Yapı Kayıt Belgesi İptali
Yapı kayıt belgesi iptali imar barışının gündeme gelmesi ile birlikte üzerinde çalışma yapılması gereken kavramlar arasında yer alır. İmar barışı kapsamında yer alan binaları ilgilendiren yapı kayıt belgesi idare hukuku açısından bir işlem niteliği taşır. Yapı kayıt sistemi içinde yer almayan fakat belirli şartları taşıyan binalara yapı kayıt belgesi verilebilir Bir denetime tabi olmadan verilmiş olan yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesi durumun da bazı başvuruların yapılması gerekir. Bu durumda ilgili kişiler hukuki süreci başlatmalıdır.
Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
Yapı kayıt belgesi olarak adlandırılan evrak bazı şartları taşıyan fakat yapı kayıt sisteminde kaydı bulunmayan yapılara verilmiş olan bir belgedir. İdari bazı işlemlere bağlı olarak iptali yapılan yapı kayıt belgeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin denetimleri sonucunda iptal edilebilir. Bir binaya yapı kayıt belgesi verildiğinde yapının bu belgeye alabilecek özelliklere sahip olmaması durumunda belge iptali gerçekleştirilebilir. Yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olarak iptali söz konusu ise bazı hukuki süreçlere başvurulması gerekir.
Yapı Kayıt Belgesi Verilemeyecek Yapılar
Yapı kayıt belgesi verilemeyecek binaların bazı özellikler taşıdığı görülür. Yapı kayıt belgesi verilemeyecek yapılara yapı kayıt belgesi alınmış ise bu belgelerin iptal edilmesi söz konusudur. Bununla birlikte yapı kayıt belgesi iptali yapıldığında her zaman için hukuka uygunluktan bahsedilemeyebilir. Hukuka uygun olmayan bir biçimde yapı kayıt belgesi iptali gerçekleştiğinde ise idare karşısında hukuk yoluna başvurulabilir. Bu özellikler sıralanacağı zaman ise aşağıdaki listeye göre hareket edilmelidir:
- İnşa tarihi 31.12.2017 sonrası olan yapılar.
- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyetlerin üzerine inşa edilen yapılar.
- Devletin taşınmazları üzerine inşa edilen yapılar.
- Boğaziçi sahil şeridinde yer alan yapılar.
- Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan yapılar.
- Fatih ilçesi suriçi olarak adlandırılan bölgede yer alan ve kanuna ekli krokide yer alan ve sınır-koordinatları belirtilen alanlara inşa edilmiş yapılar.
- Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanuna göre 2/1 düzenlemesi içindeki tarihi alanda inşa edilen yapılar.
Yapı Kayıt Belgesi İptali İzlenecek Hukuki Yol
Yapı kayıt belgesi iptali izlenecek hukuki yol merak edildiğinde öncelikle idari işlemin iptali davası açılır. Bu tür bir dava açılmak istendiğinde ise ilgili kişiye yapılan tebligatın ardından 60 günlük yasal süre içinde hareket edilir. 60 günlük süre hak düşürücü süre olarak geçtiğinden bu zaman zarfında açılmayan davalar hak düşürücü süreye takılmış olur.
Yapı kayıt belgesi iptali ile karşı karşıya olanların zorunlu olmamakla beraber idareye başvuru yapması gerekebilir. İdare yapı kayıt belgesinin iptaline karar verdiğinde kararı veren mercie itiraz edilmelidir. Somut olayın özellikleri dikkate alındığında önce dava açılabileceği gibi dava açmadan önce idareye itiraz da gerçekleştirilebilir.
Yapı Kayıt Belgesi İptali Görevli Mahkeme
Yapı kayıt belgesi iptali görevli mahkeme bakımından idare mahkemelerine müracaat edilir. İdari işlem hangi yerde gerçekleştiyse o yerde bulunan idare mahkemesi davaya bakar. Yapı kayıt belgesinin iptal edildiği binalarda yıkım işlemi söz konusu ise bu durumda izlenmesi gereken yol yürütmenin durdurulmasını talep etmek olur.
