Nafaka artırım davası başlıklı içeriğimizde nafaka artırım davasına ilişkin merak konusu hususlar incelenmiş ve nafaka artış davası dilekçe örneğine yer verilmiştir. İlgili ziyaretçilerimizin dikkatle incelemesini tavsiye etmekteyiz.
Boşanma davaları eşlerin evlilik birliğini sona erdirme kararı almasının ardından aile mahkemesine başvurmak sureti ile görülen davalardır. Bu dava kapsamında eşler arasında ortaya çıkan uyuşmazlık nedeni ile ayrılık kararı resmi bir nitelik kazanır. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra taraflara bağlanacak nafaka miktarı da belli olur.
Nafaka miktarları değişen ekonomik şartlar, sosyal koşullar, artan ihtiyaçlar dikkate alındığında ilerleyen süreçlerde yetersiz kalabilmektedir. Mahkemece hükmedilen nafaka miktarı yetersiz kaldığında nafaka artırım davası açılması gerekir. Nafaka türleri; iştirak, yoksulluk ve tedbir nafakası şeklinde olurken bu nafakaların her biri farklı özellik taşır.
Yoksulluk Nafakası, boşanma nedeni ile yoksulluğa düşecek olan eşe bağlanan bir nafaka türüdür. İştirak nafakası çocukların bakımı için bağlanır. Tedbir nafakası ise boşanma davası sürerken hâkimin re ’sen karar verdiği ve boşanma davası sürerken maddi bakımdan zora düşme ihtimali olan eş ve çocukların düşünüldüğü bir nafaka türüdür.
Mahkemenin hükmettiği nafaka ödenirken ilerleyen süreçte tarafların mali durumu değişirse ya da hakkaniyet gereği, taraflar irat biçiminde düzenlenen nafaka için artırım talebinde bulunabilir. Bazı durumlarda nafaka alacaklısının ihtiyaçlarının artması, paranın alım gücünde görülen azalma, çocukların ihtiyaçlarında artış olması, hastalık gibi nedenlerle nafaka artırım talebi yapılabilir. Bu durumda dava açılması gerekir.
Nafaka Artırım Davası Şartları
Mahkemenin hükmetmiş olduğu nafaka miktarı kesin hüküm teşkil etmez. Nafaka miktarında değişiklik yapılabilmesi mümkündür. Nafaka artırım davası açılarak bu talep gerçekleştirilebilir. Bu davanın açılabilmesi için önceden hükmedilen bir nafaka miktarının olması gerekir. Dava açabilme koşullarından biri de davayı açan kişinin haklı gerekçeler öne sürmesidir.
Gerekçelerin kişiden kişiye değişebilir özellikte olması sebebi ile hâkimin takdir yetkisi doğrultusunda nafaka artırımına karar verilir. Nafaka artırımı yapılırken tarafların maddi durumuna, sosyal ve ekonomik şartlarına, paranın alım gücüne göre değerlendirme gerçekleştirilir. Ayrıca Yargıtay kararları çerçevesinde TUİK’in belirlemiş olduğu ÜFE oranı da dikkate alınmaktadır.
Nafaka artırım talebi yapıldığında iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakasına bağlı olarak gerekçeler sunulması gerekir. Yoksulluk nafakası boşanma nedeni ile eşe bağlanan bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde boşanmaya bağlı olarak yoksulluğa düşecek olan eşin durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Yoksulluk nafakasına re ’sen karar verilmediğinden eşin talebi olup olmadığına bakılmaktadır. İştirak nafakası çocuklar için verilen bir nafakadır.
Velayeti alan taraf söz konusu olduğunda çocukların yaşam masraflarının paylaşılabilmesi adına bu tür bir nafakaya hükmedilir. İştirak nafakası ile çocukların eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçları, sosyal ve kültürel gereksinimleri karşılanır. Bu nafaka 18 yaşına kadar devam eder. Çocuğun eğitimi sürerse eğitimin sonuna kadar bu nafaka verilir.
Çocuğun evlenmesi, çalışmaya başlaması gibi sebeplerle bu nafaka kesilir. Tedbir nafakası boşanma davası sürecinde bağlanan ve davanın sonlanması ile kesilen bir nafaka türüdür. Bu nafakaya hakim re ‘sen karar verir. Şimdi, nafaka artırım talepli dava dilekçesi örneğini inceleyeceğiz. Fakat özellikle belirtmek gerekir ki hazır dilekçe örnekleriyle değil, somut olaya özgü hazırlanmış dilekçeler üzerinden hareket etmek gerekir.
