Anlaşmalı boşanma protokolü; nafaka, velayet, tazminat, mal varlıkları ve soyadı hususlarında eşlerin talep ve anlaşmalarını içeren sözleşmedir. Anlaşmalı boşanma sözleşmesi sözlü olabileceği gibi yazılı şekilde de düzenlenebilir. Yazılı düzenlenmesi halinde her iki eşin de ıslak imzası gerekir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davasında eşler, ıslak imzalı protokolü onayladıklarını hakim huzurunda beyan etmelidir..
Makalemizde; anlaşmalı boşanma protokolü örneğine ve protokolde yer verilmesi gereken unsurlara ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Çok daha kapsamlı bir konu olan anlaşmalı boşanma davasına dair konularsa “Anlaşmalı Boşanma” başlıklı içeriğimizde yer almaktadır. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin detaylı bilgi için Anlaşmalı Boşanma başlıklı makalemizin incelenmesini tavsiye etmekteyiz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Ne Yazılır?
Anlaşmalı boşanma protokolüne, boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocuklara dair düzenlemeler yazılır. Bunlardan bazıları zorunluyken bazıları ihtiyaridir. Aşağıda yer alan tablodan da anlaşılacağı üzere; anlaşmalı boşanma protokolünde belirli konulara mutlaka yer verilmesi gerekir. Belirli konularsa eşlerin isteğine bırakılmıştır.
Zorunlu Unsurlar |
İhtiyari Unsurlar |
Protokolün Taraflarca Kabulü |
Aile Konutu |
Nafaka |
Mal Rejiminin Tasfiyesi |
Velayet |
Ziynet Eşyaları, Kişisel Eşyalar |
Çocukla Kurulacak Kişisel İlişki |
Kadının Soyadı |
Maddi ve Manevi Tazminat |
Yargılama Gideri |
Taraflardan birinin anlaşmalı boşanma davasını açmasıyla birlikte mahkeme en geç duruşma günü anlaşmalı boşanma protokolünü her iki eşin de imzası ile onaylanmış olarak isteyecektir. Boşanma protokolünün anlaşmalı boşanma davasında onaylanması için hakimin de doğru bulması gerekmektedir.
Hatta bazı durumlarda (nafaka, çocukla kişisel ilişki vb.) hakimin protokolü kabul etmeme durumu dahi olacaktır. Bu durumda hakim taraflara ya yeni bir protokol hazırlayıp sunmalarını ister ya da duruşmada anlaşmalı boşanma protokolüne müdahale eder. En nihayetinde doğru ve eksiksiz anlaşmalı boşanma protokolünün duruşmada taraflarca kabul edildiği anda hakim tarafından boşanma kararı verilecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolü eşlerin hak ve yükümlülüklerini değiştirdiği için hak kaybına uğranmaması için çok hassas davranılmalı hatta mümkünse bir boşanma avukatı gözetiminde oluşturulmalıdır. Aile mahkemelerinde görülen anlaşmalı boşanma davaları için gerekli olan anlaşmalı boşanma protokolü örneği aşağıda yer almaktadır.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
TARAFLAR:
1) (Ad, Soyadı, Adres, TCKN)
2) (Ad, Soyadı, Adres, TCKN)
Yukarıda adları, soyadları, adresleri ve T.C. kimlik numaraları yazılı olan taraflar, hiçbir baskı olmaksızın, kendi özgür iradeleri ile boşanma kararı vererek, boşanmanın mali sonuçlarını ve ortak çocukların durumlarını düzenleyen ve işbu protokolü …/…/… tarihinde imzalayarak, … Aile Mahkemesi’ne verdikleri anlaşmalı boşanma dilekçesi ekinde, söze konu mahkemeye sunmuşlardır.
PROTOKOL MADDELERİ
- İşbu protokolde kimlik bilgileri yazılı olan biz, boşanma talebinde bulunuyor ve aşağıda sıralanan hususlarda uzlaşarak boşanmayı kabul ediyoruz.
- Halen … adresinde bulunan ve boşanmadan önce son olarak beraber oturulan konutta, eşlerden … ikamet etmeye devam edecektir. Burada yer alan ev eşyalarının tamamı ise ikamet etmeye devam eden eşte kalacaktır.
