Evlilik birliğini sonlandırmak isteyenlerin öncelikle boşanma dilekçesi hazırlaması gerekir. Boşanma davası açabilmek için mahkemeye sunulması gereken boşanma davası dilekçesi davanın türüne göre hazırlanır.
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken tarafların ortak kararlarına riayet edilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesine ek anlaşmalı boşanma protokolü de mahkemeye sunulacaklar arasında yer alır.
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi ise eşler arasındaki çekişmelerin yani anlaşmazlıkların durumuna göre hazırlanmalıdır. Çekişmeli boşanma davası ikame edilebilmesi için süre şartı bulunmaz; fakat anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşlerin en az bir yıldır evli olması gerekir. Buradaki amaç da aile birliğinin korunmasıdır.
Aile toplum için önem taşıyan bir müessesedir. Bu sebeple de kurulurken kişi iradesi ile hareket edilebilir fakat sonlandırılacağı zaman mahkemeye başvurulması zorunludur. Aile toplumun gelişimi ve devamı açısından taşıdığı öneme binaen hukuk kuralları aracılığı ile korunmaktadır.
Boşanma dilekçesinde öncelikle giriş bölümünde tarafların tanıtılması gerekir. Bu sebeple de taraflara ait kimlik bilgileri yer alır. Olaylar kısmında ise evlilikle ilişkili sorunlara yer verilmektedir. Evliliği çekilmez hale getiren problemlerin neler olduğu açıklanır.
Davalı tarafın hangi davranışlarının hangi kanun maddelerini ihlal ettiğine dair de bilgilere bu dilekçede yer verilir. Kanuni dayanaklara yer verilen dilekçede ayrıca talepler bölümü de yer almaktadır.
Talepler bölümünde davacı tarafın mahkemeden ne talep ettiğine yer verilir. Yerine getirilmesi istenen taleplerin neler olduğu burada beyan edilir. Nafaka, velayet, tazminat ve benzeri talepler bu bölümde yer alır.
Deliller kısmında ise vakıaları ispata yarayan delillere yer verilmesi gerekir. Her vakıanın hangi kanıtla ispatlanacağı bu noktada önemli hale gelir. Dilekçedeki talep ve sonuç bölümünde ise mahkeme hükmünde yer verilmesi istenen talepler yer alır.
Boşanma Dilekçesinde Nelere Yer Verilmelidir?
Boşanma resmi bir işlemdir ve hukuki sonuçları bulunur. Boşanmanın hukuki sonuçları konusunda fikir birliğine varan tarafların anlaşmalı boşanma davası açması uygun olur. Bu durumda ise sürecin daha hızlı olduğu görülürken sonuca da daha çabuk ulaşılmaktadır.
Boşanma davası nasıl açılır ise açılsın, herhalde dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Boşanma dava dilekçesi tarafların mahkemeye sunmuş olduğu yazılı bir başvuru belgesi niteliği taşır. Eşlere ait kimlik bilgileri, iddiaların yanı sıra iddiaları destekleyen delillerin yer aldığı bu yazılı belgede taleplere de yer verilmektedir.
Boşanma dilekçesinde;
- Mahkemenin adı,
- Davacı ve davalının ismi,
- Varsa davacı avukatı kimlik bilgileri,
- Dava konusu,
- Davalı ve davacının kimlik bilgileri,
- Davaya dayanak olan hukuki gerekçeler,
- İddiaya konu vakıalar ve bunları destekleyen kanıtlar,
- Davacı imzası ve talepler,
Yer alır.
Boşanma dilekçesi hazırlandıktan sonra görevli ve yetkili mahkemeye verilmesi gerekir. Boşanma davaları için Aile Mahkemesine başvurulması zorunludur. Bu sebeple boşanma dava dilekçesi Aile Mahkemesine verilmelidir. Yetkili mahkeme belirlenirken de anlaşmalı boşanma davası ise herhangi bir yerdeki Aile Mahkemesine başvurulabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman ise eşlerden birinin ikametgahındaki yer Aile Mahkemesi veya dava açmadan önce son 6 aydır birlikte oturdukları yer Aile Mahkemesi yetkili olur.
Boşanma Dilekçesi Nasıl Düzenlenir?