Nafaka Artırım Davası Dilekçe Örneği
Nafaka artırım davası için başvuru yapılacağı zaman bir dilekçe hazırlanır. Bu dilekçede davayı ilgilendiren bilgilere yer verilir. Davayı açan kişinin kimlik bilgileri dilekçede yer alır. Bunun yanı sıra davalıya ait bilgiler de dilekçeye konur. Dilekçeye konulan belgeler davacının talebini destekler nitelikte olmalıdır. Dolayısıyla, içeriği ve usule dair özelikleri bakımından kusursuz bir dilekçe ile hareket etmek icap eder.
Nafaka artırım davası açan tarafın mahkemeden ilerleyen yıllarda nafaka artış oranını belirlemesini istemesi durumunda sonraki süreçte yeni bir dava açmasına da gerek kalmaz. Aşağıda nafaka artırım davasına ilişkin dilekçe örneği mevcut. Yinelemekte fayda var ki somut olaya özgü bir dava dilekçesi için deneyimli ve yetkin bir aile ve boşanma hukuku avukatından yardım almak son derece yaralı olacaktır.
… AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ: Av. Ahmet ALKAN
Emek Mah., Yeşilırmak Cad. Aksu Plaza 5/4, 07060 Kepez/Antalya
DAVALI :
ADRES :
KONU: Aylık …TL. olan İştirak Nafakasının …TL. Artırımı ile Aylık …TL.’ye Çıkartılması İstemimiz hakkındadır.
AÇIKLAMALAR :
1- Davalı … ile müvekkilimiz … Aile Mahkemesinin …/…/… tarih, …/… E. ve …/… K. sayılı ilamı ile boşanmışlardır. (EK-1)
2- Boşanma neticesinde eşlerin müşterek çocuğu … doğumlu … …’un (EK-2) velayeti annesine bırakılmıştır. Müşterek çocuğa bu ilamda nafaka bağlanmamıştır. Fakat ağırlaşan hayat şartları karşısında çocuğun masraflarının, okul ve dershane giderlerinin artması sonucu müvekkilimiz ortak çocuğa nafaka bağlanması için … Aile Mahkemesi’nde …/… E. sayılı dosya ile dava açmıştır.
3- … Aile Mahkemesinin …/…/… tarih, …/… E. ve …/… K. Sayılı ilamı ile müşterek çocuk … için aylık …TL iştirak nafakasına hükmetmiştir. (EK-3)
4- … yılında hükmedilen aylık …TL iştirak nafakası günün ekonomik şartları ve müşterek çocuğun büyümesi ve ihtiyaçlarının artması neticesinde yetersiz kalmıştır. Müşterek çocuk … … halen … Lisesi’nde … sınıfta okumakta (EK-4) ve dershaneye devam etmektedir. (EK-5)
5- Davalının ekonomik durumundaki düzelme, yüksek enflasyon karşısında paranın alım gücündeki düşüş ve ortak çocuğun temel gereksinimlerindeki artış da göz önünde bulundurularak bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER: 4721 S. K. m. 330, 364, 365, 6100 S. K. m. 1, 5.
HUKUKİ DELİLLER : 1-) …. Aile Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… E. …/…. K. sayılı boşanma ilamı.
2-) Nüfus Kayıt Örneği.
3-)…. Aile Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… E. …/…. K. sayılı mahkeme ilamı.
4-) Öğrenci Belgesi.
5-) Okul ve dershane giderlerine ilişkin makbuzlar.
6-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi.
NETİCE – İ TALEP: Yukarıda açıklanan nedenlerle aylık …TL. olan iştirak nafakasının dava tarihinden başlamak üzere …TL. artırımı ile aylık …TL. ‘ye çıkartılmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini bilvekale saygıyla talep ederiz. …/ …/ …
EKLER:
1-) …. Aile Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… E. …/…. K. sayılı boşanma ilamı.
2-) Nüfus Kayıt Örneği
3-) …. Aile Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… E. …/…. K. sayılı mahkeme ilamı.
4-) Öğrenci Belgesi.