- Eşlerden …, sadece şahsi eşyalarını alarak, boşanma kararının verildiği tarihten itibaren en geç .. gün süre zarfında bahsedilen konuttan ayrılacaktır.
- Müşterek çocuk … ’in velayeti, eşlerden …’de kalacaktır.
- Eşlerden …, müşterek çocuk/çocuklar …’yi, boşanma kararının kesinleşmesini takip eden ay başından geçerli olmak kaydıyla, her ayın … hafta sonunda/ …günlerinde, dini bayramların … gününde/günlerinde yatılı olarak yanına alacaktır. Fakat, müşterek çocukla beraber yatılı olarak geçirilecek olan süre, … günü geçmeyecektir. Tespit edilen günlerin dışındaki görüşme istemlerinin, velayet hakkını kullanan eşe en az bir gün önceden telefonla bildirilmesi gerekmektedir. Görüşme talepleri, mücbir sebepler dışında, velayet hakkını kullanan eş tarafından geri çevrilemez.
- Eşlerden …, müşterek çocuğun/çocukların eğitim öğretim masrafı ve bakım giderleri için, boşanma kararının kesinleşmesini takip eden ay başından geçerli olmak kaydıyla, her ay … TL.’yi, velayet hakkını kullanan eş adına ayrıca açılacak banka hesabına, iştirak nafakası adı altında ve ilgili bulunduğu ayın …’ini geçmeyecek şekilde, her ay düzenli olarak yatıracaktır. Tespit edilen meblağ, her sene, müşterek çocuğun/çocukların gereksinimleri ve nafaka yükümlüsü eşin gelir durumu dikkate alınmak şartıyla, her sene ÜFE –TÜFE oranında artırılacaktır. Müşterek çocuğun/çocukların gereksinimlerinde haklı veya beklenmedik sebeplerle oluşabilecek olağanüstü artış veya nafaka yükümlüsü eşin gelirinin beklenmedik ölçüde artması durumları istisnadır. Fakat, bu durumlarda dahi, artırım oranı, yıllık ÜFE – TÜFE oranını geçemez.
- Halen … İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü nezdindeki trafik sicilinde taraflar adına müştereken kayıtlı bulunan … marka, … model otomobilin alımına yapmış olduğu katkı sebebiyle, eşlerden …’e, boşanma kararının kesinleşmesini takip eden ayın en geç …’sinde … TL peşin olarak ve tek seferde ödenecek olup, adı geçen, aynı gün içinde veya bunun mücbir bir nedenden ötürü mümkün olmaması durumunda, ödemenin yapıldığı günü takip eden … gün içinde, söze konu araç üzerindeki payını, ödeme yapan eşe devredecektir. Haklı sebepler haricinde, gecikmeden dolayı vukua gelecek her türlü zarar ve ziyan, kendisine ödeme yapılan eşe ait olacaktır.
- Halen … Tapu Sicil Müdürlüğü nezdindeki tapu sicilinde taraflar adına müştereken kayıtlı bulunan … ili, … ilçesi, … mahallesi/köyü, … pafta, … ada, …parsel’de kain … vasfındaki taşınmazın alımına yapmış olduğu katkı sebebiyle, eşlerden …’e, boşanma kararının kesinleşmesini takip eden ayın en geç …’sinde … TL peşin olarak ve tek seferde ödenecek olup, adı geçen, aynı gün içinde veya bunun mücbir bir nedenden ötürü mümkün olmaması durumunda, ödemenin yapıldığı günü izleyen … gün içinde, söze konu taşınmaz üzerindeki payını, ödeme yapan eşe devredecektir. Haklı sebepler haricinde, gecikmeden dolayı meydana gelecek her türlü zarar ve ziyan, kendisine ödeme yapılan eşe ait olacaktır.
- Taraflar, işbu boşanma sebebiyle, birbirilerinden tazminat adı altında herhangi bir ödence talep etmemektedirler. Taraflardan her biri, avukatlık ücreti de dahil olmak üzere, kendi payına düşen yargılama giderlerinden sorumlu olacaktır.