Boşanma dilekçesi düzenlenirken eksiksiz ve tam olarak hazırlanması gerekir. Anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda açılacak davanın türüne göre dilekçenin hazırlanması uygun olur.
Dilekçe düzenlenirken hukuki destek alınması mümkündür. Bunun için bir avukattan yardım alınabilir. Taraflardan biri de dilekçeyi hazırlayabilir. Dava açma şartı olarak avukat tutma zorunluluğu bulunmaz. Boşanma avukatı ile çalışılması durumunda ise hukuki yarar elde edilir. Zaman tasarrufunun yanı sıra hakların korunması açısından da avukat desteği göz ardı edilmemelidir.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken ekinde yer alması gereken anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında atlanmaması gereken ayrıntılar bulunur. Anlaşmalı boşanma protokolünde unutulan hususlar olduğunda ileride eşler arasında yeni bir hukuki mücadele söz konusu olabilir. İleride karşılaşılabilecek uyuşmazlıklar için yeni davaların açılması da olayın taraflar açısından yıpratıcı hale gelmesine yol açar.
Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi hazırlandıktan sonra eşlerden en az biri tarafından imzalanmış olması gerekir. Dilekçenin en az 2 nüsha halinde hazırlanmış olması icap eder. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandığında ise 3 nüsha şeklinde olmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünün iki nüshası eşlerde kalırken bir nüshasının da mahkemeye sunulması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Anlaşmalı boşanma dilekçesi bir avukat tarafından hazırlanabileceği gibi eşlerden biri tarafından da yazılabilir. Avukattan destek almak her zaman için taraf menfaatlerinin korunması açısından önem arz eder. Zamanın doğru kullanılması, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına bu konu önemsenmelidir.
Anlaşmalı boşanma davası açılırken hazırlanacak dilekçede davalı ve davacının kimlik bilgilerine yer verilir. Boşanmanın gerekçesi, açıklamalar kısmı dilekçede yer alan bilgilerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra varsa avukatın kimlik bilgileri de dilekçede yer alır.
Davanın açılma sebebi, davacı ve davalının boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde anlaştıkları da dilekçede yer verilmesi gereken bilgiler arasındadır. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesine ek olarak hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolünde her iki eşin ıslak imzası olmak zorundadır.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesinde Neler Bulunmalıdır?
Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken içeriğinde yer alması gereken konular eksiksiz ve tam olarak düşünülmelidir. Nafaka miktarı, maddi ve manevi tazminat talebi varsa buna ilişkin bilgiler, çocukların velayeti hakkında tarafların kararları dilekçede yer alması gerekenler arasındadır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesine ek olarak hazırlanması gereken anlaşmalı boşanma protokolü de her iki eşin ıslak imzası ile mahkemeye sunulmalı ve boşanmanın hukuki sonuçlarına ilişkin alınan ortak kararlar burada yer almalıdır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesinde davacı ve davalının kimlik bilgilerine ek olarak varsa avukatın kimlik bilgileri de yer alır. Davanın hukuki dayanağı, açıklamalar kısmında boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarını ilgilendiren ortak kararlar da bulunmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği
(İL ADI) ( ) AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Davalı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Konu : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle anlaşmalı boşanma istemimize dairdir.
Açıklamalar :
- Davacı ve davalı _____ tarihinde evlenmiş olup bu evliliklerinden _____ doğumlu ortak (adı ve soyadı) çocuğu bulunmaktadır.
- Davacı ve davalı evlilik birliğini devam ettirebileceklerine olan inançlarını yitirmiş olup bu evliliğin devamında, gerek kendileri gerekse toplumsal açıdan herhangi bir menfaat kalmadıklarına kani olmuşlardır.
- Davacı ve davalı, boşanmanın hukuksal ve mali sonuçlarını düzenleyen ve ekte sunulan protokolü hür iradeleri ile imza altına alıp kabul etmişlerdir.
- Devamında fayda ve menfaat olmadığına kanaat getirilen ve temelinden sarsılmış olduğuna kani olunan bu evliliğin sona ermesi adına tarafların boşanmasına karar verilmesi amacıyla işbu davanın ikamesi gerekmiştir.
Hukuki Nedenler : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m.166, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili mevzuat.