5-) Okul ve dershane giderlerine ilişkin makbuzlar.
6-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi.
7-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.
Davacı Vekili
Av. Ahmet ALKAN
Nafaka Artışı Davası Cevap Dilekçesi
Nafaka artırım talebi ile açılan davalar basit yargılama usulü ile görülür. Bu davalar açılacağı zaman dava sürecinde dava dilekçesi ve cevap dilekçesi şeklinde bir ilerleme söz konusu olur. Taraflara birer dilekçe sunma hakkı verilirken davanın daha kısa sürede sonuçlanması sağlanmış olur. Mahkemenin delil ve beyanları yeterli görmesi durumunda dosya üzerinden de karar verilebilen bu dava türünde kısa sürede sonuç alınabilir.
Basit yargılama usulü uygulanan davalarda mahkemenin en fazla iki duruşma yapmak sureti ile davayı sonuçlandırması gerekir. Süreç bakımından uzun bir zamana tekabül etmeyen nafaka artırım davalarında hak ve menfaat kaybı yaşamak adına uzman ve profesyonel bir hukukçudan destek almak, sürecin müspet yönde seyri ve sonuçlanması bakımından oldukça sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.
… AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE;
DOSYA NO : …/… E.
CEVAP VEREN
DAVALI :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ : Av. Ahmet ALKAN
Emek Mah., Yeşilırmak Cad. Aksu Plaza 5/4, 07060 Kepez/Antalya
DAVACI :
ADRESİ :
KONU : Davaya karşı cevaplarımızın sunulmasından ibarettir.
DAVA DEĞERİ :
(Malvarlığı haklarına ilişkin davalarda)
AÇIKLAMALAR :
1-) Davacı tara, …… Mahkemesi tarafından …/…/… tarihli kararı ile hükmedilen yoksulluk ve iştirak nafakasına istinaden, ilgili yoksulluk nafakasından başkaca geliri bulunmadığı iddiası ile, yoksulluk ve iştirak nafakasının artırılması isteminde bulunmuştur. (EK – 1) Aynı zamanda davacı yan, … /…/… tarihinde hükmedilen aylık …TL tedbir nafakası günün ekonomik koşulları ve müşterek çocuğun büyümesi ve ihtiyaçlarının artmasından kaynaklanan masraflar sonucu yetersiz kaldığı iddia edilmiştir. Ancak, davacı yanın iddiaları asılsızdır. Şöyle ki,
Müvekkilimiz ile davacı taraf boşandıklarında, boşanma ilamı ile davacı lehine aylık …TL yoksulluk nafakasına hükmedilmiştir. Ayrıca söze konu davanın açıldığı tarih itibariyle aradan yaklaşık dört yıllık süre geçmiştir. Müvekkilimiz takriben olarak … yıldır aynı şekilde nakliyecilik yapmaktadır. Haricen öğrenilen bilgilerde davacının … yılında özel bir firmada asgari ücretle çalışmaya başladığı, babasına ait evde babası, annesi ve iki çocuğu ile birlikte kaldığı, …. model …. marka otomobili olduğu bilgilerine ulaşılmıştır. Dilekçemizde ileri sürdüğümüz savunmalarımız, dilekçemiz ekinde (EK 2) sunduğumuz tanık listesinde isimleri ve adresleri belirtilen tanıklarımızın mahkemeniz huzurunda verecekleri ifadeleri ile açıklık bulacaktır.
2-) Yukarda izah olunduğu üzere, davacının şu anda maddi durumunun müvekkilimizden çok daha iyi olduğunu açıktır. Tüm bu nedenlerle müvekkilimiz hakkında açılmış bulunan işbu davanın reddini talep ediyoruz.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 330, 331
HUKUKİ DELİLLER : 1-) …. Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… E. …/…. K. sayılı mahkeme ilamı
2-) tanık beyanları,
NETİCE – İ TALEP : Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, müvekkilimiz hakkında açılmış bulunan işbu mesnetsiz davanın reddi ile yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesini, vekaleten talep ederiz. …/…/…
EKLER : 1-) …. Mahkemesi’nin …/…/… T. …/… +E. …/…. K. sayılı mahkeme ilamı
2-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,
3-) Bir adet özel yetkiyi içeren tasdikli vekaletname örneği.