- Eşlerden …’e takılan ziynetlerin tamamı, adı geçende kalacak ve kendisinden bu sebeple maddi içerikli herhangi bir talepte bulunulmayacaktır.
- Eşlerden …, boşanmadan sonra kendi ailesinin soyadını kullanacaktır.
- İşbu boşanma protokolü, … olmak üzere, … adresinde ve …/…/… tarihinde düzenlenerek, taraflarca imza altına alınmıştır.
TARAF TARAF
Adı – Soyadı Adı – Soyadı
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolü; boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında yapılan düzenlemeleri içeren sözleşmedir. Bu sözleşme yani protokol, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166, f.3 te hükme bağlanan anlaşmalı boşanmanın şartıdır.
Anlaşmalı boşanma düzenlemesine uygulamada “protokol” adı verilir. Anlaşmalı boşanma protokolü için kanunda “anlaşma” kavramı kullanılmıştır. Anılan sözleşme hakim tarafından uygun bulunmadıkça anlaşmalı boşanmaya hükmedilemez.
Hakim, boşanmak isteyen tarafların ve çocukların yararını dikkate alarak protokolde birtakım değişiklikler yapabilir. Anlaşmalı boşanmaya, ancak söz konusu değişikliklerin taraflarca kabulü halinde hükmedilebilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Word
Boşanma protokolü word şeklinde hazırlanması oldukça önemlidir. Hazırlanan protokol taraf sayısından bir fazla olacak şekilde çıktı yapılarak, taraflarca özgür iradesi ile ıslak imza ile imzalanarak ilgili mahkeme dosyasına 1 adet, davalıya 1 adet ve davacıya 1 adet şeklinde verilir. Anlaşmalı boşanma protokolü word formatında indirebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü (Sözleşmesi) Örneği
Anlaşmalı boşanma TMK m.166, f.3 te düzenlenmiştir. Buna göre, aile mahkemesi hakimince boşanmaya hüküm verilebilmesi için anlaşmalı boşanma protokolünün hakim onayına sunulması gerekir. Bahse konu sözleşmenin yani protokolün nasıl hazırlanacağını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilir; protokol örneğine ihtiyacınız varsa “indir” bağlantısı yardımıyla protokol örneğini doc formatında indirebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği İndir (PDF, DOC, WORD)
Evlilik birliğini sona erdirmek yönünde mutabık kalan eşler, anlaşmalı boşanabilmek için protokole gereksinim duyar. Örnek protokoller üzerinde hareket etmek yerine somut dosyaya özgü düzenlenmiş bir protokolü işleme koymak, telafisi güç hak ve menfaat kayıpları yaşamamak adına en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örnekleri (2024)
Anlaşmalı boşanma davasında avukat yardımı almak şart değildir. Alanında uzman, yetkin, deneyimli ve başarılı bir aile ve boşanma hukuku avukatından yardım almak her ne kadar en doğru ve sağlıklı yaklaşım olsa da bu davada avukat tutmak gibi bir yasal zorunluluk yoktur. Avukatsız boşanma protokolü örnekleri (2024) için içeriğimizde yer alan protokol örneklerine göz atabilirsiniz.
Anlaşmalı Ayrılık Protokolü Nedir?
Anlaşmalı ayrılık protokolünden kasıt, anlaşmalı boşanma protokolüdür. Bu protokol yani sözleşme, Anlaşmalı boşanma protokolü, 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanunu’nun 166 ıncı maddesinin 3 üncü fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmanın şartıdır. Anılan sözleşme (protokol) olmaksızın anlaşmalı boşanmak mümkün değildir.
Nafakasız Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Boşanma kararı alan ve bu iradelerini anlaşmalı boşanma yoluna giderek ortaya koymak isteyen eşler, TMK m.166, f.3 gereğince protokol düzenlemelidir. İster tarafların bizzat kendilerince ister avukat marifetiyle düzenlenebilecek olan bu sözleşmede “nafaka istemi olmadığı” yönünde düzenleme yapılabilir. Bu sayede, nafakasız anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmiş olur.
MADDE 1.
Tarafların boşanmasına karar verilmesini ve kararın kesinleşmesinin ardından geçerli olmak kaydıyla boşanmanın mali sonuçları yürürlük kazanacaktır.