Hukuki Deliller : Nüfus kayıtları, tanık beyanları, anlaşmalı boşanma protokolü ve hukuka uygun her türlü sair delil.
Talep Neticesi : İşbu dilekçede izah olunan ve re ‘sen gözetilecek nedenlerle; TMK m.166 uyarınca davacı ile davalının boşanmalarına ve ekte sunulan anlaşmalı boşanma protokolünün aynen hükme bağlanmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
Davacı Adı Soyadı
Davacı Vekili
EK:
- Protokol Aslı
- Davacı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Davalı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?
Çekişmeli boşanma davası tarafların yaşadıkları anlaşmazlığın boyutuna bağlı olarak uzun sürede sonuçlanabilen dava tiplerinden biridir. Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanacağı zaman davaya neden olan vakıalara göre ve davadan ne talep edildiğine bağlı olarak hareket edilmelidir.
Vakıaları ispatlamaya yarayan delillerin sunulması, diğer eşten talep edilenlerin neler olduğu da dilekçede yer alması gerekenler arasındadır. Her boşanmada yaşanan problemlerin farklı olması sebebi ile çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken buna göre hareket edilmesi gerekir.
Aile birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin yaşayacağı problemler her davada farklılık gösterebilir. Her boşanma davasındaki olaylar birbirinden bağımsızdır. Bu nedenle de sabit bir çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanması mümkün olmaz. Hazırlanacak dava dilekçesi farklılık arz eder.
Çekişmeli boşanma davaları genel ve özel sebeplere dayanılarak açılmaktadır. Çoğu zaman genel sebeplere dayanılarak açılan çekişmeli boşanma davalarında en sık karşılaşılan gerekçe şiddetli geçimsizlik olur.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Örneği (Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası Dilekçesi)
(İL ADI) NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Davalı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Konu : Şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma, nafaka ve tazminat taleplerimizden ibarettir.
Açıklamalar :
- Davacı ve davalı _____ tarihinde evlenmişler ve bu evliliklerinden _____ (adı ve soyadı) çocuğu adında bir çocukları bulunmaktadır.
- Taraflar arasında vuku bulan geçimsizlik, evlilik birliğinin devamına imkan bırakmayacak düzeye ulaşmıştır.
- Müvekkilim ve davalı arasındaki evlilik birliği, davalının müvekkilime yönelen şiddet içerikli tavır ve tutumları ile sorumsuz davranışları sebebiyle çekilmesi güç bir hal almıştır.
Hukuki Nedenler : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m.166, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili mevzuat.
Hukuki Deliller : Nüfus kayıtları, tanık beyanları, anlaşmalı boşanma protokolü ve hukuka uygun her türlü sair delil.
Talep Neticesi : Davanın kabul edilerek tarafların boşanmalarına, ortak çocuk için dava tarihi itibariyle her ay … TL tutarında tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesini takiben her ay … TL tutarında iştirak nafakasının davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine, müvekkilime her ay … TL tutarında tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesini takiben her ay … TL yoksulluk nafakasının verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz.
Davacı Adı Soyadı
Davacı Vekili
Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi Örneği (Özel Sebeplere Dayalı Boşanma Davası Dilekçesi)
(İL ADI) NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Davalı : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
Adresi : _____
Konu : Zina (aldatma) nedeniyle boşanma talebimizden ibarettir.
Açıklamalar :
Müvekkilim ile davalı (adı soyadı) tarihinde evlenmişler ve bu evliliklerinden … doğumlu (adı soyadı) isimli bir çocukları olmuştur. Evlilik süresi zarfında müvekkilim (adı soyadı), evini geçindirmek amacıyla … şehrinde mesleğini icra etmiş ve kazancının belirli bir bölümünü eşi olan davalıya iletmiştir. Bu süreç devam ederken davalı, kendisi ile aynı semtte ikamet eden (adı soyadı) ile münasebet kurmuştur. Müvekkilim bu durumdan haberdar olmuş ve bu olayı takip ettiğinde davalı ile bahsi geçen kişinin … tarihinde … otelinde buluşarak o geceyi beraber geçirdiklerini tespit etmiştir. Bu nedenle de zina sebebiyle boşanmak istemektedir. İşbu sebeplerden hareketle müvekkilim ile davalının boşanmalarına, ortak çocuğun velayetinin müvekkilime verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini istemek mecburiyeti hasıl olmuştur.
