İş Kazası Tazminat Hesaplama
İş kazası tazminat hesaplama işlemleri için Alkan Hukuk Bürosu iş kazası tazminat hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Uzmanlık gerektiren iş kazası tazminatı hesaplama işlemini, sayfamızda yer alan hesaplama aracını kullanarak, kısa zamanda ve oldukça pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Aracımız üzerinde yer alan ve sizler tarafından doldurulması gereken boşlukları eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurduktan sonra tazminat hesabını öğrenebilirsiniz.
Önemli! Alkan Hukuk Bürosu ziyaretçilerinin yararlanması adına ücretsiz olarak sunulan tazminat hesaplama aracı, doldurduğunuz bilgilere göre almanız gereken tazminat miktarına ilişkin takribi bir sonuç verir. Bu bakımdan, sadece bilgilendirme amacı taşır. Zira, iş kazası sebebiyle alınacak net tazminat tutarı, ancak mahkeme kararıyla bilinebilir. İş kazası tazminat hesaplama aracımız, oldukça teknik ve uzmanlık gerektiren bu hesabın, herkes tarafından kolaylıkla yapılabilmesine hizmet eder.
İş Kazası Nedir?
İş kazası nedir? sorusu için; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tarafından yapılan tanımları sırasıyla ifade edelim. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş kazasını şu şekilde tanımlar; “Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınmamış olan, etrafa zarar verecek nitelikteki olaylar.”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise iş kazasını şu şekilde tanımlamaktadır; “Önceden planlanmamış, çoğu kişisel yaralanmalara, makinelerin ve araç gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olay.” Son olarak, iş kazasının, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası m.13’te nasıl tanımlandığına bakalım:
“İş kazası;
- Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
- Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
- Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
- Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,
meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır.”
İş Kazası Tazminatı Nedir?
İş kazası tazminatı, bir işçinin, işvereni ile arasındaki iş ilişkisinin gereği olarak çalışırken yaralanması halinde kendisinin, ölmesi halinde hak sahiplerinin tazminat hakkını ifade eder. İş kazası tazminatı, işbu tazminat talebiyle görevli ve yetkili mahkemede dava açılması, mahkemenin bu yönde karar vermesiyle alınır. Hak sahibi, iş kazası nedeniyle hem asıl işverene yönelik hem de tüm alt işverenlere yönelik tazminat talebiyle dava yoluna gidebilir.
İş Kazası Tazminatı Ne Kadar?
İş kazası tazminat hesaplama aracımızı kullanarak, somut olay özelinde hak edilen takribi ve tahmini tutarı öğrenebilirsiniz. Alkan Hukuk Bürosu tarafından sunulan, iş kazası tazminat hesaplama aracında yer alan ilgili alanları doğru bilgilerle eksiksiz olarak doldurmalı ve ardından “hesapla” butonuna tıklamalısınız. Önemle belirtmek isteriz ki, hesaplama aracı yardımıyla elde edilecek tazminat miktarı, güncel parametreler dikkate alınarak yaklaşık ve tahmini sonuçtur; kesinlik içermez.
İş Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu
İş kazası sebebiyle yaralanan işçi ya da ölüm olması halinde hak sahipleri, iş kazasından dolayı maruz kalınan zarara karşılık elde edecekleri tazminatı merak eder ve bunun için hesaplama tablolarından yardım alır. Eski usullerle oluşturulan bu tür tablolar yerine iş kazası tazminat hesaplama aracımızdan yararlanabilir, güncel veri ve parametreler ışığında sonuç veren yazılımımızı kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, araç üzerinde yer alan ilgili boşlukları doldurmaktır.
