Kesinleşmeden İcraya Konulamayan İlamlar
Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir. Aşağıda belirtilen durumlarda İstisnai olarak ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşmesi beklenir. İlk derece mahkemesinin ilamının kesinleşebilmesi için öncelikle süresi içerisinde üst derece mahkemesinin denetiminden geçmesi gerekmektedir. Diğer bir kesinleşme şekli ise karara karşı süresi içerisinde üst derece mahkemesine başvurulmamış olmasıdır.
İlamın icraya konulabilmesi için kesinleşmeyi bekleyen istisnai haller HMK madde 367/2’ de düzenleşmiştir. Madde metnine göre kişiler hukuku, aile hukuku ( nafaka hariç) ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez. Bunlara ek olarak:
- Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Madde 34,
- Sayıştay Kanunu Madde 64,
- İdari Yargılama Usulü Kanunu Madde 51,
- Menfi tespit veya istirdat (geri alım) davalarında verilen ilamlar,
- İstihkak davasının kabulüne ilişkin kararlardaki yargılama gideri ( davanın reddi halinde kesinleşme gerekmemektedir.)
- Bayrağına ve sicil kaydı olup olmadığına bakılmaksızın bütün gemilere ve bunlarla ilgili ayni haklara ilişkin ilamlar
Gereğince de verilen kararlarında icrası için kesinleşmesi beklenir.
YARGITAY 12. HD 2018/5505 E., 2019/1823 K.
Özetle: “Mahkemece tedbir nafakası alacağının boşanma hükmü kesinleşmeden takibe konu edilebileceği hususu nazara alınarak, takibin tedbir nafakası yönünden devamına imkan sağlayacak şekilde, maddi ve manevi tazminat alacakları yönünden iptaline karar verilmesi gerekirken takibin tümden iptali yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.”
Av. Hilal ÇİVİOĞLU | Alkan Hukuk Bürosu
Avukat | Hukuk Bürosu | Danışman