inceleme başlatır ve bunu da 5 gün içinde sonlandırır.
Sulh Ceza Hâkimi tarafından verilen karar kesindir. İdari gözetim altına alınmış olan kişinin ya da avukatı-yasal temsilcisinin yeniden Sulh Ceza Hakimine başvurması için idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı ya da değiştiği yönünde bir iddiası olması gerekir.
Merhabalar ben 24 12 2023 tarihte memlekete Özbekistana döndüm çıkış yaparken ceza paramida ödedim ama ikki sene yasak yedim 90 gün sonra giriş yapabilirmiyim hiç bir suç felan yok 26 ay kaçak kalmıştım önceden tşk ederim
Merhabalar, söz konusu durum hakkında net bilgi verilebilmesi adına yabancılar hukuku avukatlarımız marifetiyle durumun incelenmesi gerekir. Dilerseniz ofisimizle irtibat kurabilir; hukuk danışmanlığı hizmetimize başvurabilirsiniz. iyi günler dileriz.