İş Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu Excel
Yaralanmalı veya ölümlü iş kazası vakalarında işçiler ve hak sahiplerinin zararını gidermek adına maddi ve manevi tazminat ödenir. Ödenecek tazminat tutarı ise hak sahiplerince merak konusudur. Tazminat miktarını öğrenmek için iş kazası tazminat hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. İş kazası tazminatı hesaplamak, uzmanlık ve bilgi gerektirir. Bu nedenle, en sağlıklı sonuçlara ulaşmak adına avukat yardımı almanın, doğru olan yaklaşım olacağını belirtmek isteriz.
İş Kazası Tazminat Hesaplama Bilirkişi Raporu
İş kazası neticesinde tazminat miktarı hesaplanırken, aktif dönem ve pasif dönem dikkate alınır. Maluliyete veya ölüme neden olan iş kazalarından doğan tazminatlar hesaplanırken, öncelikle peşin sermaye değerli ödemeleri mahsup edebilmektedir. Tazminat hesabında; TRH 2010 yaşam tablosu, PMF 1931 Yaşam Tablosu ve Pragrasif Rant Formülünden yararlanılır. Bunların yanı sıra, iş kazası sebebiyle maddi ve manevi tazminat miktarı hesaplanırken dikkate alınan kriterler şunlardır:
- Bilirkişi raporu,
- İşçinin yaşı,
- İşçinin aylık maaşı,
- İşçinin sigorta gün sayısı,
- İşçinin kusurluluk oranı.
İş Kazası Tazminatı Zamanaşımı Süresi Nedir?
İş kazası tazminatı zamanaşımı süresi; iş kazasının yaşandığı an itibariyle 10 yıldır. Nitekim, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 146. maddesinde; “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.” düzenlemesi hüküm altına alınmıştır. İş kazası sebebiyle tazminat davası açma süresi, iş kazasından dolayı işçinin yaralanmasına veya ölmesine göre değişiklik göstermez. Her iki durumda da genel zamanaşımı süresi, yani 10 yıllık zamanaşımı uygulanır.
Zamanaşımı konusunda özellikle belirtmemiz ve açıklamamız gereken önemli bir husus mevcut: iş kazasından dolayı ceza davası açılmışsa zamanaşımı açısından farklı bir prosedür söz konusudur. Örneğin iş kazası nedeniyle ceza davası açılmış ve açılan ceza davasının “dava zamanaşımı süresi” daha fazla belirlenmiş olsun. Söz gelimi inşaat sektöründe çalışan üç işçinin, iş kazası sebebiyle ölmesi halinde taksirle ölüme neden olma suçu sebebiyle ceza davası görülecektir.
Üç kişinin ölümüne taksirle sebep olma suçunda 15 yıllık dava zamanaşımı süresi mevcuttur. Ceza davasında uygulanacak olan 15 yıllık bu zamanaşımı süresi, iş kazası sebebiyle tazminat davasında da uygulama alanı bulacaktır. Fakat, olay şu şekilde gerçekleşirse: örneğin inşaat sektöründe çalışan üç işçinin yaralanması durumunda, taksirle yaralama suçu sebebiyle ceza davası açılacaktır. Bahse konu ceza davasında uygulanacak zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
İfade ettiğimiz örnekte, zamanaşımı süresi olarak ceza davası için belirlenen 8 yıllık dava zamanaşımı süresi esas alınmaz. 10 yıllık genel dava zamanaşımı süresi esas alınır. Son olarak, iş kazası tazminatında zamanaşımına ilişkin uygulamada merak konusu olan bir başka konuya değinelim: Yaralanmalı iş kazalarında işçinin maluliyet oranının kesin olarak belirlenememesi halinde zamanaşımı süresinin ne zaman işlemeye başlayacağı araştırma konusudur.
Bu tür bir durumda, yani yaralanmalı iş kazası vakalarında zamanaşımı süresi, maluliyetin kesin olarak belirlendiği son rapor tarihi itibariyle işlemeye başlar.