İddiamıza Dayanak Teşkil Eden Olgular:
- Müvekkilim ile Davalı … tarihinden bu zamana değin evlidir.
- Davalı, evlilik birliği dahilinde zina (aldatma) eylemini gerçekleştirmiştir.
- Davalının zina fiili sebebiyle müvekkilimin onuru zedelenmiş ve bu evlilik birliğine devam edilmesinin herhangi bir anlamı ve yararı kalmamıştır.
Hukuki Deliller:
- Aile nüfus kayıt örneği
- Otel kayıtları, fotoğraflar, tanık beyanları
Tanık Listesi :
a.
b.
c.
Hukuki Sebepler : Türk Medeni Kanunu m.161/1, 169 ve 174.
Talep Neticesi :
İşbu dilekçede arz edilen sebeplerden ötürü işbu davanın kabulü ile;
- Müvekkilim ile davalının TMK m.161/1 gereğince boşanmalarına,
- Ortak çocuğun velayetinin müvekkilime verilmesine,
- Ortak çocuk ile davalı arasında makul düzeyde kişisel ilişki kurulmasına,
- Ortak çocuk için dava tarihini takiben her ay … TL tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesini takiben her ay … TL iştirak nafakasının davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine,
- Yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
İmza
Aile Mahkemesine Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?
Boşanma dilekçesi Aile Mahkemesine verilirken anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davasına uygun olarak hazırlanması gerekir. Tek taraflı olarak verilecek olan boşanma davası dilekçesi için davanın çekişmeli olarak açılmış olması icap eder.
Eşlerin boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde fikir birliği içinde olduğu boşanma davalarında anlaşmalı bir sürecin takibi söz konusu olacağından anlaşmalı boşanma davası açılır. Bu durumda da anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanacağı zaman da buna ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü de 3 nüsha şeklinde hazırlanır. Bu protokol anlaşmalı boşanmanın hukuki sonuçlarını tarafların ortak iradesi doğrultusunda belirler.
Hakim anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulduğunda ve taraf iradelerini geçerli kabul ettiğinde ise anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanabilir. Bazı durumlarda hakim tarafların irade beyanlarını sözlü olarak da dinlemek isteyebilir. Bunun en önemli sebebi ise eşlerin baskı altında kalmadan boşanma kararı aldığından emin olmaktır.
Çekişmeli boşanma davalarında ise eşlerin boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde anlaşma sağlayamadığı görülür. Bazı durumlarda eşlerden biri boşanmak ister fakat diğer eş boşanmak istemez bu durumda da çekişmeli boşanma davası açılarak ilerlenir.
Çekişmeli boşanma davasının tek taraflı açılması söz konusu olurken davacı eşin dilekçe hazırlamak sureti ile Aile Mahkemesine müracaat etmesi gerekir.
Eşlerden birinin hazırlayacağı boşanma davası dilekçesi mahkemeye sunulduğunda ve bu dilekçede boşanma iradesi yer alıyorsa çekişmeli boşanma davası açılabilir. Boşanma davası dilekçesi hazırlanırken elle yazılması ya da bilgisayardan çıktı alınabilmesi mümkündür.
Elle yazılıp hazırlanan dilekçelerde yazının düzgün olması, imla hatalarına yer verilmemesi, okunmayı güçleştirecek yazım hataları yapılmaması uygun olur. Bilgisayardan alınacak bir çıktı daha nizami olacağından okunması açısından da kolaylık yaratacaktır.
Boşanma dilekçesi avukat desteği ile hazırlanabileceği gibi başvuru sahibi tarafından da yazılabilir. Avukattan danışmanlık almak ise süreci kolaylaştırabileceği gibi yaşanabilecek aksamaların önüne geçilmesi açısından da önem taşır.