Davalı Vekili
Av. Ahmet ALKAN
Nafaka Artırım Davası Reddi
Nafaka artırım davası reddi söz konusu olabilen bir durumdur. Taraflardan birinin açacağı dava sırasında dava dilekçesine diğer tarafın yanıt vermesi ile basit yargılama usulü uyarınca görülen bu tür davalarda dava açan tarafın gerekçelerini mahkemeye beyanı önem arz eder. Zira mahkemece yapılacak inceleme, değerlendirme ve karar verme süreçlerinde gerekçeler ve deliller esas teşkil eder.
İleri sürülebilecek deliller herkes için farklı olabileceğinden Aile Mahkemesi’nin bu gerekçeleri inceleyerek karar vermesi icap eder. Mahkeme taraflardan konuya yönelik delilleri talep eder. Gerekmesi durumunda da ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışma yapar. Uzman görüşüne de yer verebilen mahkeme günün koşullarına göre somut olayı değerlendirir. Mahkemenin nafaka artırım davası reddi yapabilmesi de mümkündür.
Nafaka Artırım Davası Ücreti
Nafaka miktarının artırılması için nafaka artırım talebiyle mahkemeye müracaat etmek gerektiğini ifade etmiştik. Şimdi, dava yoluna başvurmak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilen bir başka hususa, nafaka artırım davası ücretine değineceğiz. Avukat için ödenmesi gereken ücret dışarıda tutulmak kaydıyla, nafaka artırım davası ücreti şu şekilde ifade edilebilir:
Nafaka Artırım Davası Gider Kalemleri | |
Başvuru Harcı | 269,00 TL |
Dosya Gideri | 13,95 TL |
Peşin Harç | 269,85 TL |
Tebligat Gideri | 580 TL |
Vekalet Suret Harcı | 76,80 TL |
Bilirkişi Ücreti (Dava dilekçesinde bilirkişi deliline dayanıyorsanız) | 770 TL |
Keşif Gideri (Dava dilekçesinde keşif deliline dayanıyorsanız) | 2062,35 TL |
Tanık Gideri | 82 TL |
Diğer İş ve İşlemler | 150 TL |
Toplam | 4274,80 TL |
Nafaka Artış Oranı (2024)
Nafaka artış oranı ekonominin nafaka alacaklısı üzerindeki olumsuz etkilerinin hafifletilmesi, boşanmanın üzerinden geçen zaman içerisinde nafaka alacaklısının yaşamında yaşanan değişiklik gibi nedenlerle nafakanın yeniden hesaplanmasında kullanılan orandır. Nafaka artış oranı 2 şekilde belirlenebilir:
- ÜFE,
- Tarafların kendi aralarında belirlediği faiz.
Taraflar boşanma sürecinde kendi aralarında bir faiz oranı belirlememiş ise nafaka kendiliğinden artmamaktadır. Bu durumlarda nafaka artırım davası açılması gerekmektedir. Nafaka artırımı için çocukların büyümesi, eğitim ihtiyaçlarının artması, ekonominin yaşamı derinden etkilemesi gibi nedenler ileri sürülebilir.
Bu nedenlerin boşanma aşamasında gerçekleşmesine gerek yoktur. Örneğin boşanma aşamasındaki çocuk küçük olması verilen nafakayı etkilerken çocuğun okula başlaması ve masraflarının artması nafaka miktarını etkileyebilmektedir.
Nafaka Artırım Dilekçesi
Nafaka artırım dilekçesi örneği içeriğimizde yer almakta olup “indir” bağlantısı yardımıyla örnek dava dilekçesini .doc formatında indirebilirsiniz. Fakat önemle ve özellikle belirtmek gerekir ki hazır dilekçeler yerine somut olaya özgü hazırlanmış bir dilekçeyle hareket etmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Nafaka Artışı Hesaplama
Nafaka artışı 12 aylık ÜFE oranı üzerinden hesaplanmaktadır. ÜFE, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ay ay açıklanan bir orandır.
Nafaka Artırım Davasında Yetkili Mahkeme Nedir?
Nafaka artırım davasında yetkili mahkeme nafaka alacaklısı olan kişinin yerleşim yerindeki aile mahkemesidir. Nafaka artışına ilişkin davalarda yetkiye ilişkin hususlar Türk Medeni Kanunu 177. Maddesinde düzenlenmiştir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde nafaka artırım davası asliye hukuk mahkemelerinde açılmaktadır.