İş Kazası Tazminatı Hakkında Emsal Yargıtay Kararları
İş kazası tazminatı hakkında Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin (2013/9748 E. , 2013/16785 K.) kararını inceleyelim:
Davacı, iş kazası neticesi maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesi yönünde karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme ise bu talebin kısmen kabulüne karar vermiştir. Buna karşılık, davacı, mahkeme hükmünün temyiz incelemesine konu edilmesini istemiştir. Hüküm hakkında Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından yapılan inceleme sonucunda:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillere, yasal geciktirici nedenlere ve temyiz kapsam ve sebeplerine göre davacı vekilinin, aşağıda yer alan bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
Dava, 16.7.1997 tarihinde yaşanan iş kazası sonucunda %21,20 oranında sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının, maddi zararlarının giderilmesi talebine dairdir.
Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiş ve 16.092,49 TL maddi tazminatın, davalıdan tahsili yönünde karar vermiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden; zarara neden olan olayım Kurum tarafından iş kazası kapsamında değerlendirildiği, kaza geçiren sigortalının olayın yaşanmasında %25 oranında kusuru olduğunu, hükme esas teşkil eden 10.12.2010 tarihli hesap raporunda davacı sigortalının, %25’lik kusurunun hesaplanan maddi tazminat miktarından eksiltilerek hesaplandığı; ancak, mahkemece verilen 24.7.2012 tarihli kararında davacı aleyhine tekrar kusur indirimi yaparak sonuca ulaştığı anlaşılmış.
Somut vakada, hükme esas teşkil eden hesap raporunda belirlenen maddi zarardan, davacının %25’lik kusuru oranında indirim yapılarak 22.008,61 TL tutar hesaplanmış. Bu takdirde, hesaplanan tutardan davacı aleyhine iki kez eksiltmeye sebep olacak şekilde tekrar kusur indirimi yapılmış ve sonuca ulaşılmış. Bu durum, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından usule ve kanuna aykırı bulunmuş.
Netice itibariyle, davacı vekilinin bu yöndeki temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur.
İş Kazası Tazminatı Dava Dilekçesi Örneği
ANTALYA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE
DAVACI : Adı, Soyadı, T.C. Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ : Av. Ahmet ALKAN
Emek Mahallesi Yeşilırmak Caddesi Aksu Plaza 5/4 Kepez/ANTALYA
DAVALI : Adı, Soyadı, T.C. Kimlik Numarası
DAVA DEĞERİ : İş kazası sebebiyle maddi ve manevi tazminatın, işleyecek faizi ile beraber tahsiline karar verilmesi istemidir.
AÇIKLAMALAR :
HUKUKİ NEDENLER: 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : İşyeri özlük dosyası, müvekkile ait aylık maaşı gösterir bordro, iş kazasına ilişkin tahkikat dosyası ve belgeleri ile sağlanan yardımlar ve geçici iş göremezlik ödeneğine dair belgeler, sakatlık durumuna ilişkin belgeler, tanık beyanları, keşif, bilirkişi incelemesi.
SONUÇ TALEBİ : İşbu dilekçede ibraz edilen sebeplerle, fazla ilişkin hakkımızın saklı kalması kaydıyla, 10.000 Türk Lirası maddi; 150.000 Türk Lirası manevi olmak üzere 160.000 Türk Lirası tazminatın, bahse konu kaza tarihini takiben yasal faizi ile beraber davalıdan tahsili, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalı tarafa yükletilmesi yönünde karar verilmesini, vekaleten arz ve talep ederiz.
EKLER : Olay yeri tespit tutanağı, hastane genel adli muayene raporu, maluliyet tespiti için yapılan sevk müzekkeresi, tasdikli vekaletname örneği.