Çekişmeli bir boşanma davası açılacağı zaman kanıtlara da yer verilmesi icap eder. Delillerin mahkemece geçerli sayılabilmesi ise hukuka uygunlukla mümkündür. Hukuka uygun şekilde elde edilmeyen ve mahkemeye sunulmayan kanıtların geçersiz kabul edilmesi sebebi ile bu hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Boşanma davası dilekçesi hazırlandıktan sonra imzalanması gerekir. Dilekçe hazırlanıp imzalandıktan sonra da adliyelerde yer alan ön büroya gidilmelidir. Aile Mahkemesi ön bürosuna verilen dilekçe ile dava açılmış olur. Kişi bu işlemleri kendi yapabilir ya da bir avukattan destek alıyorsa vekalet verilen avukat taraflar adına bu işlemleri gerçekleştirip süreci takip edebilir.
Boşanma davası dilekçesi mahkemeye sunulduktan sonra da karşı tarafa tebliğ aşamasına geçilmesi gerekir. Dilekçe diğer eşe tebliğ edildikten sonra karşı tarafın da dilekçeye cevap verme hakkı doğar. Çekişmeli boşanma davaları için geçerli olan bu süreçte cevaba cevap dilekçeleri ile süreç ilerler.
Tarafların dilekçelere cevap vermelerinin ardından da mahkemece duruşma günü belirlenebilir. Bu süre yaklaşık olarak 4 ayı bulabilmektedir.
Boşanma Dilekçesi Ücreti
Boşanma dilekçesi ücreti 2024 yılı söz konusu ise avukatlık asgari ücret tarifesi dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Baro tarafından belirlen avukatlık asgari ücret tarifesi 2024 yılında 3600 TL’dir. Buna ilaveten dilekçenin düzenlenmesi için alınması gereken ücret ise değişiklik gösterebilir.
Adli yardım talebi söz konusu ise ücretsiz boşanma dilekçesi hazırlanması için maddi durumu zayıf olan kişilerin bunu belgelemesi gerekir. Muhtarlıktan alınacak fakirlik belgesi ile baroya başvurulması durumunda Baro tarafından ücretsiz avukat tayin edilebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Davası Dilekçesi Nedir?
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen taraflar boşanma davası açmak zorundadır. Boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesine boşanma davası dilekçesi verilir. Boşanma davası dilekçesi anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davasına uygun şekilde hazırlanmalıdır.
2024 Yılında Boşanma Davası Dilekçe Ücreti Ne Kadar?
2024 yılı için geçerli olan boşanma davası dilekçe ücreti farklılık gösterebilmekle beraber avukatlık asgari ücret tarifesi 3600 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak dilekçe düzenlenebilmesi için alınacak ücret değişiklik gösterebilir.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Davayı açacak olan taraf boşanma dilekçesi hazırlayacağı zaman tarafların kimlik bilgilerine yer vermelidir. Buna ilaveten avukat ile başvuru yapılıyorsa avukatın kimlik bilgileri de dilekçede yer alır. Davaya konu olaylar, vakıaları destekleyen deliller ve davanın hukuki dayanağı da dilekçede yer alır. Talep kısmında da mahkeme hükmünde yer alması istenen konulara yer verilir. Dilekçe davacı tarafından imzalanmış olmalıdır.
Avukatsız Boşanma Dilekçesi Hazırlanabilir mi?
Boşanma davası avukatsız olarak açılabilir. Boşanma dilekçesi hazırlanırken de avukat olmadan yazılabilmesi mümkündür. Bununla birlikte hukuki destek almak tarafların hak ve menfaatlerinin korunması açısından önem taşır. Zaman kaybı yaşamamak ve süreci doğru takip edebilmek açısından avukat desteği önemlidir.
Boşanma Dilekçesi Elle Yazılabilir mi?
Boşanma dilekçesi elle yazılabileceği gibi bilgisayardan çıktı da alınabilir. Elle yazılan boşanma davası dilekçesinde yazının okunaklı olması, eksiksiz ve tam bilgi içermesi, hatasız yazılması önemlidir.
Boşanma Dilekçesi Aile Mahkemesine Verildikten Kaç Gün Sonra Duruşma Olur?
Boşanma davası anlaşmalı ise kısa sürede sonuçlanabilir. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi verildikten sonra ilk celsede dava sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise cevap dilekçeleri ve cevaba cevap dilekçeleri olması sebebi ile süreç daha uzundur. Çekişmeli davalarda yaklaşık olarak 4 ay sonraya duruşma günü verilebilir.