Nafaka Artırım Davası Harç Hesaplama
Nafaka artırım davası açılırken birtakım harçlar yatırılır. Nafaka artırım davası için belirlenen ücret nispi harca tabi olarak hesaplanır. Davacının talep ettiği bir yıllık nafaka miktarı üzerinden yatırılması gereken nispi harç ödendiğinde dava açılabilir. Bu davanın konusu para ile ölçülebilir nitelikte olduğundan dava açan tarafın artırılması yönünde talepte bulunduğu miktar oranında dava harcı ödemesi gerekir.
Nafaka Artırım Davası Karşı Vekalet Ücreti
Nafaka artırım davasında 17.900,00 TL tutarında karşı vekalet ücreti söz konusudur. Bu ücret Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmekte ve her yıl yeniden düzenlenerek Resmi Gazetede yayımlanmaktadır. Anılan ücret, taban ücreti ifade eder. Bu nedenle, 17.900,00 TL’den daha az bir karşı vekalet ücretinin söz konusu olabilmesi mümkün değildir.
Nafaka Artırım Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nafaka artırım davası görevli ve yetkili mahkemeye dilekçe vermek sureti ile açılabilen bir davadır. Bu dava açılırken herhangi bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süre söz konusu olmamaktadır. Nafaka artırım davasında yetkili mahkeme ise ilgili kanun düzenlemeleri gereği nafaka alacaklısının oturduğu yerdeki aile mahkemesidir.
Nafaka devam ettiği müddetçe nafaka alacaklısı nafaka artırım talebinde bulunabilir. Nafaka kararının verilmesinin ardından nafaka borçlusu kişi maddi durumunda iyileşme yaşarsa veya nafaka alacaklısının maddi durumu bozulduğunda hakkaniyet çerçevesinde nafaka artırım kararı verilebilir. Şimdi, nafaka artırım talepli davalar hakkında Yargıtay kararlarından bazılarına değineceğiz.
Nafaka Artırım Davası Yargıtay Kararları
Nafaka artırım davası ile ilgili verilen Yargıtay kararları, mevcutta devam eden ya da henüz sonuçlanmış nafaka artırım davası taraflarınca merak konusudur. Taraflar, Yargıtay’ın verdiği kararlardan hareketle kendi dosyalarının akıbeti hakkında fikir sahibi olmak için Yargıtay kararlarını incelemek ister. Bu hususta verilen Yargıtay kararlarından bazıları şunlardır:
Sıkça Sorulan Sorular
Nafaka Artırım Davası Kaç Duruşma Sürer?
Nafaka artırım davası basit yargılama usulü ile görülür. Bu tür davalarda taraflardan birinin yazdığı dilekçeye diğerinin cevap vermesinin ardından dava kısa sürede sonuçlanır. Basit yargılama usulünde dava en fazla iki duruşmada sonlandırılmaktadır.
Nafaka Artışı Davası Ne Kadar Sürer?
Nafaka artırım davası kısa sürede sonuçlanan dava türleri arasındadır. Bu tür davalar en fazla iki duruşma sonucunda karara bağlanır.
Nafaka Artırım Davası Kaç Yılda Bir Açılır?
Nafaka sürdüğü müddetçe nafaka artırım davası açılabilir. Değişen ekonomik koşullar, paranın alım gücünde azalma gibi sebeplerle açılabilen bu dava ihtiyaçların ortaya çıktığı durumlarda açılabilmektedir.
Nafaka Artış Davası Ne Zaman Açılır?
Nafaka artırım davası açılabilmesi için belirlenmiş bir nafakanın olması gerekir. Boşanma davasının ardından belirlenen bir nafakanın olması dava açabilme koşullarından biridir.
Nafaka Artırım Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Nafaka artırım davası Aile Mahkemesi’ne açılan bir dava türüdür. Basit yargılama usulü ile görülen bu dava kısa sürede sonuçlanabilmektedir.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Nafaka türleri boşanma davasına yönelik olduğunda iştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası olarak belirlenir. Boşanma davası dışında yardım nafakası da bulunur. Bu nafaka kişinin alt ve üst soyuna, kardeşlerine yapabileceği yardımı kapsadığından boşanma davası dışında bir nafaka türüdür.