Sonuç & Özet
İş kazası tazminat hesaplama işlemi, hukuki uzmanlık ve teknik bilgi gerektirir. Bu nedenle, yaralanmalı veya ölümlü iş kazalarına ilişkin tazminat miktarı hesaplanırken, nasıl bir yol ve yöntem izlenmesi gerektiği merak konusudur. Alkan Hukuk Bürosu tarafından sunulan, iş kazası tazminat hesaplama aracı sayesinde somut olay özelinde hak edilen takribi ve yaklaşık tazminat tutarı, ilgili alanların eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmasıyla birlikte kısa zamanda, pratik bir şekilde hesaplanır.
Önerilen Yazılar
İş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarında 450 günlük sonuçlanma süresi öngörülmüştür.
İş kazası tazminatı, uzmanlık ve teknik bilgi gerektirir. Web sitemizde yer alan, iş kazası tazminat hesaplama aracını kullanarak, tazminat hesaplama işlemini yapabilirsiniz.
Ölümlü iş kazasında hükmedilecek net tazminat miktarı, ancak mahkeme kararıyla birlikte öğrenilebilir. Fakat, ölümlü iş kazasında hak sahipleri, web sitemizde yer alan hesaplama aracından yararlanarak yaklaşık ve tahmini tazminat tutarı hakkında bilgi sahibi olabilir.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2014 yılında mezun olmuştur. Avukatlık stajını, Antalya Barosu nezdinde, hukukun çeşitli alanlarında uzmanlaşmış avukatlık bürolarında staj yapmak suretiyle tamamlayan Avukat Ahmet Alkan, şu anda avukatlık faaliyeti gösterdiği ALKAN Hukuk ve Danışmanlık Bürosunun kurucusudur.
8aralik 2021 tarihinde iş kazası geçirdim beyin kanaması beyin ameliyatı ve sonrasında beyin anjiyo su oldum hastane 2+2+2 ay olmak üzere 6 ay rapor verdi kalıcı hasar olarak sağ kulak tamamen kayıp sağ kol sinirler kayıp
Merhaba Muhlis Bey,
Normal süreçte dava açabilirsiniz. Ama verdiğiniz bilgilere bakarak bir sonuca varmak zor detayları görüşmemiz gerekir Alkan hukuk bürosu olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Ahmet Bey bu tazminat hesaplamasına neler dahil? Manevi tazminat da dahil mi?
Hayır, maddi tazminata ilişkin fikir vermesi bakımından yardımcı bir araçtır. Önemle belirtmekte fayda var ki bu araç ile net tazminat tutarı hesaplanması söz konusu değildir. Esasında hiçbir araç net ve kesin sonuç vermez. Sadece yardımcı niteliği haizdir. Zira mahkemece karar verilecek maddi tazminat miktarına ilişkin kriterler, dosyayı inceleyen hakim tarafından hakkaniyet ve mevzuatın çizdiği sınırlar dahilinde belirlenir. Bu bakımdan, aracı kullanarak yaklaşık bir değer elde edebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Kamu işçi siyim mesai saatinde emayli kalp krizi geçirdim bunun sonucunda 100/43engelli raporu aldım iki yıllık berdilersinra tekrar alacakmissim benim tazminat hakkım varmı yaşım 48 maasim34500
Merhaba,
Kalp krizi geçirdiğiniz ve engelli raporu aldığınız durum, çeşitli tazminat haklarınızı etkileyebilir. Kamu işçisi olarak çalıştığınız için, özellikle iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle bir tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
Tazminat hakkınız: Engelli raporu aldıktan sonra, tazminat hakkınız olup olmadığını belirlemek için detaylı bir değerlendirme gereklidir. Bu süreçte, iş kazası olarak değerlendirilen durumlarda veya meslek hastalığı kapsamında belirli haklarınız olabilir.
İşverenle İletişim ve Hukuki Destek: İlgili mevzuata göre tazminat hakkınız olup olmadığını öğrenmek ve haklarınızı korumak için bir hukuk danışmanına başvurmanız önerilir. Ayrıca, işvereninizle bu durumu resmi olarak görüşmek ve gerekli belgeleri toplamak önemlidir.
İyi günler dileriz.