Yapı kayıt belgesi iptal edilen binaların yıkılması da mümkündür. Yapı kayıt belgesi iptal edileceği zaman öncelikle ilgili yapının 31.12.2017 yılından sonra yapılmış olması şartı aranır. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler için resmî belge düzenlemesinde yalan beyan suçu nedeni ile dava açılabilir. Bunun yanı sıra imar kanunu uyarınca yıkım gerçekleştirilebileceği gibi para cezası da uygulanabilir.
İmar kirliliğine sebebiyet verme nedeni ile soruşturma da başlatılabilir. Bu ve benzeri sebeplerle yapı kayıt belgesi iptali söz konusu olduğunda alanında deneyimli bir avukattan danışmanlık alınması gerekir. Yapı sahibinin birçok yaptırımla karşılaşma ihtimali karşısında belge iptali söz konusu ise hukuki sürece başlanması oldukça önemlidir. Bu durumda da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dava açılması gerekli olur. Bu dava yapıt kayıt belgesinin iptaline ilişkin açılır.
Dava açılırken yapının bulunduğu ildeki idare mahkemesine orada bir idare mahkemesi yoksa o ilin yargı çerçevesindeki idare mahkemesine dava açılmalıdır. İdare avukatı tarafından bu tür davalarda temsil edilmek kişi hak kayıplarının engellenebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple de hukuki danışmanlık alınması kişilere önerilir.
Ben evimi 2016 Nisan ayında yapımına başladım zemin katı 4 ay gibi bir sürede bitirdim ve aynı yılın ağustos ayında kiraya verdim,ve akabinde 2017 yılı haziran ayında 1 inci katını yapmaya başladım ancak maddi yetersizlik nedeniyle çatısı 2018 yılına sarktı tam o sırada söz konusu imar barışı yasası çıktı ve ben bu arada çatıyı bitirmiş durumdayım,sonra başvuruda bulundum ve belgemi aldım ancak kısabir süre sonra iptal edildi,bende 60 gün içerisinde iptal davası açtım ama haksız bulundum dava devam etmekte en azından zemin kalsaydı,diye düşünüyor ve ne yapmam gerektiği konusunda siz uzmanların bilgilerinizi saygıyla rica ediyorum
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
05 07 2022 de dairemi sattım fakat dairenin yapı kayıt belgesi benim adıma 2018de binanın yıkım kararı alınmıştır bir mülk sahibi yapı kayıt belgesi edilsin diye çevre bakanlığı na başvuru yaptı iptal edilirse ne olur şimdiden teşekkürler
Merhaba, 3194 Sayılı Kanun Geçiçi 16. Maddesi ile verilen Yapı Kayıt Belgesi’nin iptali ile oluşan mağduriyetler için yargı makamlarında idari veya hukuk davaları açılabilir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Muhdesat şerhi bulunan yapı üzerinde hakkımız zaman geçsede var mıdır
Merhaba, yapı hakkında muhdesat şerhi düşülmüş olmasına karşın hakkınızın herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre ile kaybedilmesi ihtimali olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayarak danışmanlık hizmetimize müracaat edebilirsiniz.
İyi günler. Benim aldığım daire yapı kayıt belgeli. 3 kat imarlı ama 5 kat yapılmış. Kat mülkiyeti tapum var. Yapı kayıt belgesi tüm bina için mi verilir?bina yeniden yapılırsa benim hakkım olacak mı? Teşekkürler
Merhaba, yapı kayıt belgeli dairenizin tapu durumu ve bahse konu binanın durumu hakkında detaylı bir inceleme yapılması icap ediyor. Bu bakımdan, gerek haklarınıza gerekse nasıl bir sürecin sizi beklediğinde ve buna karşın nasıl hareket edebileceğinize ilişkin hukuki danışmanlık almak adına 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. İyi günler dileriz.