MADDE 2.
Tarafların ortak çocuklarına ilişkin velayet hakkı anneye verilecektir.
MADDE 3.
Ortak çocuklar anneyle beraber yaşayacaktır. Babaları ile kuracağı kişisel ilişki ise şu çerçevede gerçekleştirilecektir:
Hafta sonu Pazar günü saat 15:00’dan – 19:00’a kadar,
Yaz tatilinde ise 1 Ağustos sabah 09:00’dan 20 Ağustos akşam 21:00’a kadar,
Kurban Bayramı’nın tamamını baba ile geçirecektir.
MADDE 5.
Tarafların birbirlerinden yoksulluk ve yardım nafakası talepleri yoktur. Taraflar söz konusu haklarından feragat ettiklerini taahhüt etmektedir.
MADDE 6.
Taraflar, işbu protokolde düzenlenen hususlar haricinde, birbirlerinden herhangi bir nam adı altında maddi ve manevi tazminat, nafaka ve sair istemlerde bulunmayacaklarını kabul, beyan ve taahhüt etmektedir.
İsim Soy İsim – İsim Soy İsim
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Noterden Yapılır mı?
Protokolün noter tasdikli olması gerekmez fakat taraflar anlaşmalı boşanma protokolünü noter huzurunda da imza altına alabilir. Protokol düzenlenmesinde en sağlıklı yaklaşımsa, aile ve boşanma hukukunda deneyim sahibi bir avukattan yardım almaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Mahkemeye Nasıl Sunulur?
Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumuna dair tarafların uzlaştığı ve mutabık kaldığı hususları içeren sözleşmeye “protokol” adı verilir. Anlaşmalı boşanma protokolü sözle ya da yazı ile verilebilir. Şayet protokol yazılı şekilde düzenlenmişse, ıslak imzalı protokolün dava dosyasına sunulması ve her iki tarafın da imzalı protokolü tasdik ettiklerini hakim huzurunda bildirmeleri gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Protokollerinin Şekil Şartı Nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü için kanunda şekil şart öngörülmemiştir. Fakat uygulamada yazılı olarak düzenlendiği görülmektedir. Nitekim aile mahkemeleri de anlaşmalı boşanma protokolünü yazılı şekilde talep etmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Hakkında Hukuki Danışmanlık
Anlaşmalı boşanma davaları konusunda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetini Antalya merkezli olmak üzere tüm Türkiye’ye vermekteyiz. Bize iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
Merhaba Avukat bey, Anlaşmalı boşanma dilekçesi konusunda online danışmanlık yapıyor musunuz? Bana acil geri dönebilir misiniz?
Merhaba Seher Hanım,
Alkan hukuk bürosu olarak anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü konusunda ücreti mukabilinde dilekçe ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Dilerseniz whatsapp veya iletişim kısmından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Merhaba ben boşanalı 8 yıl oldu ama tazmiatımı alamadım nafakayıda düzenli yatırmıyor dava açabiliyormuyum tekrar
Merhaba, boşanma davanız neticesinde hükmedilen tazminat ve nafaka alacaklarınıza yönelik bir mağduriyet söz konusu. Bu mağduriyetin giderilmesi için başvurulabilecek çeşitli hukuki imkanlar pekala mevcut. Fakat nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında net bir yanıt verilebilmesi için başta boşanma kararı olmak üzere mevcut durumunuzun değerlendirilmesi gerekir. Dilerseniz 0(242) 242 1 242 numaralı hattımıza müracaat edebilir; bu hususta danışmanlık almak için randevu talebinde bulunabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Anlaşmalı boşanma protokolünü düzenlerken maddi manevi tazminat kararlaştırdık fakat eşim ödemeyi taksitle yapmak istiyor. Bu konuda yardımcı olur musunuz? Online bir hizmetiniz var mı danışma veya dilekçe hizmeti olarak? Teşekkür ederim.
Merhaba, elbette çevrimiçi araçlar yardımıyla on-line danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Ön görüşme için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımız yardımıyla tarafımızla irtibat kurabilir; danışmanlık için randevu takvimi oluşturulmasını talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz.